Nieuwsbrief | jaargang 30 | no 288 | januari 2016
 
16 januari t/m 14 februari
KUNSTLICHT
lichtobjecten, installatie en fotografie
 
De donkere maanden zijn voorbij, het is tijd voor licht! Licht is essentieel voor ons bestaan. Licht maakt de wereld zichtbaar. Kleuren bestaan bij gratie van het licht. Al eeuwen vormt het één van de belangrijkste elementen en inspiratiebronnen in de kunst, maar het licht zelf is raadselachtig en ontastbaar, een immaterieel medium. Licht is aanwezig en afwezig tegelijkertijd. De uitvinding van kunstlicht vormde een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van ons bestaan. In objecten, installatie en fotografie, staat in deze tentoonstelling het licht zelf centraal. Het licht als kunstwerk.
 
Met lichtobjecten van Tamar Frank,  Rob Scholte, Jozef van der Horst , Sietze van de Star (HKU 2015), installatie van Esther Hoogendijk en fotografie van Daan Bramer
 
Opening: zondag 17 januari 16.00 uur
 
Bekijk hier een videoportret van Tamar Frank in haar atelier in de Vlampijpateliers
 
 
 
Tamar Frank is een lichtkunstenaar pur sang. Ze ontwikkelde bijzondere lichtinstallaties voor nationale en internationale projecten. In Kunstliefde is haar object Lichtschaduw te zien. Een lichtobject dat in plaats van schaduw een lichtsilhouet op de achterwand projecteert dat langzaam beweegt en van kleur verandert. Het object wordt omgeven door een aura van licht dat naarmate het donker wordt steeds sterker gaat stralen.
 
Rob Scholte Light, your first currency maakt deel uit van een serie lichtobjecten die Rob Scholte in 2014 in samenwerking met Kunstruimte KuuB maakte. Het is een hypnotiserend lichtobject opgebouwd uit knikkers in alle soorten en maten op een paneel.
 
Jozef van der Horst heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld als een uniek lichtkunstenaar met de nadruk op de toepassing van neonlicht. Hij blaast zijn neonsculpturen zelf. De werken zijn geïnspireerd door geometrische vormen, felle kleuren en licht. 
 
Sietze van de Star studeerde in 2015 af aan de HKU in productdesign met zijn lichtobject Meridian Light. Webcams geplaatst over de hele wereld leggen dynamische zonsondergangen vast en transformeren deze beelden naar de Meridian Light. De kleuren worden continu geanalyseerd en vertaald in een dynamische lichtervaring. 
 
Esther Hoogendijk maakt voornamelijk (multimediale) installaties speciaal gemaakt voor een ruimte. Ze onderzoekt de ruimte en zijn gelaagdheid. In haar werk spelen vooral moleculaire en cellulaire vormen en structuren een belangrijke rol.
 
Daan Bramer In de gelaagde landschappen van Daan Bramer weerspiegelt de verhouding tussen cultuur en natuur. De wijze van vlakverdeling, het bijzondere lichtgebruik en de abstraherende composities roepen zowel verwondering als verdieping op.
 

Podiumavond 22 januari 20.00 uur
Licht in de kunst

Lezing door Dr. Ghislain Kieft, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, en toelichting op het werk in de tentoonstelling door beeldend kunstenaars Esther Hoogendijk en Jozef van der Horst
 
Caravaggio, Rembrandt en Vermeer beheersten als geen ander de kunst de finesse van het licht weer te geven. Hun gebruik van licht maakt hun schilderijen intiem, verfijnd en soms dramatisch. Vier eeuwen later komt de fotografie op. Ook hier zijn er meesters van het licht, maar zij gaan er heel anders mee om dan de oude meesters. Hoe brak fotografie met de 'traditionele' opvattingen over het gebruik van licht?
 
Ingang via de Lange Jufferstraat
Toegang gratis
 
 
 
POP UP Belofte 11 en uitslag stemmen

Op donderdag 7 januari werd de POP UP expo van De Belofte 11 succesvol geopend. In één dag bouwden 18 recent afgestudeerde kunstenaars hun tentoonstelling op. Er was veel belangstelling voor de spannende en gevarieerde tentoonstelling waarin een duidelijk beeld werd afgegeven van de tijdgeest. Vier dagen lang was deze te zien in Kunstliefde.
 
En er kon gestemd worden! Welke 10 kunstenaars gaan door naar het traject en maken in juni een tentoonstelling met nieuw werk?
 
 
 
 
 
 
Een vakjury met o.a. Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum, Annelien Kers van Kers Gallery en Niek Hendrix van Lost Painters èn de bezoekers hebben hun stemmen uitgebracht. Op dinsdag 12 januari wordt bekend gemaakt welke kunstenaars dat zijn, de uitslag is te vinden op de website van Kunstliefde en op de facebookpagina van Kunstliefde en van de Belofte.
 
 
 
Ook in 2016 biedt Kunstliefde een podium voor beeldende kunst en voor kunstenaars in Utrecht in het bijzonder. Word lid van Kunstliefde!
 
Als kunstenaar of kunstliefhebber kan je lid worden van Kunstliefde. Als lid ondersteun je de vereniging en steun je (Utrechtse) kunst. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan de ledententoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief.
 
Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl. Inleveren portfolio vóór 15 januari.  Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.
 
Welkom bij Kunstliefde!
 
 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur