maart 2016
 
 
In deze nieuwsbrief staat een stukje over pups uit een dierenwinkel, hartworm en ander ongedierte, een handleiding hoe je zelf een pootjesdoek kan maken en een handige sticker voor thuis.

Veel leesplezier toegewenst!

Pup uit dierenwinkel vertoont meer agressie naar eigenaar
 
Onderzoekers van de Universiteit van Milaan hebben ontdekt dat de herkomst van je pup meespeelt in het gedrag dat hij later vertoont.
 
Agressie naar de eigenaar of andere bekende mensen komt vaker voor bij honden die als pup uit een dierenwinkel zijn gekocht, dan bij pups die van een fokker vandaan komen. Daarnaast lijkt het dat ook ander gedrag vaker voorkomt bij pups van een dierenwinkel, zoals onzindelijkheid in huis, extreem verzorgend gedrag (veel likken) en scheidingsproblemen (niet alleen kunnen zijn). Dit gedrag kan echter ook te maken hebben met eigenschappen van de eigenaar, in plaats van de plek waar ze opgegroeid zijn. Hiervoor wordt nog meer onderzoek gedaan.
 
Ben je dus van plan om binnenkort een pupje te kopen, let dan goed op de omgeving waarin deze is opgegroeid. Dit kan effect hebben op het gedrag later in het leven! Een goede start is het halve werk.
 
 
Franse Hartworm: steeds vaker ook in Nederland
In grote delen van Nederland is het vakantie (of net geweest). Met deze rare, zachte winter is het helemaal niet ondenkelijk dat je hond parasieten heeft opgelopen in het buitenland. Of in Nederland, want ook daar komen parasieten voor die wormen overbrengen. Rond de Veluwe komt de Franse Hartworm steeds meer voor.
 
De meeste wormen hebben een gastheer nodig waarin ze uitgroeien van eitje tot larve. Vanaf die gastheer (slakken of schapen zijn bekende gastheren) kunnen ze terecht komen bij de hond via ontlasting of omdat de gastheer gegeten wordt.
 
In de hond groeien de larven uit tot grote wormen, die zich op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen nestelen: in de darmen, in de longen of in het hart.
 
Dit kan tot een hoop gezondheidsproblemen zorgen. Symptomen van een hartworm zijn onder andere:
  • zwakheid
  • chronische hoest
  • minder of niet eten
  • gewichtsverlies
  • milde tot ernstige benauwdheid
  • bewustzijnsverlies (flauwvallen) na inspanning of opwinding.
  • vocht in de buik (ascites)

Is je hond dus onverklaarbaar ziek en ben je recent in het buitenland geweest, of veel in aanraking gekomen met andere honden of mogelijke gastheren, ga dan langs bij de dierenarts en vraag om een wormentest!

Lees hier op de website van het Medisch Centrum voor Dieren meer informatie over hartwormen, en op de website van Wormbestrijding over allerlei andere wormen.

 
 
 
 
 
 
Natte sneeuw? Maak een pootjesdoek!
 
Met dit vieze weer van de afgelopen tijd komt de hond nat en modderig thuis. Handig dus om bij binnenkomst even de pootjes schoon te maken. En als er pekel is gestrooid, is dat nog veel belangrijker.
 
Maak nu zelf een makkelijke pootjesdoek! Hier kan je de poot van je hond zo inschuiven, even afdrogen en alle modder zit ín de doek, in plaats van in huis.
 
- neem een oude (keuken)handdoek
- vouw hem dubbel, stik een dubbele naad in het midden en knip hem door (je hebt nu twee grote washandvormige stukken handdoek voor twee potendoeken)
- als je de onder- en zijnaden dichtzoomt, kan je aan de bovenkant nog een touwtje ertussen doen (dit levert een handige ophanglus op)
 
Maak er gelijk twee: als de een aan het drogen is, kan je de ander gebruiken!
 
 
Bestel goedkoop een NoodSticker
In een vorige nieuwsbrief vertelde ik over mijn veiligheidskaart, die je kan downloaden en meenemen als je op stap gaat. Helaas kan er niet alleen iets met jou gebeuren, maar ook met je huis. Via de Sophia Vereeniging kan je een sticker bestellen die je op de voordeur kunt plakken. Zo kunnen hulpdiensten zien dat er huisdieren aanwezig zijn in huis. Nu maar 50 cent voor twee stickers, dus voor het geld hoef je het niet te laten!
 
 

 
Foutje, bedankt....
In de vorige nieuwsbrief meldde ik dat je een bon kan aanvragen voor een gratis Raw4Dogs-worst van Rodi. Ik ben toen alleen vergeten de website te vermelden. De bon kan je aanvragen via de website http://www.raw4dogs.nl/ en deze actie loopt nog tot 31 maart 2016!

Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821