Afgelopen lesjaar zijn weer stappen gezet om de school verder uit te breiden. Veel (nieuwe) leerlingen, extra opleidingen & cursussen en meerdere nieuwe docenten, specialisten op verschillende vakgebieden. We kunnen bijna niet wachten om eind augustus weer van start te gaan.

Het lesjaar is afgesloten met de zeer succesvol verlopen Trapweek. Tijdens het afstudeerfestival van de 4e jaars Acteurs en Theatermakers, konden we genieten van mooie, interessante voorstellingen, veel bezoekers en een puike sfeer. De Acteurs zijn afgezwaaid met de voorstelling Aantekeningen uit het ondergrondse (regie Jeroen Kriek). De Theatermakers hebben zelf voorstellingen gemaakt, onder begeleiding van meerdere docenten.

Ook hebben we een primeur te melden: Erik van ’t Wout is bereid gevonden om de opleiding Film/TV opnieuw invulling te geven. In september gaat de eerste editie van de vernieuwde opleiding Acteren voor de Camera van start.

Ruud Schuitemaker is na vele jaren gestopt als vormgever, docent en alleskunner van deze opleiding. We danken Ruud voor zijn grote inzet, kunde en vakmanschap en wensen Erik veel succes als coördinator en docent van de vernieuwde opleiding Acteren voor de Camera.
We staan te popelen om met het nieuwe lesjaar te starten maar nu is het tijd om festivals te bezoeken, voorstellingen te bekijken en natuurlijk om van een welverdiende vakantie te genieten. 

Met theatrale groet,

Charles Loyen (directeur/eigenaar Theaterschool De Trap)

Deeltijdopleiding Theater/Toneel

De eerste twee jaar van de opleiding zijn de basisjaren waarin alle leerlingen hetzelfde lesaanbod krijgen. Aan het eind van het tweede jaar kan gekozen worden voor twee afstudeer-richtingen: Acteren of Theatermaken/Regisseren. Dus wie wil gaan theatermaken/regisseren zal in de eerste twee jaar veel acteren en wie wil kiezen voor de specialisatie acteren, zal in het tweede jaar ook theatermaken / regisseren. Beide disciplines komen ruim aan bod om een gedegen keuze te kunnen maken aan het eind van het tweede jaar. 
 
Volg je de lessen van het eerste jaar liever ‘s avonds en in het weekend dan op doordeweekse dagen? Overweeg dan het 1e jaar van de avondopleiding Theater/Toneel te volgen. Naast het reguliere dagopleiding (lessen op maandag en woensdag), wordt dezelfde lesstof aangeboden voor leerlingen die overdag andere bezigheden hebben zoals werk of een andere studie.
 • Startdatum Dagopleiding Theater/Toneel: 29 augustus 2016
 • Startdatum Avondopleiding Theater/Toneel: 30 augustus 2016
Om deel te mogen nemen dient eerst auditie gedaan te worden.
 
Auditiedata (12-16 uur):
Deeltijdopleiding Acteren voor de Camera

De Trap biedt vanaf september 2016 een geheel nieuwe specialistische vakopleiding voor acteurs/actrices in film en televisie. De nieuwe opleiding 'Acteren voor de camera' wapent studenten met een goed gevulde gereedschapskist om aan de slag te kunnen in het uitdagende werkveld van film en televisie. In het lesprogramma wordt zowel gefocust op de technische aspecten van het werken voor de camera, als op de acteervaardigheden die je nodig hebt om iedere scène goed te kunnen spelen.

De opleiding 'Acteren voor de camera' van De Trap staat sinds 2016 onder leiding van coördinator, hoofddocent en de ervaren film- en tv-regisseur Erik van 't Wout. Alle medewerkers van de opleiding zijn ervaren professionals uit het vak, waaronder acteurs, regisseurs en cameramensen. Onder de topdocenten die aan de opleiding lesgeven, zijn onder andere: Peter Bolhuis, Peter Sonneveld, Nelleke Zitman, David Goddyn, Kim Scheerders, Margien van Doesen en Marianne Vloetgraven. 
 • Startdatum opleiding Acteren voor de Camera: 19 september 2016
Om deel te mogen nemen dient eerst auditie gedaan te worden.
 
Auditiedata (19-22 uur):
 • 8 juli 2016
 • 12 augustus 2016
 
Professionele opleiding Trainingsacteren

In opleidingen en het bedrijfsleven wordt steeds vaker met acteurs gewerkt om trainingen prettiger en efficiënter te laten verlopen. Inmiddels is méér dan alleen het spelen van een lastige klant. Deze opleiding wordt tweemaal per jaar aangeboden.

Oriëntatiedagen Trainingsacteren 
Tijdens de Oriëntatiedagen leer je waar het in de kern om draait bij trainingsacteren. Je krijgt de basisprincipes uitgelegd en gaat daar vervolgens vooral veel mee aan de slag. Zo ervaar je wat het vak inhoudt en of het iets voor je is. Naast het vakinhoudelijke aspect krijg je ook informatie over het werkveld, zodat je een inschatting kunt maken van het werk als trainingsacteur. We hanteren geen vooropleidingseisen, spelervaring is een pré. Aan het eind van de Oriëntatiedagen krijg je van ons feedback en een persoonlijk advies. Tevens hoor je of je toegelaten bent tot de opleiding Trainingsacteren.

Opleiding Trainingsacteren (8 dagen) 
De Opleiding Trainingsacteren bestaat uit 8 lesdagen van 10.00 – 17.00 uur op zaterdag. Voorwaarde om te mogen deelnemen aan de opleiding is met positieve beoordeling afgeronde Oriëntatiedagen Trainingsacteren.
 • Data Oriëntatiedagen Trainingsacteren: 20-22-27-29 september
 • Start opleiding: 15 oktober 2016
 
Opleiding Alternatieve Jaar

De Trap heeft dit jaar een unieke opleiding voor iedereen die al spelervaring heeft, zich verder wil ontwikkelen en graag echt goeie acteerlessen wil krijgen. In tegenstelling tot de reguliere opleiding Theater/Toneel duurt de opleiding Alternatieve Jaar één jaar. Je wordt niet beoordeeld maar je krijg wel veel feedback, want je wilt natuurlijk vooruit met je spel! Spellessen, tekstopbouw & analyse, rolopbouw, improvisatielessen en stemlessen door topdocenten uit het werkveld. 

Het Alternatieve Jaar is echt bedoeld voor wie al spelervaring heeft. 

De lessen op maandag- en woensdagavond zijn op basis van 6 lesuren per week van 19:00 tot 22:00, een jaar lang. De opleiding start 19 september 2016. 

Op vrijdag 26 augustus 2016 om 19.00 uur is de informatiebijeenkomst over Het Alternatieve Jaar. Als je hierbij aanwezig wilt zijn, stuur dan jouw C.V. en een korte motivatie naar info@detrap.nl. Als je voldoende ervaring hebt, dan ontvang je een uitnodiging om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. 

Open dag

Een paar keer per jaar gooit Theaterschool De Trap haar deuren open. Dit betekent dat iedereen welkom is om onze studio's, docenten en studenten te bewonderen. Je kan meekijken en meedoen met een Open Les en in de theaterzaal zijn doorlopend voorstellingen te zien van onze studenten. De proeflessen zijn gratis en worden door professionele docenten van de school gegeven. Een tipje van de sluier op het gebied van acteerlessen in het algemeen en een acteeropleiding bij De Trap in het bijzonder. 
De volgende Open Dag is op zondag 13 november 2016. We bieden verschillende proeflessen aan:
 • Proefles Theater/Toneel (60 minuten)    
 • Proefles Beweging (45 minuten)
 • Proefles Film/TV (60 minuten)
Er is tijdens de Open Dag genoeg gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van de opleidingen, workshops en masterclasses van De Trap. 
 

Oriëntatiecursus

De Oriëntatiecursus is opgezet ter kennismaking met het vak Film/TV-acteren op professioneel niveau. In 4 avonden wordt een inkijkje gegeven in het acteren voor film en tv, afwisselend door een docent spel en een docent film-acteren. Voor deelname is geen spelervaring vereist.
 • Lesdata: 8-10-15-17 november 2016
Meer info 

Vooropleiding

De Vooropleiding is er om je te oriënteren op jouw mogelijkheden in het theater/toneel-acteren. Tijdens de cursus maak je op professionele wijze kennis met het vak als acteur/actrice. De Vooropleiding kan dienen als goede voorbereiding voor audities of om goede acteerlessen te volgen voor hobby of amateurtoneel. Voor deelname is geen ervaring vereist en de cursus duurt 8 zaterdagen.
 • Startdata 2016-2017: 3 september, 29 oktober 2016, 7 januari, 11 maart en 27 mei 2017.
Meer info 

Voorstelling 'N Meeuw

De deelnemers van de opleiding Alternatieve Jaar (2015-2016) hebben o.l.v. Natasha Schulte hard gewerkt aan de voorstelling 'N Meeuw (Anton Tsjechov). Na hun eindpresentatie mei j.l. hebben ze besloten om nog een voorstelling op de planken te zetten. Data: 8 – 9 – 10 juli a.s. in de theaterzaal van De Trap.

Reserveren door een mail te sturen naar info@detrap.nl
 

Theaterschool De Trap
Zeeburgerdijk 54
1094 AE 
Amsterdam
 

Twitter