Producentbyrån Nyhetsbrev 20 september 2023

När Sophia Jarl i Norrköping tycker att symfoniorkestrar ska spela mer ABBA rör hon sig i en obruten borgerlig linje från den tidigare kulturministern Leda Adelsohn Liljeroths klassiska groda om ordet kulturs negativa klang. I ett desperat försök att vara folkliga positionerar sig borgerligheten nu mot kulturen och därmed på samma sida som alla andra helt "vanliga" människor. Alla vi som avskyr finkultur och hellre vill ha underhållning. Vi sjuksköterskor och poliser som nu får några hundra kronor mer i månaden och billigare snus och bensin – tackar och bockar. Eller inte. Det finns någonting gravt populistiskt och fördummande i allt detta. Det är ”drag under galoscherna” i en helt ny blå-brun kostym. Och det känns ganska oroväckande. För det är en retorik där grupper ställs mot varandra. Det är ”vi” mot ”dem”, oavsett om debatten handlar om den påstådda kultureliten inom den offentligt finansierade kulturen eller invandring som enbart ett problem som måste lösas. Helst med asylsökande i mottagningscenter. För då når vi en lyckad integration. Sa ingen någonsin.
 
Parallellt med detta sker en gradvis nedmontering av både studieförbunden och kulturskolan. I internationella sammanhang är vi duktiga på att lyfta våra framgångsrika kultursvenskar. Stoltheten över Max Martin, ABBA, Roxette eller Robyn vet inga gränser. Men saker uppstår inte i ett vakuum. Max Martin har själv pratat om betydelsen av den svenska musikskolan och att han aldrig skulle nått dit han gjort utan den. Otaliga är väl de band och artister som har börjat sina dagar i en replokal som antingen ägts av ett studieförbund, eller där banden har kunnat få cirkelbidrag för att i alla fall ha råd med minst fyra strängar på gitarrerna. Kontentan är den att även de som nu är framgångsrika världsartister har börjat någonstans. Att vi har ett svenskt musikunder överhuvudtaget handlar till stor del om att vi har haft stödjande strukturer som just kulturskolan och studieförbunden. Och att kultur- och konstutövandet har varit en del av folkbildningstanken och inte bare en lyx för ett fåtal som har råd.

Den kollektiva nedmontering och den polariserande politik som vår nuvarande regering driver – ivrigt påhejade och påskyndade av SD – är inget annat än en skam för ett rikt och förment upplyst land som Sverige.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
I september och oktober blir det kalasfirande, SpinnOut och workshops för Danskompaniet Spinn! Vara konserthus fyller 20 år och Danskompaniet Spinn är en självklar del i firandet. Jubileet pågår den 5-8 oktober och fredag den 6 oktober gästar Spinn huset med föreställningen Hannah Felicia. Läs mer om jubileet och köp dina biljetter här.

Nu på söndag den 24 september samt söndag den 15 oktober besöker Spinn Göteborgs Konstmuseum. Under dagen kan ni bl.a. ta del av kompaniets populära SpinnOut. Följ med Spinns dansare på ett improviserat dansäventyr som startar utanför museet och fortsätter in bland tavlor och skulpturer. SpinnOut är öppet för alla och startar kl 12:00 och pågår sedan i 20 minuter. Efteråt ger Spinn workshopen Lika värde. För mer info samt anmälan till workshopen besök Göteborgs Konstmuseums hemsida.

Lördag den 7 oktober håller Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg workshopen Dansa en bok på Mölnlycke Kulturhus. Mer info och anmälan hittar du här. Vi är också glada att kunna berätta att filmen från Spinns medverkan på Rain Catwalk under Göteborgs Stads 400-års jubileum nu ligger uppe. Filmen hittar du här!

Från 1 januari 2024 finns det dessutom lediga rum och kontorsplatser på Göteborgs Kulturkluster, där Spinn har sin verksamhet? På Göteborgs Kulturkluster är det flera aktörer som samsas under ett gemensamt tak i en kreativ miljö. Om det låter intressant, hör av dig med ett mail till: liselotte@danskompanietspinn.se
 
Bilden från föreställningen Hannah Felicia
Foto: Anna Ósk Erlingsdóttir
 
 
Karolin Kent
Nu på torsdag den 21 september är det äntligen premiär för Karolin Kent och Tuva Hildebrands nya dansföreställning Sinnlig reparation: ett ekosomatisk undersökande. Premiären äger rum på 3:e Våningen i Sockerbruket i Göteborg, och föreställningen visas tre gånger per dag även fredag och lördag den 22 och 23 september. Läs mer och boka dina biljetter här!

 
”Hur formas du av din omgivning? Kan vi kollektivt reparera vår relation till våra kroppar, landskapet vi lever i och de levande varelser vi har omkring oss?”
 
Karolin Kent och Tuva Hildebrand undersöker reparation genom koreografiska scores som du får bevittna och deltagande instruktioner som du får följa. Du är inbjuden till en kollektiv praktik av vila, läkning av brutna sammankopplingar och att lyssna till cykeln av liv, död och regenerering. Sinnlig reparation är ett långsiktigt projekt som arbetar med koreografi, somatiska rörelsepraktiker och tankesätt inom permakultur. Ett multidisciplinärt projekt där workshops, research och föreställning är lika stora delar av det publika framförandet. Föreställningen genomförs med stöd av Region Halland, Göteborgs stad, Konstnärsnämnden, Rum för Dans, 3:e våningen, Wu ArtSpace, Teater Albatross.

www.karolinkent.se
 
Foto: Karolin Kent
 

PROJEKT
CALS
Förra fredagen, den 15 september, startade CALS i Väst en ny produktionsprocess. Denna gång i samarbete med Danspoolen i Vänersborg. Det var 13 förväntansfulla unga dansare som samlades i Danspoolens lokaler. Under sju veckor ska de jobba och skapa utifrån communitydansens verktyg. För den konstnärliga ledningen står Kompani Catapult. Det ska bli spännande att följa gruppen i sitt arbete och få ta del av det digitala verk som processen kommer utmynna i.

Planeringen av CALS medverkan på Malmö Community Biennal den 22-25 nov är i full gång! Biennalen arrangeras för tredje gången av CommunityKulturCentrum i Malmö. Under fyra späckade dagar bjuds det på föreställningar, processvisningar, samtal och workshops skapade i lokala communityprocesser. Vi ser mycket fram emot detta! Skriv in det i kalendern och kom du också, mer info om biennalen och programmet hittar du på CommunityKulturCentrums hemsida.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 
 
Dansakademin
Den 2 oktober bjuder Dansakademin in till Dansrummet och samtal om scenkonst, barn och delaktighet.
 
Möt Ellinor Lidén, fil.dr. i teatervetenskap, barnkulturvetare och lärare vid Centrum för barnkulturforskning på Stockholms universitet. Ellinor modererar Dansrummet och delar med sig av sin forskning om barns upplevelser och meningsskapande av scenkonst.
Det blir ett gemensamt samtal och reflektioner kring hur vi skapar delaktighet med målgruppen barn och unga. Dansakademin bjuder på vegetariska och veganska matiga mackor!
 
Samtalet äger rum kl 17:15–19.15 och hålls på GöteborgsOperan i Göteborg. Samtalet riktar sig till koreografer, dansare, alla som arbetar inom dansfältet och scenkonst samt övriga intresserade. Det är kostnadsfritt och det är först till kvarn som gäller!
 
Anmälan görs till dansakademin@regionteatervast.se senast den 26 september!
 

www.regionteatervast.se

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Malmöbaserade Memory Wax,  scenkonstkollektivet Dråpera, koreograferna Liza Penkova och Ina Dokmo, projektet Visit Nabo Artbook och med administration för Returkultur och självklart med den internationella dansfestivalen Step.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se