gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Wat woorden
Gassel, 7 december 2015
 
Mijn vorige nieuwsbrief schreef ik in juni. Ben ik er met de tijd vandoor gegaan of deed de tijd dat met mij? Of was de tijd gewoon niet rijp? Nu wel, met nieuws over een prachtig boek, een fijne schrijfaanbieding en een voorzichtig kijkje over de jaargrens. En met een minibundel gedichten, net even anders dan anders.

Tot schrijfs, tot ziens!
Monica Boschman
 
info@mbcommunicatie.nl
0486 450 400 
 
Mooie schrijfdag op vrijdag 18 december: Licht op 2016
 
Op vrijdag 18 december ben je van harte welkom bij de schrijfdag Licht op 2016. Met een aantal inspirerende maar ook speelse schrijfoefeningen verken je jouw wensen voor het nieuwe jaar. Schrijven laat je stilstaan, brengt je bij jezelf, brengt je inzichten, helpt je met ordenen, brengt je op ideeën en zet je uiteindelijk weer in beweging. Vergeet ik bijna hoe leuk en verrassend het schrijven zelf kan zijn. Gun jezelf een heerlijke schrijfdag, waarvan je ook daarna nog lange tijd plezier hebt.  
 
 
Nieuw boek: Hou me maar vast. Mijn moeder, Alzheimer en ik.
 
'Pats. Het kwartje is gevallen. Jij hebt de ziekte van Alzheimer. Vraag me niet waarom ik zeg dat het Alzheimer is. Ik weet het gewoon.’ Met deze woorden begint Hou me maar vast, Mijn moeder, Alzheimer en ik. Dit boek van José Franssen verschijnt eind maart 2015 en ik heb het al vier keer gelezen. De eerste keer als vriendin, de keren erna als uitgever en redacteur.
 
Inmiddels hebben José en ik al heel wat uren besteed aan het manuscript en aan plannen voor de presentatie en verspreiding van dit boek dat veel mensen zal raken. Ik kan er hier veel over vertellen, maar laat jullie liever kennismaken met wat passages uit dit bijzondere boek over twaalf jaar zorgen voor een moeder met Alzheimer. Deze fragmenten staan in de digitale voorpublicatie die we gemaakt hebben.
Je kunt het boek nu al bestellen in mijn webwinkel. Je betaalt tot 15 maart 2016 € 16,50 in plaats van € 19,50. Je krijgt dan, als dank voor je vertrouwen, een gedrukte versie van de voorpublicatie thuisgestuurd.

 
Toch geloof ik dat je van me hield... 
Ik kan het niet laten om in mijn nieuwsbrief telkens wat citaten op te nemen die ik mooi vind en/of die me aan het denken zetten of zelfs houden.
 
‘Toch geloof ik dat je van me hield, niet veel of weinig, je hield van me, punt uit. Ik ben altijd van mening geweest dat mensen die ‘ik hou veel van je’ zeggen, eigenlijk maar een klein beetje van je houden, of dat ze ‘veel’ toevoegen, wat dus eigenlijk ‘niet zo veel’ betekent, uit verlegenheid of uit angst voor de stelligheid van ‘ik hou van je’, wat de enige ware manier is om ‘ik hou van je’ te zeggen. Door ‘veel’ verandert ‘ik hou van je’ in iets wat op iedereen van toepassing is, wat het in werkelijkheid bijna nooit is. ‘Ik hou van je’, magische woorden die je in een hond, een god, een gek, een schim kunnen veranderen.’
(Milena Busquets, Ook dit gaat voorbij, Meulenhoff, 2015, pagina 8 en 9.)
 
‘Zonder in te storten kan een eenmaal gebouwde brug niet ophouden brug te zijn.’
(Frans Kafka, Absurde verhalen, De brug, pagina 186.)
 
 
Schrijfdagen en cursussen
Op mijn website heb ik de agenda bijgewerkt. Laat het weten als je vragen hebt over een van de activiteiten.
 
In februari 2016  starten o.a. een gedichtencursus en de cursus ruimte voor mijn verhaal. De data voor de maandelijkse bijeenkomst Schrijftijd zijn voor het eerste half jaar gepland.

Natuurlijk staan er ook weer mooie schrijfdagen op het programma. Het blijft bijzonder wat een dag schrijven mensen oplevert aan inzichten en kernteksten. Een heerlijke pas op de plaats voor jezelf. 
  • vrijdag 18 december 2015: schrijfdag Licht op 2016
  • vrijdag 22 april 2016: schrijven tussen de paarden
  • vrijdag 27 mei 2016: schrijven in en om het labyrint
De trainingsdagen voor professionals die zelf schrijfoefeningen willen gebruiken of cursussen levensverhalen (willen) verzorgen, bied ik in het najaar opnieuw aan. 

 
Korting op schrijfreizen via e-mail
Vier mooie schrijfreizen
De afgelopen jaren heb ik vier mooie schrijfreizen ontwikkeld. Met schrijfoefeningen bij de film As it is in heaven, bij de inspiratiekaarten Mijn anker is van papier en bij de boeken Nachttrein naar Lissabon en Liefde kent veertig regelsMensen die meedoen, zijn blij met de schrijfstroom die dit op gang brengt en met de ontdekkingen die ze schrijvend doen. Toch blijft het voor mij lastig uit te leggen wat een schrijfreis is, je moet het ervaren. Om die drempel wat lager te maken, heb ik het volgende aanbod. Als je je voor 15 januari 2016 aanmeldt voor één van mijn schrijfreizen, dan krijg je 10 euro korting. Het enige wat je hoeft te doen, is tijdens het bestelproces de kortingscode december in te vullen. De startdatum mag ook na 15 januari liggen. Aanmelden via mijn webshop.

Elke week één inspiratiekaart schrijvend onderzoeken
De schrijfreis Mijn anker is van papier heeft een jaarvariant. Schrijvend neem je dan elke week van 2016 één van de inspiratiekaarten onder de loep. Als je voor deze variant kiest en dus op 4 januari start, dan krijg je 15 euro korting. Voor 40 euro krijg je een set inspiratiekaarten thuisgestuurd en ontvang je elke week van 2016 via mail de oefeningen bij één van de kaarten. Deze korting geldt specifiek voor de startdatum 4 januari 2016. De kortingscode is inspiratie. Aanmelden via mijn webshop
 
Wil je eerst wat oefeningen zien? Stuur me dan een mailtje en geef aan in welke schrijfreis je graag een inkijkje wilt.
 
Poëziekanaal VPRO
De VPRO is in september begonnen met een poëziekanaal op YouTube. In de reeks DichterBij komt elke keer een andere Vlaamse of Nederlandse dichter in beeld. In een filmpje van ongeveer 2 minuten volg je de dichter in zijn of haar dagelijks leven en word je getrakteerd op een gedicht. Meer dan de moeite waard. 
 
 
Zoek je nog een leuk cadeautje? In mijn webwinkel vind je o.a. mooie inspiratiekaarten, labyrintkaarten, het Tof! kookboek en gedichtenbekers. 

 
Gesproken minibundel
Ik krijg altijd leuke reacties op de minibundels die ik met mijn nieuwsbrief meestuur. Deze keer tap ik qua vorm uit een ander vaatje. Ik heb de maandgedichten die ik dit jaar op mijn website heb gezet voor je ingesproken. Om eens te luisteren in plaats van te lezen. Op de achtergrond zie je de illustraties bij de gedichten. Kijk en luister hier. Als je de gedichten wilt nalezen of meelezen, dan ben je welkom op www.52gedichten.nl.  
 
Deze reis door het jaar is net het het echte leven. Liefde, familiebanden, dood, het komt allemaal voorbij. Niet heel vrolijk, maar wel oprecht. Als je goed luistert, zit er in de gedichten toch nog een onsje humor. Ik heb ze in ieder geval met plezier geschreven en voorgelezen. 
 
Stuur deze digitale bundel of nieuwsbrief gerust door aan anderen.
 
MB Communicatie, Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl