Nieuwsbrief december 2013
 
Openingstijden tijdens de feestdagen
Donderdag 5 december (pakjesavond) zijn beide klinieken tot 20:00 geopend.
 
Op dinsdag 24 december (kerstavond) sluiten beide klinieken om 17:00.
Op 1e en 2e kerstdag zijn beide klinieken gesloten voor reguliere consulten maar kunt u wel bij ons terecht voor spoedgevallen. U kunt dan ons normale telefoonnummer bellen, u krijgt dan te horen hoe u de dierenarts kunt bereiken.
Vrijdag 27 december zijn beide klinieken weer geopend van 8:00-20:00. Ook op zaterdag 28 december is onze vestiging in Velserbroek, zoals iedere zaterdag, geopend van 9:00-17:00.
 
dinsdag 31 december (oudejaarsdag) sluiten beide klinieken om 17:00. U kunt voor spoedgevallen tijdens Oudejaarsnacht en Nieuwsjaarsdag terecht bij Dierenkliniek Heemskerk 0251-244300.
Op donderdag 2 januari zijn beide klinieken weer geopend van 8:00-20:00.
 
Wij wensen u en uw huisdier hele gezellige en gezonde feestdagen!
 
 
Meer plaskaters door koud weer?
De laatste tijd zien we weer veel "plaskaters" op het spreekuur. Dit zijn katten die niet  of slecht kunnen plassen. Dit kan komen door het koude en regenachtige weer. Katten gaan dan liever niet naar buiten en daardoor is het mogelijk dat ze minder drinken. Immers: veel katten drinken graag regenwater uit bakjes en vijvers in tuinen. Bovendien houden ze ook hun plas langer op, omdat ze niet naar buiten gaan om te plassen. Houd daarom uw kat goed in de gaten en mocht u het gevoel hebben dat uw kater niet (goed) kan plassen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Een verstopte kater is een spoedgeval! Het niet tijdig opheffen van de verstopping kan permanente nierschade tot gevolg hebben en in ernstige gevallen leiden tot de dood! Zorg dat uw kat voldoende drinkmogelijkheden heeft op verschillende plekken. Drinken stimuleren kan ook door waterfonteintjes neer te zetten of een stukje ingevroren vis in het drinkwater. Hieronder staat een uitleg met symptomen en waar u rekening mee kan houden:

Symptomen:
* veel naar de bak gaan, steeds op en af de bak gaan (ten gevolge van overmatige persdrang door irritatie vanuit de blaaswand)
* vaak kleine beetjes plassen, soms komt er zelfs helemaal geen urine uit
* de plas is vaak rood gekleurd
* de kat kan erg onrustig zijn
* op andere plaatsen dan op de bak plassen
Voor het vaststellen van een blaasontsteking is urine onderzoek noodzakelijk. Als het u lukt om urine op te vangen, neemt u dit dan mee. Wij hebben ook speciale kattenbakkorrels, genaamd ‘katkor’, die de urine niet opnemen. De urine kunt u tussen de korrels opzuigen, zodat wij de urine kunnen onderzoeken. Het liefst binnen 2 uur nadat het is opgevangen en in de koelkast bewaard. Als het thuis niet lukt om urine te verzamelen kan uw kat in de kliniek worden opgenomen om urine op te vangen. Katkor kunt u ook via onze webshop bestellen.

De behandeling van de blaasontsteking zal aanvankelijk bestaan uit het geven van pijnstillers/ontstekingsremmers en blaasontspannende tabletjes. Eventueel aangevuld met een speciaal dieet, als uw kat ook blaasgruis heeft.

Indien uw kat verstopt zit, dan zal er een intensieve behandeling noodzakelijk zijn op de praktijk waar we u dan uitgebreid over zullen informeren.
 
Angst voor vuurwerk?
Wanneer uw hond bang is voor harde geluiden, is december weer een lastige maand. Al ruim voor oud&nieuw wordt er al druk geknald op straat met vuurwerk. Heeft u onze vuurwerkavonden gemist en wilt u toch nog advies over het gedrag van uw hond? De assistente aan de balie kan u veel tips geven. Wanneer u denkt dat uw hond medicatie nodig heeft, of dit voorgaande jaren ook heeft gebruikt, komt u deze dan tijdig ophalen. Met de meeste medicatie dient u tijdig te starten voor een optimale werking. Via onze webshop kunt u de vuurwerk cd bestellen en/of het Thundershirt.
Door in huis te trainen met de vuurwerkcd kunt u uw hond op een gecontroleerde manier wennen aan het geluid van vuurwerk. Het thundershirt is een strak pakje met een werking die vergelijkbaar is met inbakeren bij baby's. Door druk op de romp neemt de stress ook bij honden af.
 
 
Niet meer met een jong dier naar België en Finland
Honden, katten of fretten onder 3 maanden oud, die nog niet gevaccineerd zijn tegen rabiës, mogen niet meer worden ingevoerd in België vanuit Nederland. Dit volgt uit het ministerieel besluit van 6 november, gepubliceerd in het Belgisch staatsblad van 20 november 2013. Nederland en ook Frankrijk worden door Blgië niet meer gezien als rabiës-vrije landen. Er mogen daarom alleen honden, katten of fretten worden meegenomen als ze gevaccineerd zijn tegen rabiës, en dat kan met de in Nederland geregistreerde vaccins pas vanaf een leeftijd van 3 maanden. Daarna moet het dier nog 21 dagen wachten voor het de grens over mag, net zoals dat geldt voor oudere dieren.
Deze nieuwe regel zal minimaal 6 maanden van kracht blijven, mogelijk langer.
Ook Finland heeft naar aanleiding van de statuswijziging zijn invoereisen aangepast voor dieren jonger dan drie maanden vanuit Nederland. Zij mogen niet meer worden meegenomen omdat ze niet kunnen worden ingeënt tegen rabiës. U kunt op onze website kijken voor invoereisen van andere landen.
 
Asieldier van de maand: Lola
Lola is een Duitse Herder teef van bijna 9 jaar met een moeilijk verleden.
Ze is vroeger niet goed behandeld en de laatste jaren werd ze wel goed behandeld maar zat ze alleen in de kennel en tuin.
Lola is naar mensen heel vriendelijk en kan bij kinderen boven de 13 jaar.
Ze kan absoluut niet bij katten of andere honden.
Lola is ook erg sterk aan de riem dus je moet stevig in je schoenen staan.
Omdat ze de laatste jaren alleen buiten leefde weten we niet of ze binnen alleen kan zijn.

Helaas zijn we erachter gekomen dat Lola HD heeft. Hiervoor krijgt ze nu 1x per dag een pijnstiller.
We weten niet hoeveel jaar ze nog heeft maar we willen haar nog een gouden mandje geven.
Ze word op dit moment begeleid met haar gedrag naar andere honden.
Wie geeft haar nog die kans?

Interesse in Lola? Neem dan contact met het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden. 0255-515744. Kijk voor meer dieren die een baas zoeken op:
 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.