Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 14/07/2022
Fijne vakantie!

Inhoud nieuwsbrief
 
Een woord vooraf door Arjan van der Wart, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
Welkom op het Minkema College!
 
Hierbij ontvang je het Minkema Nieuws. Dit is onze nieuwsbrief voor leerlingen en ouders waarin wij jullie regelmatig informeren over ons onderwijs, bijzondere activiteiten en praktische zaken. Deze nieuwsbrief ontvang je elke 6 weken. Dit nummer is een speciale editie in verband met de zomervakantie!
 
Deze vakantie is begonnen en die heb je echt verdiend. Afgelopen jaar was wederom uitzonderlijk, niet alleen vanwege corona, maar ook vanwege andere onrust in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne en - dichter bij huis - de stikstofcrisis en de boerenprotesten. Dit alles is onze leerlingen absoluut niet ontgaan en ik kan me voorstellen dat ook jou dit soms bezighoudt.
 
Wat ik bij onze leerlingen heb gezien, is dat zij allemaal een bijdrage hebben geleverd aan de mini-samenleving die we - als school - met elkaar zijn. Daarbij gaat het dan niet alleen om cijfers en resultaten, maar ook om levensvaardigheden. Het gaat om ontdekken wie de ander is en wie jij zelf bent en wilt zijn.
 
We hebben tijdens de coronapandemie gemerkt hoe belangrijk het is om er ook voor elkaar te zijn. We hebben gezien dat het in het leven gaat om verbinding maken. Dat is lang niet altijd makkelijk. Juist als het tegenzit, zijn we geneigd om vooral goed voor onszelf te zorgen. Dat is eigenlijk best logisch. Maar minstens zo belangrijk is het om je af te vragen, wat je kunt betekenen voor de ander. Mens ben je tenslotte niet alleen.
 
Met dit voorwoord eindigt mijn reis bij het Minkema College. In augustus maak ik een start bij een andere school. Mijn opvolger Annemieke Kalshoven-Tol stelt zich in deze nieuwsbrief graag aan jullie voor. Ik kijk terug op een mooie periode, waarin we als school een belangrijke ontwikkeling hebben ingezet. We zijn op de goede weg.
 
Als directeur Onderwijs mocht ik een bijdrage leveren aan ons strategisch beleidsplan. Niet voor niets kreeg dit plan de titel “Bagage voor het leven”. De ondertitel van ons plan is “Het gaat niet om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe”. Deze uitspraak wordt door sommigen aan Boeddha en door anderen aan Confucius of Lao Tzu toegeschreven. Hij komt in verschillende variaties terug in boeken, (pop)muziek en films. Ik geloof in deze uitspraak. Uiteindelijk leer je het meeste van wat je onderweg meemaakt. Dat is wat mij drijft, waar ik enthousiast van word.
 
Ik wens je een mooie reis bij het Minkema!
 
Nieuwe directeur onderwijs
Nieuwe directeur onderwijs: Annemieke Kalshoven-Tol
 
Met ingang van 1 oktober 2022 heeft het Minkema College een nieuwe directeur onderwijs. Annemieke Kalshoven-Tol neem het stokje over van Arjan van der Wart, die een overstap maakt naar het Krimpenerwaard College, waar hij als rector-bestuurder aan de slag gaat.
 
Met Annemieke Kalshoven-Tol haalt het Minkema College een ambitieuze en betrokken directeur in huis die er verantwoordelijk voor wordt om het onderwijs van het Minkema College verder te ontwikkelen en de plannen van de school verder ten uitvoer te brengen.
 
Annemieke Kalshoven-Tol: “Ik zie het als een prachtige kans en mooie uitdaging om te werken op het Minkema College. Ik kan niet wachten om de school verder te leren kennen. Het Minkema College is met veel mooie ontwikkelingen bezig en ik kijk ernaar uit om daaraan een bijdrage te mogen leveren.” 
 
Sinds een aantal jaren werkt het Minkema College met een organisatiemodel waarbij er een duidelijke scheiding is tussen onderwijs en bedrijfsvoering. De directeur onderwijs kan zich volledig richten op de kwaliteit van het onderwijs met als doel om alle leerlingen van beide locaties zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. De directeur onderwijs wordt bijgestaan door een directeur bedrijfsvoering die zich bezighoudt met alle facilitaire, logistieke en organisatorische facetten van het onderwijs.
 
Wij kijken uit naar de komst van Annemieke en zijn van mening dat we in haar een zeer geschikte directeur hebben gevonden om de ambities van het Minkema College in goede banen te leiden.
 
Schoolgids 2022-2023
Veel praktische informatie vinden jij en je ouders in de schoolgids. Hierin kunnen jullie uitgebreid lezen over de uitgangspunten van de school, het onderwijs, de schoolregels, contactpersonen etc. De schoolgids is online beschikbaar op de website.
 
 
Website en Magister
Daarnaast verwijzen wij jou en je ouders graag naar de schoolwebsite www.minkema.nl, waar een schat aan informatie te vinden is. Op de homepage kun je via een inlog in Magister komen, waar jullie jouw resultaten kunnen volgen.
 
 
Je ouders ontvangen aan het begin van het schooljaar inloggegevens voor Magister. Deze sturen we op naar ‘adres 1’, het adres dat bij ons bekend is als jouw hoofdadres.
 
Heb je al (een) broer(s) en/of zus(sen) op het Minkema College? Dan kunnen jouw ouders de bekende inloggegevens blijven gebruiken. Ze hebben daarmee nl. ook toegang tot jouw gegevens. Mochten je ouders elk over een eigen inlogcode willen beschikken, dan kunnen zij een tweede code aanvragen bij magister@minkema.nl.
 
 
Bereikbaarheid in de zomer
Van woensdag 12 juli tot en met woensdag 17 augustus is de school gesloten. Uitsluitend voor noodgevallen is onze vakantietelefoon bereikbaar: 0348-484100. Wij kunnen echter alleen ingaan op daadwerkelijke noodgevallen van persoonlijke aard. Wij vragen dan ook vriendelijk maar dringend dit telefoonnummer uitsluitend in zo’n situatie te gebruiken.
 
Vragen en opmerkingen over bijvoorbeeld roosters en klassenindelingen kunnen tegen het einde van de zomervakantie aan de betrokken coördinator leerlingzaken gesteld worden. Vanaf donderdag 18 augustus zijn zij zowel telefonisch als per mail weer bereikbaar en zullen ze dit soort berichten beantwoorden.
 
Voor vragen kunnen jij en je ouders ook kijken bij de FAQ Nieuw Schooljaar. FAQ Nieuw schooljaar.
 
Lestijden
Op het Minkema College hebben we een 70 minutenrooster voor alle leerjaren.
 
Lestijden locatie Minkemalaan
De eerste bel gaat 5 minuten voor aanvang van het eerste lesuur. Dit geldt ook voor de lesuren die na een pauze vallen.
 
Het lesrooster op de Minkemalaan ziet er als volgt uit:
 
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
pauze  09.30 - 09.50 uur
2e uur  09.50 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
pauze  12.10 - 12.35 uur
4e uur  12.35 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
pauze 14.55 - 15.05 uur 
6e uur 15.05 - 16.15 uur

Lestijden locatie Steinhagensweg
Zit je in een O&O-klas, dan krijg je op de dagen dat je dit vak in je lesrooster hebt staan les op onze locatie aan de Steinhagenseweg. Het vak O&O volg je nl. in de MakerSpace.
 
Wegens ruimtegebrek aan de Minkemalaan zullen ook andere klassen van leerjaar 2 en 3 één of twee dagen per week les krijgen aan de Steinhagenseweg.
 
Zie je in je rooster de letter M voor het lokaalnummer staan, dan gaat het om een les op de Minkemalaan. Op de dag(en) dat je les hebt op de Steinhagenseweg, staat de letter S voor het lokaalnummer. Op die locatie hanteren we andere lestijden.
 
   
Het lesrooster op de Steinhagenseweg is als volgt:
 
1e uur    08.20 - 09.30 uur  
2e uur  09.30 - 10.40 uur
pauze  10.40 - 11.00 uur
3e uur  11.00 - 12.10 uur
4e uur  12.10 - 13.20 uur
pauze  13.20 - 13.45 uur
5e uur  13.45 - 14.55 uur
6e uur  14.55 - 16.05 uur
 
Organisatie: wie is wie?
Het Minkema College heeft afdelingsleiders die zich hoofdzakelijk richten op de inhoud en organisatie van het onderwijs. Zij krijgen ondersteuning waar het gaat om leerlingzaken. Hieronder zie je de indeling voor schooljaar 2022-2023.
 
Opleiding Afdelingsleider Ondersteuning
 
Havo/vwo, atheneum & gymnasium leerjaar 1
 
mevr. Annet van de Wouw
dhr. Frank van Gaal
 
Havo leerjaar 2 - 3
 
mevr. Petra Timmermans
mevr. Ilse Pijnacker
 
 
Havo leerjaar 4 - 5
 
mevr. Claudia Oosterveld
dhr. Frank den Oudsten
 
Atheneum & gymnasium
leerjaar 2 - 3
 
dhr. Alex den Hartog
dhr. Niels Bosboom
 
Atheneum & gymnasium
leerjaar 4 - 6

dhr. Edu van Rijn dhr. Joris Scholts
 
Kuario-app
Op het Minkema College werken we met de KUARIO-app. Met deze app betaal je bij de printers en in de kantine.
 
Betalen zonder contant geld
Met KUARIO kun je dus betalen zonder contant geld. Dit zorgt er niet alleen voor dat transacties sneller kunnen worden uitgevoerd, maar het verhoogt ook de veiligheid en maakt betalingen inzichtelijk.
 
Opwaarderen via jouw account
Jij of je ouders kan/kunnen via KUARIO je saldo opwaarderen en zien wat er met het tegoed, wat alleen op school te gebruiken is, gekocht is. Je maakt een account via de KUARIO-app of kuario.com.
 
In de video zie je hoe je via de PC een account en een wallet kunt aanmaken en het saldo opwaardeert.
 
 
WIS Collect voor vrijwillige ouderbijdrage
De ouderbijdragen werden tot en met het huidige schooljaar telkens geïnd door de distributeur van de leermiddelen. De afgelopen jaren hebben we ervaren dat hier nadelen aan zijn verbonden. Daarom heeft het Minkema College besloten om zelf de inning van de ouderbijdragen te verzorgen. Daarbij maken we gebruik van de software van WIS Collect.
 
De vrijwillige ouderbijdrage wordt via WIS Collect aan het begin van het schooljaar geïnd. Hiervoor ontvangen ouders/verzorgers via WIS Collect een e-mail. Via deze e-mail kan rechtstreeks met iDEAL de vrijwillige ouderbijdrage worden betaald.
 
Je bepaalt zelf óf, hoeveel, wanneer en hoe je betaalt. Zo kun je in één keer betalen, maar ook in termijnen. Voor de werkweken/reizen wordt een aparte e-mail verstuurd met daarbij een betaalverzoek.
 
Boeken volgend schooljaar
Wat moet je doen om volgend schooljaar met de goede boeken in de klas te zitten? We hebben even alles helder voor je op een rijtje gezet!

Lees verder
 
LET OP: Bestellingen die vóór 22 juli zijn geplaatst, worden vóór de eerste schooldag op het woonadres geleverd.
 
 
 
Mentorlessen
Op dinsdag 23 augustus om 13.00 uur verzamelen alle brugklassers en mentoren in de aula. Je krijgt in de mentorles van alles te horen over je lesrooster en de eerste weken van het schooljaar. De mentor laat je zien waar je de volgende dag je eerste les hebt en vertelt hoe je je tas het beste kunt inpakken. Je krijgt deze middag ook je chromebook en kluissleutels.
 
Chromebooks
Op dinsdagmiddag 23 augustus krijg je uit handen van The Rent Company jouw bestelde chromebook op naam uitgereikt. Heb je geen chromebook besteld bij The Rent Company, neem dan op 23 augustus je eigen device mee naar school. Je hebt deze middag een introductieles met je mentor waarin je je chromebook in gebruik neemt door o.a. een persoonlijk wachtwoord aan te maken.
 
Brugklaskamp
 
Het kamp voor leerjaar 1 zal zich afspelen in de 3e week van het schooljaar. Op maandag 5 september zijn er activiteiten in en om de school; dinsdag 6 t/m vrijdag 9 september bevinden we ons midden in het bos op de Leusderhei, bij het YMCA-kampeercentrum.
 
In de eerste muziekles krijg je een boekje waarin alle benodigde informatie over deze bijzondere week is verzameld. De mentor bespreekt alles uitvoerig voor met jou en je klasgenoten.
 
Als jouw ouders informatie hebben die deze week voor de mentor van belang is, bijvoorbeeld omdat jij een dieet volgt of een allergie hebt, is het handig dat zij dat direct bij aanvang van het schooljaar met de mentor delen.
 
Oriëntatielessen
Voor de brugklas staan op dinsdagochtend (1e uur) en vrijdagmiddag (5e uur) oriëntatielessen in je rooster. Daarin leer je goed omgaan met je chromebook en leer je de klas en school snel beter kennen door groepsvormende gewenningsactiviteiten. In de eerste periode van 2022-2023 (aug.-okt.) worden er nog geen talentmodules ingeroosterd maar beginnen we dus met gewenningslessen. De talentmodules aan in de week van 31 oktober van start. Je maakt in de loop van september een keuze van zes voorkeuren uit het totale aanbod en geeft ook een reserve-voorkeur op.
 
Ouderavond: 19 september
Jouw ouders ontvangen per e-mail een uitnodiging om zich voor de ouderavond van maandag 19 september op te geven. De mentor zal veel vertellen over de gang van zaken in het eerste jaar. De andere docenten stellen zich op deze avond ook voor en vertellen wat hun vak inhoudt, hoe je het huiswerk goed kunt aanpakken en hoe jouw ouders daar thuis het beste bij kunnen helpen.
 
Schoolpleinen
De leerlingenraad heeft aangegeven graag te zien dat de schoolpleinen van onze beide locaties worden aangepast, zodat het een fijnere plek wordt om de pauzes door te brengen. Wij snappen deze wens goed. Samen met collega's, leerlingen en ouders zijn we dan ook al enige tijd bezig met een plan om hier verandering in te brengen.
 
 
Zo hebben o.a. de technasium-leerlingen voor een O&O-opdracht meegedacht over de inrichting en het meubilair. Voor het plein aan de Minkemalaan betekent dit het volgende: er komt een multi-court, een teqball-tafel en meer zitgelegenheid. Om je alvast een idee te geven, zie je hierbij een schets van het ontwerp.
 
Bij onze locatie aan de Steinhagenseweg willen we graag in dezelfde look and feel dergelijke aanpassingen doen aan het schoolplein. Het plein is echter, in tegenstelling tot de Minkemalaan, eigendom van de gemeente en daardoor heeft besluitvorming een wat langere looptijd. Maar we zijn positief gestemd.
 
Kennismaking nieuwe bruggers
 
Op woensdagmiddag 22 juni hebben we 400 nieuw aangemelde brugklasleerlingen welkom geheten op onze school. Zij hebben met hun klas en mentor kennisgemaakt. 
 
Tegelijkertijd konden hun ouders in de aula kennismaken met de afdelingsleider en brugklascoördinator. Zij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje, zodat voor iedereen duidelijk was wat er nog nodig is om in augustus een goede start te kunnen maken. Een spannend moment voor iedereen! De basisschoolperiode zit erop en een grote stap wordt gezet: naar de middelbare! We hopen dat jullie een fijne tijd op jullie nieuwe school zullen hebben.

 
Diploma-uitreiking
Op 1 en 4 juli kregen de geslaagde havo- & vwo-leerlingen van het Minkema College hun welverdiende diploma uitgereikt. De leerlingen werden eerst allemaal ontvangen in de aula, daarna gingen ze per klas uiteen. De rode loper lag uit en de entree was mooi versierd.
 
Namens de ouderraad waren er corsages die de leerlingen konden opspelden. Op de tafels in de ruimte waar de diplomering plaatsvond, stonden mooie pakketjes met daarin wat lekkers en het fotojaarboek.
 
We vonden het heel fijn en belangrijk om de leerlingen persoonlijk toe te spreken en op school hun diploma te laten ondertekenen.

 
 
Examenresultaten
Alle vmbo-leerlingen zijn geslaagd (100% voor zowel basis, kader als mavo). Op het havo is 93% van de leerlingen geslaagd, 98% op het atheneum en 97% op het gymnasium.
 
Samenstelling klassen
De leerlingen van de nieuwe 1e klassen hebben al bericht gehad over hun plaatsing in een klas. Bij het samenstellen van de klassen houden we rekening met het niveau van instroom, woonplaats, basisschool van herkomst en de groepssamenstelling. We kunnen leerlingen dus niet zonder meer plaatsen bij (al) hun vrienden of vriendinnen. Eerder ingediende wensen zijn al waar mogelijk gehonoreerd. Wijziging van klas is daarom niet meer mogelijk!
 
AVG-privacymodule in Magister
Wij laten jou en je ouders met beeldmateriaal (foto’s en video’s) graag zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen (zoals de diploma-uitreiking en het gala), sportactiviteiten, excursies (werkweken in binnen- en buitenland), schoolreizen en in lessen. Ook maken wij elk schooljaar klassenfoto's.
 
We gaan uiteraard zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Vanuit de privacywetgeving zijn we verplicht om toestemming te vragen aan de ouders voor het gebruik van beeldmateriaal van leerlingen als zij jonger zijn dan 16 jaar. Leerlingen van 16 jaar en ouder mogen zelf toestemming geven.
 
Toestemming kenbaar maken in Magister
Nieuwe ouders (die nog geen kind op het Minkema College hebben) krijgen eind augustus de inloggegevens toegestuurd voor Magister. Het verzoek is om zo spoedig mogelijk toestemming kenbaar te maken.
 
Magister biedt een module waarin ouders zelf de toestemming kunnen doorgeven en wijzigen. Zodra er wordt ingelogd in Magister, worden ouders verwezen naar deze module.
 
Eduroam wifi
Met ingang van het schooljaar 2022-2023 maakt het Minkema College gebruik van Eduroam. Eduroam (education roaming) maakt het voor leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van het draadloze netwerk van hun onderwijs- of onderzoeksinstelling. Zij kunnen daarnaast met hun eigen inloggegevens probleemloos gebruik maken van het Eduroam-netwerk bij andere onderwijs- of onderzoeksinstellingen wereldwijd.
 
 
Om in te loggen op het Eduroam-netwerk kunnen de volgende instellingen gebruikt worden.
  • EAP-methode moet op PEAP staan 
  • Phase 2-verificatie op Mschapv2 
  • Het veld anonieme identiteit leeg laten 
  • Gebruikersnaam is leerlingnummer@net.minkema.nl 
  • Certificaat niet controleren/valideren. 
Mocht je er niet uitkomen, kom dan na de vakantie even langs bij de Helpdesk.
 
Google
Een jaar geleden heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vastgesteld dat het gebruik van Google op scholen niet voldoet aan de privacywetgeving. SIVON (dat is één van de partijen die namens het onderwijs aan tafel zat) heeft vervolgens goede afspraken gemaakt met Google over aanpassingen, waardoor Google op school verantwoord gebruikt kan worden. Naast deze afspraken is het noodzakelijk dat scholen zelf ook enkele wijzigingen in de instellingen van Google doorvoeren om Google verantwoord te kunnen blijven gebruiken. Er is een aantal aanpassingen die scholen verplicht hebben moeten doorvoeren. Lees verder.
 
Gezocht: ouders voor de MR
Voor de Medezeggenschapsraad van onze school zijn wij op zoek naar twee enthousiaste ouders die hun bijdrage willen leveren aan de school. Elke ouder met een kind op het havo/vwo mag zich kandidaat stellen voor deze vacature.
 
Wat is de Medezeggenschapsraad?
De medezeggenschapsraad (MR) op een school is te vergelijken met de ondernemingsraad bij een bedrijf. In de Wet medezeggenschap op scholen is namelijk geregeld dat het schoolbestuur (bevoegd gezag) veel zaken overlegt met de medezeggenschapsraad alvorens een beslissing te nemen. Soms heeft de MR adviesrecht, soms instemmingsrecht.
 
In het kort heeft de MR de volgende taken:
  • adviseren over of instemmen met beleidsvoorstellen van het bestuur,
  • initiatieven nemen, 
  • de gevolgen van besluiten evalueren, 
  • de belangen van alle geledingen (personeel, ouders, leerlingen) en de school als geheel behartigen, 
  • en de achterban over voorstellen, adviezen en instemmingen informeren en raadplegen.
 
Vacatures: LO-docent en medewerker servicepunt
Ook voor komend schooljaar zijn we erin geslaagd om bijna alle openstaande vacatures te vervullen. We zoeken nog één docent LO en een medewerker voor het servicepunt. Mocht je in jouw netwerk iemand kennen die interesse heeft in deze functie, wil je dit dan bij ons kenbaar maken?
 
De vacatures zijn te vinden op Meesterbaan.
 
 
23/08: Eerste schooldag

De volledige nieuwe jaaragenda staat op de website.
 
Nieuwsbrief, juli 2022 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.