"Jag vill världen nånting"
Och plöstligt var hösten här igen och Barnteaterakademin ser fram emot en ny termin fylld av sådant som fortsätter och pågår och nya projekt och samarbeten.
Dom kallar oss kompositörer.
Den 20 november, kl 17-19, håller Barnteaterakademin panelsamtalet Dom kallar oss kompositörer på Folkteatern i Göteborg. Felix Björklund (moderator), Anna Gustavsson, Martin Fremling och Simeon Pappinen Hillert kommer föra ett fördjupat samtal om sitt arbete som scenkonstkompositörer.
Var kommer inspirationen från? Och när måste man kompromissa? Hur down with the kids behöver man vara? Och vem vågar tycka något om musiken? Under kvällen kommer panelen även undersöka dessa frågeställningar med musik och ljud i en liten performance. Tillsammans och enskilt utforskar vi hur det egentligen kan låta och vilken makt musiken har över vår upplevelse av berättelsen. Vi säger det helt enkelt i toner och inte i ord.
Det är fritt inträde men föranmälan gäller för att säkra en plats. Maila din anmälan till info@barnteaterakademin.se senast 18 november. Hjärtligt välkomna!
Barnteaterakademin står även i startgroparna för ett nytt textprojekt. Styrgruppen kommer inom kort besluta om form och innehåll. Vi rikta ett stort tack till alla dramaturger ute i landet som generöst delat med sig av tankar och reflektioner och därmed berikat diskussionerna som förts under våra möten. Vi återkommer i våra kanaler när det finns mer information att ta del av.
Pjäsen Teorier om människan som har sin urpremiär på Backa Teater den 4 december tillkom under ett av våra tidigare textprojekt nya röster som genomfördes 2021. Och vi är mycket glada över att Bereket Hailemariams debutpjäs snart får möta sin publik. Spark!
Det är även med glädje vi mottagit beskedet om att 2025 års bokmässa bland annat kommer bära temat dramatik. Och det puttrar av roliga och innovativa idéer runt om i branschen om hur vi kan samtala om och gestalta detta under mässan. Och självklart kommer Barnteaterakademin att vara en del i detta.
Jag heter förresten Erika Modén och är vikarierande projektledare för Barnteaterakademin. Jag har tidigare varit aktiv i fria teatergrupper och arbetar även som producent på Masthuggsteatern. Men jag har framförallt undervisat som teaterpedagog för barn och unga. Och pedagogiken, barnperspektivet och arbetsprocessen där vi tillsammans med den unga målgruppen undersöker och lär oss ligger mig därför varmt om hjärtat. Och jag tänker på hur fantastiskt det är att en verksamhet som Barnteaterakademin finns, med uppdrag att utveckla barn - och ungdomsteatern. Genom produktion av nyskriven dramatik, debatt och samarbeten vill vi tillsammans med andra skapa möjligheter för att barn och ungas scenkonst är i ständig utveckling och högst relevant.
Under den senaste veckan, med anledning av Suzanne Ostens bortgång, har det sagts så många fina, kloka och helt sanna ord om vad hon gjort för barn och ungas scenkonst. Och jag tänker att verksamheter som Barnteaterakademin är sprungna ur Ostens inverkan på vår bransch.
"Jag vill världen nånting" kan man höra Osten säga i SVT-dokumentären Suzanne Osten - ett porträtt.
Barnteaterakademin tackar dig för att du både ville och gjorde. Och vi fortsätter att samtala, skapa och ifrågasätta. Och så vill vi världen nånting. Och så leker vi.
Tack Suzanne.
Erika Modén
Projektledare
|
Inte i storstad - 3 nya texter
Barnteaterakademins manustävling med målgrupp högstadiet fick rekordmånga bidrag. En skörd av nästan 200 pjäsidéer, som under våren 2023 lästes och sållades av en jury från Barnteaterakademins dåvarande styrgrupp: Erika Isaksson, Lisa Gröön, Johanna Larsson, Kristina Brändén Whitaker, Kristina Ros, Manda Stenström, Sandra Grehn, Sara Klingvall, Stefan Åkesson och Torben Kulin, samt förstärkt med Bereket Hailemariam, en av dramatikerna i 2021 års grovmanussatsning (Nya röster).
Under skrivprocessen fick de tre vinnarna utöver dramaturgstöd sina texter lästa, prövade och speglade av varsitt team bestående av skådespelare, regissör och scenograf/kompositör.
Ursa Minor en pusseldeckare utan hörnbitar - Hanna Haag
Jag är ett vrål - Klara Persson.
Innan allt gick åt helvete var vi två om det - Nadine Holmberg
Intresserad teater kan sluta avtal med dramatikerna om beställning av pjäsen. Honoraret är då subventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. Detta gäller till 23 april 2025.
|
Barnteaterakademin podden
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.
#3:2
Manustävling 2023/2024 - Man kan inte ha allting i en pjäs, utan det får kanske bli nån annan pjäs, nån gång
Om att känna lust och göra något nytt, om att förhålla sig till konventioner men behålla sin unicitet, om att skapa luckor och ändå vara tydlig. Klara Persson, en av de tre vinnarna i Barnteaterakademins manustävling, och Manda Stenström, dramaturg på Regionteater Väst, talar om sitt samarbete i processen med Klaras text Jag är ett vrål. Redaktör: Lisa Gröön (producent, Regionteater Väst).
#3:1
Centrum och periferi 2 - Många drömmar är nog väldigt lika oavsett var en befinner sig
Vårt land sträcker sig från nord till syd och de naturresurser som finns i norra Sverige är på många sätt avgörande för befolkningen i södra Sverige. På vilka sätt är frågor som rör centrum och periferi aktuella inom scenkonsten som skapas i norra Sverige? Finns det en sydsvensk norm inom scenkonsten och på vilka sätt kan den i så fall utmanas? Och vilka scenkonstnärliga strategier kan behövas om en är verksam i norra Sverige?
Sandra Grehn samtalar med skådespelaren, regissören och konstnärliga ledaren Johanna Salander som länge varit verksam i Västerbotten med Umeå som bas, och snart tillträder som konstnärlig ledare på Västerbottensteatern i Skellefteå.
Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
#2:2
Centrum och periferi - Snarare än en bortlängtan, var det: Kom hit med grejerna då!
I dramatik är ofta platsen där allt utspelas viktig. Men sällan talar vi om hur ofta staden ses som en neutral utgångspunkt och om hur idéer om vad som är centrum och periferi genomsyrar berättande.
I första avsnittet av två på temat centrum och periferi i scenkonsten, träffar Sandra Grehn dramatikern, dramaturgen och lektorn Anders Duus som problematiserar och utforskar urban och icke-urban dramatik och hur det formar vår förståelse för människor i staden eller på landsbygden.
Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
#2:1
Manustävling 2023/2024
Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in.
I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla satt med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerade den anonyma tävlingen och alltså var den ende som kände till de tävlandes identiteter.
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.
#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och Sara Klingvall.
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
|
Tre nya röster för scenen
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder):
|
Barnteaterakademins styrgrupp
Ledamöter från teatrar:
David Oest - GöteborgsOperan/Skapa, teaterpedagog
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
Adjungerade ledamoter
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent
Samuel Ek - verksamhetsledare Teatercentrum Västra (tjänstledig våren 2024)
Projektledare
Erika Modén
|
Barnteaterakademins publikationer
Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
|
|
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.
I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
|
|
|
|
Höstens premiärer
VOICE på Angereds Teater
En föreställning om samtidens utmaningar i tre unga svarta kvinnors vardag. Voice berör ämnen som identitet, privilegier och colorism och vill ge publiken en plats att reflektera och fördjupa sina tankar. Handlingen kretsar kring tre barndomsvänner som var och en har olika förutsättningar och privilegier i förhållande till normerna och till varandra.
Från 14 år
DE UTVALDA med Regionteater Väst
Hilma och Anna är elever på en konstskola för unga flickor. En skola som ställer höga krav – asketiskt levnadssätt, hård disciplin och totalt engagemang. Konsten och det spirituella sökandet är viktigare än allt annat. Så när Hilma får kontakt med de mystiska De höga mästarna och finner en egen väg in i skapandet prövas vänskapen mellan henne och Anna.
Årskurs 4-6
POISON på GEST
Two separate voices, two emotional lives and one shared story.Alone in a room, He and She meet again face to face for the first time in years.Poison is an extraordinary play that asks a simple question:Is it ever possible to move on?
Från 15 år
MACBETH på Teater Jaguar
Macbeth och hans vapendragare Banquo är på väg hem från slagfältet. Plötsligt, i det dunkla ljuset framför dem på stigen uppenbarar sig tre mörka gestalter - häxor! De mystiska varelserna säger sig kunna förutspå framtiden och budskapet de lämnar är entydigt: Macbeth ska bli den nya kungen av Skottland.
Från 14 år
TEORIER OM MÄNNISKAN på Backa Teater
I en snabb, rytmisk och rolig dialog avhandlas allt från sorg, kärlek, lojalitet och ensamhet till vem som är svensk hiphops främsta poet. Men när det till slut krävs det största modet för att yttra de minsta orden – vad händer då med vänskapen?
SKA VI LÄKA LITE? på Göteborgsoperan
Nyskriven, rolig, fartfylld och lärorik föreställning om Mio som har födelsedagskalas med sin vän Kim. De leker, pratar och sjunger om kroppen och om vad vi behöver för att må bra.
Relaxed Performance för barn & unga
Spelas 1 december kl 12.00 och 14.00
|
|
Kontakta Barnteaterakademin
Erika Modén, projektledare
Postdress: Barnteaterakademin Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13 424 65 Angered
Mail:
info@barnteaterakademin.se
Hemsida:
|
|
|
|