Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Een frisse duik in 2023! 💦

Het BHIC neemt een frisse duik in het nieuwe jaar. Dat kan ook niet anders met de Openbaarheidsdag. De dag waarop we vieren dat talrijke archiefstukken openbaar worden, die je daarvoor niet of alleen onder voorwaarden kon inzien. En al hebben wij niet zo'n mooie schatkaart tussen de 'nieuwe' stukken als onze collega's van het Nationaal Archief ... Ik kan je verzekeren dat er bij ons ook parels tussen zitten. Maak ik je nieuwsgierig? Ga dan snel naar de overzichtslijst.
Een nieuw jaar betekent ook dat er weer persoonsgegevens uit de burgerlijke stand openbaar zijn geworden. En ben je net afgestudeerd, dan kun je je goede voornemens meteen 'verzilveren', want sinds begin januari hebben we weer twee beurzen voor Brabantse geschiedschrijving beschikbaar. Tot slot, ken je het Eftelingsprookje dat nooit uitkwam? Zo niet, luister dan naar onze podcastspecial. Een goed begin voor geschiedenisliefhebbers en onderzoekers!  
 
Margot America, redactie
 

Nieuwe persoons-gegevens burgerlijke stand

Op 3 januari 2023 tijdens onze Openbaarheidsdag zijn niet alleen honderden archiefstukken openbaar geworden. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe persoonsgegevens uit de burgerlijke stand. lees meer

Nieuwe bronnen december online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Het was dé grote droom van futuroloog Chriet Titulaer: een ruimtevaartpark, en dan liefst in Brabant. Eerst gepland bij de Beekse Bergen, maar later kwam de Efteling in zicht. Hoe het anders liep, vertellen we sámen met Paul Sprangers & Tim Hinssen van de podcast Kleine Boodschap. Ook hoor je hoe bevlogen mr. Pieter van Vollenhoven is over dit Cosmo Science Center." lees meer
 
Marilou Nillesen, host van Het geheugen van Brabant

Beste verhalen deze maand

Laat uit de kast komen
Geboren in een Katholiek gezin in Herpen voelde Willy Lourenssen heel lang niet de ruimte zichzelf te zijn. Hij wist al vanaf zijn zeventiende dat hij homo was, maar durfde hier pas toen hij eind twintig was voor uit te komen. Eenmaal verhuisd naar Oss was het hek van de dam. (Bijdrage: Maxime van Loenhout)
Het heeft iets weg van een slechte dectective: getipt door een vage vriend probeert een jonge soldaat - met voorgeplakte valse snor - in 1919 de kassier van de bank in Sint-Oedenrode te overvallen. Het knullige plan mislukt, maar blijkt een voorbode van een veel ernstiger delict...
Naoorlogse noodkreten
Het was een roerige tijd vlak na de bevrijding in Noord-Brabant. Er werden meerdere interneringskampen opgericht voor mogelijk 'foute Nederlanders'. Zo ook in Grave. Bezorgde mannen, vrouwen en kinderen bleven achter in soms penibele situaties en schreven smeekbrieven.
Illustre heren...
In de late middeleeuwen telde de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van 's-Hertogenbosch tienduizenden leden. Het ledenaantal liep in de zestiende eeuw snel terug. Een kleine groep van gezworen leden en zwanenbroeders bleef over. Ontdek een paar interessante heren op deze kaart met wapenschilden uit 1742.
Persoonlijke handschriften
"Het heeft me altijd al gefascineerd eigen handschriften te zien, zoals van mijn verre voorouders die hun krabbel plaatsten op de trouwakte in 1897 van hun dochter, mijn overgrootmoeder. Mensen die je nooit gekend hebt. Alsof je ze op die manier toch nog even aan kunt raken." (Bijdrage: Nel van Doorn-van de Langenberg)
"In de zaak van den Heer Officier van Justitie tegen L. van Rijswijk. De zitting is door den Politierechter geopend en is openbaar." Zo begint het eerste proces-verbaal in het archief van de politierechter in 's-Hertogenbosch op 18 september 1922. Honderd jaar later blikken we terug; hoe heeft de politierechter zich in een eeuw ontwikkeld?
Op landgoed 's Heerenvijvers in Oirschot is het primitief kamperen. Er is geen douche en al het water moet met een fietskar in melkbussen gehaald worden bij een boer in de buurt. Daar is ook een kist met gereedschap opgeslagen en een hudotent van de ANWB. (Bijdrage: Gerard Veltman)
Als Willemina Pronck - de weduwe van Willem Scholten - in ondertrouw gaat, maken ze een inventaris op van haar bezittingen. Er blijkt een bijzondere bezitting bij te zitten. Haar man Willem Scholten, overleden in West-Indië, blijkt een plantage te bezitten die eerder in handen van de familie Scholten is gekomen. (Bijdrage: Bert Meijs)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven