MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 65
 
 
Mei. In deze nieuwsbrief vind je  o.a. links over 4 en 5 mei, moederdag en natuurlijk ook vele anderen.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
 Kahoot is  een tool om quizzen en enquêtes aan te maken. Deze online quizzen kunnen op elk device gebruikt worden: pc, tablet, smartphone... Het stelt leerkrachten in staat om meerkeuzevragen op te stellen welke door de leerling kunnen beantwoord worden via een browser. Het aanmaken van de quiz gebeurt ook online. Je kunt foto's en plaatjes toevoegen.
Kahoot aanmaken doe je op https://getkahoot.com/
leerlingen die mee willen doen met jouw quiz gaan naar https://kahoot.it
Dit werkt echt heel simpel en is geweldig!
Klik maar op een uitlegfilmpje hieronder: 
of
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 
De Middeleeuwen; 
Je krijgt bijv. 10 ijslollystokjes en een stuk draad (touw).
Maak hiervan een katapult.
Zoals je in het filmpje op deze pagina hebt gezien moet de katapult iets kunnen weg-'gooien' of weg-'slingeren'.
 en..... probeer je er als leerkracht eens niet mee te bemoeien.... moeilijk hoor....
 
 
De tv-serie 'Naar de brugklas' vertelt je alles wat je moet weten over de middelbare school! Via deze pagina kan je alle afleveringen bekijken.
 
 
 
 
De serie tafelboekjes is nu compleet. Je kunt dus nu alle tafelboekjes 1 t/m 10 downloaden.
Je kunt nu ook bij de tafels 1 t/m 10 een tafelkwartet downloaden. Inclusief bewaardoosje! Gebruik ook de tafelliedjes.
 
 
Een leuk tussendoortje
Probeer dit ook eens met een aantal leerlingen..
.
 
 
 
Welkom op techniekinhetbo.nl!
Deze site staat in het teken van techniekonderwijs op de basisschool voor zowel de onder-, midden- als bovenbouw. Deze site is een soort 'ideeënboek' voor leerkrachten die graag met techniek aan de slag zouden willen gaan of voor leerkrachten die dit al doen en op zoek zijn naar nieuwe lessen of lesideeën.
 
 
‘Fiet wil rennen’ is een prentenboek voor kinderen, dat het eenvoudige, edoch onthutsend leerzame verhaal vertelt van struisvogel Fiet. Fiet wil rennen. Altijd, overal. En niets houdt hem tegen. Of toch? Op een dag waait de wind zo hard dat alle dieren haast omvallen: de beer, een groep eendjes, een slak, een snoek. Maar Fiet wil rennen, en dus probeert hij uit alle macht tegen de wind in te gaan. Het lukt hem niet. Hoe meer hij zijn best doet, hoe erger wordt.
De dieren die hij op zijn weg tegenkomt, proberen hem te helpen. Elk op zijn of haar eigen manier. “’Haal diep adem,’ adviseert de snoek, ‘en zwem, want onder water waait het niet.’” Maar Fiet wil niet zwemmen, hij wil rennen. Zo probeert elk dier Fiet te helpen in zijn strijd met de wind. Zal hij het winnen?
Uiteraard is de oplossing onthutsend simpel. Als je `m eenmaal ziet, tenminste. Eenvoudigweg de andere kant oprennen. Met de wind mee. En precies dat is het wat Fiet aan het eind van het boek doet. Met dubbele snelheid. Als vanzelf …
 
4 & 5 mei
Links over dodenherdenking en bevrijdingsdag 
 
Goede tips:   
 
 

Lente
Leuke links over de winter:
 
Werkboekjes Lente
Twee nieuwe werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.

Leuke interactieve praatplaat en nog veel meer links en lessuggesties over Rupsen en Vlinders.
Knijpkaartjes Lente
Oefen de visuele waarneming, het signaleren van de eerste letter in een woord, de letterkennis en de fijne motoriek met deze knijpkaartjes.
 

Nieuw seizoen Beleef de Lente van start
 Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente gaat weer van start. Op vrijdag 1 maart gaan de camera’s aan in acht verschillende vogelnesten. De webcams volgen alle hoogte- en dieptepunten van de vogels tijdens het broedseizoen. Via http://www.beleefdelente.nl/ kan iedereen achter de pc meekijken, dag en nacht. Dit jaar zijn de publiekslievelingen steenuil en ooievaar opnieuw van de partij, maar is er ook een nieuwe gast: de gekraagde roodstaart. Verder zijn de slechtvalk, torenvalk, gierzwaluw, oehoe en koolmees te bewonderen.
 En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen

 
 
Moederdag
Al snel in mei (de 10e) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
 
 
 
Nieuw proefje: smurfensnot
Hoe maak je smurfensnot? Kom erachter met het proefje smurfensnot. Je hebt hiervoor alleen een boterhamzakje en afwasmiddel nodig. Veel plezier!
 
 

It's up to you

It's up to you is een interactieve film die als interventie tegen cyberpesten wordt ingezet op scholen. Kijkers bepalen zelf de keuzes van de hoofdpersoon en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal, waardoor ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. Samen met de aansluitende discussie in de klas, kan het lespakket passen als onderdeel van een schoolbrede aanpak tegen pesten. It’s up to you is gratis te gebruiken.
 
Hemelvaart
Op 14 mei is het weer hemelvaartsdag. Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyclus. Er wordt dan herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, de veertigste dag van Zijn opstanding.
 
Pinksteren
Op 24 en 25 mei is het eerste en tweede pinksterdag. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen.
 
 
Zelf een graffiti spuiten op een muur? Dat kun je hier leren op een lege muur. Foutje?...geen probleem, je kunt het zo weer weghalen
 
 
 
"Flip the classroom" uitlegfilmpjes voor groep 3 en 4 over Klokkijken.
 
 
 
Het Complimentenspel wordt onder toezicht van een leerkracht gespeeld met kaartjes waarop zeer uiteenlopende kwaliteiten staan vermeld. Het spel is bedoeld voor de groepen 4 t/m 8. In de groepen 1, 2 en 3 kan het mondeling gedaan worden. Veel plezier met het spelen!
 
 
 

Google als standaard zoekmachine instellen

Vanuit Internet Explorer kan op twee manieren op internet worden gezocht: vanuit een (al dan niet als startpagina ingestelde) zoekmachine zoals www.google.nl of direct vanuit de adresbalk van de browser. Waar andere browsers Google als standaard zoekmachine gebruiken, maakt Internet Explorer gebruik van Bing. Gelukkig is deze eenvoudig te wijzigen in die van Google door op de pagina www.iegallery.com/nl-nl/Addons/Details/3532 op de knop Toevoegen aan Internet Explorer te klikken.
 
TIP: In plaats van op internet zoeken kan er ook binnen een reeds geopende webpagina worden gezocht. Druk op de F3-knop of gebruik de toetscombinatie CTRL-F om de zoekfunctie te openen.
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
  
Beetje tijd over?
Dag voor de vakantie?
Filmpje kijken?
Hier vind je allemaal korte en volledige kinderfilms die online zijn te bekijken.
Navigeer naar één van de hoofdcategorieën Baby filmpjes, Peuter filmpjes, Kleuter filmpjesKinderliedjes of Kinderfilms en ontdek de leukste filmpjes!
 
Wie deze website bezoekt kan het achterhuis van Anne Frank online bezoeken. Hiermee wil men mensen wereldwijd in staat stellen om de plek te verkennen waar Anne Frank en de andere onderduikers verscholen zaten. Het online huis ging ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Anne Frank Huis online. Je kunt hier heel wat bijkomende informatie vinden over het huis, de bewoners, de afloop… Naast een 3D-rondleiding is er via deze site nog heel veel materiaal te vinden voor leerkrachten die rond dit thema willen werken.
 
Kinderen zijn erg enthousiast om met de QR-codes aan de slag te gaan. De tablet is een instrument waar de kinderen graag mee werken, en een code scannen is spannend want je weet niet wat erachter schuil gaat. Het is mysterieus.
Hier vind je de uitleg en de link om de Tweetekenklanken gratis te downloaden
 
De schreeuw.. door munch.. ohnee door groep 5&6 ..
Leuke tekenopdracht
Kinderen die hun eigen unieke werken maken door goed te kijken naar grote kunstenaars.
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
Ik heb ook een methodetoets gemaakt waarin je alle Cito-toetsen voor jouw groep in 1x in kan vullen zodat ze wel automatisch op het rapport komen te staan
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl