Maar er is meer aan de hand. FNV MOOI heeft ook nog andere punten bij het Ministerie van SZW aangekaart die volgens FNV MOOI (wettelijk) niet kunnen in een AVV-cao. Zo staan er in de ANKO en CNV cao artikelen die niet duidelijk, niet volledig of gewoon niet geregeld zijn. Bijvoorbeeld:
- Er staat niet hoe bepaalde cao-regelingen uitgevoerd gaan worden en wie die cao-activiteiten gaat betalen of dit is met genoemde organisaties nog niet geregeld.
- In de cao staan regelingen die met terugwerkende kracht zouden moeten ingaan, dat mag juridisch niet in een AVV-cao.
- Afspraken op basis van de eerder afgesloten cao met FNV MOOI worden niet nagekomen. Bijvoorbeeld loongebouw B, te weinig werknemers krijgen nu namelijk provisie.
- Er staan lonen onder het Wettelijk minimumloon in de cao van ANKO en CNV. Iets wat natuurlijk niet mag.
- In het functiehandboek staan tegenstrijdigheden, zo zou je volgens de algemene tekst als werknemer alle handelingen zelfstandig moeten uitvoeren terwijl deze eis juist niet in de functieomschrijving staat.
Droevig
FNV MOOI vindt het droevig. Wat als een overwinning zou moeten voelen (we krijgen namelijk niet elke dag gelijk van het ministerie) wordt overschaduwd door het gedrag van de ANKO die doet alsof er alleen een procedurefoutje is gemaakt. ANKO is vergeten de cao met FNV MOOI op te zeggen, maar als dit niet gebeurd was dan zouden er ook een heel aantal artikelen niet AVV worden door de fouten die er in staan.
Ondertussen heeft ANKO aan zijn leden laten weten nog steeds achter de gemaakte afspraken met CNV te staan en deze ook te handhaven. Dat verwondert FNV MOOI, ANKO kon nu juist van deze cao af en kon daardoor de fouten die er in waren geslopen verbeteren, ook met FNV MOOI. Hier heeft de ANKO niet voor gekozen. Zou gezichtsverlies te veel zeer doen? In ieder geval is dit niet goed voor de branche.
De gevolgen
- Door de fout van de ANKO komt er nu geen minimum cao voor de gehele branche. Het Ministerie van SZW zal namelijk geen tweede kapperscao goedkeuren. Nu de cao niet algemeen verbindend verklaard wordt, betekent dit dat alle werknemers in dienst bij ANKO-leden onder de ANKO-cao vallen. Echter, werknemers die lid zijn van FNV MOOI mogen er niet op achteruit gaan ten opzichte van de cao waar FNV MOOI wél onderdeel van uit maakt. Onze leden hebben ook recht op onze cao. Mocht dit wel gebeuren, dan zal FNV MOOI voor zijn leden naar de rechter stappen!
- Alle werkgevers, ook geen leden van de ANKO mogen loonsverhoging geven, ook meer dan in de ANKO cao staat. Werk je bij een werkgever die jou geen loonsverhoging geeft dan is ons advies: zoek een professionele werkgever die jou wel waardeert.
Eindelijk duidelijkheid?
FNV MOOI is blij dat het Ministerie van SZW een beslissing neemt in deze niet alledaagse kwestie, maar dat betekent niet dat er nu duidelijkheid is voor werkgevers en werknemers. Want stel je bijvoorbeeld voor dat er in jouw arbeidsovereenkomst staat dat jouw werkgever de ANKO cao volgt, welke cao moet dan worden aangehouden en wat betekent dat dan voor jou? Bel ons gerust, dan zoeken wij dat voor je uit.
Ondanks dat ANKO en CNV hadden afgesproken dat als de minister geen algemeen verbindend verklaarde cao zou afgeven er ook geen cao zou komen, heeft de ANKO nu toch een ander besluit genomen en blijft de cao met CNV gehandhaafd. Een dom besluit vindt FNV MOOI. Juist nu had ANKO gelegenheid veranderingen aan te brengen en alsnog AVV aan te vragen. FNV MOOI vindt het jammer dat ANKO en CNV ons dwingen om op deze manier de "strijdbijl" op te pakken. Maar wij kunnen, willen en zullen niet werkeloos toezien hoe de rechten van werknemers in de branche worden uitgehold door een slechte cao!
FNV MOOI blijft zich hard maken voor een betere cao voor kappers en blijft bij het standpunt dat in deze bedrijfstak de lonen omhoog moeten én kunnen.
|