Producentbyrån Nyhetsbrev 20 mars 2024

Det är nu lite mer än en dryg vecka sedan den tredje upplagan av dansfestivalen Step avslutades på Mölnlycke kulturhus. Under fyra dagar presenterades nästan 40 programpunkter på tio spelplatser i fem kommuner i Västra Götaland och Halland.

Så här i efterhand är det nästan lite svårt att ta in all den värme som vi både möttes av och såg under festivalen. Samtalen i Folkteaterns foajé efter branschprogrammets avslut som aldrig ville ta slut, mötet mellan de äldre och barnen på Sandarnas vård- och omsorgsboende, hur folk tjatade sig in på föreställningar som de bara måste se, alla nya kontakter som knöts, alla skratt och engagerade frågor och funderingar. Det var varma hurrarop om hur viktigt det arbete vi gör med Step är, och hur fint det är att se en festival där barnen upplevelse så tydligt stod i centrum.

Som med alla större projekt som en planerar så har vägen fram till Step 2024 inneburit både toppar och dalar. Det är inte alltid helt enkelt att driva en festival som bitvis är så komplex i sin struktur som Step är. Men när en ser barnen skratta så att de kiknar, eller hur de helt går upp i föreställningen så bleknar alla tidigare hinder och motgångar. När en ser allt detta så blir det så självklart att det är värt allt arbete. Att veta att det vi gör verkligen når en publik är egentligen allt som betyder någonting. Att vi med Step kan vara med och skapa någonting som är en positiv kraft känns helt fantastiskt. Så ett stort tack till alla som har hjälpt oss göra det här – medverkande, deltagare, samarbetsparter, bidragsgivare – utan er inget Step.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Nu på lördag den 23 mars är det dags för Danskompaniets Spinns familjeföreställning Miramos på Redbergsteatern, i Göteborg. Föreställningen spelas kl 11-12 och kl 14-15 och arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Det är fri entré men du behöver boka din plats här. Föreställningarna har möjliggjorts genom ett statsbidrag för att stödja användningen av det finska språket, tvåspråkighet och den sverigefinska kulturen som Danskompaniet Spinn fått ta del av via Göteborgs Stad. 
 
Den 2 april återvänder Danskompaniet Spinn till Drottning Silvias barnsjukhus och lekterapin för att genomföra sin populära föreställning SpinnOut, ett improviserat dansäventyr för alla åldrar. Under dagen ger Spinn även workshops.
 
Förra veckan deltog dansare från Spinns ensemble i träning och workshops inom projektet Vidare som drivs av Språng i samarbete med Dansalliansen. Det blev en mycket uppskattad vecka som avslutades med ett artist-talk med koreograf och professor Kathryn Ricketts, som delade med sig av sina kreativa metoder. Vi vill också passa på att tipsa om webbplatsen minoritet.se, om de nationella minoriteterna, där det nu finns en artikel om Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg.
 
Bild från föreställningen Miramos. Foto: Lina Ikse
 
 
PROJEKT
Step
Den tredje upplagan av Step är över. Och vilken fantastisk festival det blev! Sammanlagt presenterades nästa 40 programpunkter på tio spelplatser i fem kommuner i Västra Götaland och Halland. Barn, unga, vuxna och äldre i Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka och Lerum fick möjlighet att ta del av föreställningar från Skottland, Belgien, Danmark och Sverige.

Vårt internationella branschprogram samlade över 60 personer från Skottland, Thailand, Norge och Sverige. Under tre dagar samlades branschen på Kungsbacka Teater, House of Possibilitas och Folkteatern i Göteborg för att lyssna på samtal om samverkan mellan den fria dansen och institutionerna, kopplingen mellan scenkonsten och skolan, arbetet med internationella nätverk och festivaler, konstnärliga processer och mycket mer. Som en del av Step Extended presenterades även fem Västsvenska danskonstnärer och kompanier för branschdeltagarna.

Nytt för Step 2024 var samarbetet med Rum för Dans och Kungsbacka Teater där branschprogrammet inleddes och där även hela festivalen invigdes den 6 mars. Förutom tal av Hanna Schölander, ordförande i Driftnämnden Kultur och skola i Region Halland, förgylldes invigningen med ett storslaget dansnummer av elever från kulturskolan i Angered under ledning av Jenny Larsson.

Vi vill tacka de medverkande kompanierna, våra samarbetsparter, arrangörer och bidragsgivare för att ni tror på det vi gör och för att ni vill göra det tillsammans med oss. Och sist men inte minst – ett stort tack till alla ni som tog del av de föreställningar och samtal som presenterades under Step 2024!

www.stepfestival.se
 
Peekaboo Poncho på Mölnlycke kulturhus.
 
 
CALS
Inom arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden är vårens unga medskapare inne på slutspurten av sina respektive produktionsprocesser. I helgen filmade de unga dansarna från fritidsgården Timjan sina sista dansfilmer. Som stöttning i processen har de Agnes Nordin och Madelene Hoff från Kompani Catapult, samt filmaren Robin Ahlqvist. Dansarna har valt att jobba platsspecifkt med flera korta dansfilmer. Platserna, som är utspridda i Vänersborg, har blivit utvalda av dansarna men också av andra ungdomar från fritidsgården Timjan. Söndagen den 28 april blir det premiärvisning på biblioteket i Vänersborg, adress Köpmansgränd 1. Det bjuds på filmvisning, bubblande dryck, dans-och-film-workshop och mingel. Är du intresserad av att komma? Maila hedda@producentbyran.se, senast 15 april.
 
Balettakademin i Göteborg jobbar studenterna från klass D2 med de sista detaljerna tillsammans med konstnärliga ledaren Denny Hultén och filmaren Robin Ahlqvist. Klass D2 har arbetat fram ett dansfilmsverk utifrån en liveföreställning som de skapat parallellt med CALS. Det filmade verket blir ett koncentrat som lyfter fram essensen från liveföreställningen. Både dansfilmen och liveföreställningen kommer presenteras på Dansens dag, måndagen den 29 april på Vara konserthus. Mer info om kvällen samt biljettlänk hittar ni här. Varmt välkomna!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Liza PenkovaKarolin Kent, Ina Dokmo, Moa Sahlin, Jenny Larsson och Tanja Andersson, projektet Visit Nabo Artbook och scenkonstkollektivet Dråpera

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se