De inventaris van het archief van de procureur-generaal in ’s-Hertogenbosch tussen 1933-1940 staat online. Deze bevat een verzameling stukken van zijn werk als toezichthouder op de Nationaal-Socialistische Bewegingen (NSB) en andere rechts extremistische bewegingen in Noord-Brabant en Limburg.
Ruim 80.000 titels in onze bibliotheek
Heb je onze uitgebreide collectie boeken en tijdschriften al ontdekt op het gebied van de Brabantse geschiedenis, genealogie en archieven? Blader eens in onze catalogus.
Nieuwe bronnen online
Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines, ook deze maand weer. Misschien zit er weer nét dat ene beetje informatie in zit wat jouw onderzoek verder helpt. Kijk maar eens.
Beste verhalen deze maand
Vaarwel, ik blijf nog steeds uw kind Hoe moet het zijn als je afscheid moet nemen van twee dochters? Het overkwam leerlooier Cornelis van de Ven en zijn vrouw Johanna uit Nistelrode begin vorige eeuw.
Eene naarstige vrouw is de kroon van haar man In 'Ode aan de Brabander' kijken we naar alle gewone mensen die Brabant hebben gemaakt tot wat het nu is. Het echtpaar Huijbers-Cruijsen uit Beugen, beter bekend als Antoon en Antonia, hoort daar zeker bij!
Ze is van goede afkomst, vroeg wees, en drie keer getrouwd. Huijbertje leeft in een tijd van onrust, oorlog en welvaart. (Bijdrage: Theo ter Borg)
Stoelenmatter moet vinger missen Een stoelenmatter die een vinger moet missen? Dat zorgt voor narigheid, want hij kan zijn vak minder goed uitoefenen. Daarom doet Antoon Stuiver zijn beklag bij justitie. Maar wie is de schuldige? (Bijdrage: Geurt Franzen)
Het verhaal van het 24ste kind “Ik ben de 24ste telg uit het gezin Berends in Mill. Eten doe ik nog altijd vlug. 's Avonds kwamen er drie pannen met aardappelen op tafel en dan moest je snel zijn. Op was op”, vertelt Martien Berends glimlachend.
Tweet van de maand
Majesteitsschennis, het mag weer! In 1850 nog niet, dus schijt aan de koning hebben,
dat was een misdrijf.