Voor zondag 27 september 2020
Lieve lezers van de Oppepper,
 
Hier een gezellige Oppepper, voor als het misschien wat koud en regenachtig is vandaag.
Iets bescheider dan die van vorige week, maar ja, dat was ook de 100e.

Eerst een paar series herstfoto's met wijsheden, ingestuurd door Anja Pons.
   ....   
    
 
Even terug in de tijd
100 jaar Costerus-tuin
 
Eens per maand gaan we in de Oppepper even terug in de tijd, de Hilversumsche tijd. Wat stond er bijvoorbeeld honderd jaar geleden in de krant? Afgelopen donderdag was het precies een eeuw geleden dat op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander van 24 september 1920 een verslag stond van de opening van de Botanische Tuin van Hilversum.
Die tuin kennen we nu als de Costerus-tuin. Initiatiefnemer was indertijd de bioloog Jan Costerus. De Botanische Tuin werd ingericht op een stuk grond naast de bibliotheek aan de Herenstraat. Toen de bibliotheek in 1929 verhuisde moest een andere plek gevonden worden. Dat werd de Zonnelaan waar, sinds 1930, de tuin nog steeds bestaat en altijd een bezoek waard is.
Het krantenverslag begon zo:
     
 

 
Daarna gaat het verhaal in de krant nog heel lang door: wat de geachte sprekers allemaal zeiden, welke bloemenpracht in de tuin te zien is, en dat Jac.P. Thijsse, “bij alle natuurliefhebbers wel bekend”, wel was uitgenodigd, maar tot zijn spijt niet aanwezig kon zijn.

Lees verder wat er 100 jaar geleden in de krant stond.
Bijdrage van Willebrord Ruigrok
 
Lekker recept van Henja - recept Napoleon

     
Napoleon sjouwde met zijn legers wat af door Europa. Dan moet er wel gegeten worden en hij hield van lekker eten. Inblikken was net uitgevonden en door Napoleon enorm gestimuleerd. Tomaten in blik, kip vind je wel op boerderijen die je plundert of je neemt ze mee. Paddenstoelen groeien in het bos en laurier en basilicum neem je gedroogd mee. Denk ik. Vandaag het favoriete recept van Napoleon voor onderweg. Gewoon aan de keukentafel smaakt ook prima en geeft minder gedoe.
Bekijk het recept en de ingrediënten.
  
 
Iets met kunst - van Henk Roos
Peter van Straaten

Ons land heeft vele grote tekenaars voortgebracht. Één van hen is Peter van Straaten, de trefzekere chroniqueur van de dagelijkse sleur. Met zijn kroontjespen en zijn potje Oost-Indische inkt wist hij het intermenselijk verkeer van de afgelopen halve eeuw haarscherp te schetsen. Veel van zijn tekeningen werden gebundeld in de serie ‘Zorgelijke grappen’.  In 2016 is Van Straaten overleden. Nu wordt een groot deel van zijn artistieke nalatenschap – 12.000 tekeningen, vogeldagboeken en strippagina’s - ondergebracht in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.


In memoriam: Peter van Straaten
(1935 - 2016), Koefnoen.
 
     

  
 
Gouwe ouwen uit de regio
     
Niet alleen Amsterdam en Rotterdam hebben hun eigen liederen en dus  gaan nog even verder met de verzoekjes voor de plaatselijke volksliederen.
Grappig toch om de diverse dialecten te horen.
   
 
Tips om erop uit te gaan
Vandaag: Rondleiding Zonnestraal

Iedere laatste zondag van de maand, dus ook vandaag, worden er rondleidingen verzorgd door een professionele gids. De rondleidingen starten om 12.00 en 14.00 uur en duren ongeveer 1,5 uur.

Vooraf aanmelden verplicht via 035 - 5385402 of info@zonnestraal.org. De kosten zijn € 8,00 per persoon.
    
  
 
 
 
 
Filmfestival, in Hilversum

Het Nederlands Film Festival komt dit jaar vanuit Utrecht naar ons toe. Van 25 september t/m 3 oktober kun je de 40e editie van het NFF ook in het Filmtheater Hilversum meebeleven. Het NFF presenteert dit jaar namelijk landelijk acht festivalpremières in filmtheaters en bioscopen, die gelijktijdig met de première op het festival plaatsvinden. Op het programma staan onder meer de speelfilm Buiten is het Feest, de verfilming van I.M. van Connie Palmen en natuurlijk ook openingsfilm Buladó. Zie hier voor meer info.
 
 
Kinderboerderij de Hertenkamp is dagelijks open van 10.00-15.30 uur. Bij de ingang wordt door de medewerkers van de kinderboerderij in de gaten gehouden hoeveel personen er binnen zijn. Er is een speciale looproute aangelegd en er kunnen een beperkt aantal volwassenen in de speeltuin aanwezig zijn.
Ga eens knuffelen met Hanna en Charlie, bewonder de pauwen en aai de konijnen en de cavia's. En als je er dan toch bent, wordt dan ook meteen donateur van de stichting kinderboerderij de Hertenkamp. Juist nu kunnen ze uw bijdrage goed gebruiken.


Theater Op-het-plein

Arnoud Kas, Poptroubadour treedt vandaag op, om 14.30 uur, Kolhornseweg 9. Arnoud Kas sluit de serie ‘Pleintje Kunst’ voorstellingen af, tenzij we nog een warme, zonnige, oktobermaand krijgen…..
We kennen Arnoud van de Kleintje Kunst Nieuwjaarsborrel, maar ditmaal zijn er nog geen oliebollen of glühwein te bekennen. Wel zijn scala aan popnummers, die hij op verzoek ten gehore brengt.
Reserveren verplicht: theaterkk@gmail.com
Entree: € 15,-

 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum.