Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Had jouw Brabantse opa (of oma!) vroeger ook een auto of bestelbusje?

Tussen 1906 en 1951 zijn er ruim 99.000 “Brabantse” kentekens op naam uitgegeven en daarvan heeft het BHIC in 2015 op de site ‘De auto van m’n opa’ een database gemaakt op naam en woonplaats van de eigenaar. Met de nieuwe aanvulling van bijna 60.000 kentekens zijn de gegevens van Brabantse auto- en motorbezitters nu compleet. lees meer

Digitaal 'bladeren' in 100 jaar regionale historie!

Er staan nu al heel wat jaargangen van oude regionale kranten online. Ontdek grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden... lees meer

Meer dan 15.000 historische vonnissen online

Lichte vergrijpen, dorpsruzies of openbare verkopen... In de vonnissen opgemaakt door vrederechters vind je veel achtergrondinformatie over het dagelijkse leven van Brabanders. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Harry’s motorstunt
Harry Boerdonk uit het “Wolfsbos” scoorde ’n splinternieuwe motor. Ook buurjongen “Foep” tikte er een op de kop! Ze maakten samen ‘n ritje, toen Harry in de verte de politie met zijspan zag staan. Foute boel, want Foep had nog geen rijbewijs! (Bijdrage: Martien van Dooren)  
De Kroaten komen!
Deze angstkreet was in de zeventiende eeuw vaak te horen in het Land van Cuijk. De gevreesde Kroatische ruiters waren in aantocht, op hun snelle paarden raasden zij dood en verderf zaaiend over het land en door de dorpen. De bevolking stond machteloos tegenover dit krijgsgeweld. 
De man achter ’t Kuipke
Al 50 jaar heeft Heesch een openluchtbad, maar zonder Jan Alferink was het er niet gekomen! Het begint allemaal met ‘n trieste gebeurtenis midden jaren ’60: twee kinderen uit Heesch verdrinken in de Maas. En daar wil Jan iets aan doen. (Bijdrage: Henk Buijks)
Kletspraatje van een eierdief
Boer Peter van de Ven dacht met een smoesje de veldwachter wel om de tuin te leiden. Maar de wetshandhaver geloofde niks van wat de Wanroijnaar hem op maandag 6 april 1874 op de mouw wilde spellen. “Ik heb aardappelen in mijn zak omdat we er thuis te veel van hadden.” (Bijdrage: Geurt Franzen)
Elke dinsdag was het markt in Gemert, dan stonden de groentekramen voor de gracht. Er stond ook een vrouw met fruit. Plotseling kwam er een grote herdershond en draaide vlak voor haar kraam een grote drol. Maar hoe kreeg ze dat beest nou weg? (Bijdrage: Martien van Dooren)
Traumatisch sloopproject in Oss
Het nu zo verafschuwde V&D-pand werd in 1966 gretig verwelkomd, als teken van een nieuwe tijd. In de jaren zestig van de vorige eeuw groeit Oss als kool. Vanwege de aanwijzing als kerngemeente trekt het Rijk extra geld uit voor de vestiging van nieuwe bedrijven. (Bijdrage: Henk Buijks)  
Een onnozele non?
Het klinkt als een mooi voorbeeld van een bezorgde broer die zich aan het einde van de 18e eeuw bekommert om zijn zwakke zusje Johanna. Maar waren de motieven van haar broer wel zo zuiver of was er hier meer aan de hand? 
Priktollen en bakhuizen
Marten van de Graaf woonde samen met zijn zus Netje in Helvoirt en verdiende de kost als dagloner, metselaar, riet- en leidekker en stoelenmatter. Hij was van alle markten thuis. Maar Netje had ook haar besognes... 
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

De eerste auto gesignaleerd in Vorstenbosch, waarschijnlijk van burgemeester van Hout van Nistelrode. Hoorde jouw familie ook tot de eerste Brabantse automobilisten? Kijk hier.

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen