Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
maart 2021
Nr. 122

Beleef de lente
Beleef de Lente
Ze volgen onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam.
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
Via www.volgdevos.nl kun je het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen


CITO eindtoets en entreetoets

In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
Niet alleen in groep 7 en 8, maar ook in groep 4 t/m 6 Kunnen kinderen tegenwoordig gratis online oefenen voor de Citotoets.
Veel leerkrachten “klagen” vaak dat het altijd een enorm karwei is om kopieerbladen uit te zoeken, te printen, etc. wanneer de CITO spellingtoets is geweest. Meester Frank heeft daar een antwoord op bedacht dat kan worden gebruikt om in ieder geval het zoeken naar en de verwerking van oefeningen van de verschillende spellingcategorieën te vereenvoudigen. Klik maar op:
Lente
Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen.
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10.
Hoeveel lettergrepen heeft het woord?
De grote rekendag


Tijdens de Grote Rekendag gaan de kinderen onderzoekend rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. En het is ook nog eens heel leuk!
Je neemt deel door het boek van de Grote Rekendag te bestellen via de knop Meedoen boven aan deze website. Het boek bevat al het materiaal dat je nodig hebt om met groep 1 t/m groep 8 aan de slag te gaan rondom het thema Op rekenreis. Geef je rekenonderwijs een extra impuls en doe ook mee!
Omdat het een bijzondere tijd is, zijn er dit jaar twee data gepland voor de Grote Rekendag: 24 maart en 23 juni. Kies de datum die het best in je jaarrooster past.
Wat is De Grote Rekendag?
De Grote Rekendag is een dag voor groep 1 tot en met 8 die helemaal in het teken staat van rekenen. Het is een dag van onderzoekend leren en speelse opdrachten. Een dag die laat zien dat rekenen meer is dan alleen sommen maken. Een dag die laat zien hoe leuk rekenen kan zijn.
De dag wordt elk jaar in het voorjaar georganiseerd. Meer dan duizend basisscholen uit Nederland en Vlaanderen doen mee.

Koningsdag
In 2021 zijn de koningsspelen op vrijdag 23 april. Als je mee wilt doen kun je je nu al HIER inschrijven
Week van het geld
Van 22 t/m 26 maart vindt weer de Week van het Geld plaats. Doe jij ook mee met jouw klas? Op de website kun je je aanmelden en gratis materialen bestellen
Tijdens de Week van het geld, maar ook gedurende het schooljaar kun je met het lesmateriaal van Wijzer in geldzaken aandacht besteden aan leren omgaan met geld.
Je kunt hier een aanvraag doen voor een gastles over leren omgaan met geld in jouw klas.
Stiften met dop
Het eenzame bestaan van stiften zonder doppen en doppen zonder stiften is vanaf vandaag afgelopen. Tape van elke set stiften de doppen met brede plakband aan elkaar en schrijf er eventueel een tafelnummer op. Zeg nou zelf, dit is toch even ideaal als eenvoudig?
Ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind. Het wordt dan ook van groot belang geacht dat opvoeders en onderwijsprofessionals samenwerken. Het uitgangspunt is dat wanneer er een gelijkwaardige samenwerking ontstaat tussen ouders en school, de kans vergroot dat kinderen zich beter ontwikkelen en ontplooien.
Wanneer gebouwd?
In welke periode is jullie school gebouwd? Je vindt het op deze 3D-kaart. Ga naar parallel.co.uk/netherlands/ en zoek het betreffende adres. Weet jij wat de oudste school van Nederland is?

Podcasts voor het onderwijs
Kom jij er door de werkdruk ook niet altijd aan toe om jezelf bij te scholen en vakliteratuur te lezen, maar wil je wel op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs? Dan zijn podcasts ideaal voor jou! Wat is er nou makkelijker dan op de bank, tijdens het strijken of tijdens een wandeling nieuwe feitjes en tips en tricks over het onderwijs te vergaren? Wij hebben tien interessante podcasts voor jou op een rij gezet.

Stoktrekken
Stoktrekken in de gymles. Nieuw spel in drie varianten

Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER
ParnasSys (toetsen in JSON-bestand)

Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd', groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Kinderboekenschrijver Jozua Douglas heeft een 5 delige grappencursus op zijn website gezet. In zijn boek 'De vreselijke tweeling' zitten ook veel 1 april grappen.
Leuk om de filmpjes eens te bekijken en om met de kinderen een grap in te studeren voor thuis!
Harm Hofstede maakte een leuke digibordgrap.
Zeg dat je met de hele klas een groepsfoto gaat maken met het digibord. Als de klas er goed voorstaat druk je op de rode knop en zie wat er gebeurd...
De 1 apriltoets is natuurlijk ook erg leuk. Maak een toets waarbij er tussen de algemene kennisvragen 'vreemde' vragen en opdrachten zitten zoals: 'Ga staan en weer zitten' of 'tik drie keer met je potlood op tafel'. Doe alsof het een hele belangrijke toets is en vertel dat de kinderen de vragen GOED moeten lezen. De laatste vraag op de toets vermeldt dat het kind de vragen goed gelezen heeft en alleen vraag 1 en 2 (schrijf je naam en de datum op) hoeft te maken en mag genieten van wat het om zich heen ziet. Hier een ervaring van juf Jedermann.
Ook juf Jedermann heeft een leuke 1 april grap om met de kinderen uit te halen.
Waar het mee te maken heeft? Strikdiploma's... Klik hier om te zien wat het precies inhoudt.
Nog meer voorbeeld grappen:
Plantjes
Plantjes hebben water nodig. Dat wordt te duur voor school. Alle kinderen moeten een fles water meenemen.
Shirt
Geef eind maart een brief mee waarin staat dat voor het gemak/ beter overzicht in de pauzes, de kinderen voortaan per klas een gekleurd t shirt aan moesten.
Lijstje erbij welke klas, welke kleur. Ingangsdatum 1 april
Luizen
Alle plantjes die dag door de luizenmoeder laten besproeien onder het mom van: dan krijgen die planten tenminste geen luizen. Kinderen moeten ook mee besproeid worden, preventief. (uiteraard met water)
WC-rol
Geef in de bovenbouw een brief mee waarin staat dat er zo vaak geklooid wordt met wc papier (steeds rollen weg) dat ieder kind voortaan zijn eigen rol moet hebben en die blijft dan in de klas. Je moet dan wel voor wat voorbereiding zorgen, zodat het echt lijkt:
- kom af en toe met commentaar op de klas over gerotzooi met wc rollen
- zet niet de datum van 1 april in de brief, maar zet erin dat het gewoon "per direct" ingaat. Geef de brief dan 31 maart mee.
- op de dag zelf ontvang je kinderen met "goed zo, zet je naam er maar op en zet hem daar maar op de kast" (plek vrijmaken), zo maak je het geloofwaardig. Pas later vertellen dat het een grap is (als alle kinderen er zijn en je hebt al een setje boze ouders bij je bureau staan).
Sportdag
Leerlingen moeten allemaal in sportkleding komen omdat er een toernooi is (of een sportdag ik weet het niet meer). Ze vonden het NIET LEUK toen ze hoorden dat het een grap was. Iedereen kwam in sportkleding.
Muts
Geef op 31 maart een brief mee dat er de volgende dag een proef gehouden gaat worden in overleg met de universiteit in de buurt: er is een vermoeden dat kinderen met een warm hoofd betere concentratie hadden. De volgende dag wordt dit ook in de klas bekeken. Alle kinderen moeten een muts meenemen en deze de hele morgen op houden.
Bacteriën
Met ingang van 1 april, mogen de kinderen de juffen geen hand meer geven (hier doen ze dat altijd bij binnenkomst) maar een hoofdknik. Er kan een heel verhaal bij over bacteriën en dat ze het in landen zoals Zweden ook zo doen.
Witte sokken
Hier moesten de kinderen allemaal witte sokken aan omdat ze zo de gewaxte vloer goed konden uitpoetsen.
Luizencontrole
Luizencontrole bij de deur van de klas. Iedereen die is goedgekeurd krijgt een soort van blauwe, papieren badmuts op. Reden: luizen-uitbarsting.
Gekke haren dag
Hier is het morgen gekke haren dag. Iedereen mag zo leuk mogelijk voor de dag komen. Degene met het leukste kapsel krijgt een prijs.
Handdoekje
Beste ouders,
De afgelopen weken zijn de kinderen actief geweest met het waterproject en het milieu. Als school vinden we het belangrijk om een milieubewuste organisatie te zijn. Wij zamelen o.a. oudpapier in en versturen veel post via de mail. Wij willen graag nog minder papier verspillen door de kinderen allemaal een eigen handdoekje te laten meenemen voor het afdrogen van hun handen. Morgen ontvangen wij haakjes om deze kleine handdoekjes aan de achterkant van de stoeltjes te bevestigen. Mocht u thuis dus een klein handdoekje met lusje hebben, wilt u dit dan aan uw kind meegeven. Alvast bedankt voor uw medewerking
De kleuters
hebben samen met de juf een andere juf voor de gek gehoden.
Er was namelijk een kindje heel erg gevallen in de klas, dit was eigenlijk geen echt kindje, maar een pop. En toen gingen wij naar een andere juf toe. De eigen juf ging ook mee. En toen ging die mee en de klas in en toen riepen wij allemaal snel 1 april!!!
Tja, die andere juf, die natuurlijk helemaal niets doorhad toen een juf en 26 kleuters in "paniek" naar haar toe kwamen...
Computers
De ontwikkeling van kinderen raakt ernstig in gevaar door al het digitale geweld dat op ze af komt. Ze kunnen zich minder goed concentreren, hun spreek- en schrijfvaardigheid wordt minder, ze kunnen geen stukken tekst meer lezen. We hebben daarom besloten om per direct alle tablets, laptops en computers weg te doen. Mocht u interesse hebben dan kunt u na schooltijd een apparaat ophalen. Alles wat we om 16.00 nog hebben staan gaat mee met het grofvuil.
Theater
Morgen gaan we met school naar het theater, groep 3,4 en 5. De vraag was nu of de kinderen in verband met deze voorstelling een atlas en een aardappel mee konden nemen.
Verkeersexamen
Het verkeersexamen in groep 8 vervroegd naar 1 april. De eerste vragen waren normaal, maar ze werden steeds raarder!
Parkeervergunning
Er was een school was die had gezegd dat ouders een parkeervergunning moesten kopen en dat ze anders niet meer bij school mochten parkeren. Dit vanwege de vele problemen die er zijn met auto's rond de school. Ze hebben heel veel boze mails gehad en er zijn daadwerkelijk ouders die zo'n vergunning hadden gekocht (bij twee mannen met geel hesje op school).
De gymleraar vroeg aan een leerling of die even een linkshandige hockeystick uit het materialenhok wilde halen. Toen zij weg was werd een andere leerling op pad gestuurd om bij de concierge het aardappeltrapje te halen. De rest van de klas lag helemaal krom van het lachen.
Prikje
Dochter kwam op 1 april thuis met pleister op de arm.
'We hebben een prikje gehad'.
Waaaaaaat?
'Mam, het jeukt, kun je de pleister er af halen?'
En onder de pleister stond...
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord.
Ga naar:
Ga naar:
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor

CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.

Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,