NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
ZOMERFLEUR en MEER
zaterdag 1 en zondag 2 augustus
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 

BESTE TUINVRIENDEN

ZOMERFLEUR bij DE KLEINE PLANTAGE op 1 en 2 augustus

 …  de dingen die voorbij gaan …..

 Na de Tweede Wereldoorlog wilde mijn oom Cor naar Nederlands-Indië gaan om er een plantage te beginnen. Echter door de roerige tijden daar zag hij er vanaf en zei tegen zijn vrouw: Maar dan beginnen we in Nederland toch een kleine plantage. En zo geschiedde. De Kleine Plantage was geboren in de buurt van Valkenswaard, een liefhebberskwekerij. Lang nadat deze kwekerij op was gehouden te bestaan, hebben wij in 1983 die naam weer in ere hersteld voor onze kwekerij. Het is een begrip geworden. ‘De Kleine Plantage’. Wij genieten volop van het bedrijf, van het kweken, van de tuinen, van het ontwerpen en van alles daar om heen. Ons leven is sterk gekleurd door de kwekerij en het is een verrijking van ons bestaan. Echter, wij worden ook wat ouder en regelmatig vraagt men ons: hoelang gaan jullie nog door?  Steeds zeiden we dan: nog vijf jaar en die termijn werd elk jaar weer aangehouden, terwijl de tijd doorging. We hebben nu besloten om vol door te gaan tot nazomer 2022 met de kwekerij en de tuinen en blijven tot dan onze schatten kweken en de tuinen zo mooi mogelijk maken. Geen geleidelijke afbouw. Nee, we gaan volle vaart door. Daarna stoppen we met de kwekerij. Natuurlijk met weemoed in het hart. Bijna 40 jaar de kwekerij gehad. Ik moet bij die gedachte altijd denken aan de titel van het boek van Louis Couperus: ‘Van oude menschen de dingen die voorbijgaan’. Daarin ook een link naar Nederlands-Indië. Gelukkig voelen we ons helemaal niet oud, maar aan alle dingen komt toch een eind. Zo ook aan de kwekerij. Die ‘gaat ook voorbij’, maar het ontwerpen en het maken van beplantingsplannen gaat door. En … er volgt een nieuwe uitdaging:

Wij hopen dat we na de kwekerij op ons terrein, min of meer in de tuin, samen met anderen oud kunnen worden in een sociaal woonconcept. We realiseren ons natuurlijk goed dat het voor velen van onze tuinvrienden wennen zal zijn, als de kwekerij ophoudt te bestaan. Want hoeveel mensen hebben niet met veel plezier en interesse ons steeds bezocht, planten gekocht, ideeën opgedaan, ons gestimuleerd. Hoeveel vrienden hebben we niet door de kwekerij gekregen, Het is niet alleen ons werk, het is ons leven. We genieten en hebben genoten van de aandacht, van de complimenten en van alle gesprekken die we hebben gevoerd.

Dus dit jaar, volgend jaar en een groot deel van 2022 kan ieder nog genieten van ons paradijs en wij doen er alles aan om dat zo te houden. Ook de themadagen zullen in 2021 nog in volle glorie georganiseerd worden.

Graag verwelkomen we jullie in onze tuin en kwekerij en komend weekend op de themadagen: Zomerfleur.

 Op zaterdag 1 en zondag 2 augustus is het zover. ‘Zomerfleur’ vindt in afgeslankte vorm en met de nodige voorzorgsmaatregelen plaats.

Een weekend in het kader van de hoogzomerbloei. Met veel zomerbloeiende vaste planten, zoals phloxen, monarda’s, persicaria’s, agastache’s, heleniums, zomerasters en nog wat dahlia’s. Zowel in de tuinen als ook in de moerbedden zijn deze planten te zien. Een zomers feest. De kwekerij staat vol met schatten en is een paradijs voor alle tuinliefhebbers. Kweker en collectioneur Brian Kabbes vertelt op zondag om 14:00 uur op onnavolgbare wijze over planten en hun eigenaardigheden. Marie Lang en Sophia Schrödter, van de gelijknamige Duitse uitgeverij, zijn er met prachtige kaarten en beeldschone cadeauverpakkingen van zaden en zij nemen o.a. bekers van Fine Bone China porselein met plantenafbeeldingen erop mee. Neem eens een kijkje op hun mooie site:  www.zwiebelblueher.deOp de zondag is Jan Dijkstra van Kwekerij Aan de Dijk van de partij met een mooie collectie planten.. ‘MEER’ is er met koffie, taart en ijs.

Wanneer ieder zich aan de regels houdt, kunnen we allen genieten van het spektakel dat de kwekerij en tuin bieden. Voorlopig gaan ook de Liefhebbersdagen in september en de Herfstsonate in oktober door.

Open van 10.00-17.00. Gratis toegang.

 In de buurt:  Domies Toen, de botanische tuin in Pieterburen, biedt een podium voor amateurmusici. Op 2 augustus treedt Hans Tulp uit Assen op in de tuin. Alleen bij droog weer. zie: www.domiestoen.nl

Groei en Bloei:  Op 1 en 2 augustus is de Open Tuinen Estafette 2020, afdeling Groningen Groei en Bloei. zie: www.opentuinenestafettegroningen.nl

 
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum