Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
juni  2012
 
Het afgelopen halfjaar ben ik samen met Esther Fleurbaay, Cor Reusen en Facet trainingen intensief bezig geweest met het overdragen van de cursus sensomotorische integratie.
Esther en Cor hebben samen met mij de laatste cursussen in Groningen gegeven en zijn nu vol enthousiasme om in september met de nieuwe cursussen in Ermelo te beginnen. Om hen alvast een beetje te leren kennen, staat er in deze nieuwsbrief met beiden een interview. Voor iedereen die Groningen wel erg ver weg vond, nu de kans om dichterbij de cursussen te volgen.
Verder aandacht voor de favoriete schommels van Esther, die ze zelf heeft gemaakt. Samen met Bart de Vries, die ook nu weer de foto's voor z'n rekening heeft genomen, ben ik bij haar op bezoek geweest. In het najaar zal ik zelf nog samen met Esther de cursus 'gericht op anderen' geven. 
Daarnaast heb ik plannen om mijn website nog wat uit te breiden en zal ik deze nieuwsbrief blijven onderhouden. Ook dit keer is er weer veel informatie voor de nieuwsbrief ingezonden. Voor elk wat wils, cursussen, een studiedag, schommels om zelf te maken, speelgoed, boeken en materiaaltips. Veel leesplezier. 
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in september 2012 beginnen:
  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
  • 13, 14 september, 11, 12 oktober, 1 ,2 november,13, 14 december 2012, 24 en 25 januari 2013.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze cursus is ook geschikt voor paramedici werkzaam in de psychogeriatrie. 
  • 6, 7 september, 4, 5 oktober, 8, 9 november, 6, 7 december 2012, 10 en 11 januari 2013. 
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
op beide cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar. Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie voor andere professionals:
 
 
Zesdaagse cursus voor leerkrachten,remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden
 
  • 27,28 september, 22, 23 november 2012, 17 en 18 januari 2013.
Deze cursus wordt gegeven door Els Rengenhart en Esther Fleurbaay.
 
Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar. Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

Interview met Esther Fleurbaay
 
Esther Fleurbaay heeft het afgelopen halfjaar meegewerkt aan de cursus sensomotorische integratie gericht op paramedici werkzaam met kinderen, in Groningen. Zij zal vanaf september 2012 deze cursus in Ermelo voortzetten. 
 
 
Wie is Esther Fleurbaay?
 
Ik ben kinderfysiotherapeute en heb me gespecialiseerd in sensorische of sensomotorische integratie. Ik woon in Ermelo en daar heb ik een praktijk voor kinderfysiotherapie. Ik ben 40 jaar, getrouwd en heb 2 kinderen - een dochter van zeven en een zoon van vier jaar. Naast mijn werk doe ik veel aan sport, met name aan badminton.
 
 
Wat is er leuk aan het beroep fysiotherapie en het gebruik van sensorische of sensomotorische integratie in het bijzonder?
 
Het leuke van kinderfysiotherapie is, dat ik de hele dag met kinderen bezig ben. De sensorische of sensomotorische integratie vraagt een andere manier van observeren en kijken naar het kind. Het geeft je extra informatie, waardoor je meer mogelijkheden hebt in je behandeling.
 
Wat vind je het belang van de cursus sensomotorische integratie en waarom heb je besloten om die voort te zetten?
 
Het grote voordeel van deze cursus is, dat de deelnemers leren om op een andere manier naar kinderen te kijken en dat in hun behandeling te integreren. Je leert het kind goed te observeren, interpreteren wat je ziet en dit later toe te passen in een spelvorm tijdens je behandeling.
De cursus is erg praktisch, dus na afloop en ook al tijdens de cursus kun je er direct mee aan de slag in je eigen werkveld. Omdat ik zelf overtuigd ben van de meerwaarde van sensorische of sensomotorische integratie therapie, zou ik het jammer vinden als deze cursus niet voortgezet zou worden. Vooral omdat de cursus zo praktisch is. Daarnaast vind ik het erg leuk en voor mijzelf een uitdaging, om ook nog op een andere manier met mijn vak bezig te zijn.
 
Wat is je favoriete sensomotorische activiteit en (oefen) materiaal?
 
Ik vind heel veel activiteiten leuk, maar ik werk zelf erg veel met mijn paardschommel en elastische hangmat. De kinderen bedenken zelf het spel. De ene keer is het een boot, dan weer een trein, bus, vliegtuig, enzovoort. En het verhaal er omheen zorgt ervoor dat het iedere keer een net iets andere activiteit wordt. Met deze twee materialen kun je ontzettend veel spelvormen realiseren, zodat je veel vestibulaire, tactiele en proprioceptieve input geeft.
 
 
 
 
                                   
 
 
 
 
Heb je nog tips voor ouders, therapeuten of andere begeleiders die met kinderen met sensomotorische integratieporoblemen werken?
 
Wanneer je nog geen kennis hebt over de sensorische of sensomotorisch integratie, kom dan zeker deze cursus volgen. Behalve dat het een enorme meerwaarde is om kinderen op deze manier te kunnen behandelen, is het vooral ook erg leuk!
Voor degene die wel die kennis hebben, zou ik willen adviseren vooral goed te kijken naar de alertheid. Het belang ervan wordt nog vaak onderschat, maar vaak valt of staat je behandeling ermee. Een juiste alertheid, afgestemd op de activiteit is een voorwaarde voor een kind om adequaat te kunnen functioneren. Alleen in de juiste alertheidsfase kan een kind iets leren. Oudere kinderen, vanaf zes of zeven jaar, kun je leren om hun eigen alertheidsfase te herkenne en hoe ze die zelf kunnen beïnvloeden, toegespitst op hun activiteit van dat moment.
 
Is er nog iets anders wat je met de lezers van deze nieuwsbrief wilt delen?
 
Ik vind het mooi dat Els deze cursus al die jaren zo succesvol heeft gegeven en ik zie het als een uitdaging om dat voort te zetten.
 
 

Interview met Cor Reusen
 
Cor Reusen heeft het afgelopen half jaar meegewerkt aan de cursus sensomotorische integratie in Groningen, gericht op paramedici werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. Hij zal vanaf september 2012 deze cursus in Ermelo voortzetten. 
 
 
 
Wie is Cor Reusen?
 
Mijn naam is Cor Reusen. Ik ben in 1981 afgestudeerd als fysiotherapeut en sinds 1982 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Na verschillende jaren werken als fysiotherapeut en verschillende nascholingscursussen heb ik in het midden van de jaren ’90 de cursus sensomotorische integratie bij Els gevolgd.
 
Wat is er leuk aan het beroep fysiotherapie en het gebruik van sensorische of sensomotorische integratie in het bijzonder?
 
Deze cursus gaf mij in het begin vooral handvatten in de omgang met de cliënt. Ik ging beter begrijpen waarom ze deden wat ze deden. Door deze inzichten begreep ik beter wat nodig was om contact te krijgen. Ik kon de cliënten beter sturen in hun alertheid en daardoor vond ik vaker aansluiting. Via spel kon ik hun motorische mogelijkheden beïnvloeden.
Door mijn enthousiasme voor de sensorische of sensomotorische integratie wilde ik dit overdragen aan anderen in de omgeving van de cliënt zoals ouders, begeleiders, onderwijzers enzovoort.
 
Wat vind je het belang van de cursus sensomotorische integratie en waarom heb je besloten om die voort te zetten?
 
Wanneer mensen informatie ontvangen met hun zintuigen, waar ze wat mee kunnen, zijn ze in staat om te beleven, te ervaren en te leren. Deze kennis heeft de cliënten en mijzelf zoveel opgeleverd, dat ik vind dat deze kennis niet verloren mag gaan. Toen Els liet weten dat ze ging stoppen, was mijn eerste reactie; dit kan niet, dit mag je collega’s niet onthouden. Door de ervaringen die ik zelf heb in het geven van trainingen, was de volgende stap dan ook snel gemaakt. Met ondersteuning van Els en Facet Trainingen, die de organisatie doet, wil ik de cursus een vervolg geven.
Zelf werk ik nu naast mijn deeltijd baan bij s’ Heerenloo Apeldoorn al zo’n zeven jaar als ZZP-er, waarbij ik veel werk doe voor het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Ook vanuit die functie zie ik het belang van de overdracht van kennis op het gebied van de sensorische of sensomotorische integratie.
 
Wat is je favoriete sensomotorische activiteit en (oefen) materiaal?
 
Het meest boeiende onderdeel van de sensorische of sensomotorische integratie vind ik de beeldvorming van de cliënt of het kind. Het meeste geniet ik, wanneer door een interventie, ouders of begeleiders weer tot spelvormen komen samen met het kind. Spelvormen waar het kind van kan genieten. Wanneer ik zelf met het kind oefen vind ik het samen bewegen het mooiste, met name omdat ik daar alles in kwijt kan.
 
Heb je nog tips voor ouders, therapeuten of andere begeleiders die met kinderen met sensomotorische integratieporoblemen werken?
 
Ik zou graag iedereen willen meegeven, dat elk gedrag betekenis heeft en dat je daar naar op zoek kunt en moet. Verandering kun je inzetten door informatie gerichter aan te bieden. Voor mezelf vond ik de verkregen inzichten een verrijking zowel persoonlijk als voor mijn werk.
 
 
 

Schommels om zelf te maken
 
Esther Fleurbaay heeft voor haar kinderfysiotherapiepraktijk in Ermelo verschillende schommels zelf gemaakt. Lees hiervoor ook het interview met Esther.  
 
Paardschommel:
 
De paardschommel heeft Esther gemaakt van een ronde pvc buis van 160 cm lang en 36 cm doorsnee. Zij heeft de buis in de lengte bekleed met noppenschuimrubber. Hierover een strakke hoes van katoen ter bescherming. Daarover heen weer een iets langere hoes van badstof die aan de uiteinde bij elkaar wordt gehouden met elastiek. Deze hoes is daardoor eenvoudig afneembaar en kan gemakkelijk worden gewassen.
 
 
 
 
Om een schommel van 160 cm goed te laten schommelen zijn twee ophangpunten nodig met een onderlinge afstand van 140 cm. De ophangpunten moeten zich recht boven de bevestingspunten van de rol bevinden. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden en eventueel de lengte van de schommel aan te passen.
De rol wordt bevestigd door het ophangtouw een extra keer om de rol heen te slaan, door het gewicht van de rol en de kinderen trekt het touw zich dan vast in het schuimrubber. Het gedeelte van het ophangtouw waaraan de kinderen zich moeten vasthouden, is verdikt met tuinslang.
 
 
                       
 
 
Aan de bovenkant kan in de ophangtouwen een oogsplits worden gemaakt. Op de website knoopenzo kun je zien hoe dat moet. Esther heeft in haar praktijk verschillende ophangpunten in het plafond. Aan die ophangpunten hangen korte touwen. De touwen aan het plafond hangen met een oog aan een haak in het plafond. Daar zit een stalen kous in om doorslijten te voorkomen. Het oog is met een bindsel gemaakt.  Esther gebruikt een zogenaamde schuifknoop om de schommels steeds op de juiste hoogte in te stellen. De schuifknoop is volgens Theo Slijkerman van de website knopenzo waarschijnlijk de  prusikknoop. (Met dank aan Theo Slijkerman voor zijn advies.)
 
   
 
 
 
De paardschommel is op veel verschillende manieren te gebruiken. De kinderen kunnen erop zitten, liggen en zelfs erin kruipen. Ook kan het 'paard' met allerlei materialen worden gevoerd, die het later ook weer kan uitspugen.
 
 
 
Elastische hangmat:
 
De elastische hangmat is gemaakt van een rechthoekige lap rekbare of elastische stof. De korte kanten van de stof zijn met een touw stevig bij elkaar geknoopt en met een tussenruimte van 60 cm opgehangen - de normale schommelafstand.
 
 
 
 
Je kunt in de hangmat liggen, zitten of zelfs staan, maar steeds zal de hangmat bij iedere beweging tegendruk geven. Dat geeft het gevoel, dat de hangmat jou er eigenlijk uit wil gooien en daarom moet je goed je lichaam gebruiken (tactiele, vestibulaire en proprioceptieve zintuiginformatie) om dat te voorkomen. De hangmat lokt beweging uit, waarbij je op elastische stof je stabiliteit moet zoeken. Hierdoor veroorzaakt de hangmat veel soorten beweging en bewegingsplezier.
 
 
                         
 
 
 
  
 
 
Squease opblaas diepe drukvest
 
Squease is de naam van een opblaasbaar diep drukvest verstopt in een modieus capuchonvest, en ontworpen voor personen met problemen in het sensorisch functioneren. Veel mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD hebben problemen met het verwerken van zintuiglijke prikkels, waardoor zij bijvoorbeeld moeite hebben met veranderingen, drukke omgevingen en sociale contacten. Het toepassen van 'diepe druk' kan hen helpen beter om te gaan met de overprikkeling, stress en angst die het dagelijks leven voor hen met zich meebrengt.
 
Het Squease vest bestaat uit 3 delen:
1] Een modieus capuchonvest.
2] Een opblaasbaar diepe drukvest.
3] Een handpompje.
 
Niet door gewicht, maar door middel van luchtdruk kan met het Squease drukvest discreet en zelfstandig diepe druk op het lichaam worden toegepast. Door het drukvest op te pompen komt het strakker te zitten en geeft het een gelijkmatige druk op het bovenlichaam, vergelijkbaar met een stevige knuffel.
 
 
Opblaasbaar diepe druk vest
 
Op de foto wordt het vest uitgeprobeerd tijdens de cursus sensomotorische integratie in Groningen. Het vest wordt op de foto zonder het capuchonvest gedragen. Verdere informatie is hierover te vinden bij verzwaringsmaterialen en in een informatiepagina van dit product: Squease drukvest. Het vest is verkrijgbaar bij de firma Squease te vinden bij leveranciers
 
 

Speelgoed en materiaaltips
 
Dit keer twee tips over 'voel'spelletjes van Christa Vos, logopediste:
 
  • Een voelwand is een kist om te voelen zonder visuele controle.
    Verkrijgbaar bij Het Knuffelkontje. Voelen zonder te kijken helpt bij het voelen van het onderscheid tussen verschillende dingen. Dit onderscheid hebben we ook nodig bij het verschil in horen, zien, proeven en ruiken. Bij sommige kinderen helpt het 'verschil voelen' ook om beter het verschil te horen tussen de verschillende geluiden en woorden. Zij kunnen dan beter verstaan wat er tegen hen wordt gezegd en beter horen wat ze zelf zeggen. Zij gaan dan beter luisteren en duidelijker praten. Dit komt doordat het mechanisme van het onderscheiden van zintuigprikkels niet zintuigspecifiek is. Je kunt het mechanisme dan oefenen met het voelen. Mogelijk is dan ook het onderscheid of het verschil in horen, zien, ruiken en proeven gemakkelijker. Door met behulp van deze voelwand voorwerpen te voelen, zoek je met je handen wat het is. Kinderen met woordvindingsproblemen kunnen niet zo snel de juiste woorden vinden, soms helpt het zoeken van voorwerpen met je handen zoals bij deze voelwand, maar je kunt ook zonder te kijken iets opzoeken in een bak met kastanjes of rijst of welk materiaal dan ook. Zie ook Spelen met Rijst  en Spelen met kastanjes.
  • De volgende tip van Christa gaat over de zogenaamde waterkralen. Verkrijgbaar bij Hikjes in Huis. Waterkralen zijn een vervanging van water voor bloemen in een vaas. De waterkralen worden geleverd als kleine balletjes van ongeveer 2 mm in een zakje. Doe ze in een bak met 400 ml water en ze zwellen op tot 1 cm grote kralen. De kralen zijn lekker glibberig en heel leuk om met je handen doorheen te gaan. Voor wat oudere kinderen die het leuk vinden om dingen te voelen, zijn de kralen ook erg leuk om mee te spelen in bijvoorbeeld een waterbak of de zandbak, want als ze vies worden spoel je ze gewoon weer af. Bijvoorbeeld in een vergiet. Ze zijn niet geschikt voor kleine kinderen in verband met inslikgevaar. De kralen zijn meerdere keren bruikbaar door ze te laten uitdrogen in een bakje tot kleine balletjes. En als je ze weer wilt gebruiken, doe je er gewoon water bij.
  
 

MOTORISCHE OBSERVATIES TEST
 
Aankondiging van een eendaagse cursus op zaterdag 22 september 2012 te Bloemendaal.
 
De MOTORISCHE OBSERVATIES TEST is een gestandaardiseerde diagnostische test, die gebruikt kan worden als een pre- en een post test om de effectiviteit van uw therapie aan te tonen - dus evidenced based. Ontwikkeld voor alle paramedici.
 
Ga naar www.motorobservations.com om een groot deel van de test en scoring te zien, voordat u deze aanschaft. Standaard Deviatie (S.D.) statistieken worden geproduceerd via de software met gekleurde grafieken die speciaal zijn ontwikkeld om de sterke en zwakke gebieden tonen. Leeftijd: 5 jaar - 0 maanden t/m 11 jaar – 11 maanden.
 
 
Voor meer informatie over de cursusdag op  22 september 2012: e-mail naar: lynnsi.horowitz@gmail.com. U krijgt dan uitgebreidere informatie en een inschrijfformulier.
 
DOCENTEN:
  • Lynn J. Horowitz, Master Health Science, Occupational Therapist.
  • W.R.A. Duurkoop, medisch socioloog.
  • Bernadette van Schaik, kinderfysiotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjolein van Egmond- Hoeve, kinderergotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjon Witteman, kinderfysiotherapeut en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
WAAR: 
Hartenlustschool te Bloemendaal. Gemakkelijk te bereiken per trein, 5 minuten lopen vanaf het station. Er is een ruime parkeergelegenheid bij de school.
                        
                      
DOEL:   
In de ochtend zal de nadruk liggen op het leren of opnieuw leren van de items en in de middag op de scoring en interpretatie. Er zal een korte inleiding zijn over de statistische onderbouwing van de Motorische Observaties. 6 contact uren.
 
 PRIJS:           
 € 195,- voor de cursusdag of € 380,- – voor de combinatie van de cursusdag plus de aanschaf van de Motorische Observatie Test per website. U bespaart in dat geval € 35,-. Deelnemers, die kunnen aantonen dat ze de cursus Sensomotorische Intergratie, TRO of AKK hebben gevolgd, kunnen ook alleen het middagdeel volgen. De kosten hiervoor zijn € 125,-. (Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt.) De cursus is inclusief koffie en lunch.
 
TIJD:   
Van 9.00 tot 17.00 uur. Van 9.00 -9.30 uur registratie. De accreditatie voor ergotherapeuten is 6 uur (voor de hele cursusdag).
  
 
 
Boekentip:
  
Prikkels in de groep!
Samenwerken aan een sensorisch waardevolle omgeving voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking (Sandra Stultiens-Houben, Robert de Hoog en Ingrid van der Heijden, 2012), is een uitgave van Garant. Het is deel 30 in de Fontys OSO-reeks, 171 pag.
Prijs € 21,00. ISBN 978-90-441-2939-7.
 
In de volgende nieuwsbrief zal een recensie over dit boek verschijnen. Binnenkort zal het ook op website bij de andere Nederlanse boeken worden vermeld.
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart