Westerlo - mei 2015
Jaargang 5 - nummer 5
Opgelet! : op zaterdag 2 mei is de bib gesloten (brugdag)
 
  Inhoud
 
 
Nieuw: Dwarsliggers!

 
 
Dwarsliggers zijn complete boeken in een handig zakformaat, net zo klein en licht als een mobiele telefoon én 100% leesbaar. Vanaf deze maand kan je ze ook in onze bib ontlenen. Perfect voor in de trein, op het strand of in bed!
 
Onze startcollectie bestaat momenteel uit 130 stuks, de meeste vrij recent.
 
In de catalogus vind je alle titels makkelijk terug op volgende wijze:
1. in de zoekbalk tik je "dwarsliggers" in.
2. je verfijnt vervolgens in de linkerkolom op reeks "dwarsliggers".
 
Veel leesplezier!
 
 
 
Leestips

In de kou, in bed, op schoot, in een hangmat, in ’t geheim en natuurlijk in de trein. Iedereen leest. Maar wat leest een mens zoal? Op iedereenleest.be vind je duizenden leestips. Van en voor lezers. Je kan boeken zoeken uit verschillende categorieën maar ze hebben ook een boek dat past bij de stemming van het moment.

Bovendien komen er steeds leestips bij. Je kan namelijk zelf toevoegen op deze site. 
 
Benieuwd naar andere leessites, lezerscommunities, boekenblogs, online recensies en de lijst van de literaire prijzen? Neem hier een kijkje!
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes

Onze voorleesvrijwilligers staan ook deze maand weer paraat en verwennen de allerkleinsten met de mooiste verhalen, soms met een kleine act, wat muziek en heel veel zin om plezier te maken!
 
Op woensdag 27 mei wordt het brullen, piepen, en kwaken in de bib met de beste dierenverhaaltjes.
 
Om 14 uur zijn de kindjes uit het eerste en tweede kleuterklasje welkom, om 16 uur lezen we voor de kindjes van het derde kleuterklasje en het eerste leerjaar.
 
Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.
 
 
 

 
Kelly's Tijdschriften Tips
 
 
Zoals we in vorige nieuwsbrieven reeds aangegeven hebben is de tijdschriftencollectie  van de bib grondig vernieuwd.
In deze nieuwe rubriek schotelen we je elke maand een nieuw én een "oud" tijdschrift voor. 
 
Nieuw : DOBBIT Magazine :
Steek je graag zelf de handen uit de mouwen?
Dan vind je in dit tijdschrift alles over klussen, gereedschap, renovatie, decoratie voor huis en tuin....
Een aanrader voor de doe-het-zelvers onder ons.
 
Psychologie Magazine :
Een magazine dat reeds lang in onze collectie zit en dat de perfecte balans biedt tussen populair en wetenschappelijk. 
Je vindt hierin artikels terug over gevoelens, relaties, persoonlijkheid, maar ook samenleving, cultuur en werk worden belicht.
 
P.S. : al onze tijdschriften worden ook uitgeleend, behalve het laatste nummer. Dat kan je terplekke inzien en evt een artikel uit kopiëren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo : Team Lou - Sylvia Tops
 
 
 
De 19-jarige Sylvia Tops uit Heultje is al van jongs af aan begeesterd door strips. Vanaf nu vind je het eerste exemplaar van Team Lou, een stripreeks die ze zelf uitwerkte, in onze bib.
 
Het mysterieuze hotel staat voor avontuur, spanning en vooral een flinke dosis humor.
Niet alleen haar eigen hond bood inspiratie, andere personages zijn gebaseerd op twee nonkels van Sylvia, haar moeder en zelfs op zichzelf.
 
Van 1 tot 12 mei kan je in het gemeentehuis tijdens de openingsuren trouwens terecht voor een tentoonstelling van Sylvia's werk. Buiten haar strips is zij immers ook actief bezig met schilderen in acrylverf. 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
Een meisje is maar half af is het ontroerende en aangrijpende verhaal over de relatie van een jonge vrouw met haar broer - een liefdesgeschiedenis, maar een die overschaduwd wordt door de hersentumor waaraan de jongen sinds zijn jeugdjaren lijdt.
De roman biedt een rauw, soms schokkend inzicht in de gedachten, gevoelens en verwarde seksualiteit van de kwetsbare, eenzame hoofdpersoon. 
 
Eimear McBride vertelt het verhaal in korte, heftige zinnen en flarden - vaak onaf, maar met het bedwelmende ritme van 
goede muziek. Het leverde de auteur vergelijkingen op met het werk van Beckett en Joyce. 
 
"Een krankzinnig boek, een ware tour de force, zo niet voor de schrijver dan wel voor de lezer. Zaak is om je over te geven aan proza dat op je afkomt als een geplaagde geest, iemand die zich binnenstebuiten keert, niet bang is voor de bodem. Maar vooral: proza van een schrijver die weer helemaal opnieuw heeft bedacht hoe ze moet schrijven, hoe ze iets levends kan opwekken met letters." - Marja Pruis, De Groene Amsterdammer

"Onvergetelijk. Ik was diep onder de indruk. Schrijven op dit niveau is zeldzaam en verdient een wereldwijd lezerspubliek." - The Times

"Dit boek zal iedereen die het leest diep beroeren en niet meer loslaten." - Sunday Times
 
 
 
de eerste pagina's
  
Andere blikvangers:
 
 
 
 
 
een voorproefje?

Het heeft vijftien jaar en twaalf romans geduurd voor John Boyne over zijn vaderland Ierland kon schrijven. Het ­resultaat is een van zijn krachtigste boeken ooit. Met De grote stilte snijdt hij een gevoelig onderwerp aan. De afgelopen jaren werd Ierland opgeschrikt door verschillende misbruikzaken binnen de katholieke kerk. De daders konden daar lange tijd mee wegkomen, dankzij het wegkijken van officiële instanties binnen de kerk. Die stilte speelt een grote rol in deze roman.
 
Kleine mechanieken van Philippe Claudel is een bundel van dertien verhalen die zich afspelen in duistere en magisch-realistisch aandoende werelden.
Stuk voor stuk zijn het juweeltjes in stijl, altijd herkenbaar voor de liefhebbers van zijn werk.
De jonge Marie-Laure is blind. Als ze twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. 
In een mijnstadje in Duitsland groeit Werner Pfennig op in een weeshuis. Hij belandt bij de Hitlerjeugd en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
Als je het licht niet kunt zien stond vorig jaar in het lijstje van tien beste boeken volgens de New York Times Book Review en sleepte onlangs de prestigieuze "Pulitzer Prize voor Fictie" in de wacht. Meer info op: http://www.alsjehetlichtnietkuntzien.nl.
 
Een jonge eendenhoeder ondergaat een inwijdingsrite. Moderne stadsjongeren worden tewerkgesteld in een ouderwets plattelandsdorp tijdens de Culturele Revolutie. Een dikke man wil nog dikker worden. Een zakenman belt zijn ex op oudejaarsavond. Allemaal zien ze hun dromen en verlangens botsen met de werkelijkheid. Met een breed scala aan personages schetst Bi Feiyu in Krekel krekel, niet zonder humor, de verwarring van zijn generatie, die de duizelingwekkende veranderingen van het hedendaagse China maar amper lijkt te kunnen bijhouden.
 

 
boekentrailer
 
de eerste hoofdstukken
 
Het afgelegen dorpje Neerloo wordt opgeschrikt door de verdwijning van de veertienjarige Mieke Nanninga. Al snel gaat de verdenking uit naar de Afghanistanveteraan Meindert Oosting, die aan de rand van het dorp een teruggetrokken bestaan leidt. Mieke was de enige met wie hij een vriendschapsband had.
De Veteraan van Johan Faber is een aangrijpende, verrassend actuele roman over heldendom, eenzaamheid en verboden vriendschap, over de
drang naar verlossing en een oorlog die nooit eindigt.
 
"Wil je met me spelen? Mijn naam is Francis Ackerman jr. Ik ben wat men wel een seriemoordenaar noemt.
Al mijn slachtoffers ­krijgen een eerlijke kans, ik dood niet zomaar. Ik speel een spel met ze.
Wie wint, overleeft. Ik heb nog nooit verloren.
De meeste mensen zullen van mij gruwen. Sommigen zullen mij aanbidden. Zij zijn net als ik. Maar iedereen zal zich mij herinneren. Mijn naam is Francis Ackerman jr. Ik ben de nacht, en ik wil een spel met je spelen." Ik ben de nacht van Ethan Cross.
 
In een poëtische en filosofische stijl rijgt Jon Kalman Stefánsson in Vissen hebben geen voeten menselijke geschiedenissen aan elkaar, vol liefde, verlies, geweld en met op de achtergrond een zee vol vissen waarop niet gevist mag worden.
Dit alles tegen het decor van de donkerste regio van IJsland.
 
Met haar ouders, oudere broer Lowell en zusje Fern heeft Rosemary een in vele opzichten idyllische jeugd in een bouwvallige boerderij.
Tot ze op een dag uit logeren wordt gestuurd en bij thuiskomst ontdekt dat Fern is verdwenen.
Er wordt nooit meer over haar gepraat, maar de levens van alle gezinsleden zijn blijvend ontwricht. Het kost Rosemary jaren om te ontdekken wat er werkelijk is gebeurd en wat de relatie is met het werk van haar vader, een beroemde professor in de gedragspsychologie.
Totaal door het dolle heen van Karen Joy Fowler.


nieuwsgierig?
 
 
de eerste pagina's

Nicci French staat nog steeds garant voor kwaliteit.
Het Britse schrijversechtpaar Sean French en Nicci Gerrard debuteerde eind jaren 90 met Het geheugenspel.
Het werd meteen een bestseller.
Met de twee volgende titels, Het Veilige Huis en Bezeten van mij vestigden ze zich als vaste waarde in het wereldje van de literaire thrillers.
Daarna was het even wat minder qua verkoopcijfers maar met de Frieda Klein reeks hebben ze een nieuw elan gevonden.
 
Denken aan vrijdag, het onderhand al vijfde deel uit de reeks, is weer een echte vintage Nicci French.
 
Uit de Thames wordt het lijk van een man met opengesneden keel gevist.
Hij is onherkenbaar want hij heeft al een hele tijd in het water gelegen.
Het enige aanknopingspunt is een ziekenhuisbandje om zijn pols met daarop de naam Frieda Klein.
Gauw blijkt dat psychotherapeute Frieda Klein een wel heel persoonlijke band had met het slachtoffer....

 
Orgelman op cobra.be
 
 
Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Was zijn bestaan als balling vanaf 1933 moeilijk, aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne. Niks restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum.
En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw.
Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.
 
Je leeft maar één keer, maar hetzelfde kan gezegd worden van sterven. Een goede aanpak van de laatste fase van je leven kan je toelaten op een mooie manier afscheid te nemen. Als ik er niet meer ben van Manu Keirse is bedoeld voor iedereen die zich wil voorbereiden op het levenseinde, maar ook voor mensen die anderen hierin willen bijstaan. 
In Fabiola en Franco focust historica Anne Morelli op Fabiola's link met Franco, de generalísimo die meer dan dertig jaar met ijzeren hand haar geboorteland regeerde.
Toen haar verloving met Boudewijn bekend raakte, klonk het nochtans dat er geen banden waren. Met geschiedkundige werken, krantenartikels en archiefstukken weerlegt Morelli die bewering. Ze toont niet alleen aan hoe Franco Boudewijn en Fabiola in de watten legde, maar ook hoe ons toenmalige vorstenpaar tot het bittere einde met Franco bevriend bleef en zelfs een zielsverwant in hem zag. 
 
Temperamentvolle kinderen zijn intens en gevoelig en hebben een sterke eigen wil. De positieve kant van hun gevoeligheid is dat ze zich goed kunnen inleven, hevig genieten van kleine dingen en heel enthousiast kunnen zijn.
Maar zo raken ze ook snel overprikkeld, komen ze pas in beweging als ze dat zelf willen en leren ze het best door dingen zelf te ervaren. Eva Bronsveld schreef een boek vol handvatten en tips voor het opvoeden van temperamentvolle kinderen.
 
 
Jan van den Berghe over Boudewijn en Franco op Radio 1

 
de auteur op Radio 1
 
 
 
 
 
Recycle!: een rijk geïllustreerd boek over afval als grondstof van de toekomst. Geen enkele grondstof biedt meer mogelijkheden dan alles wat wij dagelijks weggooien. En net zoals de natuur geen afval kent, is de mens goed op weg om alles te hergebruiken. Dat denken in materiaalkringlopen is ook de enige weg vooruit als we onze planeet leefbaar willen houden. Recycle! is een ambitieus boek dat een fascinerende en soms ontluisterende reis biedt doorheen onze wegwerp- en recyclagemaatschappij. 
 
Nergens is de diversiteit om leuke dingen te doen en lekkers te proeven zo groot en toch zo dichtbij als aan zee. In 365° kust verzamelden de auteurs meer dan 365 tips om het ganse jaar door te genieten van al het fijne dat onze kust en polders te bieden hebben. De uitvalsbasis vormen de tien kustgemeenten: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist en zo kunnen tips en trips naar hartenlust gecombineerd worden.
KVLV geeft al jaren naaicursussen over het hele land. Die kennis en ervaring hebben ze nu gebundeld in een nieuw patronenboek. Leer aan de hand van vier basismodellen een tof retrohemd of een elegant bloesje naaien. Alles wordt stap-voor-stap uitgelegd met eenvoudige illustraties en dankzij de duidelijke werkbeschrijvingen kun je meteen aan de slag. 
Hemden & Bloesjes bevat modellen voor kinderen en volwassenen en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. 
 
Kiemen kweken in je eigen keuken is gemakkelijk en het resultaat is heerlijk. Rita Galchus laat je stap voor stap zien hoe je het doet en waarom het zo leuk en gezond is. In dit boek vind je alles over de achtergronden van het kiemen kweken. Het hele jaar door kun je immers genieten van verse en gezonde bonen, granen, groenten, tarwegras en meer! 
 
 
enkele downloads, horende bij het boek
 
 
de trailer
 
De tweede reeks van The Fall is opnieuw een bloedstollend kat en muis spelletje tussen detective Stella Gibson (Gillian Anderson/X-Files) en seriemoordenaar Paul Spector.
Jamie Dornan kruipt opnieuw in de huid van de seriemoordenaar.
Hij was ook te zien in Flying Home, de laatste film van Dominique Deruddere, maar dankzij zijn vertolking van Christian Grey in 50 shades of grey is hij pas echt doorgebroken bij het grote publiek.  
 
Welp is het regiedebuut van Jonas Govaerts en de eerste Vlaamse horrorfilm ooit.
Het vertelt het verhaal van Sam, een twaalfjarige jongen die met zijn scoutsgroep op kamp trekt en daar een bloedstollend avontuur beleeft.
 
 
 
 
de trailer
 
Denemarken mag dan een klein landje zijn, het was de laatste jaren "marktleider" op gebied van steengoede krimi's als The Killing en The Bridge.
Net wanneer je je buik vol had van al dat thrillergeweld kwamen ze op de proppen met de verslavende politieke saga Borgen.
Hun nieuwe paradepaardje is 1864.
In deze duurste Deense serie ooit, 23 miljoen euro voor 8 afleveringen of 48.400 euro per minuut, kom je heel wat bekende acteurs tegen.
Soren Malling (The Killing & Borgen), Pilou Asbaeck (The Killing & Borgen) en Sidse Babett Knudsen (Borgen) zijn maar enkele van de gezichten die je zeker zal herkennen.
De reeks draait rond de felbevochten tweede Deens-Pruisische oorlog, met als inzet de hertogdommen Sleeswijk en Holstein.
Maar meer dan over de oorlog gaat de reeks over een ongewone driehoeksverhouding.....
 
 
 
 Een voorsmaakje
 
In Mr Turner schittert Timothy Spalding als William Turner, de beroemde Britse kunstschilder uit de 18e eeuw.
Hij werd vorig jaar daarvoor bekroond als beste acteur op het filmfestival van Cannes.
De prent volgt het leven van de kunstenaar, die bekend werd om zijn landschappen en zeegezichen, tot aan zijn dood in 1851.
Regie is in de handen van Mike Leigh. (Another Year, Secrets and Lies)
  
Listen very carefully : I shall say this only once : de complete Allo, Allo serie van Jeremy Lloyd en David Croft is "in the building".
Alle 9 seizoenen in 1 box : goed voor meer dan 2.500 minuten kijkplezier!
 
Willy Deville, echte naam William Borsey is een echte cultfiguur. Verslaafd aan drank en drugs en te vroeg de eeuwige jachtvelden opgezocht (2009) maar wat een artiest!
Hij is gestart in de legendarische nachtclub CBGB in New York en doorgebroken met Le Chat Bleu (1980).
Met zijn band Mink Deville scoorde hij tal van hits, maar hij bracht ook verschillende solo cd's uit als Willy Deville.
Op Collected 1976-2009, vind je ze allemaal terug.
Van Spanish Stroll, over Mazurka, tot Carmelita en Just to walk that littel girl home.
 
 
 
 
 
Sweet Caroline
 
Volgens muziektijdschrift Oor is Roosbeef momenteel de beste band van Nederland.
En dat zou wel eens kunnen kloppen.
Opgericht in 2003 door Roos Rebergen, die toen 15 jaar oud was, is de grote doorbraak nu een feit.
Roosbeef is niet alleen de band van Roos Rebergen maar net zo goed die van Tim Van Oosten (Het Zesde Metaal), Tom Pintens (ex-Zita Swoon) en Tijs Delbeke (Sir Yes Sir).
Kalf is haar derde album.
 
Minder bekend maar zeer sterk : Teho Teardo.
In 2013 scoorden ze al met het schitterende Still Smiling (samenwerking met Blixa Bargeld).
Hun laatste cd Ballyturk, de minimalistische instrumentale soundtrack bij een toneelstuk van de Ierse auteur Enda Walsh, is alweer een echt pareltje.
 
  Just to walk that little girl home
 
Neil Diamond daarentegen is nog steeds alive and kicking.
Vorig jaar bracht hij nog een nieuwe cd, Melody road, uit en onlangs verscheen
De neerslag van zijn legendarische optredens in de Greek Theatre in Los Angeles.
Neil Diamond kan putten uit een berg onsterfelijke hits : Sweet Caroline, Girl, you'll be a woman soon, Holy Holy, Solitary Man, Red, Red Wine.....
De levende legende met een ijzersterke livereputatie komt op 21 juni (begin van de zomer!) naar het Sportpaleis in Antwerpen.
 
 
 
 
 De Schelde
 
 
 
 
 
 
 
 
Rita's Ride
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Rita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hitte van het bloed - Irène Némirovsky
 
Silvio is na vele jaren rondzwerven teruggekeerd naar zijn geboortestreek, een idyllisch dorpje in Frankrijk. Op zijn oude dag ziet en observeert hij het leven van zijn familie en de dorpelingen heel anders dan toen hij als jonge man de streek ontvluchtte.
 
Zo ontdekt hij dat het schijnbaar rustige en saaie leven hier meer geheimen verbergt dan men vermoedt en veel ingewikkelder lijkt.
Oude herinneringen aan vurige hartstochten brengen Silvio's eentonige bestaan in de war...
 
Een prachtig verhaal vol verrassingen, deed mij denken aan de film Jean de Florette met Gérard Depardieu. 
 
 
De kat - Takashi Hiraide
 
"Pukkie", de eigenzinnige en avontuurlijke kat van de buren brengt heel wat emoties teweeg wanneer zij haar intrede doet in het huis en het leven van een jong Japans koppel.
 
Zonder het te beseffen brengt dit dier hen tot een andere levenswijze.
Je hoeft geen kattenliefhebber te zijn om dit mooi, melancholisch en een beetje filosofisch verhaal te waarderen.
 
Het leest fijn en is rustgevend. 
 
 
 

 
naar inhoud
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je van thuis uit ook ons digitaal krantenarchief kan raadplegen?
 
 
Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een "Mijn Bibliotheek profiel".
 
Via onze catalogus kan je dan in het archief zoeken.
 
 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
 
 
 
 
De bib is gesloten op:

vrijdag 1 mei
zaterdag 2 mei
donderdag 14 mei
maandag 25 mei.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: