Nieuwsbrief informatiecentrum Maasvlakte 2                   mei 2010
Lente- en zomerprogramma FutureLand
Doorgaans is FutureLand op zaterdag gesloten. Dit jaar openen de deuren maandelijks voor een aantal bijzondere zaterdagactiviteiten:
Zaterdag 29 mei - Nederland Groeit
Een lezingenprogramma over cartografie gekoppeld aan de opening van de tentoonstelling Nederland Groeit over historische topografische kaarten.
10.30 Opening tentoonstelling Nederland Groeit.
11.00 Introductiefilm over de verzamelaars Pleun en Jochem Vreugdenhil.
11.15 Jeroen ter Brugge, hoofd collecties van het Maritiem Museum
spreekt over vorm en functie van de Maasmond door de eeuwen heen.
11.30 Frank Kenselaar, hoofd maatvoering landmeten van de Dienst Gemeentewerken Rotterdam over kartering vanaf de eerste havenontwikkelingen én de huidige mogelijkheden en technieken.
11.45 De Dienst Hydrografie verzorgt een presentatie over het gebruik van zeekaarten, de productiewijze en hoe het karteerproces in zijn werk is gegaan voor Maasvlakte 2. De nautisch-kartografische benadering.
12.00-12.15 Einde programma.  
 
In de pauze speelt een film van kunstenares Marjolijn Dijkman, gemaakt in het kader van het kunstproject Portscapes.
Het programma begint om 11.00 uur en wordt om 13.00 uur en 15.00 uur herhaald. De toegang is gratis.
 
Zaterdag 26 juni - Groei en bloei op de Maasvlakte 
Hoe gaat Maasvlakte 2 er straks uitzien? Wat is er in de toekomst aan flora en fauna te verwachten op het nieuwe land van Maasvlakte 2? Hoe is het met de flora en fauna op de huidige Maasvlakte gesteld? Het programma op zaterdag 26 juni geeft antwoord op deze vragen. Na enkele korte lezingen in de filmzaal, maakt u onder deskundige begeleiding van Bureau Stadsnatuur een excursie met de bus naar een aantal bijzondere plekken in het havengebied.

Kaartjes voor dit programma zijn voor € 5,- p.p. te verkrijgen aan de balie van FutureLand. Wilt u zeker zijn van een plaats, schrijft u zich dan in via info@futureland.nl o.v.v. het aantal personen, uw telefoonnummer en het tijdstip. Zorg ervoor dat u uw kaartje uiterlijk 30 minuten voor aanvang afhaalt. Daarna vervalt uw reservering.
 
Aanvang 10.30 uur en 14.00 uur. Het programma duurt ongeveer 2 uur en begint en eindigt bij FutureLand.
 
Zaterdag 31 juli en 28 augustus - Zwoele Zomeravonden op het terras van FutureLand
FutureLand is in zomerstemming. Op zaterdag 31 juli en 28 augustus kan na een bezoek aan het informatiecentrum ’s avonds op het terras gegeten worden. Schuif om 18.00 uur of om 19.30 uur buiten aan voor een maaltijd met uitzicht op het nieuwe land. Of bij minder mooi weer met hetzelfde uitzicht in het restaurant. De maaltijd kost € 14.50 voor volwassenen en € 5,95 voor kinderen (tot 12 jaar) exclusief drankjes.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u zeker zijn van bord en bestek, schrijft u zich dan tot uiterlijk 5 dagen van tevoren in via info@futureland.nl o.v.v. het aantal personen, uitgesplitst naar volwassenen en kinderen en uw telefoonnummer. Meer informatie vanaf 1 juli 2010 op www.futureland.nl.
 
 
Praktische informatie
FutureLand is op zaterdag 29 mei en 26 juni van 10.00 tot 17.00 uur geopend.
Op zaterdag 31 juli en 28 augustus is FutureLand extra lang geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Kijk op www.futureland.nl voor meer informatie en het uitgebreide jaarprogramma.
 
Mammoetbotten terug in FutureLand
  Alle botten van mammoeten en andere fossielen die bij de zandwinning voor Maasvlakte 2 worden gevonden zijn opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Nu het museum een groot aantal van de vondsten heeft geconserveerd, keren de fossielen terug naar FutureLand om tentoongesteld te worden. Zo komt binnenkort ook het 133 cm lange dijbeen van een wolharige mammoet, het grootste ooit gevonden op Nederlandse bodem terug naar de Maasvlakte.

De Noordzeebodem is een rijke en internationaal belangrijke vindplaats van fossiele zoogdieren uit de prehistorie, waaronder de wolharige mammoet, steppenwisent, reuzenhert, wolharige neushoorn, oerrund en het rendier. Tot circa 10.000 jaar geleden lag het zuidelijke Noordzeebekken droog en vormde een uitgestrekte koude steppe.
De overblijfselen van diersoorten die daar toen voorkwamen, worden nu van de zeebodem opgezogen en opgevist.
Tentoonstelling in FutureLand
Nederland Groeit 29 mei t/m 20 augustus 2010
FutureLand toont vanaf 29 mei unieke historische topografische kaarten uit de privé-collectie van Pleun en Jochem Vreugdenhil.
 
Door de eeuwen heen is de kustlijn van Zuid-Holland enorm veranderd. Vooral het uitdiepen van de Nieuwe Waterweg en de daarmee samenhangende ontwikkeling van de haven van Rotterdam hebben het gebied beïnvloed. Kaarten laten de stapsgewijze veranderingen zien vanaf de 17e eeuw tot nu. 
 
Op zaterdag 29 mei wordt de tentoonstelling om 10.30 uur geopend. Het programma met alle lezingen vindt u bovenaan deze nieuwsbrief.
 
 
Tekeningen Marcel van Eeden in het Fotomuseum
 
Twee bommen troffen op 5 januari 1942 het stoomschip Cornelia Maersk dat op weg was van Rotterdam naar Kopenhagen. Een reddingsoperatie mislukte en het schip zonk. Er vielen geen slachtoffers. Onbevestigde bronnen uit die tijd meldden dat het schip nog zo'n vijf zeemijl naar het zuidwesten dreef voor het zonk. De Cornelia Maersk is inmiddels gelokaliseerd, precies daar waar nu Maasvlakte 2 wordt aangelegd.
 
Gebaseerd op dit feit publiceerde beeldend kunstenaar Marcel van Eeden van september tot januari 2010 dagelijks een tekening op internet onder de titel:
De bewogen geschiedenis van de Cornelia Maersk
tijdens WOII
.
Marcel van Eeden, 2009/2010
 
Marcel van Eeden: 'Het gebied van Maasvlakte 2 heeft vrijwel geen geschiedenis, het is als een onbeschreven blad. Dat geeft het voor mij een extra dimensie. Ik neem het tot zinken brengen van de Cornelia Maersk in 1942 als uitgangspunt van een verhaal en geef het gebied als het ware zijn eigen historie of legende.'
 
De volledige serie tekeningen van Marcel van Eeden is vanaf 22 mei tot 4 juli 2010 te zien in het Nederlands Fotomuseum
in Las Palmas, Wilhelminakade 332, Rotterdam.
Met FutureLand Express naar het nieuwste stuk Nederland
In de zomer staat FutureLand Express klaar voor de deur van FutureLand voor een bijzondere rit naar het nieuwste stuk Nederland. Iedere dag spuiten de immense sleephopperzuigers meer zand op, iedere dag wordt Nederland groter. Ervaar zelf de grootsheid van 20 km2 nieuw Nederland. Het eerste deel van de rit voert nog over bekend terrein, maar al snel rijdt FutureLand Express Maasvlakte 2 op.

FutureLand Express gaat vanaf deze zomer rijden op de dagen dat FutureLand geopend is, vertrek om 13.30 uur. De ritprijs bedraagt € 5,- per persoon.
Houd voor de exacte startdatum en meer informatie www.futureland.nl in de gaten.
 
Foto(graaf) van de maand
Maar weinig infrastructurele projecten zijn zo fotogeniek als de aanleg van Maasvlakte 2. Wie de aanleg het mooiste in beeld weet te brengen wordt Fotograaf van de Maand.
 
Elke maand kiest de redactie de beste, mooiste of leukste foto en stuurt de fotograaf een leuke attentie. Wilt u meedingen naar de titel Fotograaf van de Maand, stuur dan uw foto op naar info@maasvlakte2.com onder vermelding van 'Fotowedstrijd bezoekers'. Ook als uw foto niet tot mooiste wordt verkozen maakt u nog altijd kans uw foto in een publicatie van het Havenbedrijf over Maasvlakte 2 tegen te komen! Bekijk eerdere inzendingen en informatie over deelname en gebruik van uw foto in publicaties.
De winnaar van deze maand is Gerard Olierhoek die het stenenwerk prachtig in beeld bracht. Sinds januari 2010 lost een bulkcarrier elke twee weken 90.000 ton steen op het werkterrein in de Yangtzehaven. De stenen komen uit Bremanger, zo'n 200 km boven de Noorse stad Bergen.
Met de Fast Ferry en de bus naar FutureLand
De Fast Ferry vaart weer in de weekenden en zet reizigers tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte over. Voor meer informatie en actuele reistijden, raadpleeg www.ret.nl.
 
Lijn 113 van Connexxion rijdt tussen de Maasvlakte en het busstation Rugge in Brielle en sluit aan op de vaartijden van de Fast Ferry. Bij FutureLand is een halte. Lijn 113 rijdt één keer per uur en in de spits twee keer per uur. De actuele reistijden vindt u op www.connexxion.nl.
 
Kijk voor een uitgebreid reisadvies op www.9292ov.nl.
Adres                                                   
Europaweg 902
3199 LC Maasvlakte, Rotterdam
Havennummer 8213
 
GPS
Indien u gebruik maakt van een
navigatiesysteem,gebruik dan
de gps-coördinaten:
Lengte: 4° 0’ 55” E
Breedte: 51° 57’ 35 N
 
Contact
T +31 (0)10-252 252 0
E
info@futureland.nl
 
 
Openingstijden (2e paasdag t/m 31 oktober)
Dinsdag t/m vrijdag   10:00 - 17:00
Zondag                     11:00 - 17:00
Zaterdag en maandag gesloten
 
Openingstijden (1 november tot 2e paasdag)
Dinsdag t/m vrijdag   10:00 - 16:00
Zondag                     11:00 - 16:00
Zaterdag en maandag gesloten
 
 
De informatie in deze nieuwsbrief is zo
zorgvuldig mogelijk samengesteld.
Wijzigingen zijn echter voorbehouden.
Kijk om teleurstellingen te voorkomen vooraf
aan een bezoek even op de site.
 
Meer informatie op www.futureland.nl