Stichting Senia
Nieuwsbrief activiteiten Amsterdam
november 2018
INHOUD

Senia groepen in Amsterdam
 
Weer in de
collegebanken?
 
Interview Atanka Mensink
 
Uit tips
Dit is de 2e speciale nieuwsbrief over leesclubs en muziekluistergroepen in Amsterdam. Intussen heeft deze nieuwsbrief al een flink aantal lezers.
 
Aanmelden
Wilt u deze nieuwsbrief voortaan ontvangen?
De kunstroute in de N/Z-lijn
 
 
Nieuwe leesgroepen geschiedenis gestart
In Boekhandel Van Pampus zijn eind september twee nieuwe leesgroepen geschiedenis opgericht. Heb je belangstelling om mee te doen, laat het dan weten aan amsterdam@senia.nl.
Een groep komt op woensdagmiddag 28 november bijeen, en de andere groep op donderdag 29 november
Oprichting leesgroep filosofie

                           
Ook bij Boekhandel Van Pampus is vrijdag 9 november om 14.00 uur een informatie/startbijeenkomst voor Filosofie. Heb je belangstelling laat het weten aan amsterdam@senia.nl

Plaatsen vrij in leesclubs in Amsterdam

Allerlei leesclubs en muziek-luistergroepen hebben plaatsen vrij. Ga naar www.senia.nl, kies 'zoek een leesclub' en vul in het bovenste vakje 'Amsterdam' in.
 
Aanmelden kan bij amsterdam@senia.nl
 
Senia-groepen in Amsterdam

Hoeveel leesgroepen en luistergroepen Senia in Amsterdam heeft, ziet u hierboven. Het gaat om:

Leesgroepen Biografieën 1; Duits 2; Engels 3; Filosofie 2; Frans 3; Geschiedenis 10; Kunstgeschiedenis 1; literatuur leesclubs (Ned en vertaald) 48 groepen, en tenslotte 3 muziek-luistergroepen
 
ACTIVITEITEN VAN ANDEREN
Wilt u ook weer in de collegebanken plaatsnemen?
ESAN (Energieke senioren Amsterdam Nieuw-West), OBA Slotermeer en OGJG organiseren vier colleges voor senioren over Literatuur, deze worden verzorgd door student-docente Jitske in de OBA Slotermeer op de woensdagochtenden van 11:00-12:00.

Onderwerpen collegereeks Literatuurwetenschappen
 • College 1 op 14 november – Het eerste begin… De geschiedenis van literatuur
 • College 2 op 21 november –  De opkomst van de vrouwelijke schrijfster
 • College 3 op 28 november – Verboden boeken: Censuur
 • College 4 op 5 december – Literatuur als protest
Tijd: 11:00-12:00
Locatie: OBA Slotermeer, de Honingraat, Slotermeerlaan 103-E
Kosten: €4,- voor alle vier de colleges.
Aanmelden bij Joke Veldkamp (ESAN): 06-29482731 of via  esanamsterdamnw@gmail.com.

 
Interview met Atanka Mensink,
lid van leesgroepen geschiedenis én Kunstgeschiedenis
Misschien heel herkenbaar voor velen van ons: stoppen met werken is een uitstekend moment om nieuwe interesses te onderzoeken, kennis uit te breiden of op een andere manier te leren kijken naar het heden en verleden.
Wat maakte het nu zo aantrekkelijk voor Atanka Mensink om na een loopbaan in de jeugdzorg aan te sluiten bij zowel een leesgroep geschiedenis als later ook nog een groep kunstgeschiedenis? Hoe gaat het er aan toe in beide groepen en wat is daarbij de rol van Senia als organisatie?
Lees het interview van Doris Duygelaere
 
Tips literatuur en uitgaan
 • Zondag 4 november een interview en sigeersessie met Hella en Freek de Jonge en op vrijdag 9 november een Indische avond met Kester Freriks en Daan Goppe over Tempo Doeloe in de Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227 (www.libris.nl/denieuweboekhandel)

 • In het Betty Asfaltcomplex: Bartsboekenclub, een eigentijdse literaire talkshow. Met als gasten op 28 november Georgina Verbaan en Pierre Rawie. Zie ook www.bartsboekenclub.nl

 • In De Nieuwe Liefde, Da Costakade102 (www.denieuweliefde.com) is op 24 november van 18.30 - 00.00: Nacht van de Arabische Literatuur Tijdens deze avond kun je je een avond lang onderdompelen in een  Arabisch festival met heerlijk eten, literatuur, debat en een echte souk.  En op 12 november spreekt Bas Haring over hoe de samenleving is georganiseerd. 

 • Voor de liefhebbers van filosofie organiseert boekhandel Van Pampus lezingen rondom het thema filosofie en liefde, Geinspireerd door - zomergast Esther Perel - organiseert de boekhandel van half oktober twee wekelijkse lezingen rondom dit thema. Zie  www.boekhandelvanpampus.nl.

 • Bij boekhandel van Rossum geeft op 8 november Lieve Joris een lezing over haar boek Terugkeer naar Neerpelt.

 • Boekhandel Venstra, Stadsplein 102 in Amstelveen
  organiseert samen met de bibliotheek een Poëziecafe op elke laatste donderdag van de maand. Aanmelden bij info@debibliotheekamstelland.nl
 • 21 november 19.30-21.30 uuur De Duif, Prinsengracht 756, Interview (in het Engels) van Raoul Heertje met Barbara Ehrenreich, winnaar van de Erasmusprijs 2018. Gratis, wel Aanmelden via www.spui25.nl      
 • 5 november 20-22 u Aula Universiteit van Amsterdam (Lutherse Kerk, Spui): Leven en Werk van Fritzi Harmsen van Beek; Presentatie i.s.m. uitgeverij De Bezige Bij van de biografie ‘Hemelse mevrouw Frederike’door Maaike Meijers. Gratis, aanmelden via www.spui25.nl  
 
Je leesclub in het Parool
Als enthousiaste lezer zal het je niet ontgaan zijn dat Het Parool iedere zaterdag aandacht besteedt aan een leesclub. Het wordt geplaatst bij de afdeling cultuur/boeken. Het is een kolom over de lengte van de krant. De groepsleden - veelal gaat het om 4 lezers - geven hun indruk van het boek dat zij gelezen hebben. Ook visies op non-fictie boeken zijn van harte welkom.

Hoe werkt het
Iedere deelnemer krijgt een kort telefonisch interview (ong. een kwartier), je vertelt dan de kern van je visie op het boek. Tenslotte wordt het opgeluisterd met een foto van jezelf die je kunt uploaden.

Zit je in een Senia-groep, dan is dit een mooie manier voor Senia om meer naamsbekendheid te krijgen met als doel dat iedereen die er behoefte aan heeft ons kan vinden. Heb je belangstelling laat het weten aan els.scholtes@senia.nl
 
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia