Is deze e-mail niet goed leesbaar? Ga dan naar de online versie.
Nieuwsbrief van de Nederlandse Kastelenstichting, Kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats - maart 2017
Nederlandse Kastelenstichting
Nederlandse Kastelenstichting op Facebook
Nederlandse Kastelenstichting op Twitter

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

Inspiratiemiddag Dag van het Kasteel 2017
Middeleeuwse verhalenwedstrijd uitgeschreven door Beleef de geschiedenis
Deelname NKS aan congres Encounter in Denemarken
Artikel over kastelen en buitenplaatsen ingericht als woonhuis
Manifest Federatie Instandhouding Monumenten (FIM)
Boek van de Maand
Enkele plaatsen beschikbaar voor excursies NKS
Ondersteun een onderzoek van de NKS
Korte Berichten 

Inspiratiemiddag Dag van het Kasteel 2017
Afgelopen vrijdag, 3 maart, kwamen beheerders, eigenaren en vrijwilligers van kastelen en buitenplaatsen uit het hele land naar Utrecht. De NKS organiseerde in Het Utrechts Archief een inspiratiemiddag voor de komende Dag van het Kasteel 2017 met workshops, ontmoeting en lezingen. De middag begon met een rondleiding door Annet Werkhoven en een presentatie door Heidi van Limburg Stirum en Janneke van Dijk over de Dag van het Kasteel waarna de deelnemers uiteen gingen om een workshop naar keuze te volgen.
Meer informatie
Middeleeuwse verhalenwedstrijd uitgeschreven door Beleef de geschiedenis
Gerti de Koeijer van Beleef de Geschiedenis wil ‘Het mogelijk maken dat men kan proeven, ruiken, voelen, kijken en luisteren om zo geschiedenis tot leven te brengen.’ Samen met Elly Godijn van Godijn Publishing wordt dit jaar voor de derde keer een middeleeuwse verhalenwedstrijd uitgeschreven met als titel, ondertitel en thema: ANNO DOMINI 892, rauw geluk, Het vergeten verhaal over heidenen, handelaren, duivelbanners en volksverhuizingen. Lancering is op 7 oktober en zal in ontvangst worden genomen door de directeur van de NKS. Ook een verhaal insturen?
Meer informatie
Deelname NKS aan congres Encounter in Denemarken
In september 2017 vindt het Encounter congres in Gammel Estrup, Denemarken plaats. Het congres wordt gehouden onder auspiciën van The Danish Research Centre for Manorial Studies. Op dit internationale congres zullen professionals en academici aanwezig zijn op het gebied van Europese buitenplaatsen om ervaringen uit te wisselen en hun onderzoek te presenteren. Dit congres biedt de NKS een internationaal platform om te laten zien waar wij ons op het gebied van kastelen en buitenplaatsen mee bezig houden. Namens de NKS zullen Fred Vogelzang en Janneke van Dijk hun onderzoek presenteren. RUG en TU Delft zullen ook aanwezig zijn om papers te presenteren. 
Meer informatie
Artikel over kastelen en buitenplaatsen ingericht als woonhuis
De laatste decennia zijn opvallend veel kastelen en buitenplaatsen opnieuw ingericht als woonhuis. Hoe gaan de huidige bewoners om met deze monumenten? Geertje de Lange (stagiair NKS) en Janneke van Dijk (medewerker NKS) schreven hierover een artikel voor het tijdschrift Monumentaal. Geertje de Lange ging voor het artikel op bezoek bij kasteel de Geulle in Limburg en buitenplaats Herteveld aan de Vecht.
Meer informatie
Manifest Federatie Instandhouding Monumenten (FIM)
De Federatie Instandhouding Monumenten is de collectieve belangenbehartiger van particuliere monumentenorganisaties in Nederland. De FIM komt op voor de belangen van gebouwde, archeologische, groene en mobiele monumenten. De NKS ia aangesloten bij de FIM en heeft mede het Manifest Kabinetsformatie 2017 opgesteld. Lees het manifest via deze link. Meer informatie over de FIM via deze link.
Meer informatie
Boek van de Maand
Pareltjes kom je alleen bij toeval tegen volgens Judith Kuipéri, vrijwilliger bij de NKS voor de Dag van het Kasteel. Het leukste is het scharrelen op een boekenplank en dan plotseling een boek tegen komen waar je iets mee hebt. Zo stuitte zij in de bibliotheek op een boek over Huis Schelluinderberg. Het bleek zo`n pareltje te zijn dat je weer wijst op het belang van fysieke bibliotheken in deze steeds meer op digitale informatie gerichte maatschappij.
Meer informatie
Nog een aantal plaatsen beschikbaar voor excursies NKS
De NKS organiseert al vele jaren excursies voor haar donateurs. Inmiddels is de eerste inschrijvingsperiode geweest en er zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar voor de excursie naar Kasteel Rosendael en Landgoed Mensinge. Mocht u interesse hebben voor een van deze excursies als niet-donateur dan kunt u zich hiervoor nu opgeven. Op onze site kunt u meer lezen over deze excursie en u vindt een link waar u zich kunt opgeven.
Meer informatie
Ondersteun een onderzoek van de NKS
U kunt de Nederlandse Kastelenstichting, kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats op meerdere manieren steunen. Uiteraard kunt u regulier donateur of periodiek schenker worden. Maar u kunt nu ook een bepaald onderzoek financieel ondersteunen. De verschillende onderzoeken leiden over het algemeen tot een publicatie en er werken zowel stundenten, die intensief begeleid, als wetenschappelijk medewerkers aan mee. Op dit moment lopen er onderzoeken naar Buitenplaats Petersburg aan de Vecht, Huis Kernhem bij Ede en Partiuliere bewoning kastelen en buitenplaatsen in Nederland. 
Meer informatie
Korte Berichten
Zeventien markante monumenten behouden door subsidie provincie
Recensie in Adel in Nederland
Symposium `De geheimen van Oldengaerde ontrafeld`
Tentoonstelling `Rietveld in Slot Zuylen`
Buitenplaats Hofwijk doet mee aan museumnacht kids

© 2017 | Nederlandse Kastelenstichting, Kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats