Beste sympathisant,
De voorbije maanden waren opnieuw bijzonder inspirerend. En dit dankzij jullie! De blijvende interesse voor onze opleidingen, de uitnodigingen om bij jullie een teamproces te begeleiden of een herstelcirkel op te zetten, nieuwe actieterreinen die zich uitrollen, de hechte samenwerkingsverbanden die we smeden, de talrijke ontmoetingen … Wat voelt het goed deel uit te maken van dit warme netwerk. Samen creëren we een andere wereld - één waarin we in de eerste plaats aandacht hebben voor dat wat ons allen met elkaar verbindt. Dit is waar wij elke dag opnieuw voor gaan.
 
 
Uitreiking van de certificaten
Traditiegetrouw vond ook dit jaar een plechtige uitreiking plaats voor alle deelnemers aan de basisopleidingen ‘hergo-moderator op school en in de hulpverlening’ en ‘positieve heroriëntering’. Dit jaar vormde Parnassus in Gent op 4 maart het decor voor dit evenement. Minister van welzijn Jo Vandeurzen maakte er zijn opwachting en sprak zich lovend uit over de passie en het enthousiasme dat uitstraalt van het werk van de vele aanwezigen. Ook Ted Wachtel (stichter IIRP) sprak de menigte toe met een inspirerend verhaal over zijn levenswerk.
 

Vierdaagse met IIRP
Van 18 april tot 21 april fungeerden wij voor de tweede maal als gastheer voor een evenement van het International Institute for Restorative Practices uit de Verenigde Staten. Een twintigtal gegadigden namen deel aan hun introductietraining in herstelgericht werken. Geïnteresseerden kunnen zich na het volgen van deze cursus inschrijven voor een voortgezette (voornamelijk online) post-graduaatopleiding aan hun instituut (www.iirp.edu).
Met het organiseren van dergelijke meerdaagse opleidingen tillen we onze samenwerking met IIRP naar nieuwe hoogtes. Hun knowhow en professionele omkadering (met filmfragmenten, publicaties, e.d.) blijken een belangrijke meerwaarde voor een structurele verspreiding en implementatie van de ideeën van herstelgericht werken.  
 

 
Stijn @ USA
Op 3 mei vertrok Stijn, coördinator van Ligand, voor een maand (!) naar de VS. Ook deze actie kadert in onze samenwerking met IIRP. Doel is onze verdere professionalisering en ontwikkeling van onze implementatiestrategieën. Stijn gaat er onder meer een aantal trainingen bijwonen, intensief deelnemen aan IIRP’s demonstratieprogramma’s en een aantal public schools bezoeken die herstel implementeerden. Zelf zet hij voor de coördinatoren van IIRP een introductietraining Positieve Heroriëntering op. Op die manier laten we ook de States kennis maken met de manier waarop wij kracht- en herstelgericht met families aan de slag gaan.
Wie zin heeft, kan Stijns verhaal volgen op twitter @L_I_G_A_N_D

 

 
Lieve @ Vives
Een andere leuke samenwerking is deze met hogeschool Vives, die in Kortrijk het vak herstelgericht werken doceert. Omdat het aantal groepen dit schooljaar verdubbelde, heeft men Ligand gevraagd om dit vak mee uit te dragen als extern docent. Lieve nam deze opdracht met veel plezier voor haar rekening. We zijn ervan overtuigd dat zij de groep cursisten uit de opleiding lager onderwijs tonnen inspiratie aanreikte.
Vives trekt duidelijk de kaart van herstel. We zien alvast uit naar toekomstige initiatieven uit deze hoek. Studenten bestuiven met dit gedachtegoed nog voor ze hun professionele loopbaan aanvangen, lijkt ons absoluut een waardevolle missie.
 

Nieuwe Autoriteit en vzw Oranjehuis
Een thema waar wij als organisatie stevig willen op inzetten, is Nieuwe Autoriteit. Deze beweging die met Haim Omer uit Israel kwam overwaaien en waar wij ons heel verwant mee voelen, maakt furore binnen tal van scholen en voorzieningen in Vlaanderen. Na een experimenteerperiode waarin we op verschillende terreinen aan de slag gingen met methodieken uit geweldloos verzet, voelen we de nood ons hier verder in te ontwikkelen. Wingerdbloei neemt onze hele organisatie de komende maanden mee op sleeptouw.
 

 
Uitgebreid en divers aanbod vormingen Positieve heroriëntering
Heel wat organisatie zijn het voorbije jaar gestart met de implementatie van positieve heroriëntering. Om de mensen voldoende in het werk te ondersteunen hebben we een aanbod op maat ontwikkeld.
Neem gerust een kijkje op deze vormingen positieve heroriëntering  


Om naar uit te kijken
Binnenkort komt Vidia Negria naar België. Deze Hongaarse, eveneens met sterke banden met IIRP, voelde zich persoonlijk erg aangesproken door de situatie van de vluchtelingen uit Syrië. Hoewel Hongarije de landsgrenzen sloot, bleef Vidia ervan overtuigd dat Restorative Practices iets kunnen betekenen voor deze mensen. Samen met Ligand sloot ze een overeenkomst met Fedasil in Langemark-Poelkapelle om er allerhande praat- en steuncirkels op te zetten.
Daarnaast kijken wij al uit om een verlengstuk te breien aan onze eerste experimenten met herstelgericht werken in de gevangenis van Brugge. De plannen liggen klaar. We communiceren hier zeker opnieuw over.
 

 
 
Ligand steunen
U kunt steeds een gift overmaken via een overschrijving op het algemene rekeningnummer van Ligand  BE81 7380 3503 6624   KREDBEBB.
Op deze manier help je Ligand verder te ontwikkelingen en kunnen we ons aanbod verruimen. 
 


 
Wil je ons op de voet volgen: https://twitter.com/L_I_G_A_N_D
Wil je andere mensen graag op de hoogte brengen van ons aanbod, stuur dan gerust deze mail door en nodig hen uit om zich in te schrijven op deze nieuwsbrief. 
Heb je vragen of suggesties i.v.m. onze vormingen, vernemen we deze graag via info@ligand.be ! 
 
 
LIGAND
WAARDEREND INNOVEREN VOOR EEN DUURZAAM SAMENLEVEN 
vzw Oranjehuis
Moorseelsestraat 146
8501 Heule (Kortrijk)
0491/56.98.86
twitter: @L_I_G_A_N_D