Extra nieuwsbrief
Stichting Senia
Juni 2020

 
 
Beste lezer,
 
Deze laatste 'extra nieuwsbrief' is tegelijk weer een eerste 'gewone nieuwsbrief' voor de maand juni. Nu we ons langzaam voegen naar het 'nieuwe normaal' worden ook de nieuwsbrieven weer 'normaal'. Veel dank aan iedereen die ons tips, leuke dingen en eigen creaties stuurden. De reacties waren overweldigend!
 
Deze periode vraagt ook om een visie op de toekomst. Achter de schermen zijn wij zoekende naar manieren om onze leden te helpen hun lees- en luisterclubs vorm te geven in de komende periode, en om binnen de mogelijkheden van de RIVM-richtlijnen bijvoorbeeld weer informatiebijeenkomsten te verzorgen. U wordt uiteraard op de hoogte gehouden.
 
Deze nieuwsbrief staat gelukkig ook weer boordevol tips om de komende weken creatief en cultureel door te komen. Veel leesplezier!
 
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

Senia in beeld
 
In gesprek met Els Scholtes
voorzitter van de Raad van Toezicht

 
 
Sinds ongeveer een jaar is Els Scholtes voorzitter van de Raad van Toezicht van Senia. Samen met haar team toetst ze het beleid van de directie en denkt ze mee over de toekomst van onze leescluborganisatie. Ria Hullegie spreekt haar per telefoon.
 
 
 
Even bijpraten met...

... Mirjam Walraven
 
Toen de 'intelligente lockdown' een feit was, wilden we graag op de hoogte blijven van hoe het onze leden, vrijwilligers en andere contacten verging. Daarom hebben interviewers Wil de Graaf en Ria Hullegie wekelijks iemand opgebeld - waarvoor hartelijk dank!
 
De laatste in de rij is Mirjam Walraven, initiatiefneemster bij de oprichting van de Senia-leesclub Literatuur voor slechthorenden en doven in Hilversum en vanaf de start enthousiast deelneemster.
 
 
 
 
EHBB: Eerste Hulp Bij Boekenkeuze!

U bent, als het goed is, al met uw leesclub aan het nadenken over de boekenkeuze voor het nieuwe seizoen. Dit jaar zijn er helaas geen inspirerende voorjaarsbijeenkomsten om u te informeren en enthousiasmeren. Daarom hebben we aan schrijvers en uitgevers gevraagd of zij iets willen insturen om u warm te maken voor hún boek op de lijst. In elke volgende nieuwsbrief zullen we zo'n aanbeveling delen. We weten het, een live toelichting is niet te evenaren, maar dit komt toch ook wel in de buurt...
 
In onderstaand filmpje vertelt auteur P. F. Thomése u over zijn roman Vaderliefde, dit boek staat op de keuzelijst Literatuur.
 
Klik op de afbeelding of hier voor het filmpje.

Tips voor Senialeden
 
Actie #DoeMeeMetJeAOW
- en help de cultuur
 
 
De sociaaleconomische gevolgen van het coronatijdperk worden helaas voor velen steeds voelbaarder. Ook de culturele sector wordt hard getroffen.
 
Maar er zijn ook mensen die relatief minder in de basis van hun bestaan geraakt worden: een groep ouderen die binnen de beperkingen van hun vrijwillige quarantaine een redelijk rustig leven leiden, niet meer de directe zorg voor kinderen hebben en in een financieel minder kwetsbare situatie verkeren.
 
 
Met die groep in gedachten is er een sympatiek burgerinitiatief opgezet: 65-plussers met een warm hart voor cultuur worden opgeroepen hun AOW-vakantiegeld geheel of gedeeltelijk te doneren aan:
 
1. Beeldende kunst
2. Muziek en opera
3. Theater, dans en film
 
Zo kunnen we ook in de toekomst van kunst en cultuur blijven genieten. Minister Van Engelshoven heeft intussen toegezegd de opbrengst te verdubbelen. De actie loopt tot 20 juni. Klik hier voor meer informatie
 
 
 
Ode aan Annie M.G. Schmidt in online expositie

 
Annie M.G. Schmidt geldt, 30 jaar na haar dood, nog altijd als dé koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur. Toen ze in de jaren vijftig haar eerste kinderversjes publiceerde, werden deze ontvangen als een revolutie in de jeugdpoëzie. Ze waren dwars en licht-anarchistisch, en blonken uit in originaliteit, creativiteit en taalmuzikaliteit. Het Literatuurmuseum brengt met een nieuwe online tentoonstelling een eerbetoon aan Schmidt en de vele illustratoren van versjes als Dikkertje Dap, Het fluitketeltje en De spin Sebastiaan.
 

 
 
Maand van de Filosofie

 
Juni is de Maand van de Filosofie en heeft dit jaar als thema 'De leugen regeert'. De aftrap vindt online plaats. Haak op 9 juni aan bij de livestream van de Vlaamse filosoof Alicja Gescinska, essayist van de Maand van de Filosofie, en hoor waarom het een probleem is dat liegen normaal is geworden. Filosoof Marli Huijer verzorgt de inleiding.
 
Klik hier voor meer informatie over de Maand van de Filosofie en klik hier om naar de livestream te gaan (dinsdag 9 juni van 19.30-20.45).
 
 
 
 
 
 
Online zomerleesclubs

 
Omdat leesclubs momenteel niet fysiek bij elkaar kunnen komen, organiseert de Bibliotheek Gelderland Zuid deze zomer online leesclubs. Twee daarvan zijn voor volwassenen, zij kunnen met Hanneke Hendrix in gesprek over haar roman Aswoensdag. Thomas Olde Heuvelt, auteur van Echo, gaat in op de beleving van het boek.
 
Deelnemers krijgen een exemplaar van het gekozen boek thuisgestuurd en gaan in gesprek met de schrijver. Leesliefhebbers kunnen zich tot 1 juni gratis inschrijven.
 
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 
 
 
Op veler verzoek staat de oplossing van de puzzel met boektitels van Ad van Hulst, die twee weken geleden in de nieuwsbrief stond, nu online! Ga naar de speciale pagina Tips voor de thuisblijvers en kijk onder 'Creatieve tips'.
 
 
 
 
Vrienden van Senia

Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
Hebt u dit filmpje al gezien? Andrea Bocelli zingend in een lege kathedraal in Milaan.