Producentbyrån Nyhetsbrev 16 november 2023

2023 börjar lida mot sitt slut. Vi börjar ana 2024 nånstans där bortanför jul och nyår. Och vi vet att oxveckorna kan vara tunga och mörka och att det kan vara svårt att ladda om efter helgerna. Så därför tänkte vi lägga in en påminnelse i all välmening såhär i lite lagom god tid.
 
Förutom att en aldrig har några pengar över i början av året, så är det dessutom en intensiv ansökningsperiod. Och av många års erfarenhet vet vi också att ni är många där ut som gärna vill ha hjälp med era ansökningar. Vi hjälper er gärna med både siffror och text och att tolka vad det egentligen är bidragsgivarna efterfrågar. Men vi gör det gärna med lite lagom framförhållning. Så om ni redan nu vet med er att det kanske kommer att bli lite tight att få ihop tiden och starta upp jobbhjärnan där i januari så hör av er innan jul så att det finns plats och tid för att hjälpa er!

Men innan vi går in i 2024 så ska vi försöka avsluta 2023 med någon slags värdighet i behåll tänkte vi. I år fyller Producentbyrån 15 år. Och det är inte utan att en ibland stannar upp och tänker ”hur f…n gick det till egentligen?”. För 15 år är lång tid. De barn som föddes när vi startade gör sig nu redo att börja fundera på vilket gymnasium de vill gå på. De är straffmyndiga och får köra moped. Alltså nästan vuxna i samhällets ögon. Betyder det att även Producentbyrån nu får anses som vuxen? Bara vi slipper vara ”den vuxna i rummet” så är det ok för vår del.

Det är också nu 10 år sedan som vi började skicka ut vårt nyhetsbrev. I början blev det lite som det blev, men efter ett tag hittade vi någon slags form för det. Det var när vi insåg att vi – i och med den här ingressen – faktiskt hade någon slags plattform, och med det kanske även något slags ansvar. Ett ansvar att lyfta saker vi ser i vår omvärld. Bra och dåliga saker. Allvar och humor om vartannat. Högt och lågt. Det finns igenom åren exempel på saker vi har skrivit som har upprört. Vi pratar fortfarande ibland om regionalpolitikern som hörde av sig och tyckte att vi minsann inte skulle använda vårt nyhetsbrev till att kritisera hens partikamrater. Det var också prästen som hörde av sig och som verkligen inte delade vår bild av att vi måste konsumera mindre för att klara den gröna omställningen. Men de flesta som hör av sig tycker faktisk om det vi skriver. Som t.ex. när vi skrev om att Göteborgs stad skulle dra in stöden till det fria kulturlivet i våras. Vi har nog aldrig fått så många ”heja-rop” från den fria scenkonstens aktörer.

Med det sagt – tack för att ni läser och för att ni hör av er med både sånt ni håller med om och sånt ni inte håller med om. Det är bara tillsammans som vi kan fortsätta göra det vi gör. Och vi hoppas att ni vill fortsätta göra detta tillsammans med oss i många år framåt!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
I fredags avslutades tre fantastiska veckor med Svansen-rep i Spinnstudion. Det har provats, förkastats och provats nytt. Ett besök hos samproducerande Vara konserthus hann
teamet också med innan det var dags att avsluta den första repperioden. Svansen koreograferas av Minna Krook och riktar sig till 3-5 åringar. Den har premiär den 31 januari på Vara Konserthus.

Tisdag den 28 november besöker Spinn Dansmässan och Dieselverkstans stora scen med ett utdrag ur föreställningen Hannah Felicia. Biljetter till detta köper du här. Strax därefter, den 29 november, är det dags för Miramos av Torgunn Wold och Paulo Serantes. Miramos spelas på Blå Stället i Angered och sedan på Kulturhuset Bergsjön dagen efter, den 30 november. Föreställningarna som arrangeras via KuBo är gratis för förskolor och skolor i Göteborg. Är du lärare eller jobbar inom förskolan i Göteborgs Stad så kan du boka plats för dig och din klass här.
 
Torsdag och fredag den 7 och 8 december spelar Emilia Wärff soloföreställningen Denna sida upp i Spinnstudion. Föreställningen den 7 december syntolkas av syntolk Eli Tistelö. Den 8 december ges föreställningen tillsammans med ett publiksamtal med forskaren och arbetsterapeuten Frida Lygnegård. Biljett till den 7 december hittar du här. Vill du komma på fredagen den 8 december hittar du dina biljetter här.
 
Repetitioner av Svansen i Spinnstudion.
Foto: Hedda Gullander
 
 
Liza Penkova
Fredag och lördag den 8-9 december är det äntligen dags för dansaren och koreografen Liza Penkovas utökade version av föreställningen THE GAP – 18 steps through (dance) history part II på Atalante i Göteborg. Den ursprungliga versionen av verket hade premiär på 3:e Våningen förra hösten. Men sedan dess har den omarbetats och till föreställningarna på Atalante har ni även chansen att uppleva installationen FILLING….
 
THE GAP är den andra delen i en trilogi, och en autofiktiv solo-dansföreställning. Med utgångspunkt i Lizas egen erfarenhet av att möta den västerländska kulturen som tonåring, och senare den samtida dansen, försöker hon synliggöra en känsla av ständig försening. Ett slags tidsmässigt glapp som hon behövde fylla för att komma ikapp den västerländska estetikens tidslinjer. Växlande mellan tystnad, musik, röster från dansikoner och hennes egna reflektioner över normer och värderingar mellan öst och väst, dras publiken in i ett timslångt danssolo med inslag av melodrama och humor.
 
Publiken är välkommen att besöka installationen FILLING… som tar plats på scenen innan och efter föreställningen THE GAP. Installationen kan ses som en ingång, en fördjupning, en reflektion kring den samtida dansens historia. Samtidigt som installationen är limmet mellan de första två delarna i trilogin, utgör den en grund för projektets sista del – en föreställning som kommer att skapas med en större grupp dansare.

Läs mer och boka era biljetter på Atalantes hemsida!

www.penkova.cc
 
 
 
 
Memory Wax
Memory Wax fortsätter att utveckla sitt magiska miniformat. Nu i december är det premiär för nya dansföreställningen Stor prick, liten prick. Med inspiration av den japanska konstnären Yayoi Kusamas universum av prickar bjuder Memory Wax in till en suggestiv danskonstföreställning för barn. Tillsammans upptäcker vi det lilla i det stora och det stora i det lilla. Vi vågar ta steget in i det okända där kreativiteten och leken är våra livlinor. De tar oss framåt, bakåt, inåt och utåt. Vi lär känna oss själva och vår omvärld, vårt eget fantastiska universum. Stor prick, liten prick är tillgänglig för turné under hela 2024!
 
 
 
 
 
Gaston och Caligari
Som vi skrev redan i förra nyhetsbrevet så har vi under hösten börjat jobba med cirkuskompaniet Gaston och Caligari som en del av ett främjandeuppdrag från Förvaltningen för kulturutveckling. Gaston och Caligari håller nu på att arbeta med en ny produktion med titeln Cirkus Gaston och Caligari - Det Stora Kalaset som har premiär på Stora Teatern i Göteborg den 19 december kl 17:30!

”Ingen kommer ihåg att jag fyller år, tänker Gaston bakom ridån. Föreställningen börjar och det är dags för entré. Vad cirkusdirektören inte vet är att Caligari förberett en överraskning. Dessutom så kommer den världsberömda cirkusmusikern Elvira på besök. Det kommer att bli kul!”
 
Cirkus Gaston och Caligari - Det Stora Kalaset är en interaktiv clowninspirerad cirkusföreställning fylld med cirkuskonster, trolleri och musikalisk akrobatik som lockar till eftertanke, hjärtliga skratt och stormande applåder! Läs mer och boka era biljetter här.
 

 
 

PROJEKT
CALS
Sista helgen i oktober gav sig sju dansare ut i regnet och blåsten för att filma sitt verk och bidrag till plattformen www.communityartlabsweden.comUnder sju veckor har gruppen, som består av unga dansare från Danspoolen i Vänersborg, undersökt och skapat utifrån temat plats och identitet. Som stöd i processen har de haft de konstnärliga ledarna Agnes Nordin och Madelene Hoff från Kompani Catapult. Arbetet har resulterat i en dansfilm som har premiär den 25 november på Malmö Community Biennnal. Biennalen pågår mellan den 22-25 november. Under dessa fyra dagar kan du ta del av communityscenkonst skapad av unga, samtal och workshops, och självklart är Arvsfondsprojektet CALS en stor del av programmet. Programmet i sin helhet och biljetter hittar du här!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Karolin Kent, Ina Dokmo och Tanja Andersson, projektet Visit Nabo Artbook, administration för Returkultur och självklart med den internationella dansfestivalen Step.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se