Producentbyrån Nyhetsbrev 19 mars 2019

Det har hänt förr och det kommer att hända igen. Ni vet när man sitter där och ska komma på någonting bra och intressant att skriva om, men det enda man ser på skärmen är ett tomt dokument.

Vi försöker ofta skriva om saker som kanske är större än oss. Mycket för att vi känner ett behov av att fundera kring hur saker egentligen hänger ihop och hur allting bara är delar av ett mycket större sammanhang. Som att konsten är en del av samhället, och att samhället är en del av konsten. Det kanske låter både flummigt och pretentiöst, men för oss handlar det om att se på det vi gör som en del av en större helhet.

Och det är ju alltså inte så att det inte finns något att skriva om. Vi har massa roliga projekt på gång, inte minst då den nya internationella dansfestival som vi håller på att ta form, och den kommande premiären av Danskompaniet Spinns föreställning Miramos. Vi arbetar med fantastiskt fina konstnärer av olika slag och vi arbetar med saker som vi verkligen brinner för.

Men just den här gången så kände vi oss lite oinspirerade i största allmänhet. Kan ju ha något med årstiden att göra också. Så vi låter det vara lite kort och lite oinspirerat såhär när våren tyvärr fortfarande känns lite långt borta. Men nu är i alla fall en hel massa ansökningar inskickade, så nu är det bara att hålla tummarna.

Vi hörs igen i april!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Äntligen är det premiär för föreställningen Miramos av norska koreografen Torgunn Wold. I den får du möta fyra fantasifulla varelser som är på tillfälligt besök här på vår blågröna planet. Nyfiket och undrande utforskar de världen. Miramos är en magisk och lekfull resa utanför tiden, bland färger, former och fantasier. Föreställningen riktar sig till barn från 6-9 år och familj. I föreställningen medverkar Spinns dansare Izabell Makiela och Felicia Sparrström samt gästdansarna Annika Vestel och Britta Kangas. Miramos har premiär på Frölunda kulturhus i Göteborg den 4 april 2019 och föreställningen spelas även på Hagateatern under veckorna 16 och 17 för både skolor och allmänhet. En perfekt Påsklovsaktivitet tycker vi! Se hela spelschemat här och boka din biljett här.

Lördagen den 30 mars kl 15 är det återigen dags för Relaxed Performance på Göteborgs konserthus där Danskompaniet Spinn och musiker ur Göteborgs Symfoniker bjuder in till en konsertform som utforskar och tillgängliggör. Här är både medverkande och publik med på noterna och alla, oavsett temperament, ålder och funktion, är välkomna att ta till sig upplevelsen på sitt eget sätt. På scenen medverkar nio musiker från Göteborgs Symfoniker tillsammans med Spinns dansare Izabell Makiela, konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg och Adam Henriksson från SpinnUnga. Mer information hittar ni här. Adam och Veera dansar även på Leva & Fungera på Svenska Mässan tisdagen den 26 mars, då i samband med att Göteborgs Symfoniker berättar om sitt arbete med att nå en bredare publik.

Sist men inte minst välkomnar Spinn nu Ellen Brodin från Kulturverkstan som kommer att göra sin LIA praktik hos Spinn. Hon lär få en händelserik, fullpackad och kreativ period med kompaniet.
 
foto: Lina Ikse
 
 
PROJEKT
Internationell dansfestival för barn och unga
För ett par veckor sedan var vi på Producentbyrån nere på Krokusfestivalen i Hasselt, Belgien för att både titta på föreställningar och knyta fler kontakter inför arbetet med vår kommande dansfestival. Under festivalen passade vi även på att få till ett möte med våra tre curators Adjjima Na Patalung som är festivalchef för The Bangkok International Children’s Theatre Festival (BICT Fest), Gerhard Verfaille som är konstnärlig ledare för just Krokusfestivalen och Peter Sunesson som till vardags arbetar med bl.a. Salto! på Dansstationen i Malmö. Våra tre curators, plus vår egen curator Malin Enberg, har nu skickat in de föreställningar som de skulle vilja se på festivalen i mars 2020 och nu börjar det svåra jobbet att börja välja bort för att i slutändan få till ett riktigt grymt program.

Parallellt med detta arbetar vi nu intensivt med att knyta så många spännande samarbetsparter till festivalen som vi bara kan, både lokalt, regionalt, nationellt och även internationellt. För oss handlar det om att tillsammans skapa en festival som är både bred, relevant, konstnärligt intressant och som också är väl förankrad hos alla de som ska vara en del av festivalen. Några av de kommuner som ska vara en del av festivalen är Ale, Härryda, Lerum, Trollhättan, Uddevalla, Vara och Vänersbrog och utöver dessa skissar vi även på samarbeten med Göteborgsbaserade arrangörer och scener som GöteborgsOperan, Göteborgs dans- och teaterfestival, Blå stället och Frölunda kulturhus. Det blir roligare om man gör saker tillsammans!
 

Förstudie Västsvensk guide
Som vi skrivit om tidigare så har vi under 2018-2019 arbetat på en förstudie tillsammans med GAC – Göteborg Artist Center. Syftet med den här förstudien har varit att genomföra en genomlysning av regionens professionella fria musikaktörer verksamma inom kammarmusik, jazz, världsmusik, elektronisk musik/ljudkonst och olika sinsemellan gränsöverskridande uttryck med tanken om att hitta nya möjligheter vad gäller att synliggöra de respektive verksamheterna för en bredare publik. Sett ur ett längre perspektiv är ambitionen att belysa fältet och skapa fler möjligheter för att visa upp den omfattande mängd och det stora antal musikupplevelser och ljudande konst som Västra Götaland och dess utövare uppbringar och kan erbjuda. Arbetet syftar inte minst till att undersöka förutsättningarna hos de regionala aktörer som inte har tillgång till de nätverk som aktörer i Göteborg i viss mån redan besitter. Det vi kan se redan nu är ett fortsatt stort behov av samlande insatser på flera plan, inte minst vad gäller att synliggöra alla de arrangemang som presenteras för en bredare publik.

Rapporten har nu gått ut på remiss till de aktörer och organisationer som vi har samtalat med och undersökt under det här arbetet och vi siktar på att ha klart den slutgiltiga versionen till månadsskiftet.
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration och tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling. Vi jobbar också vidare med Malmöbaserade Kompani Kanalje.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se