Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Pareltjes voor onderzoekers in archief Raad van Brabant

Onderzoek doen in het archief van de Raad en Leenhof van Brabant, een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811, is nu nog eenvoudiger geworden. Dat komt omdat we drie nieuwe online zoekingangen hebben gemaakt. Daarnaast zijn grote delen van het archief gescand. Het betekent een schat aan personen, plaatsen en gebeurtenissen.
 

100.000 Brabantse boeven op internet

Dankzij een uniek crowdsourcingsproject zijn de oude inschrijvingsregisters van Brabantse strafgevangenissen (1821-1925) vanaf nu online doorzoekbaar op naam, leeftijd, geboorteplaats en misdrijf. Lees verder

Nuland, een behouden vaart…

BHIC draagt archieven Nuland over aan Stadsarchief ’s-Hertogenbosch. Lees verder
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Een overspelige dominee
"Moet ghij noch een hoer in huijs brengen?" De kwestie van de overspelige en frauduleuze dominee Matheus Knaaps uit Terheijden in 1680 vind je ook in het archief van de Raad van Brabant.   

Zakdoekje leggen, niemand zeggen!
Over een wit zijden zakdoekje en de woorden “write my Mom I’m okay”. Herinneringen van de 18-jarige Laura Mentink aan de bevrijders. (bijdrage: Adri Ekstijn)     

Mieneke, onze melkvoorziening
”In de veertiger jaren zorgde een ‘armeluiskoe’ voor onze zuivelproductie.” (bijdrage: Rini de Groot)   

De Oostenrijkse bleekneusjes van Pater Van der Bom
Tijdens en na WOI kwamen duizenden Oostenrijkse kinderen op initiatief van Pater Van der Bom naar Nederland om aan te sterken. (bijdrage: Cor Kerstens)    

Ikke en ons Jentje; kinderrijmpjes uit 1944
De burgemeester van Oss was in 1944 op zoek naar "liederen, liedjes en rijmpjes", mogelijk als materiaal voor het streekmuseum.    

Beerse aalmoezenier alias de ‘Engel van Birma’
Het bijzondere en indrukwekkende levensverhaal van Ezechiël Vergeest.     

Kerkgang maakt einde aan huisarrest
Op 2 februari was het Maria Lichtmis, om ons te herinneren aan de tempelgang van Maria. Ook wel ‘de kerkgang’ genoemd: de eerste gang naar de kerk van een moeder na de bevalling. (bijdrage: Rini de Groot)  

Radiodistributie
Wie het afgelopen jaar naar de radio luisterde, kon nauwelijks om de kreet  "Let's get digital, digital. I wanna get digital!” heen. Maar het begon allemaal in 1919. (bijdrage: Martien van Dooren)   

BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
 
Ga mee op een barre veldtocht naar het koude Rusland met Johannes Ermers uit Sint Hubert. Lees hier (driedelige blog) wat hij daarover naar het thuisfront schreef ...  

Vragen over Vroeger?
Surf naar www.bhic.nl


Vind ons leuk

Volg ons

Bekijk foto's

Lees verhalen

Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen