Toch nog het water op                      

 
Een vreemder watersportjaar dan 2020 hopen we niet meer mee te maken. Na maanden ‘lock-down’ ging iedereen plots toch nog vaarbestemmingen uitzoeken. Sommige van onze leveranciers hadden het daar echt moeilijk mee. Voor 1 juni had nog niemand gedacht aan varen naar Engeland: niet één kaart of boek verkocht naar ‘het perfide Albion’. Vakantie in eigen land was opeens een nieuwe rage. En vooral onder invloed van onze Oostzeedeskundige René Vleut en FBmedium ‘ZeilNoord’ kozen veel mensen voor bestemmingen langs de Baltische kust van Duitsland. Misschien mede daardoor groeide de faceboekgroep voor noordgaande jachten ook dit jaar weer als kool. Zeezeilers gingen toch de grens over. Maar met het oog op de vraag naar de kaarten en boeken voor de binnenwateren, lijkt het erop dat motorbootschippers wat voorzichtiger zijn.
Helaas gingen vele evenementen niet door, een praatje over plannen en dromen is daarom alleen nog mogelijk in onze winkels. Ondanks Corona wensen we u toch een heel mooi naseizoen.

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia. 
Afmelden kan in de voet van de nieuwsbrief.
Vanaf 1 september op maandag dicht    
 
Door het wegvallen van minstens drie watersportbeurzen in het najaar gaan we het, na het seizoen, iets rustiger aan doen. Vanaf 1 september is zowel L.J. Harri als Observator op maandag gesloten.
 


 
      Hiswa te Water, nu virtueel                

Als een evenement niet doorgaat, zijn er voor de organisatoren twee mogelijkheden: ijskoud naar een volgend jaar gaan of iets anders, iets nieuws doen. De organisatie van de Hiswa te Water waagt zich aan een experiment. Alle standhouders krijgen de gelegenheid om op de virtuele beurs hun waren aan te prijzen. Uiteraard is L.J. Harri ook van de partij. U vond ons altijd bij de ingang van de beurs, maar nu via internet.


klik op het logo voor de 'stand'.
 
 
       Nieuwe boeken                          
 
Zeeangst
 
Er zijn watersporters die schrijven, en schrijvers die watersporten. En, er zijn behoorlijk duidelijke verschillen tussen beide soorten boeken. Een literair-journalistieke auteur gaat veelal wat dieper dan het gebruikelijke reisverhaal.
L.H. Wiener voer met zijn negen en een halve meter scheepje naar  de Engelse zuidkust. Niet solo, maar met vriendin en poes Loes. Het is voor ervaren schippers een ‘niks aan de hand’ verhaal, een weinig bijzondere bestemming op een gewoon scheepje. Wiener is een literair auteur die ons meeneemt aan boord.
De schrijver verblijdde ons met een bezoek aan de Schreierstoren en signeerde 'en passant' een slinkende stapel boeken.

 
       De Baltische staten, sneak preview        
 
De e-boeken van René Vleut vormen een prima bron van informatie over vaargebieden in het noorden. In het kader van het 'ZeilNoord' project voegt René aan zijn reeks e-boeken een vaargids over de Baltische staten toe.
Dit e-boek zal in het najaar verschijnen. 
Hier alvast een preview van de cover.


 
 
      Sleepvaart in beeld                    
 
De recente geschiedenis van de sleepvaart, prachtige foto’s en een heldere beschrijving van de activiteiten in en rond het Sleepvaartmuseum in Maassluis. Bijna 350 pagina’s genieten voor de liefhebber; honderden foto’s en de smaak van zout.
 
 
 
       Kaart- en pilotnieuws                        
 
Yachtpilots zijn nogal verschillend met datgene dat de Hydrografische Dienst maakt voor de beroepsvaart. De HP1 is weliswaar voor de 'beroeps', maar ook zeker informatief voor zeezeilers.
 
 
Twee keer Delius Klasing
 
Uitgever DK heeft de coronatijd gebruikt om twee gidsen grondig aan te passen.
De scheepvaart op de Rijn vormt zowel nautisch als technisch een geheel eigen wereld. Zelfs als het gaat om wettelijke voorschriften en regelgeving wijkt de Rijn af van de voorschriften op de rest van onze binnenwateren. Deze vaargids bevat, naast technische details en toeristische informatie ook duidelijke kaarten. Deze vaargids helpt menige aspirant-schipper aan de noodzakelijke informatie voor het behalen van het Rijnpatent.
 
 
De Noordzee 'auf Deutsch'
 
Al weer de negende druk van deze zeer complete vaargids. De grondige aanpak van Jan Werner is legendarisch.

 
 
 

     Uw vaargedrag tijdens Corona           
 
In de vorige Nautische Nieuwsbrief vroegen we u in hoeverre Corona uw vaarplannen zou veranderen. Bijna 200 lezers reageerden op onze vraag. Over een aantal uitkomsten waren we niet verbaasd; leeftijd en vaarjaren bevestigen ons beeld. Er sprongen wel twee zaken in het oog: Aanvankelijk dacht een groot deel van de respondenten dat hun plannen amper doorgang konden vinden. Na de versoepeling in juni, niet alleen in Nederland maar ook in de aangrenzende landen, werd u geleidelijk meer optimistisch. Dat optimisme groeide nog door in juni en juli.
Wat wij ook al zagen in de kaart- en pilotverkoop blijkt ook uit deze cijfers: veel mensen blijven op het IJsselmeer, het Wad en de Delta. Opvallend ook is dat de zeilers avontuurlijker blijken te zijn dan de motorbootvaarders; deze laatsten bleven vaker in Nederland. De zeilers bleven vaker weg uit het Kanaal en verlegden hun koers naar de noordelijke wateren. Het afgesloten blijven van de Kanaaleilanden zal daar zeker een rol in spelen. En misschien dat de begeleiding van ‘ZeilNoord’ daar ook een rol in heeft gespeeld.
Klik voor de volledige resulaten op het plaatje.      Najaar- en wintercursussen                
 
Zoals veel organisatoren van evenementen, maken wij ons zorgen of het cursusaanbod wel door kan gaan. Het aantal plaatsen zal gereduceerd worden; de ruimte is nu eenmaal niet groter. Of het overheidsbeleid nog verandert in de komende maanden is zeker ongewis. Dus alles voor nu even 'onder voorbehoud'.
Theoriedag “Wat nu Schipper?
19 september 2020 in de nautische boekhandel L.J. Harri
Motto van deze cursus: 'Zelfredzaam Zeemanschap'.

Als voorbeeld: het ankergewicht.
 
Najaarscursus Astro Light in Amsterdam (1 dag):
14 november 2020 bij nautische boekhandel L.J. Harri

Astro Zon
21 en 22 november 2020 bij Observator Watersport
9 en 16 januari 2021 bij nautische boekhandel L.J. Harri
Aanmelding voor alle cursussen via: www.sextantnavigatie.nl
 


       Catalogus van e-boeken                    
 
Vele honderden lezers kochten in de afgelopen jaren een e-boek van Watersportmedia. Voor velen een heel nieuwe manier van boeken lezen. Sommige boeken vonden heel veel lezers, maar andere titels flink wat minder.We vinden het daarom tijd om het hele aanbod nog een keer te laten zien. 
Klik op de cover voor de catalogus
 
     In het zonnetje                                

In de rubriek 'Zeemanschap' in Zeilen schrijft Klaas Jan Hoeve over twee zeilers die een stevige voorbereiding nodig hadden voor ze de oceaan op gingen. De totstandkoming van hun boeken ging deels via L.J Harri en Watersportmedia. 


 
Zeilvriend en rond-de-wereldzeiler Jean Heylbroeck bracht ons in contact met Sigrid Greven, een jonge vrouw met grote plannen: solo rond de wereld. We spraken urenlang over haar voorbereiding die ongekend grondig was.
Ze maakte een wel heel uitgebreid  ‘8-stappenplan'. Sigrid: “De rubrieken van het 8-stappenplan kunnen volgens mij alles bevatten wat voorbereid moet worden. In vijf en een half jaar, die voorbij zijn gevlogen, wijzigde ik af en toe het plan. Zo werd kort voor mijn vertrek helaas plan A opgedoekt en vervangen door plan B."
Klik op het plaatje voor het e-boek


In een loods in Amsterdam groeide in een tiental jaren vanuit het niets een heel bijzondere boot. De romp van rond de 10 meter was doodnormaal, maar toen er drie kielen onder kwamen werd het een wonderlijk project. Het schip werd de 'Triakel' van Bart Pothoven die terloops meldde dat hij een rondje Atlantic ‘om de noord’ ging maken. Koers Groenland en verder. Nu is er zijn boek: 'Voldeining'.

                           Klik op het plaatje voor de bestelling.
 
     Varen als kunst                            
 
Een bijzonder project van zeiler en kunstenaar Olivier Delebecque ging eind juli in première. Samen met kunstenaars uit verschillende landen legt Olivier verbanden tussen migratie, vrijheid en zeilen. Geïnspireerd door de Engelandvaarders en migratie over de Pacific bouwde hij een Prao. Niet alleen als kunstobject, maar ook om mee te varen. http://www.corridorprojectspace.com/the-harbor-of-action-a…/
De expositie is open van vrijdag t/m zondag terwijl er ook nog gewerkt wordt aan de boot.
 
     Nautisch antiek                                 
 
Parafernalia uit de oude scheepvaart
 
In Rotterdam lopen met regelmaat oude gebruiks-voorwerpen en attributen van de schepen van weleer binnen. Zo liggen er scheepsbellen van diverse schepen, sextanten, koperen pompen uit binnenschepen, bestek en glaswerk, vijzels uit de scheepsapotheek, herinneringsbordjes en plaquettes en veel meer. Onlangs kwam het stuurwiel van Loodssloep 2 van S.S. Rotterdam bij ons aanwaaien. In puike conditie na zoveel jaren van trouwe dienst.

     Wie de jeugd heeft.......                        
 
In de watersportwereld wordt nogal geklaagd over vergrijzing. Nieuwe, flitsender watersporten brengen soms nieuwe zeilers op het water, zeker als dat allemaal zeer succesvol gebeurt. KiteFoil is een nieuwe Olympische highspeed discipline. Nederland doet een serieuze gooi om in 2024 medailles te scoren. Tijdens de Kitefoil Cup Holland bracht het jeugdige team van KiteFoilteamNL deze gooi een stuk dichterbij.
Meer weten? Klik op het plaatje.
 
     Hulp anders                                
 
De Kustwacht en de KNRM hebben iets veranderd aan hoe u assistentie vraagt bij nood en zorgelijkheden.
Klik op de telefoonnummers voor de volledige info.

         Social Media                                                                                                                    
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's biijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Schreierstoren Amsterdam ▪ ljharri@xs4all.nl ▪ 020 - 6248052
Observator ▪ Noordereiland Rotterdam ▪ info@observator.nl ▪ 010 - 2142705
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com