N I E U W S B R I E F
Februari 2019

'De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr. Stink en de Minpins'
T/m 3 maart 2019

 
Deze tentoonstelling toont het werk van de Engelse illustrator Quentin Blake. Hij werd in Nederland bekend door zijn illustraties voor GVR, Matilda en Sjakie en de chocoladefabriek.  Door de originele tekeningen, gefilmde interviews en doe-activiteiten krijgt de bezoeker een levendig beeld van wat er zich afspeelt in het hoofd van Quentin Blake. Stap in de wereld van deze wereldberoemde illustrator die zijn werkwijze deelt met iedereen die wil (leren) illustreren. Een must voor jong en oud!
 
 
 

de Dag van het tekenen - voor kinderen die van tekenen houden!
25 februari 2019 van 10.30-16.00 uur
©Thé Tjong-Khing, Floor Rieder 
Vind jij het leuk om te tekenen en ben je tussen de 9 en 12 jaar oud? Dan zien we je graag op de Dag van het tekenen in Huis van het boek| Museum Meermanno op 25 februari 2019. Je krijgt les van bekende illustratoren zoals Thé Tjong-Khing en Floor Rieder en leert meer over de verschillende technieken en materialen. En je mag de hele dag lekker tekenen!
 
 
 
 
 

Tekenen zoals Quentin Blake (workshop voor volwassenen)
9 en 16 februari 2019 van 13.30 - 16.30 uur
Het lijkt alsof Quentin Blake nergens bang voor is als hij tekent. Het plezier spat er van af! Wil jij ook leren tekenen zoals Quentin Blake? Bij deze workshop leidt illustrator en museumdocent Kiki van Kooijk je door de tentoonstelling en doe je verschillende oefeningen aangeraden door Quentin Blake zelf. Daarna werk je aan je eigen personage op papier.                                                                   
 

Workshop Inktmonsters (voor kinderen) 
26 en 28 februari 2019 van 14.00 - 15.30 uur
 
Je zult het net zien: ben je lekker aan het tekenen en dan knoei je koffie op je papier! Kinderboeken illustrators vinden dat vaak helemaal niet erg. Uit vlekken ontstaan de meest rare monsters! Ook Quentin Blake (illustrator van bijna alle Roald Dahl verhalen) had geen problemen met een vlekje. Bij de workshop ‘Inktmonsters’ gaan we eerst kijken naar zijn prachtige tekeningen in de Quentin Blake tentoonstelling en daarna ga je zelf doodenge monsters maken met vlekken. We werken ook met stempels om bijvoorbeeld voetjes, ogen en snavels toe te voegen. Kom je ook?
                                                                 

Lekker voorlezen Willy Wonka
27 februari 2019 van 15.00-16.00 uur
 Willy Wonka komt nog een keer naar Huis van het boek | Museum Meermanno om voor te lezen! Deze keer uit het boek van Roald Dahl De giraffe, de peli en ik. Ook in dit boek komen allerlei vreemde snoepjes voor: reuzenwangdoedels, elektrische fizzkokkels, regenboogdrups, tongharkers, pepermunt jujubes en nog veel meer. Je kunt niet alleen luisteren, maar ook proeven! De bijzondere smaken kun je na afloop wegspoelen met heerlijke opstijglimonade. Kom je ook?
 
 

 
Boekenfabriek (kindervoorstelling)
3 maart 2019 van 13.30 - 14.30 uur
Op zondag 3 maart komt Theater Stuiter in het scriptorium van Huis van het boek | Museum Meermanno een voorstelling spelen over schrijvende monnikken en spannende middeleeuwse verhalen. Drie monniken willen na al dat geschrijf over koningen, dieren en bijzondere figuren liever zelf veranderen in Karel de Grote, de slimme vos Reinaert of een andere wonderbaarlijke verschijning. Ganzenveren aan de kant, zwaarden in de hand!
 
 
 
 

PRINT Illustratorendag    
4 maart 2019 van 09.30-17.00 uur
Op 4 maart organiseert Huis van het
boek | Museum Meermanno de eerste PRINT Illustratorendag. Tijdens deze dag, speciaal gericht op beginnende kinderboekillustratoren, delen ervaringsdeskundigen tips en informatie. 's Middags kunt u zelf aan de slag met illustreren bij de workshops van Thé Tjong-KhingMark Janssen of Martijn van der LindenBovendien is de tentoonstelling 'De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins' exclusief geopend voor deelnemers. Ticketprijs 27,50. Aanmelden kan via: Print Illustratorendag  
 
 
 

'Helmut Salden (1910-1996). Lettertekenaar en boekverzorger'
t/m 24 maart 2019
 
 
Kom naar Huis van het boek | Museum Meermanno en maak kennis met het werk van Helmut Salden. Van deze toonaangevende en veel bekroonde lettertekenaar en boekontwerper heeft iedereen waarschijnlijk wel een omslag in de kast staan. De bekendste daarvan maakte Salden voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. In de tentoonstelling zijn behalve originele letterontwerpen, ruim honderd bekroonde boeken, ontwerpen voor boekomslagen en monogrammen, ook veel brieven aan auteurs en uitgevers, onder wie W.F. Hermans, Iris Murdoch en G.A. van Oorschot en collega's als Gerrit Noordzij, Jan Tschichold en Herman Zapf, te zien.  

 

 
Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
 
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar 
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-2057254 of boekzoekt@meermanno.nl.
  
 
 
 

 

Huis van het boek | Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl