Voor woensdag 27 januari 2021
Dag lieve lezers van de Oppeppers,

Hier zijn we weer voor de woensdagmorgen. Voor ná 'Nederland in beweging' natuurlijk. Dat is om 9.15 uur, maar je kunt ook later meedoen en terugkijken.
 
Heb je zin in een wandeling, met één andere persoon? Doe dan mee met onze zgn. 'estafette-wandeling'. Dat gaat zo: iemand die de wandeling heeft uitgezet, doet de wandeling met wandelaar A.


Die wandelaar A. gaat daarna op pad met wandelaar B, en die gaat daarna met wandelaar C, etcetera. Heel gezellig! En veilig natuurlijk. Aanmelden kan bij Annelies Mersel, liefst per e-mail anneliesmersel@me.com of als dat niet lukt, bel 035-5386847. Koppels kunnen zich natuurlijk ook aanmelden. 
 
Hartelijke groet van de samenstellers: Willibrord, Henja, Riny, Ko, Helmi en Ineke
   
 
Ach ja . . . de Huishoudschool
Aan de Larenseweg 28A in Hilversum staat de voormalige ‘R.K. vak- en huishoudschool voor meisjes Maria Goretti’. In 1923 werd de school geopend. Het leerprogramma: “De volledige 2-jarige cursus omvat koken (volgens het moderne Deensche systeem), wasschen, strijken, huishoudelijk werk, verstellen, mazen, stoppen, knippen van onder- en bovengoed, gezondheids- en verbandleer, teekenen een voortgezet lager onderwijs.”

Dergelijk huishoud-onderwijs bestaat niet meer, dat stopte in 1968. Wat er daarna met het gebouw gebeurde ben ik even kwijt. In 2004 werden er 19 appartementen in gebouwd.
Maar er is wel iets van die oude school bewaard gebleven: de gangen en de trappenhuizen, met de gele tegels op vloeren en wanden, zijn nog onmiddellijk herkenbaar voor die meisjes van 1923 en later. En ook de bijzondere tegeltableaus aan de wanden zijn er nog steeds. Op die tegels zijn de vakken uitgebeeld waarin les werd gegeven. U ziet hieronder een paar van die tegels.
 

     

    
         
Heeft u misschien op die school gezeten? Vertel ons over uw herinneringen. Wat heeft u er geleerd, hoe waren de leerkrachten, hoe streng was het, wat weet u nog van de schoolfeesten, wat bent u na die school met de opgedane kennis gaan doen? We zijn benieuwd! Hier kunt u uw verhaal kwijt.
    
 
Over de liefde
Ko van den Bovenkamp verzorgt de rubriek 'poëzie' en is daarin aan een serie liefdesgedichten begonnen. Hier de tweede, zonder titel.

Ik heb je lief. Men kan het niet, nooit helpen.
Jij bent de aarde en wat daarbij is.
Ik leef niet meer. Ik leef van je gemis.
Ik ben een wond. Ik ben niet meer te stelpen.
 
Jij bent hier niet, ik ben niet hier, waar leef ik,
waar leef jij? Wij weten niet wat er gebeurt.
Wij hebben ons beste leven verbeurd.
Alles is geweest. En wat nu, wat geef ik?
 
Ik schrijf mijn woorden met lichaam en handen,
spreek met een stem die aan mij kapotgaat.
Ik ben die liefde en ik ben die haat
 
en jij bent die ik ben. Liefste, wij branden
verschrikkelijk in onze arme staat.
Er is haast niets meer dat ons leven laat.
 
Hans Andreus
 Hans Andreus
 
Meezinger voor de woensdag:
Anneke Grönloh – Brandend zand
Brandend zand is een door Anneke Grönloh gezongen bewerking van het Duitse lied “ Heiser Sand” beide uitgekomen in 1962. Johnny Hoes vertaalde de tekst naar het Nederlands. In juni 1962 zong Anneke het lied in in de Hof van Holland studio in Hilversum. Ze bracht het liedje voor het eerst ten gehore op het Songfestival van Knokke in juli 1962 en het werd een grote hit.  De Nederlandse verkoop wordt geschat op een miljoen exemplaren; internationaal op 3,5 miljoen.
 
Het lied verhaalt van de passiemoord op een zekere Rocco, de vlucht van de verdachte, Dino, en het lot van de begeerde Nina. Rocco was de verloofde van Nina, maar zij werd eveneens begeerd door Zwarte Dino. Nadat Rocco dood gevonden wordt, moet Dino vluchten naar een woestijnland. Ondertussen loopt het met Nina ook niet goed af, zij vindt een nieuwe baan als danseres in de haven van Marseille. Het uiteindelijke lot van Zwarte Dino wordt in het midden gelaten; de zee bezingt zijn wedervaren. Er zijn in de hele geschiedenis alleen verliezers.

Bij dit linkje kun je de tekst oefenen.

En hier is de originele uitvoering. 
Fotopuzzel van dit weekend
Het was best moeilijk deze keer. Een klein bordje als beschrijving van een beeld. Maar we hadden natuurlijk vertrouwen in onze lezers en dat bleek terecht.  Er waren niet zo veel goede antwoorden maar ze waren allemaal goed.

 

 
Het beeld Stella is van Alessandro Mendini  (1931-2019), Italiaans hedendaags beeldhouwer waarvan er onlangs een expositie in het Groninger museum was.

Mendini was behalve beeldhouwer, ook  nog architect en auteur.  Modo Mendini heette de expositie in Groningen en is op de site van het museum nog steeds virtueel te bezoeken. Het beeld staat op het Weversplein.
Rob Loois, Glenn van Koppenhagen, Wilfried Gall ( met wat hulp van Google gaf hij eerlijk toe), Willem Nieuwendijk  ( moest ook behoolijk zoeken), Frits van Keeken, Pieta en Coby( zijn er prompt naar toe gewandeld) en natuurlijk ook weer Marjan en Jaap Leeflang. Allemaal krijgen jullie een pluim van de oppeppers.
   
 
Gouwe ouwen van Henja
In januari hebben de meeste van ons iets met eten. De een gaat minderen in verband met de december kilootjes, de ander gaat zijn voorraad kast eens doorspitten en de restjes opmaken en weer een ander gaat voor gezond. Lekker veel groenten en meer bewegen. Deze Gouwe Ouwe gaat over eten en je wordt er vrolijk van.
 

 
Feuilleton III, aflevering 17. Een Spannend Verhaal
Door Joanna Schopman
‘En als hij dan naar buiten moet vraag je dat aan papa of mama,’ zegt opa vanachter de krant. ‘Kunnen ze lekker buiten uitrazen.’
Pam wordt wakker in haar vroegere kamer. Ze heeft een heel onrustige nacht gehad. Ze is bij haar ouders om bij te komen en bij te slapen. Dat laatste is wel gelukt, want ze ziet dat het al half elf is. Toch ze voelt zich verre van uitgeslapen. De onrust kolkt nog door haar lichaam. Is het angst voor Gerald en de continue dreiging die van hem uitgaat.
 
Wijsheid en haiku om mee af te sluiten
Wijsheid
Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden, maar moet voorwaarts worden geleefd.

Kierkegaard

Haiku
De volgende haiku is als het ware een haiku over een haiku, een soort Droste-effect.

Haiku: gedachten,
bemerkingen en schoonheid,
in de vorm gesnoeid.

Helen Dijkstra-Hesselink