Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November  2013
 
Als specifiek probleem wordt in deze nieuwsbrief allereerst besproken: extreem prikkels zoeken. Gedrag wat vaak moeilijk te beïnvloeden is en waar uiteenlopende ideeën over bestaan. Het is een van de kenmerken die kunnen wijzen op problemen met de sensomotorische integratie of sensorische informatie verwerking. 
Daarnaast een aantal speelgoedtips. Altijd wel welkom in deze tijd van het jaar. 
In deze nieuwsbrief de nieuwste data voor cursussen sensomotorische integratie of sensorische informatieverwerking die in januari en februari 2014 beginnen. Naast de bekende cursussen is er een nieuwe cursus toegevoegd, speciaal gericht op professionals werkzaam met ouderen. 
Dit is de laatste nieuwbrief van dit jaar, de volgende zal in januari 2014 verschijnen. Dus voor iederen alvast prettige feestdagen en een inspirerend begin van 2014.   
Veel leesplezier. 
 
   Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
     

  Extreem prikkels zoeken

 
Wat is het?
 
Extreem prikkels zoeken is het voortdurend op zoek gaan naar zintuigprikkels - vooral vanuit de omgeving. Alles wat een prikkelzoeker - kind of volwassene - hoort of ziet trekt zijn aandacht. Hij is nieuwsgierig, op de omgeving gericht en altijd 'in' voor nieuwe dingen. Daar is op zich niks mee als die binnenkomende informatie adequaat kan worden gebruikt of verwerkt, zodat er een wisselwerking ontstaat tussen de informatie vanuit de omgeving en het eigen handelen. 
Het probleem ontstaat, als de prikkelzoeker daarin onverzadigbaar is of lijkt, als hij voortdurend gericht is op zijn omgeving en op alle prikkels lijkt te reageren. Het probleem is niet dat hij te weinig prikkels opmerkt zoals bij een ondergevoeligheid, of dat hij prikkels al gauw als vervelend ervaart zoals bij een overgevoeligheid, maar hij lijkt alle prikkels geweldig te vinden. Het probleem is, dat hij daardoor zichzelf overvoert met prikkels en daarin onvermoeibaar is. Dit veroorzaakt druk en chaotisch gedrag.
Prikkelzoekend gedrag komt veelvuldig voor bij kinderen en volwassenen met problemen met de sensomotorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensorische integratie. Ook bij kinderen en volwassenen met de diagnose ADHD komt extreem prikkelzoekend gedrag voor. 
De oorzaak van dit probleem ligt niet zozeer bij de binnenkomende zintuigprikkels maar meer bij de verwerking van de prikkels, het gebruik van de prikkels in adequaat gedrag. De motorische component van de sensomotorische integratie. Prikkelszoekers handelen wel, meestal juist heel veel, maar hun aandacht is weinig op hun eigen handelen gericht. Er is weinig feedback of re-afferente van hun  handelen. Sensomotorische integratie is het gebruik van zintuigprikkels in doelgericht handelen. Bij prikkelzoekend gedrag wordt de zintuiginformatie wel opgemerkt, maar te weinig gebruikt. Er wordt te weinig met de betreffende zintuig informatie gedaan. Vaak dient zich alweer een nieuwe zintuigprikkel aan waar de aandacht dan weer op wordt gericht. De zintuigprikkels zijn maar heel even spannend, intressant en boeiend waardoor ze de aandacht onvoldoende vasthouden. Er is te weinig beleving van de zintuigprikkels. 
 
Hoe herken je het?
 
Prikkelzoekers zijn het beste te herkennen aan:

Druk en chaotisch gedrag

Deze kinderen en volwassenen reageren op heel veel prikkels, maar zijn dan niet in staat dat in doelgericht handelen of spel vorm te geven. Voorbeelden daarvan zijn:
  • Steeds hoger te willen schommelen door te roepen: "hoger, hoger." Maar hun reactie verandert niet wanneer de schommel hoger gaat.
  • Bij het spelen met ongestructueerde materialen zoals zand, rijst, scheerschuim en vingerverf, ontaardt het spel in chaos. Het materiaal verspreidt zich werkelijk overal. 

Niet lang achtereen hetzelfde spel kunnen spelen

Een spel of een activiteit verveelt al gauw omdat ze er te weinig plezier aan beleven. Het 'doen' op zich houdt hun aandacht te weinig vast. Voorbeelden daarvan zijn:
  • Bij het spelen van een spel of het bezig zijn met een activiteit  steeds vragen: "Wat gaan we straks doen?" 
  • Niet alleen kunnen spelen maar een volwassene nodig hebben om met een spel te spelen of met een bepaalde activiteit door te gaan. Zelf hebben ze al gauw genoeg van bepaald spel of activiteit en willen dan weer iets anders gaan doen. 

Lees verder: Wat doe je er aan?
 
 
 
 
Speelgoed en materiaal tip:
 
Sieraden om op te kauwen
 
CHEWIGEM™ is een unieke, vrolijke, stoere en veilige sieradenlijn. 
Voor kinderen en volwassenen met een sterke kauwbehoefte zijn er speciale sieraden om op te kauwen. Volgens de productbeschrijving zijn ze geschikt voor personen met een matige kauwbehoefte en niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar. Er zijn verschillende soorten sieraden: een soort kralen of buisjes die om de touwtjes van een capuchonjack bevestigd kunnen worden, armbanden en verschillende soorten hangers zowel voor jongens als voor meisjes.  
 
 
f 2346621dog tags black
 
Verschillende soorten hangers  
 
 
 
tread bangles red5241784
 
Een armband en de langwerpige kralen die om de touwtjes van een capuchon jack bevestigd kunnen worden.
 
Ze voor verdere informatie en bestellen Educadora
 
 
Nog meer cadeau-ideeën zijn te vinden bij cadeau-tips
 
 
 
Speelgoed en materiaal tip:
 
Vinger Tattoo's
 
Vinger tattoo's voor kinderen vanaf 3 jaar. Twintig tattoo's om je vingers te veranderen in monsters of sprookjesfiguren. Voor veel spelplezier. Het helpt ook om je vingers beter te voelen en te gebruiken. Verkrijgbaar bij de Bruna maar mogelijk ook wel bij andere zaken. 
 
 
 
 
 
 
 
  
Finger Tattoo Fairytail of Monsters € 3,99. 
 
 
 
Nog meer cadeau-ideeën zijn te vinden bij cadeau-tips
 
 
 
Speelgoed en materiaal tip:
 
Grote knuffels
 
Voor veel kinderen met problemen met de sensomotorische integratie is het prettig om met grote knuffels te spelen. Ze kunnen de knuffels dan gebruiken om er bovenop te liggen, zich eronder te stoppen of in bed tegen aan te liggen. Een keur aan grote knuffels is momenteel verkrijgbaar bij Intertoys, de Hema, Ikea, V & D en mogelijk ook bij andere zaken. Bij Intertoys zijn er grappige Pluchen Hug a Lot knuffels voor kinderen van 2-6 jaar. Je kunt je armen erin steken en dan jezelf of een ander knuffelen. En bij de HEMA verkopen ze een grote Takkie knuffelhond.
 
 
 
 
 
Huge a lot Pluchen Knuffel
 
 
 
 
 
 Takkie knuffelhond
 
Voor sommige kinderen is het prettig wanneer u de knuffels wat zwaarder maakt; ze zijn dan steviger om tegen aan te zitten of te liggen.  Ook leuk om kinderen onder te verstoppen. Voor spel-ideeën kijken bij Verstoppen onder knuffels 
                  
Nog meer cadeau-ideeën zijn te vinden bij cadeau-tips
 
 
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie/sensorische informatieverwerking voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden sinds september 2012 onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die sinds 1983 in Groningen werden georganiseerd is verder niets veranderd. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici werkzaam met ouderen. 
 
Cursusplaats: Ermelo.

Cursussen sensorische informatieverwerking die in februari 2014 beginnen:
  
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
 
  • 6 en 7 februari, 13 en 14 maart, 3 en 4 april, 8 en 9 mei, 26 en 27 juni 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay  .
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:  
  • 13 en 14 februari, 6 en 7 maart, 17 en 18 april, 15 en 16 mei , 19 en 20 juni 2014.
     
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursussen en Facet Trainingen.
 
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 13 en 14 februari, 13 en 14 maart, 10 en 11 april, 8 en 9 mei.
     
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie Facet Trainingen.
 
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie /sensorische informatieverwerking voor andere professionals:
 
 
Cursussen voor orthopedaggogen, psychologen, leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden sinds september 2012 onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de inhoud en de opzet van de cursus is verder niets veranderd.
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Cursussen sensorische informatieverwerking die in januari en februari 2014 beginnen:

Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
  • 30 en 31 januari, 27 en 28 maart, 5 en 6 juni 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
  
Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
  • 3 en 4 februari, 7 en 8 april, 2 en 3 juni 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen en Facet Trainingen.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 13 en 14 februari, 13 en 14 maart, 10 en 11 april, 8 en 9 mei.
     
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie Facet Trainingen.
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart