Nieuwsbrief Senia
Januari 2021

 
 
Beste lezer,
 
In uw inbox alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar, waarin we vooruitkijken naar 2021. Er start in januari een mooi project rondom leesclubs Biografieën waar we graag uw aandacht voor willen vragen. En de online leesclubs blijken een succes, dus ook daar leest u meer over!
 
Daarnaast is dit de laatste nieuwsbrief die samengesteld is door mij, Nienke Timmers. Ik neem afscheid van Senia en ga vanaf januari aan de slag als marketeer bij VBK Uitgevers. Ik kijk met plezier terug op mijn tijd bij Senia en wil iedereen danken voor de fijne samenwerking.
 
Het hele team van Senia wenst u een goed uiteinde en een mooi en hoopvol begin van het nieuwe jaar!
 
Een hartelijke groet van
Ineke, Marijke, Joke, José, Linda en Nienke
 
 
Ons kantoor in Olst is gesloten van di. 22 december t/m ma. 4 januari, maar
de online-activiteiten gaan de komende weken gewoon door.
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter


Senia in beeld
 
We gaan helpen met online boek/muziek bespreken

In de vorige nieuwsbrief hebt u gelezen dat ik een poosje interim-directeur zal zijn bij Senia. Ik was op 1 september vorig jaar met pensioen maar ben even terug tot in de ontstane vacature van directeur is voorzien.


    
We gaan de komende tijd meer online-activiteiten organiseren. En we gaan iedereen helpen die ertegen op ziet, maar het toch wil proberen.

Online een boek bespreken is voor bijna iedereen 'tweede keus', maar voorlopig misschien wel de énige mogelijkheid.
 
We gebruiken het liefste het programma Meet.Jitsi. Omdat het gemakkelijk te bedienen is, gratis is, en veilig.

Wie eens wil uitproberen hoe het werkt, nodig ik uit om op dinsdag 22 december of donderdag 24 december tussen 10.00 en 12.00 uur dit internet-adres in te typen:
https://meet.jit.si/ProefGesprekSenia. Let op, geen www erbij. Zoek het dus niet via Google. Als het goed gaat, treft u mij dan op uw scherm om u wegwijs te maken.
Als alle 9.700 deelnemers van Senia tegelijk inloggen, wordt het een Babylonische spraakverwarring maar dat is dan ook wel weer een grappig experiment.

Vriendelijke groet, Ineke van de Rotte - interim-directeur
 
 
Zin in een (extra) leesclub online? Begin deze week nog!

In deze tijd blijft er weinig anders over dan veel boeken te lezen. En dan is het leuk om het boek dat je net gelezen hebt te bespreken met anderen. Zeker als je éigen leesclub tijdelijk stil ligt.
Daarom openen we vanaf vandaag de mogelijkheid om tijdelijk in een éxtra leesclub mee te doen. Een leesclub online. Als je dat wilt, helpen we je de eerste keer met de techniek van het video-bellen.
    
Hoe werkt het?
  • Je meldt je aan en geeft je voorkeur op, voor literatuur of non-fictie.
  • Wij brengen je met andere belangstellenden in contact. Het grappige is dat die overal in Nederland kunnen wonen.
  • Je kiest samen drie boeken uit de keuzelijsten van Senia.
  • Wij sturen je digitaal de leeswijzers.
  • Je kunt meteen beginnen. Wie weet deze week nog.
  • De kosten zijn € 21,50. De rekening ontvang je later.
Meer info en aanmelden via deze speciale web-pagina
Josée Zuiver uit Eindhoven gaat de belangstellenden met elkaar in contact brengen. Wil je ook meedoen om online-leesclubs tot een succes te maken? Stuur dan een mailtje aan ivanderotte@senia.nl
   
 
 
In gesprek met Grietje Braaksma,
boekhandelaar in Utrecht

Ze kwam toevallig in het boekenvak terecht, omdat ze niet wist wat ze wilde gaan studeren. Inmiddels zit ze daar nu al veertig jaar.


 
Tegenwoordig is Grietje Braaksma bedrijfsleider van stadsboekhandel Broese in hartje Utrecht. Toen ze deel uitmaakte van het boekenpanel van De Wereld Draait Door, waarin het Boek van de Maand werd besproken, werd ze min of meer een Bekende Nederlander.

Grietje Braaksma is een bevlogen boekhandelaar. Wil de Graaf zocht haar op voor een interview.
 
    
Tips voor Senialeden
 
P.C. Hooftprijs 2021 naar dichter Alfred Schaffer
 
Alfred Schaffer (1973) zal in mei 2021 de P.C. Hooftprijs in de categorie poëzie mogen ontvangen. De P.C. Hooftprijs is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre. Schaffer debuteerde in 2000 en heeft sindsdien tien bundels gepubliceerd. Zijn meest recente uitgave is Wie was ik (2020). Hij woont en werkt in Zuid-Afrika, waar hij als lector verbonden is aan de Stellenbosch University.
 
Bij Senia zijn we bezig met de voorbereiding van leesclubs Poëzie. Hebt u belangstelling om mee te werken aan de start ervan? Stuur een e-mail aan info@senia.nl
 
    
 
 
Musea vanuit huis


 
Juist in een tijd waarin het zo fijn is om je in een warm museum te laven aan - bijvoorbeeld - mooie kunst, zijn alle musea noodgedwongen gesloten. Gelukkig geeft de website museum.nl heel veel tips voor de leukste evenementen die je vanuit de luie stoel kunt bezoeken. 

Ga naar www.museum.nl/nl/tip-voor-thuis, er zit vast iets moois voor u tussen!

    
 
 
Adventskalender

Kent u de Adventskalender van NPO Radio 4 al? Elke dag een mooi muzikaal cadeau!
Ga naar de website van radio 4 en geniet van prachtige kerstmuziek. 

 
 
Recensie Namaah - Sarah Blake


 
Wist u dat er voor elk Senia-programma de mogelijkheid bestaat een eigen pagina binnen de website te maken en beheren? Elise Prins-Kleuskens, lid van de werkgroep Engels, plaatst maandelijks een recensie van een pasgelezen boek op de groepspagina Engels. Deze maand: Namaah van Sarah Blake.
 
" You might know the story of Noah's Ark, the biblical story in which God sends a worldengulfing flood. God warns Noah in time and commands him to build an ark for a pair of all species of animals and for his family. This book describes the same story but from the viewpoint of Noah's wife Naamah, a strong woman with some good common sense."
 

    
 
advertentie
Nieuwe editie Boekenpost

Als iemand op dit moment de eretitel ‘grande dame van de Nederlandse literatuur’ toekomt, is het Nelleke Noordervliet (1945) wel. De val van Thomas G., over de gevolgen die het publiceren van een boek met omstreden politieke opvattingen heeft voor een uitgever en diens familie, is inmiddels haar elfde roman. In 1987 debuteerde ze met Tine of de dalen waar het leven woont en sindsdien neemt ze een belangrijke plaats in ons literaire landschap in. Naast romans, novellen en verhalen, schreef en schrijft ze non-fictie, essays en columns.

In 2018 kreeg ze de Constantijn Huygensprijs voor haar oeuvre. In Boekenpost een portret over de schrijfster en een uitgebreide boekanalyse over De val van Thomas G. 
 

Verder in dit nummer: Sander Kollaard leest Rudy Kousbroek, Betje Wolff en Aagje Deken, zelf een leesclub starten (deel 3), leesclubtip Hersenschimmen, en nog veel meer. Bestel de nieuwste Boekenpost nu (€7,75). 
Verras je buurvrouw, beste vriend of jezelf met een Boekenpost cadeau-abonnement! Voor slechts €29,95 ontvangt iemand (of jij) een jaar lang het Boekenpost magazine (6 nummers). Het abonnement stop automatisch. Klik hier voor meer info.    
 
Uit de organisatie
 
Probeer eens een biografie-leesclub!

Altijd al willen weten of een leesclub rondom biografieën bij u past? Senia organiseert speciale leesclubs rondom drie biografieën met het thema Zussenliefde. Mail voor meer interesse en aanmelden naar info@senia.nl

 
 
Geslaagde (online) leesclubs Nederland Leest


 
Ambassadeur Liesbeth Ram vertelt: "De campagneslogan van Nederland leest is Eén boek, duizend gesprekken. Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt de lezers met elkaar. Dat heb ik gemerkt met het geschenkboek Het zwijgen van Maria Zachea. In samenwerking met bibliotheek Eemland zijn er twee fysieke 'open leesclubs' georganiseerd."
 
"Ieder had zijn eigen verhaal meegenomen. Er waren veel overeenkomsten, want een aantal deelnemers kwam zelf uit een groot (katholiek) gezin, of was in dezelfde periode opgegroeid. Dat leidde tot veel herkenning en ook gedeelde herinneringen met elkaar, vooral over de periode in de zestiger jaren."
Senia organiseerde ook een aantal online besprekingen. Liesbeth: "Uit de online besprekingen kwamen andere aspecten naar voren. Een van de deelnemers had het boek aan 4VWO leerlingen laten lezen. Daar kwamen over het algemeen positieve reacties uit. De leerlingen vonden het heel leesbaar: het boek bestaat uit korte hoofdstukken, en de inhoud, het tijdsbeeld van de tijd waarin hun grootouders jong waren, sprak hen aan."
Liesbeth Ram werd onlangs geïnterviewd door Radio Baarn. Daar vertelt ze over Senia, de werkwijze van Senia en de introductie van online leesclubs. Leuk om even te luisteren! Dat kan via deze link.
 
    
 
 
Vacature werkgroep Klassiekers


 
De werkgroep Klassiekers bestaat op dit moment uit vier leden en zoekt versterking!

Voorzitter Maja Jordaan meldt het volgende:
Een van de belangrijkste taken van de werkgroep is het maken van en meelezen met nieuwe leeswijzers. Wij maken elk jaar 9 of 10 leeswijzers van boeken die zich door de tijd heen als toppers uit de wereldliteratuur hebben bewezen en (weer) in de boekhandel liggen. Als een leeswijzer klaar is, wordt hij met een kritische blik bekeken door een 'meelezer'. Die heeft het boek gelezen en probeert de leeswijzer met de blik van een leesgroeplid te bekijken: is de inhoud duidelijk weergegeven? Geeft de analyse voldoende informatie, maar ook weer niet teveel? Nodigen de lees- en discussievragen inderdaad uit tot discussie en leiden ze bij de voorbereiding tot verdieping? Dat zijn zo’n beetje de vragen die de meelezer stelt. In onderling overleg komen meelezer en maker zo nodig tot een bijstelling van de leeswijzer.
 
We hopen dat er mensen zijn die in eerste instantie de taak van meelezer op zich willen nemen. In een later stadium zou een meelezer eventueel ook leeswijzers kunnen maken. Voor meer informatie en voor aanmelding kunt u contact opnemen met Maja Jordaan: majajordaan@gmail.com
    
 
 
Vrienden van Senia

Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
 
 

 
 
 
Het koor van de Nationale Opera zingt kerstliederen.