Vastgoed als energieleverancier
Op dinsdag 25 oktober jl. was er een speciale bijeenkomst voor vastgoedeigenaren, rondom de vraag hoe je met elkaar kunt toewerken naar een energiepositief bedrijventerrein. Voor deze gelegenheid waren we te gast bij Deadline Producties, specialist in creatieve video content.
De bijeenkomst begon met inspirerende voorbeelden van Deadline Producties, waaronder een fragment uit een documentaire over waterstof in Nederland. Daarna vertelde Bas Brüll over de ontwikkeling van E-unit in Arnhem, het eerste energie ++++ project in Nederland. Alle technologie bij elkaar zorgt ervoor dat de panden zelfs energie leveren. Ontwikkelaars en woningbouwers zijn hier en daar bezig met zonnepanelen en een warmtepompsysteem, maar E-unit past alle technieken toe in één gebouw om daarmee 100% duurzaam te zijn: een dak en gevel vol PV-panelen, een batterij van 1 MW voor opslag, een ijswarmtepompcentrale voor verwarming en koeling, slimme software voor laden en ontladen van de batterij en een goed doordacht businessmodel waarbij de 41 units mede-eigenaar zijn van de essentiële infrastructuur en 10 jaar lang een gegarandeerde vaste energieprijs hebben.
Vervolgens nam Hugo Lijding nam de aanwezigen mee in een succesverhaal met bestaand vastgoed: de eigen panden op de Zeverijnstraat. Hugo vertelde over de investering in ruim 500 zonnepanelen, het inrichten van de infrastructuur en het opzetten van een energiecollectief met de directe buren. Veertien ondernemers hebben met elkaar één aansluiting bij Liander. Daardoor hoeven zijn maar één keer vastrecht en energiebelasting te betalen. Bovendien kunnen zij de zelf opgewekte energie delen. Ook een goed doordacht businessmodel. Hugo presenteerde ook ‘het grootste zonnedak van Hilversum’ en de plannen voor de stichting Toekomstbestendig Hilversum, van waaruit we met elkaar de collectieve projecten kunnen oppakken.
Nadien was er tijd voor discussie. Er kwamen vragen over de snelheid waarmee je kunt handelen als je zaken collectief ontwikkelt, er waren kritische vragen over de samenwerking met andere partijen en er werd bezorgdheid geuit over de realisatie van de zonnedaken nu de leveringsketen zo onder druk staat. Maar er stroomde ook veel positieve energie.
Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog lang nagepraat. Ideeën werden gedeeld en contactgegevens uitgewisseld.
We kijken terug op een leuke bijeenkomst bij een goede gastheer. Weer een stap dichter bij een energiepositief Hilversum Zuidwest!