Bollen!!! 
De komende maanden áctie, voor kleur in het voorjaar!
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na de winter zijn we toe aan kleur!!
 
 
  
  
 Daar is hij weer, de bijna  beroemde BOLLENMAIL ! 
 
 Prachtige kleurige bloembollen om uw  tuinseizoen vroeg van start te laten gaan, nu  actie is straks volop kleur! De maten zijn flink,
 is grotere bloem!
 
 En weer dank voor al die vrolijke berichten ,
 lieve mails en foto's van afgelopen lente!
dat geeft mij weer energie!!  
 
 bestelformulier is bijgesloten, maar een mail mag ook.
 
 
        

Een veld vol met jou nieuwe keuze...

snoepwinkel!!

 

Bij deze weer de bollen-aanbieding van De Tuinerie, om uw beplantingsplan compleet te maken! 

 

Indien u een bollenplan heeft laten maken; is een mail met 'conform ons plan' ook voldoende en bestel ik dit voor u.

 

De bekende en bewezen best-sellers, maar er zijn ook nieuwe bijzondere bollen toegevoegd die ik de moeite waard vond. Uitvoerig getest, wat het in Kolham doet zal het bij u waarschijnlijk ook goed doen. Wilt u nog andere soorten , zend dan even een mailtje, dan overleggen we de prijs en neem ik ze voor u mee.

U ziet een beperkte beschrijving van de bol, met daarbij de prijs. De bollen gaan uitsluitend per aangeboden aantallen, de prijs is per 10 of 100, incl. btw en zonder bezorging aan thuis. U kunt deze in Kolham afhalen , danwel dat ik ze even breng /verstuur tegen een af te spreken vergoeding.

Vanaf € 250 is bezorging tot zo'n 30 km rond Kolham gratis. Verzenden per post is mogelijk tegen normale tnt tariefen, ( tot 10 kg € 6.95, en 13.25 tot 30 kg, dat zijn HEEL VEEL bollen!)) geeft u dit dan even aan, neem ik contact op .

 

Doordat ik ze zelf rechtstreeks van de bollenboer haal, hebben de bollen niet de kans gehad uit te drogen in een zakje in het tuincentrum, en dit komt de kwaliteit ten goede. Ze zijn in bruine papieren zakken verpakt zonder kleurige foto-etiketten, maar uiteraard mét naam en aantal. 

Om van deze voordelige aanbieding gebruik te maken , verzoek ik u de ingevulde bestellijst 

voor dinsdag 5 september

te retourneren. 

De levering zal (enige voorbehoud van voorraad)  vanaf 16/17 september plaatsvinden, u ontvangt een e-mail /sms als het af te halen is. U kunt dan ook pinnen als u wilt. Dit is een 'bollencafé' op zich geworden, heel gezellig! 

 

 

Er is  een bestellijst bijgesloten, de excel kunt u op de computer invullen, opslagen en per mail terugzenden. De pdf kunt u met pen invullen, en dan als foto of scan retourneren.

(info@de-tuinerie.nl) of per post .(vrouwenlaan voor 12, 9615 TB Kolham, uiterlijk ma 4 sept.op de bus  alstublieft.

 

Mocht dit echter problemen geven dan kunt u ook een mailtje retour zenden met de gewenste bollen, en daarbij dan graag wél alle gegevens als naam /adres/e-mail /06 nr.enz

Let u bij vergelijking op de bolmaat, deze onderstaande forse maten staan garant voor bloei in het éérste jaar!

 
 
 
 
 
Prachtige combinatie van Exotic Emperor en Flaming Purrisima, gespot in de Keuken hof, waar anders...? volgend jaar in uw tuin? 
 
  NIEUW   ***   NIEUW   ***  NIEUW  *** 
Tulp 'Exotic Emperor',  na een zorgvuldig vergelijk vorig jaar in mijn tuin van 'double maureen' en 'snow crystal', en dus deze, viel mede door de lange bloeitijd de keuze op Éxotic Emperor'.  Wát een Prachtige, lang houdbare tulp! ik had hem samen met de Euphorbia characias wufenii staan,  super combinatie!  en lang , want vanaf de knop is deze tulp mooi, tot aan het afvallen van de blaadjes, en als het weer meezit zit daar wel
5/6 weken tussen. De groene tekening op de buitenste blaadjes gaat afstaan naarmate hij langer bloeit, een dubbele vroege tulp met korte stelen 50/60 cm,  bolmaat 12/+,  Per 25 stuks,  € 9,- per 50 € 16,-  of  € 29,- per 100 
                                                                                                                                                    
 
  NIEUW   ***   NIEUW   ***  NIEUW  *** 
 
Tulp 'Virichic', echt een hele mooie, en inderdaad Chique tulp, roze kleur met felgroene tekening, lange stelen en bloeit midden mei.  Een viridiflora tulp, dus enigzins lelie-bloemig.  De lange stelen komen boven de vaste planten uit, en ze verdragen schaduw erg goed. Voor de nieuwe schuur werd je er blij van afgelopen april...;-)  zoals je rechts kan zien combineert deze super met 'Pretty Princess ,  bolmaat 12/+ Per 10  € 6,- en  50 voor € 22.50,- 100 stuks € 39,- 
 
 
 
  NIEUW   ***   NIEUW   ***  NIEUW  *** 
Tulp 'Margarita', een pioenbloemige tulp, stevig en niet heel hoge steel, laatbloeiend en naarmate ze wat ouder wordt verkleurd ze meer naar roze.  Vrij zeldzaam, en de kleur is onvergetelijk. Een prachtige combinatie met bijvoorbeeld mistress, bolmaat 12/+ Per 25  € 9,- of  50 voor €16,-  of 100 v. € 29,-   
 
 
 
  NIEUW   ***   NIEUW   ***  NIEUW  *** 
Tulp 'Holland Chic' ;  exclusieve lelie bloemige -schoonheid met een eigen willetje, als ze meer in de schaduw staat heeft ze minder roze blos, en meer zon is meer roze. Naarmate ze ouder wordt kleurt ze meer,  lang houdbaar en laatbloeiend, begin mei. 
Bescheiden aanwezig, prachtig samen met 'mistress' ,  en een onweerstáánbare combinatie met Lathyrus vernus 'Albo-Roseus' aan de voet, ultiem voorjaarspláátje! Kunt u jarenlang van genieten! dit schatje wil je.....
bolmaat 12/+ Per 10  € 6,- en  50 voor € 22.50,- 100 stuks € 39,-  
 
 
Cyclamen coum, eindelijk voor een redelijk bedrag aan te bieden ,dankzij de nieuwe teeltmethoden in Turkije uit zaad.  Droge grond, schaduw in de zomer en een handje kalk op z'n tijd. Als je weet wat tuincyclamen nodig hebben, zijn het geen lastige planten. Er zijn 2 soorten; de cyclaam hederifolium die in de nazomer gaat bloeien, en deze coum die dus in het hele vroege voorjaar zijn vrolijke gemengde roze/witte kleurtjes laat zien. Prachtig te combineren met Sneeuwklokjes , op plaatsen waar later in maart pas blad opkomt. Dit is nou een knolletje waavan je juist géén grote maat moet hebben, die slaan veel moeilijker aan.
maat 10-13,  10 voor  € 10,-  25 v. voor € 21,- of 50 voor € 39,-
 (omdat over het planten, vermeerderen en de standplaats zóveel te vertellen is, krijgt u deze info bij uw bestelling!)
 
Hyacinthoides hispanica Alba,  Wat een dankbaar wild bolletje is dit, ze bloeit uitbundigen komt terug 'mét vrienden' en als ze eenmaal heeft gebloeid en je laat haar,  zaait ze vrolijk uit. In de zon of in de schaduw maakt haar niets uit,  tussen witte gerande hosta's ook prachtig......eigenlijk overal! bolmaat 10+
 Per 50 voor € 16,- en 100 voor € 29,-
 
Hyacinthoides non scripta, echte Engelse 'Blue Bell',  een prachtig verwilderingsbolletje,  je krijgt vanzelf meer. Een bos vól bleu bells, ... prachtig!  Onder bladverliezende heesters, in randjes langs de oprit,  onder de hosta's ,  in het grasveld,  lentetopper! zó mooi !   bolmaat 10 +!
 Per 50 voor € 16,- en 100 voor € 29,-
 
Leucojum aestivum ' Gravetye Giant'; Nieuw dit jaar! Moest eerst even proberen of het blijvertjes waren...
Ik heb een droge tuin, en deze bollen houden van een vochtige standplaats, maar ze zijn dus vrij tolerant. Het zomerklokje dat bloeit in de lente, niet in volle zon zetten en dus niet te droog, prachtig hoog!
maat 14+ ( dat is groot)  Per 25  € 14,- en 50 voor €23.-
 
Erythronium 'Pagoda' exotische schoonheid in de achtertuin..bloeit in de periode april-mei, de hoogte bedraagt circa 40 cm. De standplaats mag lichtbeschaduwd zijn, de bodem doorlatend. Erythronium 'Pagoda' ongeveer 10 cm diep planten. Let op dat de knolletjes niet uitdrogen, advies is direct te planten!! Probeer eens een combinatie met Blauwe Druifjes of laagblijvende zacht gele Narcissen. Erythronium is een gewas dat niet veel verzorging nodig heeft, maar dat wel ieder jaar rijker gaat bloeien.  (De naam 'hondstand' slaat op de vorm van de bol) .
 Per 10 voor € 7.50  25 v.  € 18.-
 
Fritillaria persica 'Yvory Belss' , prachtig groene uitvoering van de bekende persica, dure jongen maar onvergetelijk.....ruim 80 cm hoog, combineert heel mooi met wit en grijsbladig.Blijft heel lang mooi na de bloei, prachtige zaaddozen. Tip; plant de bollen op de zijkant, dan blijft er geen water staan in de holle bovenkant. Volle zon tot halfschaduw, op zure grond wat kalk toevoegen.  Voor het planten deze bollen als eieren behandelen! niet stoten of grof neerzetten ect. bij mij komen ze al jaren terug!
Per stuk € 6.50 en 10 voor € 60.00
 
Narcis 'Segovia',  25 cm hoog spierwit met geel kroontje ik vindt het een bloemenweide narcis, zo natuurlijk van verschijning, deze zie je op de middenste foto met de gele tulp 'Sweet Heart', schitterend!!  ., bolmaat 12/+
Per 50  € 19,-, en  100 stuks  € 39,- 
 
   
Narcis triandus 'Thalia, blijft geweldig, prachtig spierwit, en sterk en enorm lang bloeiend!  meerbloemig en geweldig te combineren,blijft goed stevig staan, geurend ,wat wil en mens nog meer....triandus, dus drie bloemen op één steel, schitterend! bolmaat 16/+ dat is groot! 
Per 50  € 13,-, en  100 stuks  € 24,- 
 
Narcis Jonquilla 'Pueblo' wit met lichtgele kroon, meerbloemig, geschikt voor verwildering , zachtgeurend. 
Z ón ontzettend lief narcisje,  alle jonquilla narcissen zijn geurend, hoogte ca. 25 cm., bolmaat 12/+
Per 50  € 13,- en  100 stuks  € 24,- 
 
'Anemone 'White Splendour'  Ik plant ze al jaren óveral, heb je nooit genoeg van ! kunnen verwilderen onder heesters, borders en waar niet  ....??. zon of schaduw,  maakt dit vrolijke bolletje niets uit.  De bolletjes zijn heel klein, een beetje rare keuteltjes...... Even een paar uur in water weken voor het planten is handig, dan zetten ze sneller.
Per 50 voor  € 9.- en  100 stuks  € 16.- 
 
 
Miniatuurtrompetnarcis, 'W.P. Milner'  uit 1884, zwavelgeel met lichtgele kroon, slechts 15/20 cm hoog, langbloeiend en sterk, uitstekend verwilderingsbolletje! bloeit laat maart, hele frisse zwavelgele kleur, prachtig bij Pulmonaria 'Blue Ensign',  als je daar Iris rec. ' Harmony' bijplant duurt deze combinatie wéken!  bolmaat 10/12 ,   groter dan vorig jaar!   50 voor € 15,- per 100 stuks € 28,-
 
Narcis Jonquilla 'Sailboat';  een daper lichtgeel narcisje, zeer rijkbloeiend eén heerlijk geurend! hoogte slechts 25 cm, diep planten goed mogelijk (20 cm) bolmaat 12/14, zeer geschikt voor verwildering, u krijgt steeds meer! Zie hier mijn 'hostalaan' vol met een mengsel van meerdere verwilderingsnarcisjes. Al het afstervend loof valt onder de hosta straks. 
Per 50 stuks € 15,  per 100 stuks € 28,-  de geur is hemels!
 
Ornithogalum Nutans, 'de knikkende vogelmelk', op en top stinseplant bijzondere grijs /witte tekening, hoogte 30 cm bolmaat 6/+, prachtig te combineren met grijs/witte beplanting vermeerderd zich in een humusrijke , ietwat vochtige grond. Op droge grond blijft hij wel.
Per 50  € 7.00 en  100 stuks € 12,-
 
Galanthus nivalis; het bekende sneeuwklokje, deze verwilderd goed (worden er steeds meer) beslist vroeg planten (direct na aankomst) geeft goede bloei eerste jaar.  Tevens is de bolmaat bepalend voor een goede bloei eerste jaar, vandaar grote bolletjes; maat 6/+ , per 50 € 15.- per 100 stuks € 25.-   
 
Iris recticulata 'Harmony'  prachtig hemelsblauw, kei-winterhard laag irisje, Bloeit zeer vroeg, ook al vriest het dat het kraakt! Betrouwbare bol, prachtig in groepjes in de vroege lentetuin! écht blauw, ongeveer 10 cm hoog, bolmaat 6/+  Per 100 stuks,  € 14,-, per 50 stuks ; € 8.-.
 
Muscari bottyoides 'Album' witte druifjes, maken minder blad dan de armeniacum en daar zijn we blij mee in de tuin. Iets lager, perfect te combineren in bodembedekkers, ( Lamium, vinca , brunnera , vooral in 'mr morse!' enz.) Goed geschikt voor verwildering, bol 6+ Per 100 € 15,- of 50 voor € 8,-
 
 
NIEUW   ***   NIEUW   ***  NIEUW  *** 
 
 
Tulp 'Sweat Heart',  in prachtig  fris geel, ( niet hard-geel..) is dit een betrouwbaar terugkomende volle, grootbloemige tulp. Fosteriana tulpen zijn halfhoog en hebben grote brede bloemen tot wel 10 cm. In dit geval
een prachtige combinatie met narcis 'segovia'.  Een perfect voorjaarsplaatje,  wat op dezelfde tijd bloeit.
bolmaat 12/+,  Per 25 stuks € 10,- 50 stuks  €18,-  of  € 34,- per 100. 
 
 
 
Allium aflatunense 'Purple sensation' één van de beste sieruien, stevige stengel, ideale hoogte voor tussen vaste planten. Leent zich uitermate goed voor combinatie's met later bloeiende vaste planten. Op zandgrond komt hij zeker terug, en zaait zelfs uit als je de afgestorven bloemen laat staan. Volle, purper kleur. Bolmaat 12/+ , hoogte 80 cm. 
Per 10 stuks  € 6,-   25 voor €11, - 50  stuks voor € 19.50  en 100 voor € 35,-. 
 
   
 
Allium spaerocphalon; het bekende 'trommelstokje'de verassing van de juli/augustus border, prachtig tussen grassen, komt zeer goed terug, hoogte ongeveer 80 cm. Plant ze in groepjes van minimaal 20 stuks voor een goed effect. Per 100 stuks € 9,-.  goede oogst, voordeliger geworden!
 
Allium stipa. 'Mount Everest'; De beste grootbloemige witte sierui, hoogte ongeveer 100 cm, bolmaat 20/+, op niet te natte zandgrond komen ze goed terug.  Prachtige verschijning, weinig blad , en dat mag je ook nog weghalen , (indien je meer wilt bloem laten drogen en uitzaaien).
Per 10  € 15,- en 25 v. €35,-  50 voor € 65,-  100 stuks  € 125,-  
( door droge voorjaar goede oogst! en dat merk je in de prijs.....)
 
Allium atropupureum;  een laat en lang bloeiende sierui, hele aparte kleur donkerpurper. Prachtig te combineren met vaste planten en rozen 60-80 cm hoog, zeer houdbare sierui,  erg laat , dus prachtig bij de vaste planten, 7/8  bolmaat  Per 10 stuks € 6,- 25 stuks v. € 12.50 per 50 stuks € 20.- en 100 voor 35 euri's...
 
 
Scilla Sibirica, zo eenvoudig en zo mooi, echt diepblauw ,helemaal waar je zo aan toe bent na de winter...mooie bolletje om te mengen met kleine zachtgele narcissen, écht diep blauw, ongeveer 25 /30 cm hoog, onweerstáánbare kleur, en u krijgt er steeds meer want het is een écht verwilderingsbolletje en stinsenplant, maat 8/+,
per 100 stuks 14,-. en 50 voor €8,-
    NIEUW   ***   NIEUW   ***  NIEUW  *** 
 
 
Tulp 'Pretty Princess", een nieuwe super tulp! zeer langbloeiend , grijs blad met een wit randje aan het blad. Er zit een enigzins oranjekleurig, donkerroze vlammetje in de bloemblaadjes. Hardroze.... ik had er knalroze voorjaarsmadeliefjes, Bellis Perrenis omheen gezet in de pot. Prachtig, en wékenlang, zeer stevig. Vroege tulp, en in de knop al een beauty....
Bolmaat 12/+,  Per 25 stuks,  € 13, per 50 € 24 - of  € 43,- per 100. 
 
 
Tulp 'Spring Green'; goed terugkomende tulp, wit met een groene vlam , het voorjaar op en top! schitterend bij al het ontluikende jonge groen, sterke tulp, ook in slechte voorjaarsdagen. Bolmaat 12/+,  zo'n 50 cm hoog, een echte topper!
25 stuks voor € 9,- en  per 50  € 16.-  en 100 stuks  € 29,-
  
 
 
Tulp 'Victoria's Secret' ; Een indrukwekkend mooie kleur mutant van de vermaarde Blue Parrot. De papagaai tulp Victoria's Secret laat een boeiend kleurenspel zien van lila paars en blauw die je zelden in tulpen ziet. Een laat en erg lang bloeiende tulp, lijkt zó fragiel , en blijkt toch zó sterk. laat- en lang bloeiend, ongeveer 40/60 cm.  Zie hem hier prachtig bij Lupine 'Masterpiece'...  ..Per 10  € 6,- en  50 voor € 22.50 en 100 stuks € 39,-
 
 
Tulp ' Queen of Night', een donkere, late en hele sjieke tulp, met een niet sjieke prijs!!
lange steel 50-70 cm, zeer lange bloeitijd , leent zich prima voor prachtige combinaties, zie hier met Geranium phaeum 'Samobor',  (middenste foto is 'Tuineriemix') ook prachtig bij lila judaspening, opkomende thalictrum...enz 
per 25 stuks  € 8,- en 50 voor € 15,-   of per 100 stuks € 27.50-  Deze is ook geweldig samen met 'Mistress', of Heuchera's of....met Thalia! 
 
Mistress,  de mooiste zachtroze tulp, triumph dus sterk , en langbloeiend ! Combineert geweldig met ' De Tuineriemix' en roodbladige planten. Komt op zandgrond redelijk terug, zeker 60 cm hoog, prachtige vorm, en perféct roze bloem, - bolmaat 12/+,  Per 25 stuks  € 8,- en 50 v. € 15 of 100 voor € 27.50  
  
 
Prinses Irene , een enkele vroege tulp, zeker één van mijn grote favorieten. Warm oranje oer-sterke tulp, met violetpaarse vlam. Geen verwilderingsbol, maar komt op zandgrond wel lang betrouwbaar terug. Ik plant elk jaar wat bij voor een goed effect. Prachtig in een vlammende border, met warme kleuren. Past goed bij rood blad , mede door zijn donkere stengel en de violette vlam. Goed houdbaar,  ook in wind en regen. Vrij korte tulp, 30-35 cm, bolmaat 12/+,  Per 25 stuks, €10.-,- of  50 v. € 18,-  en 100 voor  € 34,-  
Tulp 'Verona',een pioenbloemige tulp, créme tot lichtgeel, prachtig gevuld en verrasend houdbaar. Viel afgelopend jaar ook weer op wegens extreem lange bloei. Prachtig zacht geel, combineerd geweldig met vergeet-mij nietjes, zoveel kleur voor zo weinig geld!  per 25  € 10,- of- 50 v. €18,- per 100 stuks € 34.-  
 
 
Rococo, een bekende rode parrot tulp,   met een paarsachtig zweem. Met deze tulkp 'never a dull moment' , er gebeurd van alles! kleur, spectakel, en vrolijkheid!   Ook als snijbloem een mooie. En belangrijk, ook stevig bij slecht weer, er zijn prachtige combinatie mee te maken door de purperen vlam die erin zit. Met erysimums, of roodbladige heesters. Je hebt er door de frivoliteit iets minder per m van nodig. Hoogte, 40/50  cm,bolmaat 12/+,
per 10 € 4.95  en 25 voor €10,- Per 50 € 18.00 , en per 100 € 34,-      
 
 
Tulp 'White Triumphator';  werkelijk prachtige leliebloemige tulp!!! zo statig en heeeel lang bloeiend, ik ben fan! wat deze tulpen verschillend maakt zijn de slanke bloemen met vaak puntige bloembladeren. ,... wat ik erg mooi vindt is dat ze ivoorwit beginnen, en verbloeien naar spierwit, prachtig!!  midden zie je ze met mijn witte judaspenning, en dan zie je ook dat mijn phloxen al wel 50 cm zijn, dus dat ze echt laat zijn. Samen met 'spring green' zijn ze helemaal onweerstaanbaar! per 25 voor €12, Per 50 € 22,-  en € 38 per 100  
 
Tulp 'Ballerina'; De leliebloemige tulp Ballerina is prachtig oranje van kleur. De tulp geurt daarnaast ook nog eens heerlijk. Plant de bollen van Ballerina wel in de zon, een van de weinige  tulpen die toch graag zon wil, op een mooie plek in de border of pot, zie hier rechts met 'Jan Reus' zo warm!
per 25 € 9.00  Per 50 € 16,- , en per 100 € 29,-    (das wel heel weinig voor zoveel vrolijkheid...;-) 
 
Tulp 'Jan Reus'; een fluweelrode, bijna soort van mahonie bruine Tulp, bloeit prachtig in het midden-seizoen van de tulpen, met  een lange bloeitijd blijft de vorm erg mooi. De chique kleur ziet er geweldig uit en is perfect voor combinaties te maken met andere kleuren. Een mix met Ballerina,(laat)  en bv  Irene, ( is vroeg) is in een 'hot border' geweldig!! bij rood blad is deze subliem!! Triump tulp, dus sterk ...wat wil een tuinliefhebber nog meer...?? veel!! 
Per 10 stuks € 6,-  , 50 voor € 22.50 ,- of € 39- per 100 
 

Tuinerie-mix!  mijn eigen mix,  die ik samenstelde uit 'Queen of Night,  'Shirley'en 'Negrita'. Combineert geweldig met een vaste plantenborder in lila/paars/roze tinten. Shirley begint wat romig van kleur, maar ontwikkeld zich snel naar wit met een magenta rand.  Supertrots op!  en die kan ik natuurlijk scherp aanbieden,  vier de Lente! 
per 50 € 16,- en 100 voor € 25.00   300 v. € 70,-  
  
Haalt u dit er allemaal weer uit straks???....
 
Hoe vaak dit niet gevraagd wordt, als men die duizenden bollen ziet staan in het vroege voorjaar..... Er zijn nog steeds tuiniers die denken dat bloembollen er weer uit moeten, en veel werk met zich meebrengen, en de vaste planten in de war sturen die later komen......Echt niet!
Als u werkt met bijvoorbeeld verwilderingsbolletjes, krijgt u elk jaar meer! Er uit halen doen we al helemaal niet, en als u mooie duo-combinatie's maakt profiteerd u juist van de vaste planten die opkomen.  Het loof laten we verdwijnen onder de opkomende planten, en de bol laten we gewoon zitten. Op zandgrond zullen de meeste bollen die u hier ziet redelijk goed terugkomen, (ja, ook de tulpen) ze worden meestal wat kleiner en misschien dat u na een jaar of drie wat bij moet planten. Op zware klei is dat anders, daar zullen ze eerder verdwijnen.
 
Voorjaarsbloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. De enige regel is dat voorjaarsbollen voor de eerste vorst moeten worden geplant. Het is het beste de vroegbloeiende bollen zo snel mogelijk na aankoop te planten. Met tulpen wacht je liever tot november, vanwege de vatbaarheid voor schimmelziekten in warme grond. Tulpen zijn 'koele kikkers' en houden van koude grond. Als je deze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze donker ,droog en koel  (tussen de 10 en 15 graden Celsius) én ventilerend bewaard worden. 
   
Bollen die geschikt zijn voor verwildering hebben nog nét iets meer te bieden dan de andere bollen . Verwilderingsbollen blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug, maar als bijkomend voordeel breiden ze zich uit, mits geplant onder juiste omstandigheden (licht en lucht). Verwilderingsbollen kunnen zelfstandig fungeren, zoals sneeuwklokjes en krokussen in gazons en grasbermen, maar ze kunnen ook onderdeel uitmaken van een bestaande beplanting, bijvoorbeeld in plantvakken met bodembedekkers onder bomen en heesters. Dus mínder werk en méér bol! Juist déze hebben voor een natuurlijke tuin mijn hart gestolen!
 
Waar?
Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien, maar veel redden zich ook in de schaduw. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering. Dus veenige grond of zware natte klei is duidelijk minder geschikt voor bloembollen.
  
Hoe?
Graaf een geul voor bedbeplanting of individuele gaten . De regel is: de plantdiepte is gelijk aan 2 x de breedte/hoogte van bloembol. (voorbeeld: een bol van 2cm hoog krijgt een laagje grond van 4 cm hoog boven zich) Overigens plant ik (met succes) veel dieper, wel 25/30 cm diep voor verwilderingsbollen. Dan kom je ze met tuinieren niet zo snel weer tegen, meer vorstbescherming, en ze vinden de weg naar boven echt wel. Dit geldt niet voor sieruien.
Plaats -niet duwen- de bollen zachtjes in de grond met de puntige kant boven. Zet grote bollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bollen nog gewoon boven de grond. (Wie keert er nou 100 sneeuwklokjes om...???). Bedek de bollen met aarde en geef water, wanneer de grond nog niet nat is.
 
 
"Some people look for beautiful places....
Others make a place look beautiful..."
                                                                                                                           
  

 
 
De Tuinerie, vrouwenlaan voor 12, 9615 TB in Kolham 0598-397009 en 06-20190367
 (bel rustig voor toelichting) 
 
Als u nog vragen heeft , info@de-tuinerie.nl !
 Ik  zie uw formulier of mail met dezelfde gegevens, graag terug voor
dinsdag 5 september,  
  
Hartelijk dank voor uw bezoeken dit jaar,
 aanstaande zondag 27 augustus de laatste Open Tuinmiddag van dit jaar,
( daarna druk met de bollen..;-P)  Groene groet, Alie!
 
 
 
 
De Tuinerie, Vrouwenlaan voor 12 Kolham
 
0598-397009 of beter; 06-20190367, www.de-tuinerie.nl