november 2018
 
Op stap met de herders Werner en Ester Floor
Heeft u ooit wel eens een kudde schapen dwars door het centrum van Lage Vuursche zien lopen? Vast en zeker niet, maar op 27 oktober jl. werd er in het kader van het 15-jarig bestaan van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een wandeltocht georganiseerd waarbij het publiek een stuk met de herders Werner en Ester Floor mocht meelopen en op die manier kon zien en horen wat het beroep van schaapherder inhoudt. Aan het einde van de wandeltocht namen de deelnemers in het centrum van Lage Vuursche afscheid van de herders en liepen de herders met hun kudde van ongeveer 100 schapen via het Dorpshuis het dorp uit om hun weg richting Soest te vervolgen. Het kan dus zomaar gebeuren dat u een kudde schapen in de bebouwde kom tegen komt. Lees hier meer.
 
 
Opening parkeerplaats de Driesprong nabij nationaal park de Veluwezoom
Op vrijdag 30 november a.s. vindt om 10.00 uur de opening plaats –iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn- van de gerestaureerde parkeerplaats de Driesprong aan de Beekhuizenseweg in Rheden, vlak bij het nationaal park de Veluwezoom.
In het kader van het project van Natuurmonumenten “Natuur, toegankelijk voor iedereen” zijn uit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij gelden beschikbaar gekomen om deze parkeerplaats helemaal op te knappen, zodat iedereen hier goed
de auto kan parkeren. Er zijn vijf nieuwe invalideparkeerplaatsen gemaakt en een vijftal standaardparkeerplaatsen  waar ook busjes goed kunnen staan. Vlak in de buurt van de parkeerplaats zijn twee picknicktafels geplaatst waar ook mensen in een rolstoel kunnen aanschuiven. Hier zijn ook nieuwe informatiepanelen neergezet, waar met name ook vanuit een rolstoel de informatie van de omgeving, de wandelroutes en de flora en fauna kan worden opgepikt.
Begin volgend jaar wordt het rolstoelpad naar de schaapskooi aangepakt en zal verder verbonden worden naar het uitzichtpunt Herikhuizen, waar men een prachtig uitzicht heeft over het Herikhuizerveld, onderdeel van het NP Veluwezoom”.
 
 
 
Blinden en slechtzienden sluiten de Zandsculpturen 2018
uit: www.onlinebarneveld.nl
Traditiegetrouw mogen Blinde en Slechtziende mensen de Zandschulpturen in Garderen bezoeken terwijl het park al wordt afgebroken en weer klaar wordt gemaakt voor het volgende evenement. Ze mogen aan de kunstwerken zitten, voelen en stuk maken als je dat wilt. Kijk naar de filmbijdrage van gast presentator Albert van Ee die zelf ook slechtziend is en dus weet wat deze bezoekers wel en niet kunnen zien.
 
 
 
Visitaties nabij het Fochteloerveen in Friesland  en Visdonk in Roosendaal
Groen&Handicap heeft deze maand bezoeken gebracht aan een tweetal  natuurgebieden, namelijk in de buurt van het Fochteloerveen en nabij Roosendaal, Visdonk genaamd.
1. Bospercelen Fochteloo
Vlak in de buurt van het uitgestrekte veengebied van Fochteloo liggen nog een tweetal bospercelen met een belangrijke historische betekenis. Natuurmonumenten wil in het kader van het project “Natuur, toegankelijk voor iedereen” samen met de stichting Dorpsbelang Fochteloo de bospercelen opknappen.
2. Het landgoed Visdonk
Dit aloude landgoed is knus en levendig tegelijk. Akkertjes en weilanden liggen zij aan zij, gescheiden door lange lanen en houtwallen. Natuurmonumenten gaat hier een groot restauratiewerk uitvoeren, waarbij ook de paden en lanen worden aangepakt en her en der zitbankjes neergezet worden, zodat iedereen, dus ook mensen met een rolstoel e.d. weer volledig aan hun trekken kunnen komen in dit mooie landgoed. Lees hier meer.
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl