Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
april 2018
INHOUD

 
 
 
 
 
 

Het lijkt er eindelijk van te komen, het voorjaar. We beginnen alvast met een mooi plaatje: gele tulpen.
In deze nieuwsbrief leest u over  voorjaarsbijeenkomsten en zomer-leesclubs. We roepen het voorjaar daarmee gewoon op.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Voorjaarsbijeenkomsten Senia-groepen
Dit voorjaar zijn er weer op veel plaatsen bijeenkomsten waarin we terugkijken op het afgelopen seizoen en de nieuwe boekenlijst/muzieklijst bespreken. In de meeste gevallen is er ook een inhoudelijk onderwerp. U kunt op meerdere (soorten) bijeenkomsten inschrijven.
 
Literatuur
Voor leesclubs literatuur (Nederlands en vertaald), bijeenkomsten in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Goes, Groningen, Gouda, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Zwolle. 
Voor meer informatie en aanmelden, zie hier.
 
Voor leesclubs klassiekers, op dinsdagmiddag 8 mei in Utrecht. Voor meer info en aanmelden zie hier.
 
Voor leesgroepen Engels, woensdagmiddag 18 april, in Utrecht, voor meer informatie en aanmelden zie hier.
 
Bijeenkomsten voor leesgroepen filosofie en Duits worden later aangekondigd. Leesgroepen Frans worden uitgenodigd voor een bijeenkomst in het najaar.

Geschiedenis en biografieën
Met medewerking van Elisabeth Leijnse, auteur van Cécile en Elsa, strijdbare freules.
Bijeenkomsten in Utrecht op 20 april, Zwolle op 24 april en Den Bosch op 15 mei. Voor meer info en inschrijven, zie hier.
 
Muziek-luistergroepen
Met algemene inleidingen over muziek luisteren. In Assen op 17 april, Hilversum op 25 april en Den Bosch op 15 mei. Zie hier voor verdere informatie en aanmelding.
 
Kunstgeschiedenis
Op woensdag 2 mei met een bezoek aan de KadeKunsthal, in Amersfoort. Lees meer.
 
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder de nieuwe excursies die gepland staan voor de maand mei. Hier ziet u ze allemaal op een rijtje.

April - er zijn nog plaatsen vrij bij de rondleiding op de tentoonstelling Giorgio Morandi en Bologna, Museum Belvédère in Heerenveen, op 26 april, zie hier.
- - - - - - - - - - -
DEVENTER
Bezoek Etty Hillesum Centrum

Op vrijdag 4 mei brengen we een bezoek aan het Etty Hillesum Centrum in Deventer. Hier hebben we een interessant dagprogramma voor u uitgestippeld. Etty Hillesum was een joodse vrouw (1914-1943) die in de Tweede Wereldoorlog een indrukwekkend dagboek schreef: Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943.
In het Etty Hillesum Centrum is een permanente tentoonstelling over het leven van Etty Hillesum waarin haar levensgeschiedenis wordt verteld. Een gids van het centrum zal ons deze dag begeleiden zowel bij ons bezoek aan het centrum als bij de rondleiding door de Joodse wijk.
- - - - - - - - - -
DEN HAAG
Bezoek aan het Louwman Automuseum
Op woensdag 9 mei organiseren wij een bezoek aan het Louwman museum met een uitvoerige rondleiding door een deskundige gids. Het Louwman Museum in Den Haag beschikt over meer dan 240 prachtige antieke en klassieke automobielen. Het is de oudste privécollectie van de wereld, die wordt gezien als één van de mooiste ter wereld.

- - - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Rondleiding Oostelijk Havengebied
Op dinsdag 15 mei kunt u mee met een unieke rondleiding door het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, onder leiding van een kunsthistoricus. Het Oostelijk Havengebied is een uniek stukje Amsterdam. Dit oude havengebied werd tussen 1874 en 1927 aangelegd op kunstmatige schiereilanden.
Het gebied heeft door de geslaagde combinatie van oud en nieuw een bijzonder karakter en is een voorbeeld voor vergelijkbare herontwikkelingsprojecten elders in de wereld. Het Amsterdamse Waterfront wordt ook wel omschreven als bijna uniek op de wereld. Ontdek met ons dit bijzondere stukje Amsterdam.
- - - - - - - - - -
STEENWIJK
Rondleiding Museum Hildo Krop
Op woensdag 23 mei kunt u mee naar het Hildo Kropmuseum, gevestigd in de monumentale Villa Rams Woerthe met Jugendstilinterieur van de bekende architect A.L.van Gendt. De naam van de villa verwijst naar de weidegronden, de 'woerthen', langs de Steenwijker Aa die ooit eigendom waren van burgemeester Ram. Hildo Krop was stadsbeeldbouwer van Amsterdam.

Rams Woerthe ligt in een schitterend park, dat bijna zo groot is als de oude binnenstad van Steenwijk. Een zeer harmonieus geheel, interessant voor liefhebbers van kunst en architectuur.
 
Boekenlijsten en muzieklijst

Staan gereed op de Senia website
­­De nieuwe literatuurlijsten én de nieuwe muziek-lijst zijn sinds deze week te vinden op de Senia website. De boekenlijsten van filosofie en kunstgeschiedenis volgen in de loop van deze week. U vindt een overzicht op de web-pagina's Boeken, en Muziek.

Uw leesclub of muziek-luistergroep kan uit alle boekenlijsten kiezen. Veel literatuur-leesclubs

zullen er bijvoorbeeld een biografie bij nemen, zoals bijvoorbeeld Raadselvader van Jolande Withuis of Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend. Een muziek-luisterwijzer erbij nemen kan ook.
 
Contactpersonen ontvangen een linkje
In de komende maand ontvangen de contactpersonen van de groepen een linkje waarmee ze hun keuze kunnen aanmelden. Dat doen ze vóór 1 juni. Dus nu nog niet aanmelden alstublieft!
 
Interview van de maand

Senia-werkgroep Frans
­­Franse romans hebben vaak een aangenaam Frans sfeertje. Bep Vlugter en Maggy van Eerd, beiden lid van Senia's werkgroep Frans, weten er alles van.

Bep Vlugter en Maggy van Eerd
 
Wil de Graaf interviewde hen beiden. Ze zijn beiden al enige tijd actief in de werkgroep Frans. Wil spreekt hen in het huis van Bep, een sfeervol oud pand hartje Jordaan.

Lees het interview van Wil de Graaf
 

Senia leesgroep Engels
Op de pagina 'Groups' vertelt een leesclub Engels in Wageningen hoe ze dit jaar gevaren zijn.
 
 Zomer-leesclubs programma
De inschrijving voor de Zomer-leesclubs is gestart. De eerste groepen zijn al weer gevormd. Het idee is: in de zomer lees je 3 boeken, samen met lezers uit je omgeving die zich aanmelden. Voor een deel mensen die nu ook al in een leesclub van Senia zitten, voor een deel anderen, mensen die  Senia vindt via publiciteits-acties.
Leuk idee? Meld je aan op Senia's zomer-pagina. Om welke boeken gaat het:
Je ziet mij nooit meer terug
Er zijn al reacties uit: Amsterdam, Bathmen, Berghem, Bergschenhoek, Delden, Delfzijl, Eindhoven, Groningen, Heesch, Heythuysen, Julianadorp, Leiden, Middenbeemster, Nederweert, Oisterwijk, Purmerend, Spijkenisse, Vught, Waalwijk, Weert.
In die omgeving gaan we zeker Zomer-leesclubs oprichten. Maar ook in de rest van Nederland. Senia gaat de komende maanden daarvoor de boer op.
 
Leesclubboek van de maand

Dijk -
H.M. van den Brink
Op de website van leesclub-community Hebban vindt u het Senia-Boek van de maand. Type in de zoek-balk het woord Senia in, en u komt bij de rubriek Senia Boek van de Maand. Als u een account aanmaakt op Hebban kunt u een waardering geven aan het boek, uitgedrukt in 1 tot 5 sterren. U kunt er ook uw mening over het boek kwijt.

In april is boek van de maand:
Dijk, van H.M. van den Brink. Een gepensioneerde oud-werknemer van de Dienst van het IJkwezen denkt terug aan zijn werkzame leven en met name aan zijn collega Karl Dijk, die gelijk met de verteller in 1961 bij de dienst begon. Dijk was voor hem een fascinerende figuur naar wie hij opkeek; een ambtenaar van de oude stempel, die zijn werk serieus nam, rechtlijnig en tegelijkertijd op een bepaalde manier een mysterie.

Wat vonden Hebban-lezers van Dijk? Lees de recensies!
 
Advertentie

Leestip Uitgever De Geus

Marina Stepnova – Italiaanse les

Het leven van de tweeënveertigjarige Ivan Ogarjov is nooit makkelijk geweest: zijn liefdeloze kindertijd werd opgevolgd door een tragisch ongeluk tijdens zijn dienst in het leger.

Nu bestaan zijn dagen uit zijn werk, zijn vreugdeloze huwelijk, zondagse bezoekjes aan zijn schoonouders en boodschappen doen op zaterdag. Wanneer Ivan de vierentwintigjarige Malja ontmoet, verandert alles drastisch. Hun intense liefdesaffaire haalt Ivan uit zijn sombere bestaan en voert hem mee naar een wereld waarin poëzie, lekker eten, de liefde en Italië het enige is wat ertoe doet. Vastbesloten als hij is om een nieuw leven met Malja op te bouwen, zegt Ivan zijn vrouw en baan gedag.
Maar Malja heeft andere plannen.
Verder lezen over Italiaanse les
 
UIT DE SENIA-ORGANISATIE

Jaarverslag 2017 Senia
Senia heeft haar jaarverslag 2017 uitgebracht. Het is de organisatie goed gegaan in het afgelopen jaar.  Een groei met 14%, tegen 11% in het jaar ervoor. Aan het eind van het jaar telden de leesclubs en muziek-luistergroepen samen bijna 7.500 deelnemers. Ze waren alsvolgt verdeeld over de verschillende programma's:
 
Wilt u het hele jaarverslag lezen? Het is te downloaden op de web-pagina Over Senia.
- - - - - - - - - -
Werkgroep literatuur zoekt aanvulling
De Senia-werkgroep die verantwoordelijk is voor het  opstellen van de literatuurlijst voor de ruim 600 leesgroepen literatuur, met ruim 4000 deelnemers, is op zoek naar aanvulling.
De werkgroep stelt elke herfst een groslijst van voor leesgroepen geschikte boeken samen. Daaruit wordt een toplijst van ca. twintig literair interessante boeken gekozen, waarbij ook leesplezier, discussiemogelijkheden en variatie in thema’s en taalgebied meespelen.
In een latere fase spelen de leden van de werkgroep een rol bij de introductie van de nieuwe  literatuurlijst en becommentariëren zij de concept-leeswijzers.  Zie voor meer informatie de web-pagina van programma-werkgroepen.
 
De werkgroep is op zoek naar een of twee mensen die ‘literatuur’ als vakgebied kennen (in het onderwijs, bibliotheken, als leesgroepbegeleider) en die enthousiast zijn over de formule van Senia, waarbij leesgroepen zelfstandig functioneren zonder docent.

Interesse? Stuur een bericht naar literatuurwerkgroep@senia.nl voor 15 april, beschrijf waarom je mee wilt doen en wat je achtergrond is. Er vindt daarna een gesprek plaats met enkele leden van de werkgroep.
- - - - - - - - - - -
Leesclubs oprichten in West-Brabant
Senia is op zoek naar iemand die in wil gaan op uitnodigingen om leesclubs op te richten in West-Brabant. Het gaat om de plaatsen Roosendaal, Bergen op Zoom en de plaatsen daaromheen.
Wil je er meer over weten, kijk dan op de web-pagina over ambassadeurs. Of bel met Joke Laarman, voorzitter van de Senia-werkbroep Brabant, tel 06-23997851.


 
ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Bundel vooraankondiging
Uitgever Lemniscaat stuurt ons, vooral ten behoeve van de leesclubs filosofie het boekje Bundel non-fictie, met delen uit boeken die dit voorjaar verschijen. Onder andere over Uit de puinhopen van George Monbiot, en Komt een filosoof bij de dokter, Een kennismaking
met de filosofie in 101 grappen
van Thomas Cathcart & Daniel Klein.
Het pdf-bestand van het boekje vindt u in de rubriek boeken, op de Senia-website.

- - - - - - - - - -
Leert u een nieuwe taal?
En wilt u meewerken aan onderzoekje
Zoals u misschien weet, werken we vanuit Senia nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen. Elk jaar maken studenten leeswijzers voor Senia-leesclubs. En we werken mee aan onderzoek, als dat mogelijk is. We hebben immers allemaal een vak moeten leren, en soms is daar onderzoek bij nodig. Daarom bevelen we onderstaand verzoek van harte bij u aan:

Deelnemers gezocht voor vragenlijst over taal
 
Wij zijn Marith Assen en Rhomé Busstra, twee studentes aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor ons afstudeerproject doen wij een onderzoek naar hoe 65+’ers een nieuwe taal leren. Hiervoor zijn wij op zoek naar 65+’ers die ons zouden willen helpen door een online vragenlijst in te vullen over de talen die u in uw leven geleerd hebt en uw opvattingen over het leren van een taal.
Wij verwachten dat dit niet langer dan een half uur in beslag zal nemen. U kunt de vragenlijst via deze link openen:
 
Indien u vragen hebt, kunt u ons bereiken via het volgende e-mailadres: a.m.assen@student.rug.nl Wij waarderen uw hulp zeer!

Hartelijke groet,
Marith Assen en Rhomé Busstra
 
Oprichting nieuwe groepen in april
 • Amersfoort, biografieën, do. 5 april  10.30 uur in bibliotheek Eemhuis
 • Amersfoort, filosofie, ma. 9 april  19.30 uur in bibliotheek Eemhuis
 • Amstelveen, kunstgeschiedenis, woe. 4 april  10.30 uur in de bibliotheek
 • Amsterdam, Duits, di. 17 april  10.30 uur Goethe-Institut
 • Appingedam, Engels, zaterdag 7 april  11.00 uur in de bibliotheek
 • Bilthoven, kunstgeschiedenis, di. 3 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Blaricum, literatuur, vrij. 20 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Breda, Engels, di. 3 april  14.00 uur bibliotheek Breda Centrum
 • Breda, literatuur, do. 5 april  14.00 uur bibliotheek Haagse Beemden
 • Bussum, kunstgeschiedenis, do. 5 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Bussum, geschiedenis, do. 5 april  19.00 uur in de bibliotheek
 • Doetinchem, filosofie, vrij. 6 april  10.00 uur in de bibliotheek
 • Doetinchem, Frans, vrij. 6 april  11.30 uur in de bibliotheek
 • Goes, geschiedenis, vrij. 6 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Haarlem, Grote Klassieken, di. 24 april  10.30 uur Boekhandel H. De Vries
 • Harlingen, literatuur, do. 12 april  11.30 uur in de bibliotheek
 • Hilversum, muziek-luistergroep, vrij. 6 april  15.00 uur in gebouw De Schaapskooi, naast de Vitus
 • Hilversum, filosofie, do. 19 april  19.00 uur in boekhandel Voorhoeve
 • Hoogeveen, filosofie, di. 24 april  18.30 uur in de bibliotheek
 • Hoorn NH, filosofie, vrij. 6 april  15.00 uur in de bibliotheek
 • Hulst, filosofie, woe. 25 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Leeuwarden, literatuur, do. 5 april  11.00 uur in de bibliotheek
 • Leeuwarden, kunstgeschiedenis, do. 5 april  13.00 uur in de bibliotheek
 • Leeuwarden, Engels, do. 5 april  14.30 uur in de bibliotheek
 • Leiden, Engels, vrij. 6 april  10.30 uur in bibliotheek Leiden Nieuwstraat
 • Lochem, filosofie, do. 12 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Lochem, kunstgeschiedenis, ma. 23 april  10.30 uur in de bibliotheek
 • Middelburg, kunstgeschiedenis, ma. 23 april  15.30 uur in Boekhandel De Drvkkerij
 • Nederhorst den Berg, literatuur, do. 19 april  14.30 uur bibliotheek Nederhorst den Berg
 • Nijmegen, muziek-luistergroep, ma. 16 april  14.00 uur in de bibliotheek
 • Tiel, kunstgeschiedenis, vrij. 13 april  10.30 uur in de bibliotheek
 • Uithoorn, muziek-luistergroep, woe. 18 april  11.00 uur in de bibliotheek
 • Velp Gld, muziek-luistergroep, do. 5 april  10.00 uur in Boekhandel Jansen & de Feijter
 • Wageningen, Engels, di. 17 april  13.00 uur in de bibliotheek
 • Zeewolde, muziek-luistergroep, do. 19 april  11.00 uur in de bibliotheek
 
Filmpje
Een bijzondere Pachelbel's Canon: Joel Grainger
 
(Met dank aan Claire Verlinden van Senia's werkgroep Muziek die veel van de bijzondere filmpjes levert.)

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia