Click here to view this email in your browser
 
Hej,
 
Vilken sommar vi har haft! Hoppas ni alla är härligt utvilade nu inför den kommande hösten :)
Vi har nämligen mycket att se fram emot i form av nya spännande garnkvaliteter, inspirerande kurser och andra aktiviteter, vi rivstartar med två kursinbjudningar i augusti - läs mer nedan.
Även om sommarvärmen dröjer sig kvar blickar kanske de flesta mot hösten när det gäller stickprojekt. Känns det fortfarande lite svettigt att sätta igång med en stor, varm hösttröja så kan det vara lagom att satsa på ett par vantar, sockor, mössa eller sjal så länge - missa inte vårt erbjudande nedan om sjalmönster på köpet!
 
Tyvärr har vi denna gång också en tråkig nyhet om det nya garnet Pima Gloss från Strikkebogen. Har du påbörjat ett projekt i det garnet så läs mer sist i detta mail!
 
Nytt supermjukt garn i silke, cashmere och mjölk(!)
Det kan låta märkligt men man kan faktiskt utvinna mjölkproteinet och använda för att spinna garn. Man använder överbliven mjölk som har blivit otjänlig som föda eller som kommer från överproduktion. Vårt nya garn Silk 4 milk består av 60% mjölkfiber, 30% silke och 10% cashmere, det passar till stickor 3½-4 mm och ett nystan på 50 gr är ca 110 m. Det är fantastiskt mjukt och har fin lyster som ger lena plagg med fint fall. Passar utmärkt till babyplagg, filtar, sjalar eller toppar och linnen. Silk 4 milk kostar 85 kr, men under augusti månad kan du köpa det för introduktionspriset 79 kr!
 
 
 
Höstens första kurs: Sticka mönster och våga klippa!
Onsdag 27 augusti kl 18.30-21.00 
  
De klassiska Fair Isle mönstren från Shetlandsöarna stickas runt på rundsticka och sedan klipper man upp för ärmhål eller öppningen fram på koftan. Att sätta saxen i det man stickat kan vara nervöst! På den här kursen får du prova på både mönsterstickning med två färger och att klippa i din stickning. Vi tipsar om hur du håller garnet för att underlätta mönsterstickningen och få ett jämnt och fint resultat. Lärare är Heléne Wallin.
 
 
 
Kurs: Lär dig tvåändsstickning!
Söndag 31 augusti kl 10.00-15.00 
samt Torsdag 11 september kl 18.30-21.00
 
Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen få lära dig grunderna i tvåänds­stickning. Lärare är Ivar Asplund.
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här
 
 
Favoritkoftan är klar!
Min nya favoritkofta är klar! Vi tog en dagstur till Fjärdlång tillsammans nyligen. Koftan är stickad i härliga Soft Donegal Tweed i 100% merinoull och med stöd av fiffiga beskrivninghäftet från Tant kofta. Bara 247 gr väger den i stl M och den är precis som jag ville ha den! Soft Donegal Tweed kostar 55 kr per 50gr-nystan och häftet Kofta uppifrån och ner kostar 70 kr.
 
 
 
Bara en enkel sjal - på tre olika sätt!
Vi har samlat ihop tre basbeskrivningar på hur du stickar en enkel, men fin sjal. Beskrivningarna funkar till vilket garn som helst och du kan välja om du vill sticka från spetsen och uppåt, från nacken och neråt eller från sida till sida. Under resten av sommaren, dvs fram till 31 augusti, bjuder vi på beskrivningen (värde 25 kr) vid köp av något av garnerna Alp Natural, Hjelholts Farveskiftegarn eller Adélès Mohair Ribbon yarn.
  
 
Strikkebogen återkallar Pima Gloss tillfälligt
Tyvärr har vi fått veta av Strikkebogen, leverantören till vårt nya, fina bomullsgarn Pima Gloss, att det har uppstått kvalitetsproblem med garnet. Vi har självklart provstickat och provtvättat garnet innan lansering och inte funnit några fel, men det verkar som om en del senare sändningar har problem med att det noppar och luddar för mycket efter tvätt. Problemet verkar bara gälla vissa partier och just nu undersöker leverantören och producenten vad som har hänt.
 
 
Om du har köpt garnet och håller på med ett projekt är mitt råd därför att du gör en provlapp och tvättar den i maskin på 40 grader och kollar om den ser ok ut efter tvätt innan du färdigställer plagget. Skulle oturen vara framme och ditt garn inte håller tillräcklig kvalitet efter tvätt är du välkommen tillbaka till oss för att reklamera det. Medtag kvitto och du får pengarna tillbaka. Ser provlappen fin ut efter tvätt så är det bara att sticka eller virka vidare :)
 
Vi ber om ursäkt för eventuella problem detta kan orsaka för er som köpt garnet, och ser fram emot nya besked från leverantör och producent om att allt är ok igen. Tills vidare har vi dock plockat bort Pima Gloss från våra hyllor.
 
 
 
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se
www.litetnystan.se
www.facebook.com/litetnystanAB
www.instagram.com/litetnystan
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-15
 
Skicka gärna nyhetsbrevet vidare till dina garnintresserade vänner!