MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 32
 
Februari. De maand van de liefde. Er staan daarom wat Valentijn-tips in deze nieuwsbrief, maar ook vele anderen.
Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt, is de website wat veranderd. De startpagina en het leerkrachten- en digibord gedeelte zijn (zo goed als) klaar.  Het leerlingen gedeelte volgt, maar zal nog wel even duren.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar mij!!!
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
Nog even goed oefenen voor de CITO-toets??? Klik dan HIER.
Natuurlijk kan het ook altijd bij de leestrainer
 
 
TOPO
Met www.topografie-nederland.nl kun je oefenen met provincies, provinciehoofdsteden, streken en regio’s, Waddeneilanden, proviciekaartjes om de plaatsen per provincie te leren, Koninkrijk der Nederlanden, wateren, snelwegen, polders, Deltawerken, nationale parken, Limburgse heuvels, voormalige eilanden, Elfstedentocht en Meren. De topografie-opdrachten (quizzen) zijn bedoeld voor iedereen die op een leuke manier zijn/haar kennis van Nederland wil testen of bijspijkeren.
 
Ben je op zoek naar leuke winter-spelletjes voor op de computer? Klik dan HIER.
 
 
 
 
Ben jij ook verliefd?
op 14 februari is het valentijnsdag en kun je je liefje een kaartje sturen. Hier vind je veel leuke links.
 
 
 
 
Bijbelidee
  • Voor kinderen van 2 tot 10 jaar.
  • Bekijk, ontdek en leer van alles over de Bijbel.
  • Leuke en leerzame doe – ideeën.
 
 
 
Schoolreis aanbiedingen en vroegboekkorting!
Wilt u op de valreep nog profiteren van kortingen op uw schoolreisje? Blijf dan op de hoogte van de beste schoolreis aanbiedingen en vroegboekkortingen door u in te schrijven voor de Schoolreisjes.nl e-mail nieuwsbrief. Op 7 februari en 13 maart ontvangt u dan een nieuwsbrief boordevol aanbiedingen van meerdere pret- en attractieparken, een aanbieder van ferryovertochten en een educatief museum. Schrijf u nu in!

Volg ons ook op twitter @schoolreisjesvoor het laatste nieuws!
 
 
 
TOPO
Met www.topografie-nederland.nl kun je de leerlingen verschillende onderwerpen laten oefenen. Je kunt oefenen met provincies, provinciehoofdsteden, streken en regio’s, Waddeneilanden, proviciekaartjes om de plaatsen per provincie te leren, Koninkrijk der Nederlanden, wateren, snelwegen, polders, Deltawerken, nationale parken, Limburgse heuvels, voormalige eilanden, Elfstedentocht en Meren. De topografie-opdrachten (quizzen) zijn bedoeld voor iedereen – jong en oud – die op een leuke manier zijn/haar kennis van Nederland wil testen of bijspijkeren.
 
  
 
14 februari is het weer valentijnsdag. HIER vind je leuke links.
Zoek je Valentijnsdag-knutsel ideeen? ...Klik HIER 
 
  
 Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt.
Ook op het tv programma Spangas komt dit aan bod
Ik kwam deze tegen op internet. Erg leuk en het past wel in het thema Valentijn
 
 
 
 
Bijbelidee 
Hoe maak je kinderen bekend met de Bijbel?
Door te doen! Waarom?
Hoe leert een kind?
 
10 % door wat het hoort.
50 % door wat het ziet.
70 % door wat het zegt.
90 % door wat het doet.
 
Daarom geeft Bijbelidee ideeën waarbij het kind niet alleen luistert naar het Bijbelverhaal, maar er ook iets mee kan doen.
Zo kan hij spelenderwijs onderzoeken en ontdekken wat de Bijbel vertelt.
 
  
 
Hier vind je kant en klare lessen rondom een (actueel) thema. Deze kunt u direct printen en in de klas gebruiken. Op deze pagina vindt u regelmatig gratis voorbeelden van deze themalessen.
 
 
 Knutseltip: Een mooie ketting voor een groot deel gemaakt van oude fietsbanden. Het effect is erg mooi.  
 
 
 Deze tekenlessen zijn ingedeeld op thema. Lessen die bij meer thema's passen, zul je soms twee keer vinden.
De letters achter de titel van de les geven aan voor wie je de les kunt gebruiken: onderbouw, middenbouw of bovenbouw
.  
 
 
Zoekwedstrijd op Internet
Een jaarlijks terugkerende traditie is de Jeugdkrakercompetitie. Deze zoekwedstrijd staat open voor kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. In teamverband werken zij 7 weken lang aan 7 vragen per week. Jaarlijks doen honderden scholen uit heel Nederland mee en als afsluiting wordt er door de beste teams een online finale gespeeld. De competitie is een initiatief van de Overijsselse Bibliotheek Dienst.
Leren zoeken
Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze internet te gebruiken als informatiebron voor het maken van werkstukken. De vragen worden in de vorm van een verhaaltje gesteld en de teams antwoorden via multiple choice. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de zoekweg toegelicht en gemotiveerd. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints.
Leren presenteren
We leven in een multimediale wereld met vele communicatiemiddelen. Je kunnen presenteren en uiten is belangrijk. Onderdeel van de competitie is dat de teams gevraagd wordt zich te presenteren door het maken van een powerpoint of een filmpje. Dit jaar is het thema: 'Als ik miljardair ben dan…'.
Prijzen
Voor de deelnemende teams zijn er aantrekkelijke prijzen van 500, 250, 150 en 100 euro te verdienen. Voor het leukste filmpje of powerpoint presentatie wordt een prijs van 100 euro uitgekeerd.
Inschrijven
Inschrijving is niet vrijblijvend en niet gratis. Wij vragen € 35,- per team, mede om het prijzengeld te kunnen bekostigen. Een team kan zich online inschrijven door het aanmeldingsformulier dat op deze site staat in te vullen en te versturen voor de startdatum 9 maart 2012. De competitie zal doorgaan als tenminste 500 teams zich hebben ingeschreven. Als dat aantal bereikt is ontvangen de teams (scholen) een rekening via email.
Voor meer informatie: René van der Have
(organisator Jeugdkrakercompetitie)
tel.: 0548-634470
rene.vd.have@obd.nl
 
    
 
Werkjes, spelletjes en lesideeen over de winter vind je HIER.
 
 
    
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. De laatste tijd krijg ik nogal wat meldingen dat het niet zou werken. Wat blijkt? Ze klikken er met de rechtermuisknop op... en dat moet niet. Gewoon met links klikken en je kan de toets opslaan/importeren.
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Allemaal GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
Valentijn
14 februari is het weer valentijnsdag. Hier vind je leuke links voor op je digibord.
 
Het ziet er allemaal mooi uit, maar hoe vouw je dat nu precies? Hier zie je allemaal mooie origamiwerkjes met video-instructie. Zet het bord maar aan! (Wel vaak op pauze drukken en stukjes herhalen!)
 

YouTube

Youtube is geen nieuwe, verrassende website. Maar haal je er alles uit? Voorbeeld recepten, uitleg, inleiding van een les en nog veel meer. Vraag ook eens aan de leerlingen hun favoriete nummer en grote kans dat je het hier kunt laten zien/horen. Typ je er 'Lyrics' bij, dan kunnen de kinderen ook lekker meezingen
 
 
Over heel veel onderwerpen staat hier een mooie PowerPoint presentatie. Bijv. aardbevingen, Canada, China, de Noordzee, klimaat, landschappen en nog veel meer
 
 
Als het nou heel koud is of heel slecht weer heb je misschien tijd om eens in de pauze een filmpje te kijken over de winter. HIER vind je er een paar en HIER nog meer
 
 
Waarom is poep bruin? Wat zit er in een holle paprika? De video's van deze twee en de andere tien afleveringen van de tv-serie Proefjes.nl zijn nu ook beschikbaar op Youtube en Teleblik. De links naar de video's staan op de pagina van elke aflevering.
 
  
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
  
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
 
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl