Nieuwsbrief november 2019
Thema Regierol lokale besturen
De Vlaamse overheid geeft de lokale besturen een regierol op het vlak van de sociale economie. Vanuit deze rol stimuleren ze samenwerking tussen de sociale economie-sector en andere ondernemingen. Dit doen ze onder meer via netwerkingsactiviteiten, maar ook door maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen.
 
Een recente studie (IDEA Consult, 2019) toont aan dat de regisseurs een grote impact hebben naar de lokale besturen zelf. Door het gebruik van een lichte en faciliterende vorm van regie zijn de regisseurs erin geslaagd om meer aandacht los te weken en een groter draagvlak te bewerken binnen de lokale besturen voor sociale economie.
 
Vanaf 2020 start een nieuwe zesjarige cyclus van deze regierol ondersteund door de Vlaamse overheid.
 
Wil je meer weten wat de regisseurs voor jou als onderneming of bestuur kunnen betekenen?
 
Laat je in deze nieuwsbrief inspireren door de getuigenissen van 3 lokale regisseurs en zie ook de nieuwe oproep regierol lokale besturen 2020-2025.
 
 
“We werken zoveel mogelijk samen met partners uit de sociale economie”
 
Centrumstad Leuven vat haar regierol sociale economie niet licht op. Sylvia Mazzarese, beleidsadviseur Sociale Economie en Werk: “We proberen iedereen te inspireren en indien nodig te overtuigen van de meerwaarde om samen met de sociale economie aan de slag te gaan.”
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van centrumstad Leuven
 
“Samenwerking maakt van onze regierol een succesverhaal”
 
In de Vlaamse Ardennen nemen Geraardsbergen, Ronse, Oudenaarde, Brakel, Zwalm en vanaf 2020 ook Zottegem, samen de regierol sociale economie op. Coördinator Annemieke Van Laethem: “Op die manier trekken we ook kleinere gemeenten mee in het verhaal.”
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van intergemeentelijk samenwerkingsverband Geraardsbergen.
 
“Met een bredere invalshoek kunnen we als regisseur nog meer resultaten boeken”
 
In Heusden-Zolder, Beringen en Houthalen-Helchteren slaan de lokale besturen de handen in elkaar om de regierol sociale economie te vervullen. Nick Inghelbrecht, adjunct-diensthoofd Welzijn en Lokale Economie in Heusden-Zolder: “De uitdaging voor de komende jaren zit in de verbreding van de regierol naar een lokaal werkgelegenheidsbeleid.”
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van intergemeentelijk samenwerkingsverband Heusden-Zolder.
 
Beleidsnota Sociale Economie
 
De nieuwe minister bevoegd voor Sociale Economie, Hilde Crevits, stelde onlangs haar beleidsnota Werk en Sociale Economie voor. Benieuwd welke klemtonen en prioriteiten zij ziet voor de komende jaren?
 

Bekijk hier de beleidsnota Werk en Sociale Economie.
 
Kalender
 
Departement Werk en Sociale Economie
Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel
nieuws.se@vlaanderen.be