INHOUD
 
* Nieuwsbrief Februari 2021
* Dyspareunie
* Laatste nieuws 
 
Nieuwsbrief Februari 2021
 
Beste lezer,
 
Langzaamaan wordt het leven weer normaler. Het aantal Covid besmettingen en ziekenhuisopnames neemt in Andalucia af.
Ook is men gestart met het vaccineren van de populatie ouder dan 80 jaar. Als u geregistreerd bent bij het Spaanse gezondheidssysteem zal men de komende weken contact met u opnemen.
 
Er is ook goed nieuws wat betreft de testen mocht u naar Nederland of België moeten reizen. Vanaf 2 maart is er een snelle PCR test beschikbaar in het laboratorium waar wij mee samenwerken die is goedgekeurd door het Nederlandse Ministerie. Binnen een half uur heeft u het resultaat en met deze test heeft u geen Antigeen-sneltest meer nodig 4 uur voor vertrek. Deze PCR test moet maximaal 12 uur voor vertrek worden afgenomen.
 
In deze nieuwsbrief vertelt onze fysiotherapeut Sanne Sibree-Paul u over dyspareunie, ofwel pijn bij/tijdens of na het vrijen.
Dit is een klacht die vaak snel met enige fysiotherapeutische, soms in combinatie met psychologische behandelingen verbeterd kan worden.
 
Vriendelijke groet,
Bernadette Veeger
 
 
 
 
¨Love is in the air¨ - naar wat als het hebben van geslachtgemeenchap pijn doet.
 
Seksuele omgang zou een wederzijds aangename ervaring moeten zijn, maar sommige vrouwen ervaren pijn in plaats van plezier.
Dit wordt DYSPAREUNIE genoemd. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze klacht en er zijn verschillende behandelingen mogelijk.
 
Symptomen
De belangrijkste symptomen zijn natuurlijk pijn, veroorzaakt door druk op de ingang van de vagina of door diepe penetratie. De pijn kan matig tot ernstig zijn en kan worden omschreven als brandende, stekende of scheurende pijn. Het kan worden gevoeld in een klein gedeelte van de vagina, de buitenkant van de vagina of in grotere gebieden en de gehele vagina aantasten. De pijn kan worden gevoeld tijdens of/en na de geslachtsgemeenschap.
 
Vanwege de ernst van de pijn is het seksueel verlangen (ofwel libido) vaak sterk verminderd. Dit kan relatieproblemen veroorzaken en de pijnklachten weer verder verergeren.
 
Oorzaken
Er zijn verschillende redenen voor dyspareunie. De pijn kan worden veroorzaakt door zowel fysieke als psychologische reacties.
 
Fysieke pijn bij de ingang van de vagina kan worden veroorzaakt door gebrek aan vochtigheid. Veranderingen in de hormonale status van de vrouw, zoals tijdens de menopauze, geven een daling van het oestrogeen en dit resulteert in droge slijmvliezen. Dit is vergelijkbaar met wat er zich voordoet na de bevalling. Gebrek aan voorspel en genitaal letsel kan ook pijn bij de penetratie van de penis veroorzaken.
 
Sommige medicijnen zoals antihistaminica en antidepressiva kunnen een rol spelen door het verminderen van de vochtigheid van de vagina.
 
De aandoening genaamd vaginisme, wat een onvrijwillige samentrekking van de bekkenbodem is, kan ook de pijn veroorzaken bij de ingang van de vagina, wat vaak resulteert in een totale onmogelijkheid tot penetratie, zelfs het inbrengen van een tampon kan moeilijkheden veroorzaken, alsook gynaecologische onderzoek.
 
Sommige kankerbehandelingen veroorzaken ook dyspareunie.
 
Pijn op een dieper niveau kan worden veroorzaakt door bovenstaande redenen, maar ook door IBS, bekkenbodemverzakking, cystitis, endometriose of vleesbomen.
 
Stress, angst en depressie zijn psychologische oorzaken die allemaal kunnen leiden tot een gebrek aan seksueel verlangen, een droge vagina en aanspanning van de bekkenbodemspieren.
 
Behandeling
De exacte oorzaak van deze klacht moet eerst worden achterhaald. Daarvoor kan u een afspraak maken met uw huisarts. Zij/hij zal onderzoek doen en u mogelijk verwijzen voor bloedonderzoek om te kijken naar de hormoonstatus. Zo nodig zal zij/hij u supplementen of een oestregeencrème voorschrijven.
 
Een speciaal opgeleide fysiotherapeut kan u ook helpen met diverse technieken die zijn ontwikkeld om de bekkenbodemspier minder gevoelig te maken, te leren ontspannen en zo uw zelfvertrouwen terug te winnen.
Ook psychologische hulp kan nodig zijn.


Laatste nieuws
  • Onze specialisten zullen beschikbaar zijn voor afspraken op de volgende datums:
    • Dr. Pedro Chinchurreta, cardioloog: donderdag 04 en 18/3 en 15/4.
    • Dr. Manio Maravic, neuroloog: woensdag 03, 17 en 31/3.
    • Dr. Vicente Aneri Más, dermatoloog: vrijdag 05 en 19/3.
    • Dr. Victor Aguilar, gastro-enteroloog: vrijdag 26/3 en 23/4.
    • Janet van Dam, medische thermografie: vanaf 30/3.
  • Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u ons contacteren op 952 532 065 of info@centromarysalud.com.
Centro Mar Y Salud, paseo marítimo 4, El Morche, www.centromarysalud.com