oktober 2016
 
In deze nieuwsbrief staat een artikel over socialisatie, een filmpje over het gebruik van een break stick, een uitleg over hersenwerk en een leuk verkoopadres voor vrolijke penningen.
 
Veel leesplezier toegewenst!

Het belang van socialisatie... of toch niet?
 
Iedereen weet hoe belangrijk socialisatie voor je hond is. Als opgroeiende puppie hamert iedereen erop dat hij genoeg meemaakt, verschillende mensen en dieren ontmoet, allerlei situaties ondergaat om te voorkomen dat ze later in het leven angst of agressie gaan vertonen.
 
Maar zoals elk fenomeen, bestaat er ook zoiets als oversocialisatie. Het té veel blootstellen aan prikkels kan een puppie "over the edge" duwen. Je kan je pup teveel prikkels aanbieden, waardoor je pup bang wordt voor de buitenwereld. En was het voorkomen van angst niet juist je doel?
 
Meagan Karnes, een ervaren hondentrainer uit Amerika, legt in heel mooie bewoordingen uit waarom het traditionele beeld van socialiseren juist het tegenovergestelde kan bereiken van wat je wilt. Tegelijk geeft ze drie tips over hoe je het opvoeden (en laten opgroeien) van een pup in haar ogen dan wel moet aanpakken. De basis blijft hetzelfde: leer je hond dat de wereld uit verschillende situaties bestaat en dat hij daar niet bang voor hoeft te zijn. De methode is echter anders: niet "dwingen" of opdringen, maar zelf laten ontdekken.

Hoe pak je een serieus hondengevecht aan?

Het is de nachtmerrie van elke hondenbezitter: een flink gevecht tussen honden. Hoe kan je ervoor zorgen dat de honden elkaar loslaten, zonder dat je zelf gewond raakt?

Er doen een hoop verhalen de ronde. Hier wat tips op een rijtje:

NIET DOEN:

- slaan, schoppen of op een andere manier agressie uitoefenen op de honden. De hond kan zich hiermee op jou richten of door de pijn nóg feller gaan aanvallen.

- de hond optillen aan de achterpoten. Je wilt zoveel mogelijk controle over de hond. Pak hem dan bij zijn halsband of nek, zo kan je ook zijn hoofd een beetje sturen. Als je een hond bij de achterpoten pakt, kan deze zich omdraaien en jou pakken.

- herhaaldelijk schreeuwen naar de hond. Een flinke brul kan helpen om de hond weer te bereiken en hem zo even uit zijn agressie te halen, maar helpt deze ene flinke brul niet, dan kan meeschreeuwen alleen maar de agressie en paniek aanwakkeren.

WEL DOEN:

- denk om je eigen veiligheid, vraag hulp aan omstanders en blijf kalm.

- kijk welke hond de agressor is (welke blijft aanvallen) en welke het slachtoffer. Richt je op de agressor.

- als je alleen bent: zet een van beide honden dan vast, zodat ze elkaar niet opnieuw kunnen aanvallen als ze los hebben gelaten.

- probeer het gevecht te onderbreken door de honden te laten schrikken: geef een harde brul, gooi een emmer water over de honden heen of pak je jas en gooi deze over ze heen.

- werkt dit niet, gebruik dan een break stick.

Zie hier een goed filmpje met uitleg over wat een break stick is en hoe je deze kan gebruiken. En laten we vooral hopen dat niemand dit ooit nodig heef.

 
 
Hou jij je hond ook geestelijk bezig?
 
 
De meeste mensen weten wel dat een hond tijd kost. Hij moet regelmatig uit, je moet hem goed verzorgen, af en toe borstelen, naar de dierenarts... Maar wist je dat je je hond niet alleen lichamelijk moet uitdagen, maar ook geestelijk? Dit kan in de vorm van trainen, nieuwe trucjes leren of hem uitdagen met spelletjes.
 
Een van mijn favoriete bezigheden met Sira is hersenwerk: het laten oplossen van puzzels door Sira, waarbij ze snoepjes of andere beloningen kan verdienen. Er zijn veel (dure) spellen te koop in de dierenwinkel en op internet, maar je kunt ook met restmaterialen heel eenvoudig wat spelletjes maken.
 
Kijk vooral eens op www.hersenwerkvoorhonden.nl om te zien hoe je dit rustig kan opbouwen en welke tips ze allemaal hebben bij het aanleerproces. Heb je facebook? Via de facebookpagina van Hersenwerk krijg je bijna dagelijks een nieuwe tip of puzzel te zien.
 
Veel plezier toegewenst!
 
Vrolijke penningen!
Helaas hoor je de laatste tijd toch weer heel veel verhalen over honden die weglopen of kwijtraken. Natuurlijk zijn al jullie honden netjes gechipt (toch?!) maar als ze midden in het bos kwijtraken en gevonden worden door een andere wandelaar, krijg je je hond waarschijnlijk sneller terug als je je telefoonnummer aan een penning aan de halsband hebt hangen.
 
Via de website van Dandydog kan je erg leuke penningen bestellen! Neem ook eens een kijkje bij hun andere producten, de site is de moeite waard!
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821