N I E U W S B R I E F
Januari 2019

Huis van het boek | Museum Meermanno wenst u een gelukkig 2019!

 
Huis van het boek | Museum Meermanno wenst u een gelukkig en gezond 2019. Wij hopen u ook dit jaar weer te mogen verwelkomen bij onze tentoonstellingen en/of activiteiten.
 
Wilt u op de hoogte blijven van onze tentoonstellingen en activiteiten? Volg ons dan ook op social media:
 
 
Rijmbijbel van Jacob van Maerlant, 1332. Foto: Frank Jansen
 
 
 

'De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr. Stink en de Minpins'
T/m 3 maart 2019
© Quentin Blake, 1988   
Deze tentoonstelling toont het werk van de Engelse illustrator Quentin Blake. Hij werd in Nederland bekend door zijn illustraties voor GVR, Matilda en Sjakie en de chocoladefabriek.  Door de originele tekeningen, gefilmde interviews en doe-activiteiten krijgt de bezoeker een levendig beeld van wat er zich afspeelt in het hoofd van Quentin Blake. Stap in de wereld van deze wereldberoemde illustrator die zijn werkwijze deelt met iedereen die wil (leren) illustreren. Een must voor jong en oud!

'Helmut Salden (1910- 1996). Lettertekenaar en boekverzorger'
t/m 24 maart 2019
 
Kom naar Huis van het boek | Museum Meermanno en maak kennis met het werk van Helmut Salden.
Van deze toonaangevende en veel bekroonde lettertekenaar en boekontwerper heeft iedereen waarschijnlijk wel een omslag in de kast staan. De bekendste daarvan maakte Salden voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. In de tentoonstelling zijn behalve originele letterontwerpen, ruim honderd bekroonde boeken, ontwerpen voor boekomslagen en monogrammen, ook veel brieven aan auteurs en uitgevers, onder wie W.F. Hermans, Iris Murdoch en G.A. van Oorschot en collega's als Gerrit Noordzij, Jan Tschichold en Herman Zapf, te zien.  
 
  
 

Bezoek het scriptorium 
Elke zaterdag van 12.00-16.30 uur
Monniken schreven boeken met een ganzenveer. Alle mooie letters en versieringen zijn met de hand geschreven en getekend. Probeer het zelf! Daag vrienden, familie of andere bezoekers uit: wie maakt de allermooiste letters? 
 

Kom zelf een ontwerp van Helmut Salden afdrukken                                                             
Elke zondag tussen 12.00-16.30 uur
Bent u op zoek naar een originele nieuwjaarsgroet? U kunt iedere zondag het Huis van het boek | Museum Meermanno zelf een afdruk maken van een Helmut Salden- ontwerp. Het is een boekomslag dat Salden in 1962 gemaakt heeft voor het boek We leven nog van Simon Carmiggelt.
 
In de tentoonstelling ‘Helmut Salden (1910-1096), lettertekenaar en boekverzorger’ vindt u vele andere inspirerende ontwerpen van zijn hand.
 
Deze activiteit is gratis voor bezoekers van het museum.
 
 

 
Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
 
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar 
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-2057254 of boekzoekt@meermanno.nl.
  
 
 
 

 

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl