Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November 2014
 
In deze nieuwsbrief weer een specifiek probleem en de relatie met sensomotorische integratie. Dit keer is dat zwemmen. Hoewel zeker niet alle aspecten van SI en de relatie met zwemmen aan de orde komen, hoop ik dat het voor veel ouders en hun kinderen bruikbare informatie is. Eventuele aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom.
Eelke Verschuur heeft SI materialen aan haar webwinkel toegevoegd. Ook is er een speelgoedtip uit haar webwinkel. Op zoek naar een geschikt cadeau voor een kind  of een volwassene met of zonder SI problemen? Dan kunt u vast goede ideeën opdoen op de pagina cadeau-tips. Ook is het aan te bevelen om het ruime assortiment van de verschillende leveranciers door te nemen. Zij doen allemaal hun best om steeds weer geschikte materialen en speelgoed voor kinderen en volwassenen met SI problemen te ontdekken, en in hun assortiment op te nemen.
Daarnaast ook nog een website met leuke spelletjes en activiteiten, en twee recensies van boeken die zeker het aanschaffen waard zijn.
Natuurlijk ook de nieuwe data van de cursussen sensorische informatieverwerking die begin 2015 door Facet Trainingen worden gegeven.
Tot slot een vermelding de webpagina's die nieuw of vernieuwd zijn sinds de vorige nieuwsbrief. 
Veel leesplezier toegewenst. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
  

Zwemmen en Sensomotorische integratie

Het is mogelijk dat sensomotorische integratie problemen ook invloed hebben op het (leren) zwemmen. Problemen die zich kunnen voordoen zijn:
  • Paniek, vooral als uw kind niet met zijn voeten op de bodem kan staan
  • Niet op de buik in het water durven drijven
  • Moeite met de beenslag
  • Last van de geur van chloor, het lawaai en het spatten van het water 
 
Paniek, vooral als uw kind niet meer met zijn voeten op de bodem kan staan. Doordat uw kind niet met zijn voeten op de bodem kan staan en daar steun en houvast mist, kan het zijn dat hij daardoor minder zijn benen en misschien ook zijn romp voelt. Hij is zich daar dan minder van bewust en kan zijn benen en romp dan ook minder goed gebruiken. Hij is zich alleen nog bewust van zijn hoofd en probeert dat krampachtig boven water te houden.
  
Wat u kunt doen:
  • kunt proberen om in ondiep water waar uw kind kan staan, hem te laten wennen aan het geen steun voelen aan zijn voeten door zich met zijn voeten stevig van de bodem af te zetten. Uw kunt daar een spelletje van maken door vlakbij hem te gaan staan en te vragen of hij u om wil duwen met zijn handen. Op het moment dat hij echt goed tegen uw aanduwt, kunt u dan een beetje achterover leunen, zodat hij meer op u steunt dan op zijn voeten. Gaat dat goed dan kunt u zich zich zelfs achterover laten vallen, zodat hij met zijn voeten van de grond komt. U kunt hem natuurlijk meteen in uw armen opvangen of maar een heel klein stukje achterovervallen of achteruitlopen. Als hij dat durft, dan kunt hem daarna misschien bij zijn bovenarmen pakken en hem liggend door het water trekken. Daarna eventueel bij zijn onderarmen en zelfs bij zijn handen. U kunt hem dan ook aan een band of een ander drijfmiddel vast laten houden en hem zo door het water slepen. Voorlopig eerst allemaal in ondiep water. 
  • Ook kunt u in ondiep water proberen of uw kind zelf durft te springen door zich stevig met zijn voeten van de bodem af te zetten. Ook hier kunt u een spelletje van maken door eerst zo hoog mogelijk te springen en daarna iets te pakken wat wat verder weg ligt.
  • Mocht dat allemaal niet lukken, dan kunt u hem eerst als het ware op schoot houden met zijn rug tegen u aan. Uw houdt hem dan heel omvattend vast met uw armen onder zijn oksels en stevig tegen uw  aangedrukt. U kunt hem daar aan laten wennen door te kijken of hij zo stevig vastgehouden met armen door het water durft te bewegen. Ook hier zijn verschillende spelletjes van te maken, zoals golven maken met je armen, een bootje of badeendje door de 'golven' te laten varen of te zwemmen. Probeer vooral te stimuleren dat uw kind met zijn armen het water, het bootje, het eendje of wat dan ook van zich afduwt.  
  • Met uw kind zo stevig stevig tegen u aangedrukt kunt u ook samen door het water gaan bewegen, eerst voorzichtig lopen en daarna wat sneller. Langzaamaan kunt u hem dan wat losser vast houden en hem misschien zelfs op zijn rug door het water slepen.
Niet op zijn buik in het water durven te drijven. Het kan zijn dat uw kind zelfs met drijfmiddelen niet op zijn buik in het water durft te drijven.
 
 
 
 
 
 
Webwinkel Eelke Verschuur
  
In de webwinkel van Eelke Verschuur is onlangs een nieuwe categorie met sensomotoriek materialen opgenomen. Leuke speelse materialen die ook als ondersteuning in de les of tijdens de therapie gebruikt kunnen worden.
 
Eelke Verschuur is van huis uit ergotherapeut en heeft zich ontwikkeld tot specialiste in ondersteunende communicatie.  Zij weet dus als geen ander dat goede, betaalbare producten van onschatbare waarde zijn voor kinderen en ouderen met dyslexie, concentratieproblemen, autisme, dyspraxie, Down syndroom, verstandelijke- en fysieke beperkingen. Vanuit deze ervaring is zij haar webwinkel begonnen.
 
Zij zegt hier zelf over:
"Regelmatig introduceren wij nieuwe artikelen of materialen waarvan wij denken, dat die een bijdrage kunnen leveren voor de therapie of het zelfstandig functioneren van onze klanten. Het zoeken naar telkens nieuwe producten is een uitdaging. In de webwinkel ziet u daarvan meteen het resultaat in de vorm van telkens nieuw aanbod zoals de sensomotoriek materialen.
Ik wil alleen communicatiehulpmiddelen verkopen die werkelijk hun nut hebben bewezen. Op school, thuis en in de logopediepraktijk. Dat zijn bijvoorbeeld simpele communicatiemapjes of eenvoudige knoppen met spraakuitvoer. Het pratend fotoalbum is onze absolute topper.
Natuurlijk leveren wij ook computeraanpassingen voor iedereen die moeite heeft om de computer te bedienen".
 
 
U kunt de Webwinkel Eelke Verschuur ook vinden bij Leveranciers
 
 
Speelgoedtips
 
Joyk poppen zijn poppen die meteen de aandacht trekken. Met hun speciale gezichtsuitdrukking lijkt het of ze je aankijken. Het zijn echte knuffelpoppen. Bovendien voelen ze aan als een echte baby of kind. Doordat ze verzwaard zijn aan de onderkant blijven ze ook goed zitten. Ze zijn niet alleen geschikt voor kinderen maar ook voor volwassenen met autisme, dementie of een verstandelijke handicap. De kleren kunnen aan- en  uitgetrokken worden. De poppen zijn wasbaar op 30 graden en hebben een lengte van 53 cm. 
  
 
  
De Joyk poppen zijn verkrijgbaar bij de webwinkel Eelke Verschuur. U kunt ze samen met andere cadeau ideeën vinden bij cadeau-tips.  
 
 
 
 
Website met leuke spelletjes en activiteiten
 
Een leuke website met screen-free spelletjes en activiteiten om met veel plezier thuis te doen. Heel geschikt voor kinderen met SI problemen. Je kunt meteen aan de slag. Dit is een tip van Ellen Bickel werkzaam bij Ons Tweede Thuis in Amstelveen. http://www.funathomewithkids.com/
 
Bovenstaande informatie heeft ook op Facebook gestaan. Heb je zelf vragen of handige tips, plaats het op facebook.com/SI.prikkEls.
 
We hopen op nog meer reacties, 'likes' en volgers.
 
 
 
Boek recensie
 
 
Overprikkeld
Overprikkeld
 
Praktische strategieën om de wereld van je prikkelgevoelige kind te structureren  
 
 
Auteur: Carolyn Dalgliesh. Paperback, 173 pagina's. Hogrefe Uitgevers, 2014. Nederlandse vertaling van The Sensory Child Gets organized.
 
Dit boek gaat over het structueren van de wereld van prikkelgevoelige kinderen. Carolyn Dalgliesh geeft hiervoor in haar boek praktische adviezen voor thuis, maar ook voor op school, kinderpartijtjes, de vakantie en andere activiteiten buitenhuis. Ze moedigt je aan om van een afstandje je kind te observeren, om dan een of twee activiteiten die moeizaam verlopen te gaan structueren. Zij gebruikt hiervoor het Gouden Gereedschap. Dat wil zeggen, nadenken hoe je je kind kan helpen met een  specifieke uitdaging of activiteit door jezelf de volgende drie vragen te stellen:
  1. Hoe kan ik dit voor mijn kind in behapbare stukken opdelen?
  2. Kan ik afleidende stimuli weghalen?
  3. Welke visuele hulpmiddelen kan ik ontwikkelen bij deze taak?
Het boek gaat niet alleen over het structueren van de activiteiten, maar ook het structureren van je huis. Over het overzichtelijk opbergen van spullen en het doelgericht gebruiken van een bepaalde ruimte. Het doel is steeds om je kind te helpen beter te begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Het boek is eigenlijk geschikt voor alle ouders met kinderen waarvan bepaalde activiteiten wat moeizaam verlopen. En in welk gezin is dat nu niet het geval? Het geeft duidelijke handvatten hoe je dat aan kunt pakken. Het vraagt wel zelfwerkzaamheid en inzet om je huis en bezigheden wat anders in te gaan richten. Het boek biedt zeker hulp aan ouders van kinderen met prikkelverwerkingsproblemen om de wereld van hun kind wat overzichtelijker te organiseren en bepaalde routines aan te leren.
 
In de vertaling is helaas onvoldoende geïintegreerd hoe de aanpak van kinderen met prikkelverwerkingproblemen in Nederland verloopt. Dat blijkt bijvoorbeeld doordat 'occupational therapist' vertaald is door bezigheidstherapeut in plaats van ergotherapeut. In Nederland is er de meeste kennis over prikkelverwerkingsproblemen bij daarin gespecialiseerde ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, (kinder)oefentherapeuten en logopedisten. Zie hiervoor ook de adressenlijst
 
Ondanks deze omissie, is dit boek zeker aan te bevelen voor ouders van kinderen met prikkelverwerkingsproblemen en professionals die met deze kinderen te maken hebben. 
 
 
U kunt dit boek bestellen via boeken. 
 
 
  
 
Boek recensie
 
 
De Zin van Zintuigen 
 
 
Auteur: Kim Gillissen-Abbink. ingebonden, 32 pagina's. Uitgave van zorgboerderij 'de Berkelhof', 2014. 
 
 
Zintuigentuin
 
Dit boekje is geschreven om bezoekers van de zintuigentuin van zorgboerderij 'de Berkelhof' achtergrondinformtie te geven over de werkingvan de zintuigen. In eenvoudige bewoordingen wordt de functie van de verschillende zintuigen uitgelegd en wat sensomotorische integratie nu eigenlijk is.
 
 
Zintuigentuin
 
 
 
Het boekje ziet er mooi uit en is zeer informatief. Ter illustratie zijn er veel foto's gebruikt. Behalve voor de bezoekers van de zintuigentuin is het ook voor anderen een eerste en eenvoudige kennismaking met de werking van de zintuigen, en wat daar eventueel mis kan gaan. Voor de prijs hoeft u het in ieder geval niet te laten.
 
Het boekje is voor € 7,50 te bestellen bij 'de Berkelhof'.
 
 
  
 
Cursussen sensomotorische integratie/sensorische informatieverwerking voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden sinds september 2012 onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die sinds 1983 in Groningen werden georganiseerd is verder niets veranderd. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici werkzaam met ouderen. 
 
Cursusplaats: Ermelo.

Cursussen sensorische informatieverwerking die in februari 2014 beginnen:
  
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
 
  • 12 en 13 februari, 19 en 20 maart, 23 en 24 maart, 28 en 29 mei, 18 en 19 juni 2015.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay  .
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:  
  • 5 en 6 februari, 12 en 13 maart, 9 en 10 april, 21 en 22 mei, 25 en 26 juni 2015.
     
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursussen en Facet trainingen.
 
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 12 en 13 februari, 19 en 20 maart, 23 en 24 april, 4 en 5 juni 2015.
     
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie Facet trainingen.
 
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie /sensorische informatieverwerking voor andere professionals:
 
 
Cursussen voor orthopedaggogen, psychologen, leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden sinds september 2012 onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de inhoud en de opzet van de cursus is verder niets veranderd.
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Cursussen sensorische informatieverwerking die in februari en maart 2015 beginnen:

Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
  • 5 en 6 maart, 16 en 17 april, 4 en 5 juni 2015.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
  
Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
  • 2 en 3 maart, 13 en 14 april, 1 en 2 juni 2015
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen en Facet trainingen.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 12 en 13 februari, 19 en 20 maart, 23 en 24 april, 4 en 5 juni 2015.
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie Facet trainingen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart