Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 107, 1 febr. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 
  


 

Bataviahaven

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails


Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Akwadrant

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten

NagelHard


Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren


Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseum
Hilbrands IJzerwerkplaats

red-gull

SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen BeursVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina
— Varend Erfgoed via Stoomboot Maarten op Boot Holland
— Bataviawerf maakt nieuwe zeilen voor bijzondere botter
— Rabo clubkas actie voor zeilschip De Zeldenrust

— Akwadrant Scheepstechniek keurt pleziervaartuigen
    voor het
Certificaat van Onderzoek (advertorial)
— SSRP op shortlist voor de Geschiedenis Online Prijs

— Nieuwegeinse scheepvaart tijdens WO II

— Winteravond Stichting Zeilvaart Warmond
— Schipper van Weleer, Jeanne van Gils-De Jongh (71),
    schipperse


— Jatrie wordt een varend monument in Stadskanaal

— Historische schepen in actie voor Hollands Plassengebied
— Bruine vloot Schiedam tegen Taanbrug

— Robert Das, tekenaar van het leven op zee

— Gorch Fock blijft zeilen
— Ook internationaal moeilijk om Varend Erfgoed te behouden

— Koninklijk varen tijdens Tiel Maritiem

— Leuvehaven krijgt drijvende trappen

— Skûtsje ‘Stêd Dockum’ vervangen

— IJsselkogge in het klein te zien tijdens Hanzedagen
Deze onderwerpen in de Zeepost deze week
— Varend Erfgoed via Stoomboot Maarten op Boot HollandVan 10 t/m 15 februari a.s. wordt er in het WTC Expo de beurs “Boot Holland” gehouden, de 27ste editie over alles wat met waterrecreatie te maken heeft.

De Stichting Stoomsleepboot Maarten staat op een stand bij het klassieke schepen paviljoen in samenwerking met de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) en BASM (Behoud Authentieke Stoom- en Motorsleepboten).

Omdat de Stichting als lid van BASM  en van de LVBHB natuurlijk de FVEN een warm hart toedragen is onze overkoepelende organisatie FVEN ook uitgenodigd om binnen onze stand ook acte de présance te geven. Daar hebben zij positief op gereageerd.

Vertegenwoordigers van alle vier voornoemde organisaties zijn op wisselende dagen aanwezig en kunnen u van de laatste informatie voorzien. Wij hopen daar veel geïnteresseerde mensen tegen te komen en er een praatje mee te maken. Iedereen is van harte welkom om onze stand (5026) te komen bezoeken.

Sinds 1980 is de familie van Duuren eigenaar van de Stoomsleepboot Maarten. In 1981 heeft zij de stoomboot ondergebracht in de speciaal daarvoor opgerichte stichting, welke tot doel heeft de boot te onderhouden en zo nodig te restaureren met behulp van vrijwilligers. Tevens wordt de stomer in de vaart gehouden om het publiek kennis te laten maken met de oude stoomtechnieken van weleer die aan boord volop worden gebruikt. Er wordt ook veel aandacht gegeven aan de varende geschiedenis van de sleper.
Kijk hier voor meer info over Stoomboot Maarten  
— Bataviawerf maakt nieuwe zeilen voor bijzondere botterOp de Bataviawerf wordt momenteel gewerkt aan nieuwe zeilen voor de botter HK 98 uit Harderwijk. Een mooie ambachtelijke klus voor een bijzonder schip.

De botter HK 98 heeft een rijke geschiedenis die start in 1918 als het schip wordt gebouwd in Huizen. De botterfungeert eerst jarenlang als vissersschip op de Zuiderzee. In de oorlogsjaren heeft de botter, met dan Urk 67 in de zeilen, Urk als thuishaven. Daar wordt de botter ontdekt door Gé Sterker, hij verwijdert het vistuig en neemt het in gebruik als woning en genereert inkomsten met het spinnen van schapenwol.

In de zomer van 1952 legt  de botter aan in de Koninklijke jachthaven in Muiden. Daar komen de twee dochters van het Koninklijk paar, Beatrix en Irene, aan boord. Het jaar daarvoor waren de meisjes ook al met dit schip en deze crew weg geweest. Op stromatrassen richten ze met meegebrachte lakens en kussens alvast hun plekje in.Dit schip dat Prinses Beatrix liet kennismaken met zeilen op het IJsselmeer is sinds 2006 in bezit van Van den Berg (Chartervaart Harderwijk B.V.) uit Harderwijk. Met vele vrijwilligers worden de schepen met respect voor het oude ambacht in ere herstelt en drijvende gehouden.

Nu de zeilen aan vervanging toe zijn was de weg naar de Bataviawerf snel gevonden. Op de werf wordt op authentieke wijze het ambacht zeilmaken uitgevoerd ten behoeve van de schepen op de werf, maar ook in opdracht voor derden zoals in dit geval. Voor de botter HK 98 wordt een grootzeil en een fok gemaakt uit 675 grams katoendoek. Eind 2016 zijn de vrijwilligers van de zeilmakerij op de Bataviawerf begonnen aan deze klus en naar verwachting wordt er ongeveer een half jaar gewerkt aan de nieuwe zeilen.

— Rabo clubkas actie voor zeilschip De Zeldenrust


  
De Zeldenrust, verkeert momenteel in roerig water. De historische paviljoentjalk uit 1914 heeft het moeilijk. Door andere regels en wegvallende subsidies wordt het voor De Waning stichting steeds moeilijker om het schip in de vaart te houden.

De Zeldenrust is van de vanwaningstichting en ligt afgemeerd in Krimpen aan de Lek. Voor uitstapjes worden de zeilen van het meer dan 100 jaar oude schip gehesen. Vaak gaat het dan om culturele of educatieve tochtjes.

De Rabobank is nu een actie begonnen onder de leden van de bank. Dat doen ze vaker om verenigingen en stichtingen te steunen. En sinds vandaag is ook de Van Waningstichting geaccepteerd door de bank. Dat houdt in dat leden van de bank hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete vereniging of stichting en nu dus ook op de Zeldenrust. Die krijgt dan naar rato een geldbedrag uitgekeerd.

Van dinsdag 28 maart t/m dinsdag 11 april brengen leden van de bank via een stemsite hun stem uit op de verenigingen en/of stichtingen die zij een warm hart toedragen.
Lees het gehele artikel op de bron: Krimpen, Dijssel en Lekstreek 
Kijk hier voor meer info over de Vanwaningstichting

— Akwadrant Scheepstechniek keurt pleziervaartuigen
    voor het
Certificaat van OnderzoekAkwadrant Scheepstechniek is in 2005 gestart door Rob Klaassen. Sindsdien heeft Rob vele scheepseigenaren professioneel kunnen helpen met de techniek van hun schip. Dat ging van staalwerk, voortstuwing, energie voorziening, verwarming en elektrische installaties tot navigatie apparatuur en AIS. Sinds 2013 is Rob bevoegd NBKB expert voor het keuren van pleziervaartuigen voor het Certificaat van Onderzoek. Daar ging een lang traject aan vooraf voor het zover was. Inmiddels  is het zo druk met keuringen dat Rob amper meer tijd heeft voor het technische werk.

Rob: “In 2019 is een CVO verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 20 meter of meer of als de lengte x breedte x diepgang  meer is dan 100 m3. Het wordt nog een hele uitdaging om al die schepen voor 2019 gekeurd te krijgen. Tot 30 december 2018 is er een overgangsregeling, dan hoeft niet aan alle eisen te worden voldaan, bij een 1e certificering na die datum wel. Eigenaren van certificaat plichtige pleziervaartuigen die nog niets hebben ondernomen voor de keuring moeten daar niet te lang meer mee wachten. Ik verwacht dat het in 2018 zo druk wordt dat keuringen die begin dat jaar nog niet zijn gestart niet meer voor 2019 hun certificaat hebben.”
Kijk hier voor uitgebreide informatie over keuring door Akwadrant 
— SSRP op shortlist voor de Geschiedenis Online Prijs


Afbeelding: screenshot van Geschiedenisonlineprijs

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft inmiddels de shortlist bereikt voor de Geschiedenis Online Publieksprijs. Deze prijs gaat naar de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app van het afgelopen jaar. Voor het stemmen op de SSRp voor deze publieksprijs kan je tot en met 9 februari hier terecht.

De SSRP is een Behoudsorganisatie van Ronde en Platbodemjachten met een 60 jaren lange historie. In het Stamboek van de SSRP dateert het oudste schip wat is vastgelegd van 1820 (volgens overlevering zijn er oudere, maar daar is geen bewijs voor) en het jongste van dit jaar. Daarin is de SSRP uniek. Oud en nieuw in één Stamboek, strak gecategoriseerd. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: bij aanmelding is vastgesteld dat ze voor wat betreft vorm en uitrusting aan de toelatingseisen voldeden, die zijn vastgelegd in Criteria. Het zijn er inmiddels ruim 2550.
Bekijk hier de shortlist 
Of ga hier naar de site van de SSRP 
— Nieuwegeinse scheepvaart tijdens WO II


Ansichtkaart uit mei 1940, uit het archief van Jaap Boersema

In de aanloop naar de jaarlijkse 4 en 5 mei-viering organiseert Fort Vreeswijk in Nieuwegein een bijzonder project met als thema: Hoe verging het de Nieuwegeinse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog? Museumwerf Vreeswijk neemt deel aan dit initiatief en is daarom op zoek naar foto’s en verhalen van Vreeswijkse en Jutphaase schippers (of hun familie) uit die periode.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de scheepvaart in Nederland behoorlijk te lijden. De situaties waarin schippers belandden liepen flink uiteen. Zo kon het zijn dat men uit financieel oogpunt gedwongen was voor de bezetters te varen of dat het schip soms met schipper en al werd geconfisqueerd. Bijzondere transporten vonden er plaats zoals met evacuees, onderduikers of voor de voedselvoorziening. Ook boden schippers een zogenaamde werkplek aan boord aan mannen om hen te behoeden voor de Duitse tewerkstelling.  Een aantal schippers zag de kans schoon om te saboteren en hun schepen onklaar te maken door ze af te zinken, met hoogwater te laten stranden of te verstoppen de Biesbosch. 

Fort Vreeswijk is benieuwd naar deze ervaringen en wil hier graag aandacht aan besteden. Heeft u foto’s of verhalen over deze spannende tijd? Meldt u dit dan aan cisca@museumwerf.nl. Een aantal vertellingen zal op film worden vastgelegd. Deze film, de foto’s en de verhalen zullen op 21 april 2017 in Fort Vreeswijk in stijl worden gepresenteerd.

Het spreekt voor zich dat het hier vooral om de Vreeswijkse en Jutphaase scheepvaart gaat want Nieuwegein…, nee dat bestond toen nog niet.
Bron: persbericht Museumwerf Vreeswijk.

— Winteravond Stichting Zeilvaart WarmondOp woensdag 8 februari houdt de Stichting Zeilvaart Warmond een winteravond voor donateurs, schippers en bemanningen en overige belangstellenden.

Na een welkomstwoord van de voorzitter van de Stichting neemt Gerald de Weerdt ons mee op de reis van Willem Barentsz naar de Noord en zijn overwintering op Nova Zembla. Toen Willem Barentsz aan zijn tocht begon waren er nog geen betrouwbare zeekaarten van het gebied. Wat zouden ze tegenkomen? Konden ze via de Noordpool een zeeweg naar China ontdekken?

Reconstructie expeditieschip
Maar onze spreker zal vooral ook met verve vertellen over de reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz. Dit unieke project wordt uitsluitend door vrijwilligers gerealiseerd. Daarbij wordt zoveel mogelijk de Hollandse bouwmethode van het eind van de 16e eeuw gevolgd.
En dat die reconstructie al aardig vordert horen we natuurlijk tijdens deze avond, maar kunnen we dit najaar in levenden lijve gaan bekijken. Het “uitstapje” tijdens de busreis naar de start van de Strontrace op 23 oktober dit jaar gaat naar de haven van Harlingen voor een rondleiding op de werf en op het schip.

De avond wordt gehouden in Kustcafé de Oude School aan de Dorpstraat 40 in Warmond. De zaal is open om 20:00 uur. De presentatie van Gerald de Weerdt begint om 20:30 uur. De toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening.
Bron: persbericht Zeilvaart Warmond

— Schipper van Weleer, Jeanne van Gils-De Jongh (71),
    schipperseFoto: De spits Erwan in Frankrijk. (Foto familie Van Gils)

In het weekblad Schuttevaer staat regelmatig de rubriek “Schippers van Weleer” van auteur Corine Nijenhuis. Na publicatie in de Schuttevaer zijn deze verhalen over schippers van weleer ook op de website van Corine Nijenhuis te vinden.

Lees bijvoorbeeld het verhaal over Jeanne van Gils-De Jongh (71), schipperse: Jeanne is een klassiek schipperskind. Ze stamt uit een Roosendaals geslacht dat al in de 17de eeuw aan het varen sloeg. Noeste schippers met bewogen levens. Haar overgrootvader liet op zijn 68ste nog een Zeeuwse klipper bouwen, haar grootvader ging met pijn in het hart aan de wal omdat zijn vrouw  angstig was voor het water.

Schrijfster en beeldend kunstenares Corine Nijenhuis schreef onder meer de nonfictie roman ‘Een vrouw van staal’, waarin zij niet alleen de geschiedenis van haar eigen varende woonschip, maar ook die van de Nederlandse binnenvaart van 1901 tot nu vastlegde. Ontmoetingen met oud-schippers tijdens lezingen naar aanleiding van dit boek, leverde een serie nieuwe verhalen op, die tweewekelijks in Schuttevaer verschijnen.
Lees hier het hele verhaal van Jeanne van Gils-de Jongh


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC

FVEN— Jatrie wordt een varend monument in Stadskanaal
 


Het voormalig bedrijfsvaartuig De Jatrie in Stadskanaal krijgt in de loop van dit jaar vrijwel zeker de status van ‘varend monument’. ,Die status past bij een vaartuig dat er na restauratie net zo uitziet als in zijn actieve tijd’, zegt voorzitter Jaap Duit van de Stichting Jatrie. ,Die status wordt verleend door de Federatie Varend Erfgoed Nederland, de FVEN.’

Steilsteven
De Jatrie is een Groninger steilsteven. Hij werd in 1930 gebouwd en werd jaren ingezet in de veenkoloniale scheepsvaart. Enkele jaren geleden werd hij door de toenmalige eigenaar geschonken aan het Streekhistorisch Centrum, het streekmuseum in Stadskanaal. Het vaartuig was op dat moment in slechte staat.

De Stichting Jatrie werd opgericht en stelde zich ten doel het vaartuig te restaureren. ,We hebben daarvoor op allerlei manieren geld bij elkaar gekregen’, zegt Duit. ,En dit jaar denken we na vijf jaar de restauratie af te ronden. Op dat moment kunnen we ook de monumentale status krijgen. We hebben van de FVEN nu al de zogenoemde B-status. Dat is het voorportaal van de titel varend monument.’De Jatrie krijgt na het afronden van de restauratie ergens een plekje in Stadskanaal. Waar precies, dat is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat bezoekers in het vaartuig een permanente expositie over de geschiedenis van de Veenkoloniale scheepvaart- en scheepsbouw kunnen bekijken.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN
Of bekijk hier meer info over de Jatrie  

— Historische schepen in actie voor Hollands PlassengebiedOp initiatief van Rob Ligtenberg, eigenaar van schip De Nooit Volmaakt, kwamen op 24 januari maar liefst 21 trotse eigenaren van historische schepen bijeen. Het werd hoog tijd voor een brainstorm over promotie van authentieke schepen en de activiteiten van hun eigenaren.

De Historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel in Warmond, van Alexander de Vos, vormde een inspirerend decor voor een productieve avond, onder leiding van Kaag en Braassem Promotie. Meer mensen een ervaring bieden van een tocht op een historisch schip in het Hollands Plassengebied. Dat is hun gezamenlijke doel. Eigenaren willen graag toeristen, lokale bewoners en jeugd ontvangen op hun schip.

Dit gezamenlijke doel vormde het vertrekpunt voor drie concrete actiepunten die dit voorjaar zullen worden opgepakt. Enkele eigenaren meldden zich direct aan het einde van de avond om actief mee te werken tijdens de vervolgstappen.
Ze kwamen uit op drie vervolgstappen:
1: Groei van bekendheid voor evenementen
2: Ontwikkelen en promoten van meerdaagse zeilarrangementen
3: Historische haven, als hotspot voor historische schepen
Kijk voor een uitwerking van hun vervolgstappen op de bron: Alphens 
— Bruine vloot Schiedam tegen TaanbrugDe eigenaren van de historische schepen in de Lange Haven van Schiedam keren zich tegen de bouw van een nieuwe brug ter hoogte van de Taansteeg. De schippers voelen zich niet gehoord door de gemeente, maar volgens wethouder Alexander van Steenderen (SP) is er ‘goed overleg’ met de belangenvertegenwoordigers van de booteigenaren.

De bewoners van de schepen hopen dat de gemeente alsnog afziet van de bouw van de brug. In november is door de stichting een zienswijze ingediend in een poging gehoord te worden.

De Stichting Schippersbelangen Schiedam is tegen de bouw van de Taanbrug, omdat dit volgens de bewoners van de schepen in strijd is met de doelen van de gemeente om Schiedam toegankelijker te maken voor watersporters. Voor de historische schepen zelf betekent de brug een wijziging van de ligplaatsen, met gevolgen voor de Pieternella, Actief en woonschip Hoop op Welvaart. Wijzigingen in het inrichtingsplan zijn door de stichting pas afgelopen zomer ontdekt. Tijdens het participatietraject en tijdens de uitvoering van het Lange Haven Plus project zou dit alles niet met de stichting zijn besproken.
Lees het gehele artikel op de bron: Schiedamsnieuws  
— Robert Das, tekenaar van het leven op zeeBijna heel zeilend Nederland kent de wonderlijke tekentalenten van Robbert Das. Tientallen jaren leverde hij met zijn tweelingbroer Rudolf zijn futuristische visie en tekentalent aan de Waterkampioen. Robbert Das laat ons meereizen door de wereld in getekende schepen die ooit bestonden en reizen maakten over de oceanen.    

Tientallen tekeningen van Robbert Das vertellen over de vroegste oceaanzeilers die met hun solo zeiltochten in kleine jachten geschiedenis schreven vanaf 1866. Een van de bekendste oceaanovertochten is die van Joshua Slocumb (1895-1898) die met zijn boot SPRAY (11.20m) de hele wereld omzeilde. Hoe Joshua leefde en overleefde tijdens zijn lange zeiltocht waarin hij zelfs piraten trotseerde, staat uitgebreid beschreven in OCEAN PIONEERS.

Net zoals de vele andere werken waarin Robbert Das het verhaal van heldhaftige zeilers verbeeld en ons de leefruimte toont van de kapitein en soms zijn bemanning. Wie van het ruime sop fantaseert kan zijn hart ophalen bij de vele tekeningen waarvan soms de rust uitstraalt als de schipper bovenop de kajuit zittend, een sigaartje rokend, uitkijkt over die hele grote zee waar de horizon lokt.       

Deze werken zijn te zien in GalleryMaritime Gortstraat 43 Middelburg van zaterdag 4 maart tot en met 30 april. De opening gebeurt op 4 maart om 16:00 uur door zeezeiler Hans Bouscholte. Geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Kijk hier voor meer info    
— Gorch Fock blijft zeilenOndanks de kostbare refit wil de Duitse Minister van Defensie Ursula von der Leyen het beroemde Duitse schoolschip in dienst houden. Vorige week werd in de Scheepspost al gemeld dat de geplande kosten voor een complete refit zouden oplopen tot 35 miljoen euro of meer. Volgens de minister moet tot op de kiel  van het schip bijna alles vervangen worden.

De minister benadrukte de hoge symboolwaarde van deze driemasters. “De Gorch Fock staat symbool voor veel meer dan alleen een zeilschip”, aldus de minister. Het bijna 60 jaar oude zeilschip is een Duitse ambassadeur op de wereldzeeën. Het schip krijgt een grondige sanering en zal tot ver voorbij 2030 blijven zeilen.

Die “Weisse Lady” is de trots van de Duitse marine. Het schip wordt gebruikt voor de training van marine-officieren in opleiding. Deze trainingen vinden al enkele jaren op andere schepen plaats.
Lees het gehele artikel op de bron: RP-online  
— Ook internationaal moeilijk om Varend Erfgoed te behoudenOveral op de wereld probeert men Varend Erfgoed te behouden. Sommige projecten zijn te groot om dat als particulier te organiseren. En niet ieder schip heeft een eigenaar met zulke diepe zakken als de Gorch Fock.
Stichtingen worden opgericht en hebben soms grote plannen. Ze krijgen de eerste fondsen bij elkaar en kunnen soms net de initiële kosten opbrengen om een oud schip te verwerven. Maar de restauratie en de exploitatie komt daarna vaak in de problemen. Twee voorbeelden.

- Falls of ClydeOp Honolulu, Hawaii, ligt de ‘Falls of Clyde’. Het is de laatste vol-getuigde  ijzeren viermaster, en de enige overgebleven zeilende olietanker. Gebouwd in Glasgow, Schotland, in 1878. In 1971 werd het een museumschip in Honolulu, maar het werd onvoldoende onderhouden. De beheerder, het Bishop Museum wilde het schip afzinken in de oceaan omdat ze de kosten niet langer konden dragen.

Een groep vrijwilligers nam het schip over maar slaagde er niet in om voldoende financiën te vergaren om het historische schip in het dok te krijgen. Onlangs meldde het State Department od Transportation dat het schip vanwege haar conditie een gevaar was voor de haven en haven gebruikers. Het moet de haven uit.

Vanuit Schotland kwam 17 januari een brief waarin de Old Gorbals Heritage Trust aangeeft dat zij geïnteresseerd is om de ‘Falls of Clyde’ naar Schotland te halen en daar weer op te bouwen tot Sail Training Ship. Hiervoor zijn ze ook in contact met het Nederlandse Fairtransport, die het schip graag behouden zien.
Voor meer info over het schip kijk je hier
of lees meer info op Wikipedia  
Lees hier de brief namens Old Gorbals Heritage Trust


- City of Adelaide
De City of Adelaide is de oudste composiet gebouwde clipper. Ze werd in 1964 gebouwd, met ijzeren spanten en een houten huid. Het schip maakte 23 reizen van London naar Adelaide als immigrantenschip. Zo’n 250.000 Australiërs hebben voorouders die met dit schip naar Australië kwamen. Na deze periode werd het een kolentransportschip, een ziekenhuis en een Roya Navy training schip. In 1992 kwam het schip in het Scottish Museum.

Dit museum kreeg de financiën voor onderhoud niet voor elkaar en ze wilde het schip laten slopen. De ‘City of Adelaide’ werd gered door een groep mensen uit Adelaide. Zij kregen fondsen bij elkaar om het schip naar de haven waarnaar ze vernoemd was te brengen, op een ponton in 2014.

De eerste opzet was dat het schip voor 6 maanden op een ponton zou blijven, waarna een permanente plek zou zijn gevonden. Nu, drie jaar later heeft ze nog steeds geen vaste plek gevonden.
Voor meer info over het schip kijk je hier 
Of kijk hier voor de info op Wikipedia 
— Koninklijk varen tijdens Tiel MaritiemOnder het motto koninklijk varen vindt Tiel Maritiem voor de vierde keer plaats tijdens het Pinksterweekend van zondag 4 en maandag 5 juni. Tiel Maritiem groeit gestaag door tot hét nautisch evenement van midden Nederland, met volop watersport en beleving van de rivier de Waal.

Maar liefst een kleine 10.000 bezoekers kwamen vorig jaar op het gratis tweedaagse evenement af. Met de drie pijlers: Bootjes varen, Bootjes kijken & Bootjes kopen is Tiel Maritiem ook dit jaar met Pinksteren weer actief op de Waalkade en in de Tielse haven en op de Waal.

Voor de jeugd is het vooral gratis spelevaren in de haven met kleine zeilbootjes, kano's en meevaren met de reddingsbrigade. Maar wil je met je ouders in één boot zeilen dan kan dit ook, want Tiel Maritiem heeft maar liefst drie familiezeilboten ter beschikking; twee polyvalken en een kajuitzeilboot. Voor de allerkleinsten is er weer varen met modelbootjes dit keer vanaf de pontons. Daarnaast zijn er ook betaalde vaartochten over de Waal met twee bijzondere varende monumenten.

Maar echt koninklijk varen kunnen de bezoeker dit jaar met de Piet Hein. Dit voormalig privé-jacht van wijlen koningin Juliana en prins Bernard ligt met Pinksteren weer in de haven van Tiel. In 1952 opende dit schip het Amsterdam-Rijn kanaal en nu 65 jaar later zal dit statische jacht wederom van dichtbij te bewonderen zijn in de haven van Tiel. Bovendien zal op zondag 4 juni dit schip ook een tocht organiseren in samenwerking met stichting Vaarkracht; vaartochten met kankerpatiënten die hierdoor even helemaal uitwaaien.
Lees het gehele artikel op de bron: Stad Buren 

— Leuvehaven krijgt drijvende trappenKunstenaarscollectief Observatorium werkt in opdracht van de gemeente Rotterdam aan een plan voor drijvende trappen in de Leuvehaven.
Zittend op de trappen die meebewegen met eb en vloed kunnen inwoners en toeristen het water van de stad op een natuurlijke manier beleven, is de bedoeling.

De trappen passen in het beleid van de gemeente om de band tussen Rotterdam en het water te versterken. Geen Rotterdamse wijk is daar zo geschikt voor als het Maritiem District met zijn vele havens, waar het water de allesbepalende factor is, meent wethouder Ronald Schneider.

Het gaat om vier trappen met afmetingen van vijftien meter lang en vier meter hoog. Ze worden afgemeerd op de kop van de Leuvehaven bij Plein 1940 en zijn eenvoudig te verslepen naar andere plekken in het havengebied. ,,Omdat ze allemaal even groot zijn, kunnen ze voor allerlei doelen worden gebruikt. Je kunt er een brug van maken of een arena en in het midden op een ponton concerten geven,” licht Ruud Reutelingsberger van Observatorium toe.

Alledaags gebruik is ook mogelijk: ,,Je kunt op de trappen wachten op de watertaxi die vlakbij een halteplaats heeft.” De drijvende tappen sluiten aan bij een situatie uit het verleden, toen op de kop van de Leuvehaven de Vismarkt was gevestigd. De markt werd via een stenen trap direct vanaf het water bevoorraad.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€)  Telegraaf
— Skûtsje ‘Stêd Dockum’ vervangen


Het skûtsje 'Frisia'

De ‘Frisia’ van Robert de Jong in Lemmer zeilt het komende seizoen als ‘Stêd Dockum’ in de C-klasse van de IFKS. De Dokkumers nemen afscheid van de eerdere ‘De Jonge Blom’, waarmee ze laatste werden in 2016. Met een nieuwe schipper en een nieuw schip moet de weg naar boven worden ingeslagen.

Het bestuur van de stichting ‘Skûtsje Stêd Dockum’ nam in de herfst van 2016 al afscheid van schipper Jelmer Bloembergen. In overleg met de nieuwe schipper, Kees van der Kooij uit Woudsend, en een aantal deskundigen werd besloten naar een nieuw schip uit te kijken. Om van ‘De Jonge Blom’ een sneller schip te maken zou teveel in de papieren lopen.

De keuze voor de ‘Frisia’ pakt financieel gunstiger uit, al moet ook daar wel wat aan gebeuren. Bovendien heeft dit skûtsje meerdere jaren in de A-groot meegedaan en de Dokkumers hebben ambitie. ‘Wy wolle de sponsoaren ek wat sjen litte,’ aldus woordvoerder Hylke Heidstra. Er moeten nog 'een paar zaken beschreven worden', zo zegt het bestuurslid, maar verder is de overname in kannen en kruiken.
Lees het gehele artikel op de bron: skûtsje 
— IJsselkogge in het klein te zien tijdens HanzedagenHoewel de IJsselkogge nu al bijna een jaar in Lelystad geconserveerd ligt, is hij de trots van Kampen; het is 'onze kogge' benadrukt burgemeester Bort Koelewijn. ,,Het icoon van Kampen." Koelewijn is zichtbaar blij te kunnen melden dat de kogge in het klein (schaal 1:20) te zien zal zijn tijdens de Internationale Hanzedagen, die van 15 tot 18 juni in Kampen gehouden worden. Het betreft een 3D-model op basis van een digitale reconstructie, waar Wouter Waldus van ADC archeoprojects mee bezig is.

Digitaliseren
ADC is druk bezig elk onderdeel van de kogge te documenteren en digitaliseren voor een digitale reconstructie van de IJsselkogge. De gemeente Kampen steekt 10.000 euro in het project en krijgt in ruil daarvoor voor aanvang van de Hanzedagen een 3D-model. Het is de bedoeling dat de maquette van de kogge vanaf de Hanzedagen te zien is op de Koggewerf tot en met het moment dat het vijftiende-eeuwse schip daadwerkelijk terugkeert naar Kampen. Maar dat kan nog wel een jaar of vier, vijf duren. Volgens Koelewijn is het voor Kampen van belang om met dit 3D-model de verbondenheid met en de aandacht voor de IJsselkogge vast te houden.  Het is deze week overigens precies een jaar geleden dat het wrak onder grote publieke belangstelling  uit de IJssel bij Kampen werd gehaald.
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor Deze onderwerpen vind je in de Zeepost van deze week:

— Proef met virtuele boeien op de Waddenzee
— Big Data van schepen op Waddenzee
— Harlingen verbolgen over uitblijven geld Waddenfonds

— ‘Gezond Verstand’ voor medische kennis in de zeilvaart
— Schoener Atlantis vernieuwt tuigage
— Zorgen om afslag duin op Boschplaat

— Toplichten windmolens NOP voldoen aan eisen
— Noordwest passage: zeilend bovenlangs Canada
— Ledendag Dwarstuig op 15 februari

— Gemeente opent stembureau op Marker Wadden
— ‘Schiere monniken' presenteren kloosterontwerp
— Ontwerpwedstrijd voor zeilend vrachtschip

— Zandhagedis eist rol op bij plan Skylge
— 6-26 februari en 8 maart: Stevinsluizen geslotenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC