Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Eeuwenoud raadsel eindelijk opgelost! 

De bijzondere Bosschenaar Gerard van Uden is eeuwenlang uit de geschiedenisboeken verdwenen. Lange tijd was er twijfel of deze vermeende stichter van de Lieve Vrouwe Broederschap wel écht had bestaan en zo ja, wat hij precies had gedaan. Nu, 700 jaar na de oprichting van de broederschap, heeft onze rijksarchivaris Jan Sanders door een toevallige vondst ontdekt dat de vermeende oprichter Gerard van Uden écht geleefd heeft! lees meer

Archief Liempde (1662-1810) nu online

De protocollen van het rechterlijk archief Liempde staan op de website van het BHIC. Iedereen kan meer over zijn voorouders te weten komen door deze lange periode aan protocollen op naam te doorzoeken. lees meer

Nieuwe bronnen in juni 

Ook deze maand maken we in een overzicht melding van alle bronnen die geruisloos online zijn gezet, maar waar misschien wel de informatie in zit die je verder helpt in jouw onderzoek. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Harrie d’n Bèkker uit Geffen
Als jochie gaat Harrie Jansen liever voetballen dan zijn ouders helpen in de bakkerij. Maar later wordt hij zelf bakker en wat voor één! Het venten van brood levert hem bepaald geen windeieren.
 
Duitse Kinder Wagen cadeau!
In 1956 wordt 'n Hongaarse volksopstand door de Russen bruut neergeslagen, wat veel losmaakt. Mijn vader doet in die tijd mee aan 'n slagzinwedstrijd. En op 1 december 1956 komt een Hilversumse delegatie ons onverwachts autosleutels overhandigen! (Bijdrage: Ton Burger) 
Gerommel in Albert Verlindes familie
Als presentator van RTL Boulevard heeft Albert Verlinde gewag gemaakt van heel wat familieproblemen. Aan de Brabantse familie van zijn moederskant zou hij waarschijnlijk aan één uitzending niet genoeg hebben gehad. 
Jaren ’80 foto brengt Tweede Wereldoorlog weer tot leven
Een foto met het huis van mijn opa en oma uit Haaren, maakte bij mij verhalen los aan de oorlogsjaren. In oktober 1944 werd Haaren immers stevig beschoten vanuit Esch en ons familiehuis lag vlakbij uitkijkposten van de Duitsers. (Bijdrage: Jos Schuurmans)
 
Voordat hij naar bed gaat, die bewuste nacht van 15 juli 1863, loopt mgr. Zwijsen nog te ijsberen in zijn slaapkamer in huize Gerra in Haaren. Wat houdt deze priester die bekend staat om ‘zijn warme hart’ toch uit z’n slaap? Plots klinkt een hevige knal.
Vleugels geven aan de wereld
Dat in Nederland de eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig op 27 juni 1909 werd uitgevoerd, lijkt een klein detail in de luchtvaartgeschiedenis, maar niet voor Noord-Brabant. (Bijdrage: Gerda Godrie-van Gils)
Van cafébezoek tot steekpartij
Hugo Spierinck uit Heusden verlaat de stad op 23 mei 1564 en gaat naar Aalburg. Hij heeft daar nog wat zaken af te handelen en stapt de herberg binnen van Gerda. Na wat potten bier loopt de situatie enorm uit de hand, met een dode tot gevolg. (Bijdrage: Henk Beijers) 
Waarom Willem van Oranje niet in Breda begraven ligt (terwijl hij dat wel wilde)
Wist je dat Willem van Oranje het liefst begraven wilde worden in de Grote Kerk in Breda? Naast Anna van Egmond, zijn eerste vrouw, en hun dochtertje Maria? Toch ligt de Vader des Vaderlands 55 kilometer verder, in de Nieuwe Kerk in Delft.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Waarom zoveel goede wielrenners juist uit Brabant komen? Klik hier!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven