N I E U W S B R I E F
Januari 2017

Laatste week: tentoonstelling 'Het Sportboek. De mooiste sportverhalen'
t/m 5 februari 2017
De tentoonstelling ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen’ toont de Nederlandse sportgeschiedenis aan de hand van honderden boeken en tijdschriften uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en objecten uit de collectie van het NOC*NSF.

Veel boeken dus, maar ook andere topstukken. De fiets van Joop Zoetemelk en de schaatsen van Sjoukje Dijkstra en Yvonne van Gennip. Zelfs het judopak van sporticoon Anton Geesink is te zien.
 
De schaak- en damcollectie van de KB is met zo’n 35.000 titels de op één na grootste van de wereld en herbergt topstukken van de vijftiende eeuw tot heden. De bezoeker kan ook een potje schaken aan de prachtige schaaktafel naar het ontwerp van de Russische kunstenaar Alexander Rodchenko. 
©Kees Molkenboer/ Nederlands Fotomuseum

Tentoonstelling 'Conn3ct. 2 media, 1 verhaal'
van 24 februari t/m 21 mei 2017
Vanaf 24 februari t/m 21 mei is de tentoonstelling 'Conn3ct: 2 media, 1 verhaal' in Museum Meermanno| Huis van het boek te zien. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek creëerden samen deze interactieve rondreizende expositie.  
 
Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn de hele dag bij ons op smartphone of tablet, waardoor we in voortdurend contact staan met de belevenissen en ideeën van anderen. Met mensen die we in het echt kennen of alleen online. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie.
 

Miniatuurboekjes
Op de tweede verdieping van het museum staat de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011) die in 2012 werd verworven door het museum.
 
Tevens worden in enkele vitrines een selectie miniatuurboekjes getoond uit de collectie van het museum. Van 1984 tot 2003 verzorgden Guus en Luce Thurkow onder de naam ‘The Catharijne Press’ een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken. Een selectie van deze minitatuurboekjes is momenteel te zien. 
 
 
 

Workshops in de voorjaarsvakantie
1 & 2 maart 2017
 
 
Workshop oud/nieuw
Het lijken twee tegenovergestelde activiteiten maar het heeft meer met elkaar te maken dan je denkt: schrijven met een ganzenveer én zelf een hologram maken. Twee manieren van communiceren uit verschillende tijden.                                                                 
In de middeleeuwen werd elk boek met een ganzenveer overgeschreven en binnenkort vervangt de hologramprojector de televisie in huis. In de voorjaarsvakantie doen we deze stap van 600 jaar in 90 minuten! 
Kom je ook een tijdreis maken?
 
Wanneer: woensdag 1 en donderdag 2 maart van 13.30 tot 15.00 uur
Voor wie: voor kinderen van 7 t/m 12 jaar
Kosten: € 7,50 per kind
Reserveren: reserveringen@meermanno.nl of 070-3462700 (Winnifred Dijkstra)
Nodig: neem je smartphone mee als je die hebt (niet verplicht).
 

Schrijven als een monnik- iedere zaterdagmiddag
 
Wedden dat jij nog nooit met een ganzenveer hebt geschreven? Dan is dit je kans!

Stel je eens voor: in de middeleeuwen waren er nog geen printers of drukpersen. Monniken schreven boeken met de hand. En met een ganzenveer. De mooiste letters en versieringen zijn daarmee gemaakt. Ongelofelijk toch!

Wil jij dat ook eens proberen? Ben jij tussen de 7 en 12 jaar? Dan is dit echt iets voor jou.Elke zaterdagmiddag tussen 12.00 en 16.30.
 
 

Open drukkerij- iedere zondagmiddag
 
Zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur
 
Iedere zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur werken drukkers en boekkunstenaars in de drukkerij. Een unieke kans voor bezoekers om de verschillende persen van het museum in werking te zien en om meer te weten te komen over het ambacht van de boekdrukkunst. Je kunt ook zelf een boekenlegger afdrukken en mee naar huis nemen.
 

Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf

Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren?Kies een van de topstukken uit de lijst op onze website of adopteer een boek naar eigen keuze. 

Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl