Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

'Wat staat daer?' twee keer op het erepodium van de Geschiedenis Online Prijs! 

Trots op onze online oefentool waarmee iedereen spelenderwijs oude handschriften kan leren lezen: vorige week door de jury met de 2e en door het publiek met de 3e prijs bekroond (van de 170 sites)! Iedereen bedankt voor alle mooie reacties... en jullie stemmen! lees meer

BHIC publiceert digitale index met 38.000 borgbrieven

Ben je je voorouders uit de 18e eeuw of eerder uit het oog verloren, weet je niet waar ze vandaan kwamen of vraag je je af hoe kredietwaardig ze waren? Dan zijn deze borgbrieven handige bronnen om daar achter te komen. lees meer

Kom je werken op het BHIC? We hebben drie vacatures!

We zijn op zoek naar een beeldredacteur, beheerder audiovisuele collecties en archiefinspecteur. Iets voor jou? Lees dan snel verder... lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Carnaval leidt tot overlast en ziekten
“Verbied het zich onkenbaar maken door het dragen van een masker of anderzins op de openbare straat of openbare plaatsen.” Dat voorstel haalde de agenda van de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch in 1882. Want carnaval, dat leidt alleen maar tot losbandigheden en uitspattingen en bedreigt goede zeden en gezondheid.
Sluismeesters van het Nollekenssas
Al eens gehoord van dit schutsluisje, gelegen in de Roode Vaart bij Zevenbergen? Nollekenssas was op het moment dat het gesloopt werd een van de oudste nog bestaande zeesluizen van Nederland en zeker van Brabant. Maar wie was Nollekenssas eigenlijk? (bijdrage: Wim Kannekens)
Het dagboek van soldaat Ruijs
Het is een klein onopvallend boekje, even intrigerend als raadselachtig; een dagboekje geschreven door ene Johannes Ruijs. Van Den Bosch naar Etten, van Valkenswaard naar De Graaf: voor 1839 heeft deze soldaat al heel wat van Brabant gezien.
Kermisreiziger pakt revolver
Het leek wel kermis op de tribune van de rechtbank in Den Bosch, op 11 januari 1916. Er werd geschreeuwd en boe geroepen. ‘Het puikje van Udensche toddenkooplui, bezembinders en harmonicaspelers’ had zich op de tribune verzameld. (bijdrage: Geurt Franzen)
“Ik trouw niet om getrouwdt te weezen maar enkel uit lievde”
Kijk nou, de 37-jarige Cornelis Roomer uit Heusden trouwt in 1810 met zijn tien jaar jongere bruid Maria Johanna Heijde. Bijna dertig jaar later - in 1839 - overlijden ze, vlak na elkaar. Maria, nog maar 56 jaar, overlijdt in mei, Cornelis in juni. Zou het verlies van zijn vrouw hem teveel zijn geworden?
Kinderdichter zingt zich gezond
Zingen was volgens Gijsbertus Lovendaal dé remedie tegen alle kwaaltjes en ergernissen. Breng je een mooi lied ten gehore in de morgenstond, dan blijf je ‘heel den dag’ gezond! Maar meer nog stond de Graafse Lovendaal bekend vanwege zijn vele gedichten.  
Veldslag op Graafs woonwagenkamp
Het is 1 september 1934. In Grave, op het woonwagenkamp, woont stoelenmatter Servatius van Esch. Zijn zoon Johannes heeft een oogje op een dochter van een andere woonwagenbewoner. Hij is er zelfs al eens mee vandoor gegaan. Maar de vader van het meisje is vierkant tegen de verkering, laat staan dat er getrouwd gaat worden. (bijdrage: Geurt Franzen)
Mysterieuze Zinkie sneuvelt aan Russisch Oostfront
Hij was net zo bijzonder als zijn bijnaam: Hugo Sinclair de Rochemont –Zinkie–  werd geboren in Hilversum (1901) en sneuvelde in 1942 aan het Russische Oostfront, als drager van het IJzeren Kruis van de Waffen-SS. Hij was één van de grondleggers van de eerste fascistische politieke partij in Nederland maar schreef ook gevoelige poëzie.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

Zin om te puzzelen op ‘Wat staat daer?’. Er staat een mooie carnavalstekst uit 1831 voor je klaar. Klik hier. lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen