Westerlo - mei 2013
Jaargang 3 - nummer 5
 
 Inhoud
 
 
Oproep: vrijwilligers gezocht!
 
 
Ben je geïnteresseerd in kinderboeken?
 
Ben je creatief en kan je wel wat met boeken?
 
Ben je enthousiast en kan je dit overbrengen naar kinderen?
 
Werk je graag met kinderen?
 
Dan ben jij de KJV-begeleider die we zoeken!
 
Klik hier voor meer info. 
 
 
 
 
Doe mei maar een doeboek!
 
Mei is de maand bij uitstek om in actie te schieten in en rond je huis. Dan kun je maar beter een doeboek bij de hand hebben om je met goede raad bij te staan.
 
"Doe mei maar een Doeboek" laat je kennismaken met nieuwe boeken boordevol handige tips, creatieve ideeën en inspiratie. Of je nu graag in de keuken experimenteert, met je vingers in de aarde woelt of creatief knutselt, je vindt ongetwijfeld je gading op onze boekentafel.
 
 
 
 
Week van de Opvoeding
 
 
 
Van 16 mei tot 31 augustus kan je samen met de kids een mooie wandeling maken door Westerlo. Vertrek aan de Asberghoeve en aankomst in het Boswachtershuis. Onderweg zijn er opdrachtjes die de wandeling nog leuker maken. Als je bovendien een foto of verslag instuurt, maak je kans op een mooie prijs.
 
Folders en route kan je vanaf half mei gratis krijgen in de bib en bij Toerisme Westerlo.
 
Deze wandeling is een organisatie van de dienst Opvoedingsondersteuning en kadert in de Week van de Opvoeding. Die loopt van 16 tot 23 mei en heeft als thema "Opvoeden Natuurlijk". Tijdens deze dagen vind je in de bib een boekenstand met de nieuwste opvoedingsboeken.
 
 
 
 
Bibkids : Bibquiz - KJV stelt tentoon - Voorleeskwartiertjes
 
 
 
Zondag 21 april vond in Laakdal de finale van de 4de Jeugdboekenweekquiz plaats.
13 ploegen uit evenveel Kempense gemeentes streden om eeuwige roem. 
 
De top 3:
 
1. "'k Wist het" uit Brecht
2. "De Lustige Quizzers" uit Laakdal
3. "De Brokkenmakers" uit Herentals
 
Onze Westelse "(F)rietjes" behaalden een verdiende 5de plaats!!
Nogmaals proficiat voor hun inzet en enthousiasme!
 
De quiz werd vakkundig gepresenteerd door "De Planken", die de sfeer er op weergaloze wijze wisten in te brengen! Chapeau!!
 
Met dank aan de Provincie Antwerpen.
 
  
 
Ons KJV-leesjaar zit er weer op! Samen met de juryleden van groep 3 (8-10 jaar) en groep 4 (11-12) hebben we boeken verslonden, spelletjes gespeeld, geknutseld,
maar vooral veel plezier gemaakt.
 
 
De lievelingsboeken van onze juryleden inspireerden hen tot het maken van prachtige kunstwerkjes.
In de loop van de maand mei kan je deze komen bewonderen in de bib!
 
 
 
 
 
  
 
Tijdens het voorleesjaar organiseren we elke maand voorleeskwartiertjes. Onze vrijwilligers kiezen de mooiste verhaaltjes voor de allerkleinsten en lezen ze voor in de jeugdhoek.
Kom gerust eens luisteren.
 
Deze maand kan je genieten van een verhaaltje op:
 
dinsdag 28 mei
om 18.30 u.
(1ste en 2de kleuterklas)
donderdag 30 mei
om 18.30 u.
(3de kleuterklas en 1ste leerjaar)
 
 
 
Wink@ Westerlo: Dood van een egoïst
 
 
Geboren en getogen Mortselnaar Paul Jacobs zag in Westerlo en de Kempen het ideale decor voor zijn misdaadroman Dood van een egoïst.
 
De vader van Thomas wordt doodgereden tijdens een fietstochtje in de Kempen. Later vindt men in diezelfde omgeving een afgehakte hand en ontdekt Thomas verontrustende aanwijzingen in een wandelgids.
Was zijn vader in staat tot moord? En was zijn dood wel een ongeluk?
 
 
 
 
 

 
 
Net uit en al in je bib
  
 
'Groener' is gewoonweg plezant, creatief en gezond, en helemaal niet zo moeilijk, sober of geurend naar seitangehakt! Daarover gaat het in Groeten uit Transitië.
 
De auteurs zijn ervaringsdeskundigen van het dagelijkse leven en zochten uit welke praktische, duurzame veranderingen je kunt uitproberen zonder dat je aan kwaliteit inboet. Integendeel! Ze maakten tekeningen, schreven handleidingen en recepten en gingen op zoek naar goede - en vooral leuke - duurzame alternatieven voor een aantal van onze meest vervuilende gewoontes.
 
Een vrolijk boek dat je even stil doet staan bij het leven dat we leiden en dat aanzet om kleine dingen te veranderen met een groots effect. 
 
 
klik hier voor de website
Andere blikvangers:
 
klik hier voor meer info
 

 
 
Na het wereldwijde succes van Geluk: the World Book of Happiness bestudeerde Leo Bormans twee jaar lang het wetenschappelijk onderzoek over de liefde. Het resultaat is The World Book of Love: een boek vol wijsheid en inzicht in het mysterie van de liefde. 
   
Naarmate de financiële crisis voortduurt, groeit de behoefte aan cultuurfilosofische duiding ervan. De Brit Robert Skidelsky  schreef samen met zijn zoon Edward Hoeveel is genoeg?. Over geld, geluk en het verlangen naar een goed leven.
 
Lekker lang jong sluit perfect aan op het succesboek De Voedselzandloper van Kris Verburgh en is een perfect hulpmiddel om de theorie om te zetten in de praktijk.
 
 
Een eeuw na de Eerste Wereldoorlog beroert het grote drama nog steeds jong en oud. Arnout Hauben trok samen met Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs het Europese front. Zijn tocht voerde hem door België, Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië, Griekenland en Turkije. De getuigenissen, herinneringen en ervaringen die hij optekende in Ten oorlog zijn even aangrijpend als verrassend. 
 
Russ Harris is arts en psychotherapeut en gespecialisserd in het omgaan met stress. Van zijn hand is De klappen van het leven, waarin de centrale boodschap is: veranderen wat er veranderd kan worden, accepteren wat niet te veranderen is en goed zorgen voor jezelf. Eerder schreef hij de bestseller De valstrik van het geluk. Iedereen loopt vroeg of laat tegen problemen aan in het leven. De auteur laat zien hoe we als mensen daaronder gebukt gaan en hoe we dit kunnen verlichten.
 
 
klik voor de trailer van de gelijknamige televisieserie
klik voor een fragment
 

In Landlopers vertelt Toon Horsten de boeiende en soms hallucinante geschiedenis van de landloperskolonies Wortel en Merksplas in de provincie Antwerpen. Het is meteen het verhaal van hoe België omging met verschoppelingen. 
In het najaar (op 26/11) is de auteur te gast in de bib.
 
Bartel fabriceert zaadbommen, composteert in zijn keuken, kweekt honingbijen op het dak, plant geraniums in schoenen en timmert huisjes voor vogels en hommels. Want hoe klein je tuin ook is, met zijn ecotips woon je binnen de kortste keren in een natuurgebied(je). Kortom, Groenland 2 geeft net als het eerste boek van Bartel Van Riet zin om buiten te komen, diep adem te halen en te genieten...
 
Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft in Stop deze depressie nu een duidelijke boodschap voor iedereen die de afgelopen jaren de gevolgen van de crisis heeft gedragen en nog draagt: een snel economisch herstel ligt binnen handbereik.
  
Erik Valeur bestormde met zijn monumentale debuutroman Het zevende kind de bestsellerlijsten en won meteen ook alle belangrijke Deense literaire prijzen, inclusief die voor het beste spannende boek. Een verhaal over de levens van zeven adoptiekinderen die voor altijd met elkaar verbonden zijn.
 
Stephen Dobyns weet in Het vuurpaleis op briljante wijze de verwoestende uitwerking van angst, spanning en haat in een besloten gemeenschap te beschrijven.
 
In De verborgen prelude ontrafelt Eveline Vanhaverbeke het mysterie rond een pianostuk van Frédéric Chopin: een prelude die onder moeilijke omstandigheden werd gecomponeerd en een wel zeer bijzondere uitwerking heeft op iedereen die het stuk hoort.
 
 

 
 klik voor een fragment
 
 
klik voor de website van de auteur
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met een unieke, bijna telegramachtige stijl beschrijft Peter Heller de leegte en kaalheid van een post-apocalyptische wereld. Door het hele verhaal van De hondsster echoot het belang van "jezelf hervinden na tegenslag en toch maar altijd gewoon doorgaan". Een even bittere als mooie gedachte, die je na het lezen nog lang met je meedraagt.
 
Nadat ze haar moeder dood heeft aangetroffen, gaat Delphine de Vigan in Niets weerstaat de nacht op zoek naar de vrouw achter haar moeder. Het resultaat is een prachtige familiekroniek waarin ontroerende herinneringen en de donkerste geheimen elkaar afwisselen.
 
 
Het verhaal van O is al bijna zestig jaar een wereldwijde bestseller en werd in 1975 succesvol verfilmd. Pauline Réage was met deze allereerste bdsm-roman haar tijd ver vooruit. Een erotische everseller uit de wereldliteratuur, het enige échte antwoord op de "Vijftig tinten-trilogie".
 
Negen vrouwen die elkaar nooit eerder hebben ontmoet worden samengebracht door hun psycholoog Natasha. Tijdens deze bijeenkomst vertellen ze elkaar hun levensverhaal. Ondanks grote verschillen in afkomst en leeftijd ontdekken deze vrouwen  dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze in eerste instantie dachten. Tien vrouwen van Marcella Serano.
 
 
 

 
 
klik voor een fragment
 
 
hier een voorproefje 

Na een reeks straffe EP's en een aantal gesmaakte optredens op Belgische bodem heeft het Britse trio Daughter eindelijk een full album klaar. If You Leave is thematisch gitzwart geworden en heeft veel in huis voor wie zich aangetrokken voelt tot enkele kilo's melancholie. 
 
Axelle Red viert haar 20-jarige carrière met de release van Rouge Ardent. Na amper twee weken reeds goed voor goud in België. 
 
Net als Radiohead heeft Foals Oxford als thuisbasis, zijn ze met vijf en studeerden ze aan de plaatselijke universiteit. Maar daar houden de vergelijkingen op. Holy Fire is een ambitieuze, verfrissende popplaat waarop gothic rock en hoekige dance elkaar dankbaar in de armen vallen.
 
De Britse Laura Mvula maakt melancholische jazz en zet met Sing to the Moon een debuut neer met een heel eigen, apart geluid.
 
Op Delta Machine, hun dertiende langspeler, blijven de heren van Depeche Mode trouw aan hun bekende formule, maar voegen ze er mondjesmaat nieuwe ingrediënten aan toe. 
 
 

 
klik voor officiële website 
 
 klik voor de officiële website van de band
 
 

De line-up is indrukwekkend: Atoms For Peace is de  supergroep bestaande uit Thom Yorke van Radiohead, Flea en Mauro Refosco van Red Hot Chili Peppers, Joey Waronker van R.E.M. en vaste Radiohead-producer Nigel Godrich. Amok is hun indrukwekkende eersteling.
 
De Antwerpse multi-instrumentalist en songwriter Tijs Delbeke maakt deel uit van Dez Mona, het Ellen Schoenaerts Kwartet en het Nederlandse Roosbeef, maar deelt vooral de lakens uit bij Sir Yes Sir. Deze groep wisselde de voorbije jaren herhaaldelijk van bezetting en brengt nu met We Should Talk haar spraakmakende debuut uit.
Vier november 1979, op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran en gijzelen 52 mensen. Tijdens de chaos slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen. Ze duiken onder in het huis van de Canadese ambassadeur. In de wetenschap dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes ontdekt en gedood zullen worden, wordt CIA-agent Tony Mendez ingeschakeld om hen te bevrijden. Argo, van en met Ben Affleck, gebaseerd op waargebeurde feiten, won begin dit jaar de Oscar voor beste film, beste aangepast scenario en beste montage.
 
Ook aanwezig op de Oscaruitreiking maar zonder in de prijzen te vallen, was de Belgische kortfilm Dood van een schaduw van Tom Van Avermaet met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol. 

 
klik voor de trailer
 
klik voor de trailer

Anna Karenina, een episch liefdesverhaal van Leo Tolstoj, is al vaak verfilmd maar deze prent van Joe Wright ("Pride and Prejudice" - "Atonement") is een echt visueel kunstwerk. De ganse film werd op 1 locatie gedraaid en met Keira Knightley en Jude Law in de hoofdrollen wordt Anna Karenina getransformeerd in een ballet met woorden. Daartoe werd beroep gedaan op de Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui: een krachttoer.
 
Nog een boekverfilming: Parade's End van Ford Madox Ford werd door Tom Stoppard bewerkt tot een fantastische miniserie zoals alleen de BBC die kan maken. Pas nog te zien op Eén vertelt Parade's End het meeslepend verhaal van een onmogelijke driehoeksverhouding tegen de achtergrond van een verscheurd Europa. Ook hier een Belgische inbreng: de muziek is van de hand van Dirk Brossé.
 
Project Nim is het verhaal van een kleine chimpansee die via een wetenschappelijk experiment in een familie gedropt wordt. Hij groeit er samen met de kinderen op, wordt op dezelfde manier gevoed, verzorgd en gekoesterd. Een komisch, maar ook verontrustend verslag van de poging om van een aap een mens te maken...
 
 
 

Luts Lievelingen
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Lut. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hachi - regie: Lasse Hallström
 
Wie laat een kleine, schattige puppy nu alleen achter op een koud treinperron? Professor Parker (Richard Gere) kan het niet over zijn hart krijgen en neemt het beestje mee naar huis. De gastvrijheid van het gezinnetje wordt beloond - de hond, Hachi gedoopt, wordt de beste vriend die Parker zich kan wensen. Maar het leven heeft niet enkel aangename verrassingen in petto.
 
Een prachtige film over de onvoorwaardelijke liefde van een hond voor zijn baasje. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.
Ik was tot tranen toe ontroerd.
 
 
 
 
 
The Blind Side - regie: John Lee Hancock
 
In the Blind Side wordt tiener Michael in huis genomen door de familie van een schoolvriendin. Wat begon als een vriendelijk gebaar om de jongen een nacht in de kou te besparen, groeit uit tot een warme familieband wanneer Michael meer en meer deel begint uit te maken van het gezin.
 
Dit is het ware verhaal van All-American Football ster Michael Oher
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brokeback Mountain - regie: Ang Lee
 
Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, wegen nog steeds door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.
 
 
 
 
 
Nog meer kijk-, lees- en luistertips van Lut vind je hier.
 
 
 
 
 
Te gast: GPS in de sport
 
Beginnende maar ook ervaren gebruikers van een sportgps komen te weten hoe dit toestel te gebruiken tijdens het fietsen en wandelen. Tijdens deze praktijkgerichte cursus krijg je meer info over de bediening en instellingen van gps, het zelf invoeren van waypoints en coördinaten, het downloaden en laden van routes en kaarten en uitleg over Training Center.  

donderdag 16 mei
van 19u.-22.30u.
 
inschrijven tot 10 mei 
 
toegang: 40 euro of 30 euro voor leden van APB Sport 
 
info:
of 03 240 62 73 
of 014 53 92 07
 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen in mei
 

 
 
 
Deze maand is de bib gesloten op:
 
woensdag 1 mei,
donderdag 9 mei en
maandag 20 mei.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je steeds ons nieuwsbriefarchief kan raadplegen op onze website?
 
Ga naar onze homepage en klik daar op onderstaande afbeelding. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: