Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
september 2020
Nr. 116

Weer naar school
Op de Yurls 'Kennismakingsspelletjes' vind je heel veel spelletjes en suggesties om op een leuke en originele manier kennis te maken met je nieuwe leerlingen en - uiteraard - de leerlingen met de nieuwe leerkracht. Een hele handige pagina om het nieuwe schooljaar mee te beginnen!!

Heb je aan deze Yurls niet voldoende, dan staan in de onderstaande Nederlands- en Engelstalige 'blog'-artikelen wellicht leuke suggesties om eens uit te proberen in jouw nieuwe groep.
 • Vindingrijk: 'Vakantieherinneringen'
  "A.s. maandag gaan de eerste scholen weer van start. Op zo’n eerste schooldag staan vaak vakantie-ervaringen centraal. Er wordt gepraat en getekend. In dit lesidee wil ik een brug slaan tussen het eroderende vakantiegevoel en de harde realiteit van de school – neem dit “harde” met een knipoog..." Lees hier het hele artikel »
 • Icebreakers: 'Icebreakers, Ice Brakers, Ice Breaker Games'
  "Step-by-step instructions to several playsested high quality free icebreakers, fun games, and team building activities. They're perfect for the first day of class, trainig and meetings to achieve ideal dynamics or just for fum. These free icebreaker games ideas are usefull as youth group activities, party games, business / corporate training activities, college group activities or games for kids..."
  ⏵Website: http://www.icebreakers.ws/
 • ReadWriteThink: 'Playing Name Bingo with Chrysanthemum'
  "This get-to-know-you activity gives every student a chance to be in the spotlight as they participate in the Name Bingo Game. After reading Chrysanthemum to introduce the topic of names, students make Name Bingo cards by writing the name of each classmate in a different square of a blank Bingo board. Next, students brainstorm personal questions designed to get to know one another. To play the game, the teacher randomly calls out a name, and students cover that name on their board with a marker. In this twist of the traditional bingo game, after each name is chosen, the student responds by answering one of the questions designed to help students learn more about one another. The game continues until someone gets Bingo. The winner then gets to add another question to the list before a new game begins..."
  ⏵Website: http://www.readwritethink.org/classroom-resources/lesson-plans/playing-name-bingo-with-224.html
Op de Yurls 'Nieuw schooljaar' vind je
zomer
Leuke links over de zomer:
Knutselideeen over de zomer
Nog meer zomer:
Leuke filmpjes Natuurbeelden van Teleblik over de zomer
Zomer met je handen & voeten
Nieuw schooljaar
In het nieuwe schooljaar moet je ook weer een nieuwe plattegrond maken van je nieuwe klas. In PowerPoint kun je makkelijk een plattegrond van je klas maken. Wil je weten hoe? Klik dan HIER.
Er zijn verschillende opstellingen mogelijk.
De PowerPoint kun je ook vertonen op je digibord en dan bijvoorbeeld samen met je leerlingen een indeling maken.
Yurls Nieuw Schooljaar! Een werkboekje, labels voor kasten, laatjes, maar ook tips m.b.t. regels in de klas en op het plein en klasinrichting. Nieuw zijn de Opdracht-tekenbladen Weer naar school voor kleuters. https://nieuwschooljaar.yurls.net
Handleiding van jezelf
Wat als je een handleiding van jezelf kon maken, zodat je nieuwe juf of meester je meteen een beetje beter begreep en wist waar hij/zij rekening mee kan houden. Nou die is er nu!
Met deze 'handleiding van jezelf' heb je als leerkracht meteen een schat aan informatie op een blad. Altijd handig zo aan het begin van het nieuwe schooljaar.
Je kunt hem downloaden (gratis) op www.studioweergaaf.nl
NB De achterkant staat niet op deze afbeelding maar is super waardevol.
Kijk ook direct even bij tekenspel met je klas en boekbespreking.... Ook erg leuk
NUjunior-school
Ken je de NUjunior-school al?. Toen de scholen gesloten waren, heeft deze kinderwebsite van NU.nl in samenwerking met leerkrachten elke schooldag een taaloefening online gezet, zodat kinderen konden blijven oefenen met begrijpend lezen en woordenschat. In totaal staan er nu meer dan 90 spellen online. Misschien vind je het leuk om een keer een kijkje te nemen? https://www.nujunior.nl/nujunior-school/2315/doe-jij-mee-met-de-nujunior-school.html

Jeugdbibliotheek
Deze site kun je echt goed gebruiken in het onderwijs: Jeugdbibliotheek.nl is ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar, met teksten geschreven op het leesniveau van de leeftijd. Leuke boeken, informatie voor spreekbeurt.

Prezi Video
Een goede tool om een online presentatie mee te geven: Prezi Video! Waarom? Je neemt plaats in je eigen presentatie en de deelnemers aan de vergadering of les zien je letterlijk verschijnen in je presentatie. Check de video van meester Sander en probeer het direct uit in Prezi Video.
Week tegen pesten, dag tegen pesten en gouden weken
Hier vind je informatie, posters, liedjes, filmpjes en lesideeën die je kunt gebruiken bij pestgedrag in de klas. Of nog beter: Om pestgedrag te voorkomen. Alle ideeën en posters zijn goed in te zetten tijdens de Week tegen Pesten, de Dag tegen Pesten of tijdens de gouden weken in het begin van het schooljaar.

Canon van Nederland Yurls
Zeer complete Yurls met veel verwijzingen naar aanvullend lesmateriaal, maar ook opdrachten waarmee leerlingen zelf een tijdvak kunnen onderzoeken.


Letterfilmpjes
45 letterfilmpjes op de Yurls van JannekevKammen
Geweldig voor groep 3

Engelse woordjes op thema
Op www.languageguide.org/nl/ kunnen leerlingen Engelse woordjes leren en oefenen rond een bepaald thema / onderwerp aan de hand van afbeeldingen en een native speaker.

Rekenrijtjes

Op de website Rekenrijtjes maak je met een paar muisklikken allerlei rekenwerkbladen voor jouw leerlingen
Als je op het internet zoekt naar websites waar je zelf rekenwerkbladen kunt genereren dan vind je er genoeg. Inmiddels is er weer een nieuwe website aan de rij 'rekenwerkblad'-makers toegevoegd: rekenrijtjes.nl.

Tafeldiploma
Met het online spel 'Haal hier je Tafeldiploma' kunnen leerlingen hun tafeldiploma halen of een oorkonde voor een van de tafels.
Feedback van leerlingen
Met het gratis en online 'OnzeLes' geven jouw leerlingen anoniem feedback op jouw les
De gratis online webtool (app) OnzeLes.nl is "een programma om leerlingen op een laagdrempelige en veilige manier feedback te laten geven aan hun leraren, ondersteund door een app en is ontwikkeld door de Stichting leerKRACHT. Het doel is om vervolgens het gesprek in de klas te voeren over hoe de lessen beter kunnen.
De app wordt gebruikt door de leerlingen en is ook op de website OnzeLes te vinden. De leerlingen kunnen deze app pas downloaden als je als leerkracht een account hebt aangemaakt.

Uitlegfilmpjes
Voor het basisonderwijs zijn er inmiddels heel wat websites en 'YouTube'-kanalen met uitlegfilmpjes(instructiefilmpjes) die je kunt inzetten bij de diverse vakken op de basisschool.
In deze blogpost vind je een overzicht van een aantal websites en kanalen op YouTube met gratis te gebruiken instructie- / uitlegfilmpjes voor rekenen en taal, maar ook websites waar je instructie- / uitlegfilmpjes kunt vinden voor de zaakvakken.
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER
ParnasSys (toetsen in JSON-bestand)

Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd', groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord.
Ga naar:
Ga naar:
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor

CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.

Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,