Smaakzaken schenkt klare koffie!
 
Beste Smaakvrienden en vriendinnen,
 
 
 
 
Koffie: bonen, cupjes, servings, senseo, filter, percolator...
 
En dan is er koffie.... `Niets zo heerlijk dan de dag beginnen met jouw eigen vertrouwde bakkie! En willen we het nou net toevallig even over hebben.
Allerlei waarheden en onwaarheden doen de ronde over koffie en wij nemen er een paar onder de loep! Als klap op de vuurpijl hebben we zitten rekenen over wat één kopje nou kost. In deze tijden van crisis kan dat geen kwaad... 
Ehhh; we zijn natuurlijk niet volledig. We zetten de bevindingen op de 'Koffie & Thee-pagina en hebben jullie meer info of verbeteringen dan plaatsen we dat daar erbij!
  
Waar- of onwaarheden?:
 • Koffie verhoogt het cholesterol
  In lichte mate wanneer je de koffie zet zonder filter; dus Turkse of Griekse koffie, cafetière koffie, gekookte koffie, gekookte koffie van cafeïnevrije koffiebonen.
  Espresso verhoogt het cholesterol bijna niet en gefilterde koffie, gefilterde koffie van cafeïnevrije koffiebonen, oploskoffie, koffiepads hebben géén invloed.
 • Ik drink geen koffie 's avonds; dan kan ik niet slapen
  Door de cafeïne kunnen sommige mensen beter geen koffie drinken. Toch verschilt het van mens tot mens. Sommigen hebben meer afbraak-enzymen in de lever klaarliggen om de cafeïne te lijf te gaan (hoogleraar Katan). Het eten van broccoli en andere koolsoorten verhoogt het aantal enzymen en zou er dus voor kunnen zorgen dat je het effect van de cafeïne sneller kwijtraakt! Ook rokers kunnen er beter tegen, omdat dezelfde afbraak-enzymen toch al klaarliggen in de lever.
  Volgens de site van Simon Levelt bevatten espressobonen weliswaar meer cafeïne, maar je drinkt een kleinere hoeveelheid. Ook komt er minder cafeïne in je kopje door de korte contacttijd van water en het maalsel.
 • Is cafeïnevrije koffie kankerverwekkend?
  Er gaan veel geruchten en op internet vind je er veel over. De meeste berichten zeggen dat 'decaf' niet kankerverwekkend is. Het spoelmiddel om de cafeïne er uit te halen laat maar weinig resten achter en je krijgt er dus maar weinig van binnen. Bovendien zijn de methoden verbeterd.
 • Hoeveel soorten Italiaanse koffie zijn er wel niet...
  Op espresso gebaseerde koffies zijn:
  - de doppio (een dubbele espresso in een kopje)
  - de caffè macchiato (gevlekte koffie, een espresso met een toef melkschuim)
  - de caffè americano (een espresso gezet op een kopje heet water, lijkt op reguliere Nederlandse kop koffie)
  - de caffè corretto ("correcte koffie", een espresso met een scheut grappa, sambuca of brandy, in het noorden van Italie vaak een espresso met een glaasje Grappa ernaast)
  - de cappuccino (espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 150-170 ml)
  - de cortado (een espresso waar warme melk aan toegevoegd is)
  - de caffè panna (espresso met slagroom voor de liefhebber)
  - de ristretto (een espresso met een kleiner volume maar met wel de volledige extractietijd, voor een extra sterke smaak)
  - de caffè lungo (een espresso die wat langer "door blijft lopen" zodat het volume groter is)
  - de caffè latte (een espresso met gestoomde melk. Meer melk dan cappuccino)
 • Hoe herken je een goede schuimlaag?
  Een goede schuimlaag is vol, romig en een beetje vettig. Het beschermt de koffie tegen vervlieging. Als de laag te licht is betekent dit dat niet alle elementen uit de koffie optimaal zijn gebruikt (bijv. koffie te grof gemalen of druk te laag). Een donkere schuimlaag met een witte stip in het midden wil zeggen dat de koffie te heet is gebrouwen of te heet geroosterd. De cremelaag van Arabica bonen is grijs-beige van kleur en als er Robusta bonen zijn toegevoegd wordt de kleur meer rood-bruin.
Wat kost dat kopje koffie nou?
De 'Algemene Beschouwingen van Smaakweb.nl' gaan dus over koffie. Koffie, een eerste levensbehoefte, kan goedkoop zijn of duur. De duurste koffiesoort ter wereld (Kopi Luwak) wordt gemaakt van koffiebessen die eerst door een civetkat, de loewak, zijn opgegeten. Doordat de bonen niet verteren worden ze weer uitgescheiden.
(N)espresso:
Voor de crisis was (is) Nespresso hét trendy merk: op de golfbaan kun je kiezen tussen een gewone koffie en een Clooney... (jullie snappen wel dat dat een Nespresso is toch?)
Inmiddels zijn echter veel Nespresso-fans gaan rekenen. Het blijkt dat hun Clooney € 0,35 per kopje kost. De cups van DE l'Or kosten ook nog € 0,31.
Om goedkoper uit te zijn, moet de Nespresso-drinker echt omschakelen op een ander apparaat, bijv. een met servings.
Servings voor espresso:
Het prijsverschil tussen de espresso-servings is groter:
- Bristot                       € 0,28 (Olivino)
- Lavazza                     € 0,34 (supermarkten/Sligro)
- La Tazza d'Oro black    € 0,27 (Gran Sardegna)
- La Tazza d'Oro gold      € 0,24 (Gran Sardegna)
- Illy                            € 0,45 (o.a. Espressissimo)
                              

Deze prijzen zijn gemiddelden; bij grotere of kleinere afname verandert de prijs overeenkomstig.
Espresso-bonen:
Er is een enorm aanbod in koffiebonen voor koffiemachines. Met losse koffiebonen kun je het goedkoopste uit zijn, je moet natuurlijk nog wel eerst een machine kopen, die over het algemeen duurder is dan een Nespresso machine (die laatste heeft dezelfde koppelverkoopmethode als de printers met inkt). De hoeveelheid koffie is per kopje tussen de 7 en de 9 gram; wij kozen voor de sterkste variant.
Voorbeelden van goede bonen en per kopje:
- Segafreddo               € 0,21
- Bristot Sublime           € 0,19
- Lavazza Oro              € 0,14
- Alex Meijer                € 0,10 (Sligro huismerk)
- Illy                          € 0,36
  
Andere koffie:
De doorgewinterde espresso-drinker zal niet snel een Senseo'tje nemen: prijs tussen € 0,05 en € 0,25 (afhankelijk van welk merk en welke verpakking). Dan is er ook nog de Sarista (€ 0,24). Je maalt per kopje en je kunt kiezen uit veel verschillende soorten. Voor het verschil met Nespresso moet je dan wel eerst de veel duurdere koffiemachine terugverdienen!
 
Op onze website bij 'Koffie&Thee' hebben we een paar kleine branderijen in Den Haag staan waar je heel exclusieve koffie kunt kopen: Koffiebranderij Boon in de Prinsestraat en de Kleine Koffiebranderij in de Prins Hendrikstraat.
 
Dé trend voor 2013 is de ouderwetse filterkoffie: nu niet snelfilter, maar slowfilter, voor beter aroma en bonen uit diverse bekende koffielanden als Brazilië, Colombia, Guatemala, maar ook koffie uit Afrika en Azië. Zeer uiteenlopende prijzen...
  
Voor wie nog meer over koffie wil weten: op de site http://www.koffie-weetjes.nl/koffie-drinken/koffie-zetten/slow-coffee vind je echt alles wat er over koffie te vertellen valt...
 
En tot slot: Wat wij drinken?
Walda drinkt sinds kort geen Nespresso meer maar espressobonen van Bristot van 'onze' winkel Olivino. Ze heeft daarvoor een Delonghi-machine aangeschaft die zorgvuldig op prijs-kwaliteitverhouding is uitgezocht en is daarover zeer tevreden.
Anneke drinkt servings van Bristot (weer dus Olivino) en vindt ze net zo lekker als Illy. De machine is al jaren de zelfde: Quick Mill van Espressisimo uit de Frederikstraat. Hier kun je de Quick Mill ook laten repareren en kleine onderdelen halen.
 
 
 espresso
 
koffiebonen
Delonghi
 
 
 Quick mill
 
 Latte Macchiato 
 
 cappuccino
 
Bean-funnel koffiezetapparaat
 Sarista
 
Chemex slow coffee
slow coffee
 
Percolator
percolator
 
Bodum
 
 
 
 
 
 
 
 
Kleine Koffiebranderij
 
 
Boon
 
 
In de agenda:
Vandaag 29 september is er weer de markt Mooi Puur op het Plein. We houden de agenda zo goed mogelijk bij. Als jullie tips hebben houden we ons aanbevolen. Lees hier waar en wanneer er wat leuks te doen is op culinair gebied.
 
  In de media:
Keuringsdienst van Waarde
Desembrood is in, duurder dan het traditionele Nederlandse brood, dus heeft de commercie het ontdekt. In het programma bleek dat veel desembrood toch met gist wordt gemaakt en dat er soms maar 1% desempoeder wordt toegevoegd, waardoor het wel de naam desembrood mag dragen. Hiervoor is (nog) geen regelgeving.
Wij waren (al een paar jaar geleden) bij Galerne en hij maakt zijn eigen starter met roggemeel en soms met boekweit. Het gaat 's avonds als klein bolletje in een emmer en de volgende ochtend hebben goede bacteriën de emmer volledig gevuld. Zo hoort het. Goede bakkers doen het zo. Kijk op onze site wie dat zeker zijn. En klik hier er voor de bewuste uitzending van de Keuringsdienst.
 
Fahrenheitstraat/Thomsonlaan
Om de hoek in de Fahrenheitstraat, in de Thomsonlaan, is een nieuwe traiteur gekomen: de Haagsche Traiteur. Twee mensen die hun sporen bij Corona hebben verdiend zijn hier half september begonnen; we houden het in de gaten.
De Fahrenheitstraat is steeds leuker aan het worden! Volgend jaar gaat hij heringericht worden. We gaan er nog een special aan wijden!
 
  
                        Smaakwebwinkelnieuws
 
Philippe Galerne heeft weer twee nieuwe broden in zijn assortiment: Pomme de pain en pain nouveau (nog geen naam dus). Vooral Pomme de pain is speciaal: als vocht is hierin appelcider gebruikt en ook in het brood zit appel. Het ziet er vooral spectaculair uit: er prijkt een grote ronde appelschijf boven op de korst. Houd onze homepage in de gaten; daar plaatsen we binnenkort de foto. Beter nog: ga hem kopen...  
 
Koot-Eet-Idee schreef ons naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief over muntsoorten het volgende:
"Misschien een leuk onderwerp voor uw nieuwsbrief ? 
Eens wat anders proberen dan  "gewoon" verse mint thee ? http://plukkruidje.eu/
5 melanges van VERSE kruiden waaronder o.a uw genoemde mint soorten.
Elk pakje heeft 3 zakjes, elk genoeg voor een potje thee."
 
Englebert heeft weer balkenbrij en zult van LIVAR: echte kost voor de herfst! Ook zijn de stoofpotten weer van stal gehaald: mmm! Deze week rundvlees met courgette en perzik; volgende week hamlapjes met aubergine en sinaasappel.
 
Stevinstraat en Gentsestraat: mooie winkels die een plekje op de site verdienen! Gaan we snel een bezoekje brengen. Bv. Slager Paalvast!
 
Olivino heeft prachtige Tunesische aardewerk schalen (zie hierboven) en daarvan maken ze een prachtig cadeau voor kerst of zomaar.
 
Kruid&Druif heeft speciale kerstpakketten samengesteld; een lust voor oog en smaakpapillen!
 
Confrérie des Amateurs du bon vin kan ook heel fraaie kerstpakketten samenstellen; kijk maar op de website
 
Marius Jouw Wijnvriend is ook onze wijnvriend! Lees zijn nieuwsbrief en til het wijnproeven op een hoger plan: cursus, proeverijen in de winkel van Den Haag of Wassenaar...klik hier
 
 
Kijk op onze site: www.smaakweb.nl